Thursday, October 31, 2013

Magic Words - Perkenalkan Pada Anak Kita

entry hari ni nak kongsikan pasal "magic words" yg patut kita ajar pada anak2...utk entry ni, i cerita yg basic dulu & yg selalu i ajarkan pada farish...dalam pada kita sebok2 perkenalkan alif ba ta, 123, & ABC pada anak, jgn kita lupa perkenalkan magic words ni...dalam bahasa melayu org panggil apa ek? kata2 hikmah kot??? kekekeke

dengan adanya magic words ni, kita dpt bentuk peribadi anak2 supaya lebih "polite" bila bertutur...haaa esok2 kalau anak tu cakap kasar/bukan2, jgn pulak kita salahkan budak tu, entah2 kita yg lupa terapkan dlm diri anak2 kan? tapi kalau kita dah sedaya upaya ajar, anak pulak taknak mengikut, tak boleh nak kata apa la tu kan? hihi

jom ajar dan perkenalkan anak2 dgn magic words yg simple dulu supaya anak2 jadi lebih bersyukur dan sentiasa berjiwa positif...
ini antaranya...

1) Please (Tolong/Sila)
tiap kali nak mintak apa2, i mesti suruh ayish sebut "please" kat belakang ayat...contohnya dia cakap "mama, want milk", i pon jawab "say pleaseee", dia pon jawab balik "pisss"...nampak lebih beradap sikit kan bila kita nakkan sesuatu, kita gunakan perkataan "tolongg"...cantik sikit bunyinya kalau cakap "mama, tolong buat susu" daripada cakap "mama, nak susu!"

dulu masa kecik2 pon, my mom pantang kalau anak2 mintak buat sesuatu, tapi takde perkataan "tolong"...jangan harap la dia nak layan, siap dia ceramah kita balik ada la...haha

2) Thank You (Terima Kasih)
sebut pasal thanks/terima kasih ni kan, kita tanya la diri kita yg tua ni...kadang2 punya payah nak sebut terima kasih bila dpt sesuatu kn? walaupon benda tu kecik...dah la tak ucap terima kasih, siap boleh lupa lagi jasa2 baik yg org dah pernah buat kat kita seolah2 tak bersyukur...sebab tu org cakap kebaikan org pada kita mudah sgt dilupakan tapi sedikit kesalahan org tu boleh menutup segala kebaikan yg dia dah pernah buat utk kita...sedikit sebanyak ucapan terima kasih menandakan bahawa kita sedang menghargai!

ajar anak2 sebut thank you/terima kasih seawal mungkin...bila dia dapat sesuatu walaupon baru habis breastfeed, sila suruh dia sebut thanks/terima kasih...ayish sekarang ni kalau dia dpt apa2 memang dia sebut thank you (tiyuuu) & terima kasih (acehh), dia bagi barang kat org pon dia yg sebut "acehh" hahahaha...."sama2/welcome" dia tak reti sebut sendiri lagi, maksudnya kita kena bagitau dia...selalu sgt bila kita ckp thank you, dia pon balas balik "tiyuuu" instead of "welcome"...

3) Sorry (Minta Maaf)
i selalu nampak kita yg tua ni susah sangat nak minta maaf kalau buat salah, susah nak mengaku kesalahan sendiri & susah nak merendahkan diri minta maaf...macam tu jugak dgn pasangan kita, masing2 berat mulut nak say sorry kalau bergaduh ke apa, EGO agaknya...puncanya mungkin mungkin mungkinnn masa kecik2 dulu parents tak terapkan nilai2 murni ni dalam diri kita...sebab tu bila besar lidah ni kelu sangat nak minta maaf sampaikan ada yg rasa "ahhh buat apa aku minta maaf, bukan salah aku pon"...

ayuh ibubapa, terapkan nilai2 yg baik dalam diri anak2 seawal yg boleh! ajar anak2 supaya sentiasa rendah diri utk memohon maaf andai buat silap...i suka masukkan cerita ayish dlm setiap magic words hari ni *aci la kan*...ayish ni suka giler tarik rambut i, panjat2 i macam i ni kuda & suka cubit...tiap kali dia buat memang i tegur & i paksa (yerrr iols paksaaaa kahkah) dia sebut sorry...ayish dgn muka innocent pon sebut la "sowwy" walaupon i rasa dia takde la faham sgt apa itu sorry...esok2 dia gusti balik mamanya ni LOL! tapi takpe la, at least kita cuba ajar dia...esok2 dah kawin ada bini, silalah beralah sikit dgn bini & rajin2 la minta maaf...contohilah papa awak yg suka beralah dgn mama ni...eh motip sgt kan haku ni bagitau kebaikan suami? hahahaha

4) Assalamualaikum
tiap kali masuk rumah, i ajar ayish bagi salam...dia hanya boleh sebut "laikumm" buat masa ni...tiap kali nk masuk tidur, i suruh dia cium tangan, baca doa tido & ucapkan salam (doa tido dia pandai sebut ahya-waamuttt)...kadang2 takyah suruh, dia pandai dh sebut sendiri bila nk tido tu, "laikummm mama"...

Ok lepas ni nak perkenalkan "excuse me" pulak kot...tengok la camne nanti...hehe

boleh jadi calon menantu pilihan tak? haha...ayish ni macam penggeli sikit tau orangnya, ke sebab mamanya pon jenis penggeli? pantang ada benda2 kotor lekat kat kaki tangan, cepat je bunyi "eiiiii"...nampak benda pelik2 kat jalan pon semua dia sebut "taik" hahaha...makanan atau apa2 je la tumpah kat lantai walaupon dia sendiri yg buat, mesti dia bunyi "haaa ayokkkk"...bila tanya "siapa buat ni?", dia jawab "ayish buat"...kalau dia buat tumpah apa2 kan, cepat je tangan dia cari tisu/towel utk lap balik..lap sampai bersih pulak tu! selagi dia nampak kotor selagi tu dia sental...hehe

Tuesday, October 29, 2013

Farish's Territory: Playroom

ampunnnn mmg entry berlambak la pasal progress rumah sbb insyaAllah pertengahan bulan 11 nanti nak masuk dah...almost complete, ada sikit je lagi nak touch up...

hari ni nak tunjuk TEASER bilik ayish je sbb baru 20% siap...bilik ni akan dijadikan playroom sbb ayish masih tido kat bawah ketiak mamanya lagi...

pemilihan warna utk bilik ayish ni BIRU + KUNING...kalau korang baca entry i sebelum ni pasal laundry area, mesti korang perasan warna tu sama je dgn bilik ayish kn? sebabnyaaaa cat yg i beli utk bilik ayish ni 7 liter so memang byk giler lebih, dah cat laundry room pon masih ada lagi lebih...i pilih combination blue + yellow sbb i rasa warna ni unisex, sesuai utk baby boy & girl...
gigih i dgn adik2 cat stripes tu...sumpah serik dah nak buat stripes kecik2 & byk2 gitu...penartgiler okey!! nak tercabut kaki panjat tangga tau...camni la hidup org yg jumpa laki sebulan sekali, kena buat sendiri...nak tunggu laki balik rasa lama sgt la pulak *dasar tak menyabo* wahai ayish, silalah appreciate apa yg mama & mommy kamu buat yer, kalau tak suka pon warna ni sila buat2 suka! setitik peluh mama ibarat errrr errrr ntah!

kat sini i akan letak segala mainan & buku ayish...i akan letak trofast cabinet yg beli kat ikea, meja latt ikea, carpet ikea, rak zirafah dia, eh macam2 la lagi...cadar pon tak letak lagi tu & i plan nk turunkn sikit katil tu kasi dia boleh duduk...insyaAllah weekend ni blh siap kot, tinggal lagi langsir je tak ukur & jahit...hihi
utk bilik ni sebenarnya i tak beli pon lagi almari baju...penat usha, tapi tak jumpa yg berkenan di hati...i akan gunakan furniture yg sama warna dgn baby cot tu, warna beige...korang ada cadangan atau nampak mana2 kedai yg jual tak? 

ok la, tu je nak cerita, fuhhh lagi 80% banyak tu!

Sunday, October 27, 2013

TEASER: Laundry Room & Ironing Station

semalam hampir 12 jam i kerjakan rumah! dari kul 9am sampai 9pm i duk bersihkan rumah baru & assist pak sedara yg tolong gantungkan frame, cermin, rak semua...itu pon byk lagi tak settle! sambung hari sabtu minggu depan pulak pakcik i cakap...
laundry area baru 80% siap...sebenarnya laundry room ni lantai tak cuci pon lagi tau! sabun basuh semua tak beli pon lagi...hehe
hodoh kan external wiring & piping tu? mcm i pernah cerita sebelum ni, area yg i extend ni dlm kategori low cost, so apa yg i expect kn? sbb tu i cover dgn rak & hanger kat bahagian external piping tu...

label takde lagi, lapik kaki pon belum letak lagi, laundry rack ikea tu pon x pasang betol2 lagi sebenarnya...susun ni semata2 nk amik gambo je, lepas tu simpan balik sbb lantai kotor lagi...haha
ini bahagian yg tepi dgn mesin basuh...sudut ni i hias dgn frame & bunga je...ada plan lain sebenarnya utk sudut ni, tapi bukan nak buat sekarang la...hehe...curtain blind pon belum pasang lagi...blind dah beli cuma tak sempat nak pasang semalam sbb badan dh flat giler!

nak cerita pasal ironing station pulak...masih dalam laundry room, cuma kedudukan dia kat hujung sikit...laundry room i ni agak besar jugak (bagi i la), jadi i manfaatkan segala ruang yg ada...ironing station ni pon belum sepenuhnya siap...
wall mounted ironing board dah siap gantung, i akan review pasal ni dlm entry khas nanti sbb ramai yg email, pm & whatsapp tanya pasal covertible ironing board ni...sebelah dia tu iron holder, i beli kat ikea...
sebahagian drp dekorasi...macam syok je nak menggosok kat sini kan? hehe...kipas angin pon ada pasang kat ruang ni...
tempat untuk gantung baju yg dh siap gosok...best tau decor2 ni...tak sabar nak siapkan sepenuhnyaaaaa!

nama pon teaser, jadi i cerita & tunjuk sikit2 je la k...nanti i akan review sepenuhnya bila dah complete...nanti i akan cerita pasal cat, tiles & barang2 yg i beli tu kat mana TAPI plz jgn tanya pasal cost sbb i dah tak ingat! hihi...tak banyak pon, 20% je lagi nak siapkan...

Wednesday, October 23, 2013

Teaser: Ruang Kegemaran

hari ni rabu kan? so buat wordless wednesday je la...malas pulak nak tulis panjang2...
nama pon teaser kan, haruslah tunjuk sikit2 jer...i loveeeeeeee this area so so so much!! rasa macam ruang ni ada unsur romantik je...thanks hubby sebab memenuhi keinginan & kehendak isterimu ini *jenuh pujuk* hihi...i beli masa raya haji, org duk sebok korbankan lembu kambing, haku duk sebok korbankan duit laki...kahkah

kawasan ni bakal jadi "feature area" dalam sudut & ruang rumah kitorang...masuk rumah je drp sliding door, terus nampak area ni...nanti i akan share segala dekorasi kat sudut ni bila dah siap sepenuhnya...bakal menjadi ruang kegemaran i...tungguuuu! hehe
semalam dah tanya kat IG bunga mana lg sesuai...PINK or WHITE? ada yg dah vote tapi i masih susah nk buat pilihan, kadang2 rasa PINK lawa kadang2 rasa WHITE lagi lawa...yg vote bunga putih suruh tukar pasu lain...apa kata korang??

*eh wordless ke ni? macam panjang jugak je, dah jadi wordy pulak :p

Monday, October 21, 2013

Apa Pon Tak Boleh!

baru2 ni lama ayish demam, dekat seminggu...rupanya tonsil & gigi tumbuh 4 batang (geraham & taring)...memang pakej la kan? nak makan pon tak lalu sampai kurus badan...5 hari lepas baik demam, selsema & batuk pulak...aduhh siannya kat si anak ni...tapi ayish ni demam pon tak rupa mcm budak sakit, aktif semacam sampai kitorang yg risau...
ayish kan pernah dua kali kena fit (sawan), jadi bila demam tu memang buat i risau sangat2! temp sampai 39'c tapi dia rilek & bertenaga je mcm org sihat...masa kena tonsil tu, paed suruh makan aiskrim tapi cari yg kurang manis...paed ckp masa dia study kat aussie dulu, budak2 kena tonsil memang aiskrim yg hospital bagi...tp aiskrim tu dibuat khas, takde pewarna ke apa...i gigih la buat aiskrim sendiri, i pernah share resepi nak buat aiskrim, korang cari la sendiri & pandai2 la olah utk bagi kat baby..
eh lari tajuk dah...ok nak cerita pasal perangai ayish yg APTB ni sbb dah taktau nak update entry apa...hahaha kita selang seli la ek dgn progress rumah...ayish ni kan dari kecik lagi tak boleh nampak i hilang dari pandangan mata dia, kalau tak mula la meraung sekuat hati...kalau nak pegi mana2, biasanya i akan tidokan dia dulu, tak pon sorok2 bagi dia tak nampak...

i dgn hubby kan long distance, bila sebulan hubby takde tu memang ayish berkepit je la dgn i...kalau papa dia balik, mmg 90% beban i hilang sbb papa boleh harap tolong tengokkan...lagipon papa ayish pandai melayan anak tau...
kadang2 stress jugak tau bila i nak mandi pon susah...ayish ni pantang kalau dia tengah tido tiba2 i bangun, cpt je dia terjaga...selalu sgt pagi2 i bangun nak mandi, dan2 dia menjerit "want milk, milk, milk"...ayoooo memang terbantut la nak mandi, hari2 macam ni ok! kalau nak mandi kena mandi sekali dgn dia...kadang2 dia yg ajak kita "andi ujan"- dia ajak kita mandi air hujan (shower la tu)...
yg geram nya, kalau i buang air besar pon kena buka pintu luas2, bagi dia tengok muka kita ni....itu pon kadang2 dia tak puas hati, terjerit2 nak join masuk dlm toilet sekali...mulut i pon memang bising la, duk terjerit2 "diri diam2, licin lantai tu!" hari2 berdrama tau dgn budak kecik ni!
mcm i pernah cerita sebelum ni, ayish ni kan jenis tak minat dgn tv & gajet...tahan la 2-3 minit je kot, lepas tu dia buat benda lain...so i memang tak boleh nak buat dia khayal/kusyuk, apa2 hal mama mesti ada kat sebelah! kita tido pon dia pegi kejutkan ajak main...tapi time dia kejutkan tido tu, siyes buat i rasa cairrr sangat! suara garau2 lembut sebut "mama angun" sambil usap2 muka kita & kiss...kadang2 saje je i buka mata lambat sikit sbb suka dia buat cmtu...romantik la awak ni ayish! haha
nak masak macam tu jugak, sambil goreng sambil dukung dia (tahu dah bahaya takut minyak terpercik) tapi kadang2 takde pilihan bila org takde nak tengokkan dia...baik dukung drp dia main bawah kuali tu...huhu...kalau dtg mood dia baik, ok la i bagi main periuk pinggan semua sambil masak...kalau mood ngada2 tu, memang nk berkepit je la...agaknya mama busuk tak mandi pon, dia bau mamanya ni mcm perfume tak? hoho

tahun ni saje, dah 3 kali i tukar cermin mata baru okey! gara2 si ayish ni la...amboiii ingt papa mama ni cop duit ke apa? tp silap i jugak, suka sgt letak spek merata-rata, kdg2 tido pon dgn spek siap tertindih lagi...cuma tak pernah pulak spek tu nak patah kt tangan sendiri...kena tunggu ayish patahkan dulu agaknya kn? 

tu je la nak cerita...benda ni normal je sebenarnya tapi saje nak cerita jugak! hahaha...i yakin anak org lain pon mesti ada yg camni...kadang2 memang sgt pening & stress sampai rasa nak marah tapi bila tgk muka comel anak tu, tak jadi nak marah...biarlah, dia tengah membesar & waktu ni memang anak2 sgt perlukan perhatian & kasih sayang...siapa lagi yg nak bagi semua tu kalau bukan kita as parents kn?

Sunday, October 20, 2013

TEASER: Dining Room

dining set sampai hari yg sama dgn bedroom set...dining set ni pon mcm bedroom set, i beli masa expo perabot kat kuantan...yg ni drp CASARANO, i memang dah lama aim marble table...
i sengaja pilih yg simple sbb ceiling dah sarat...kerusi pulak bebas utk pilih mana2 design...i pilih 4 design warna putih & 2 design lagi warna cream utk letak kat hujung...saja pilih lain sikit, mix & match gituu...hehe

besar jugak ruang kosong sebelah meja makan ni (dinding putih tu)...nak tolak ke tepi takut tak center dgn chandelier tu pulak...sepatutnya siling kapur tu i buat hujung sikit kn? baru luas sikit ruang, tapi dah tersalah buat takleh nak kata apa la...pasrah pasrah! 
masa ni masih tiada bunga di atas meja, tiada painting frame di dinding, tiada lagi wood panel bawah cat momento tu, dan tiada lagi frame kayu kat pintu tu...
sekarang ni bunga dh settle & painting belum gantung betol2 lagi...tunggu panel kayu tu dah pasang nanti i akan review sepenuhnya ok...hehe
i jatuh cinta dgn idea botol ni...semuanya gara2 i pegi SSF & tengok macam tengah "in" idea bunga dalam botol ni...nampak moden & unik kan? nanti i nak beli lagi tp nk beli botol yg besar sikit & dulang silver utk lapik bawah botol2 tu...banyak sgt2 yg i shopping kat SSF baru2 ni tapi tunggu yer nanti i reveal...surprise! hehe

i beli yg 6 seater je sebab ruang sgt sempit...masa ni sofa tak masuk lagi, sekarang sofa dah ada aduhhh padatnya rumah! rasa semak la pulak...nampak tak ada plastik atas lantai tu? haaa sofa sampai area tu la, bengkang bengkok laluan dalam rumah i ni jadinya......tiba2 rasa nak ada rumah banglo...hohoho

Thursday, October 17, 2013

RESEPI: Ketupat Goreng

haaa sebab baru lepas raya, kot2 ada banyak lebih ketuput nasi tu boleh la cuba buat ketupat goreng...hari ni i nak share dua resepi berlainan utk buat ketupat goreng...

PERTAMA:

1. tumbuk 5-7 batang cili padi, 3 ulas bawang merah, seulas bawang putih, segenggam kecil ikan bilis.
2. tumis bahan tumbuk sampai naik bau.
3. masukkan isi ayam, goreng sampai masak.
4. masukkan telur, hancurkan...perasakan dgn garam.
5. masukkan semangkuk ketupat nasi, gaul rata, siap!

p/s: nak tumbuk dgn udang kering atau belacan pon sedap...ikut citarasa masing2..

KEDUA:
1. blend 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, segenggam kecil cili kering (yg dah siap rebus)
2. tumis bahan blend sampai garing/hitam.
3. masukkan isi ayam, goreng sampai masak.
4. masukkan gula & garam secukup rasa.
5. masukkan semangkuk ketupat nasi, gaul rata & siap!

Sunday, October 13, 2013

Teaser: Master Bedroom & Shopping Di Romantika

ehemmm cerita pasal progress rumah ni kan, hubby dah sound jgn kerap sgt share sampai details sebab takot org duk mengata kat belakang (i harap sgt2 sesiapa yg follow instagram & baca blog i ni takde yg hati busuk, semua baik2 je)...hubby ckp nak share boleh tp tunggu la semua siap, ni tiap kali org hantar barang, tiap kali tu la i upload kat IG...wakakakaka ampunkan kekilafanku! yup i'm soooo excited sampai lupa kot2 ada yg tak suka dgn apa yg i share...

jadi utk cerita yg simple2 pasal rumah, i akan cerita hari yg kurang readers (biasanya weekend la) & i takkan paste link kat facebook...nasib je la siapa2 yg baca, hihi...i bukan apa, memang suka share macam2 benda dlm blog ni dgn harapan dapat la bg info, idea & inspirasi kat readers tapi kita taktau penerimaan org macam mana kn?

bedroom set dah sampai hari khamis, ini set drp ROXXI...besar ok! hari tu cakap ukuran lain, sekali sampai semuanya lebih 1-2 kaki drp ukuran asal...memang sempit la bilik, side table dpt letak satu je..tapi takpe, side table lagi satu tu boleh buat hiasan kat family hall, sesuai jugak i tengok :) yg penting i jatuh cinta dgn set bilik tido ala-ala mak datin ni bak kata kawan2 dlm IG...kahkah
bilik tak cat pon lagi sebenarnya...nanti dah siap semua baru i review k...langsir pon takde lagi, bench sofa pon tak letak lagi, eh banyak la tak letak lagi....
*********************************

semalam i pegi romantika area paka sebab konon2 nak cari bunga orkid...tp hampa orkid kat sana tak secantik orkid kat SSF, tak nampak hidup...tapi kat SSF tu mahal beno sampai setangkai RM20 uols! agak berkira la jugak nak beli orkid plastik mahal macam tu so KIV dulu yer...
frame kat sini cantik2 & murah ok! i ada beli 4 jenis painting frame harga RM10/pc utk letak kat laundry room...  
siapa yg suka english cottage style, sini memang tampat yg sesuai...mcm i tak brp sgt dgn cottage style, jadi ada benda yg i suka & ada benda tak brp suka...kebetulan diorang tengah buat stock clearance so harga sgt2 murah! 
i suka frame kat sini! murah kn? haruslah ku rembat jugakkk...i beli utk deco dalam guest room nanti je...guest room hajatnya nak buat ala-ala english style gitu, combination white and pink *walaupon katil utk bilik tetamu tak beli lagi lalalalala*
suka jugak pasu ni...kalau letak bunga hidup cantik kn? tapi tak beli pon, tunggu dah masuk rumah nanti baru fikir sebab nak deco mini landscape *kononnya la padahal rumah takde tanah* 
semua ni i rembat utk deco laundry room...hajatnya nak beli wall shelf IKEA je tapi nampak macam yg ni lagi cantik je utk susun sabun2 nanti, nak gantung kat dinding atas washing machine & laundry basket...tamak ko sampai 3 iols beli! matching dgn side table tu kn? itu pon utk laundry room & atas dia nak letak bunga putih dalam pasu yg i beli tu...

ok, itu je la :p

Thursday, October 10, 2013

Perlu Didik / Ajar Anak Dari Kecil Tak?

sebenarnya nak cerita pasal perkembangan ayish setakat 1 tahun 5 bulan ni...mula2 nak cerita pasal isu CAR SEAT dulu..i dah biasakan ayish dgn carseat sejak dia baby lagi, keluar hospital terus letak dlm carseat...masa sebulan, dah bawak dia pegi kelantan memang letak dlm carseat je la sepanjang 5 jam perjalanan tu...i memang kerap berjalan, selalu sgt ke kuantan & KL, ayish sgt behave dlm carseat sampai org duk puji "baiknya dia ni, elok je duduk dalam tu".....

tapiiii bila dah 5 bulan lebih, masa tu dia dah protes taknak duduk dlm carseat...sebab dia makin besar, makin bijak, dah boleh gerak sana-sini, dah pandai pilih org, dah pandai boring agaknya...pernah i hantar hubby kat airport sejam dia nangis dlm perjalanan sampai biru...i konon2 nak buat dekkkk je la sbb org cakap kena paksa kan? tp benda ni berlarutan setiap kali i nak bawak pegi jalan, dia REJECT carseat!! nak beriba & bebas je kerjanya...

ayish jenis aktif, celik je mata mesti ada aktiviti, tak pernah nak duk diam sbb tu bila letak dlm carseat dia rasa tak syok kot sbb takleh nak buat apa2...dia bukan suka gadget blh melangut layan lagu lama2, dia bukan suka buku boleh kusyuk/asyik tengokkk je gambar2 dalam tu, TAPI dia suka sentuh benda2 kat sekeliling...suka main tingkap, kutis2 kusyen, cubit2 mamanya, main butang radio, kuatkan aircond, haaaa tulah yg dia suka & enjoy buat!

sampailah umur ayish setahun empat bulan, baru nampak dia mcm berminat dgn carseat...setahun i guna maxi cosi, lepas tu i tukar carseat brand my dear sbb murah...saje beli murah sbb tahu anak taknak duduk dlm tu...tp sebagai makbapak, kitorang belikn jugak walaupon anak reject, masih lagi paksa sebab fikirkan keselamatan...kitorang tak pernah putus asa!

ayish makin besar makin faham...dia sendiri kadang2 request nak duduk dlm carseat..sekarang bila travel berdua, i dah lega sikit sbb dia nak duduk dlm tu...yer, dia masih lagi ikut mood kadang2 nak kadang2 taknak, tp i cukup bersyukur sbb dia macam dah boleh behave balik walaupon kadang2 ada dia merengek...sekarang dh boleh bertahan sampai 15-20 minit tau! mungkin umur sekarang dia dah faham arahan kan?

dulu tiap kali org tegur i je pasal carseat ni, i rasa rimas...sorang dua tegur boleh terima lagi, tapi bila dah ramai sgt duk kata macam2, i terasa gak tp simpan dalam hati je lah...yg tak tahan siap nak compare dgn anak sendiri yg sgt behave tu...bukan kitorang tak ajar dari baby, bukan kitorang tak paksa tapi takleh nk buat apa dah bila ayish ada fasa dia sendiri...

kadang2 i terfikir, kenapa baby mula2 keluar perut dah pandai reject puting? macam ayish, dia boleh terima SEMUA jenis puting, dia langsung tak confuse dgn tetek mak dia ni...takkan i dengan bangganya nak cakap "oh, i dah ajar ayish dari dalam perut lagi, sbb tu dia boleh terima semua jenis puting"...bila tengok mak-mak lain punya susah nak cari puting yg sesuai utk anak bila anaknya reject, dan2 tu jugak i ucapkan syukur dalam hati sbb i takyah susah2 ajar ayish tp dia pandai sendiri bab ni...

satu lagi i nampak bila ayish dah setahun lebih ni...selain dia dh mula nak terima carseat, dia pon dah pandai cari kerusi utk duduk bila nak makan tau! takyah dah nak berkejar macam dulu sbb dia dgn sendirinya akan panjat kerusi & duduk- sama macam bawak dia kat kedai...rasa makin mudah sangat2 sekarang ni walaupon ada masanya memang kena kejar! hihihi

berbalik pada tajuk kat atas, perlu didik/ajar anak dari kecil tak? bagi i SANGAT PERLU! cuma ada sesetengah budak tak perlu ajar pon tapi sendiri pandai...ada sesetengah budak pulak memang parents kena usaha ajar dulu baru dia ikut...tapi sebagai makbapak yg anaknya "baik" yg jenis boleh dgn semua benda, jgn la pulak kondem makbapak yg berpeluh nak ajar anak supaya behave mcm anak korang...sian tau kitorang! bukan tak reti ajar anak tp susahnya nak buat org faham bila anak tu berkeras taknak sesuatu...yg penting jgn GIVE UP! itu jeee...

perkembangan ayish setakat ni (lebih kurang je macam budak sebaya dia), dah boleh kenal ABC sikit2...yg dia kenal hanya A,B,C,O,S,T,X,Y,Z, itu je yg baru dia kenal...kalau sebut, memang semua benda dia boleh sebut sbb mulut dia becok...kita duk cakap "ayish ni suka imitate org la", dia pon jawab "ayish imitate"...hahaha memang suka mengajuk cakap org tau budak ni!! yg takleh blah, masa tu i tengah bfeed dia sambil i pejam mata, lepas tu boleh dia korek hidung i sambil cakap "ayanggg angun(bangun)"...amboiii tiru sape la tu kn??

numbers lak dia tak brp kenal tapi dia suka sebut two,three,nine,ten, duk ulang2 la sebut benda tu bila naik tangga...animals byk jugak yg dia kenal siap blh buat sound lagi...vehicles pon byk yg dia kenal & boleh sebut, kalau bawak pegi jln tu sebok la tunjuk sambil sebut car, lorry, motor, ship, van, bus...dia dah boleh sebut 3 patah perkataan macam "mama want milk"-dia nk susu la tu, "bantal luk ayish"-dia nk bantal peluk dia la tu...keluar malam2 mesti mulut bising sebut lamp, moon, star...macam i pernah cerita dlm entry sebelum ni, i tak reti nak ajar ayish secara formal/pakai flash card...semua yg i ajar hanya berdasarkan apa yg dia nampak je & i bgaitau itu apa, ini apa...

eh lupa nak tambah...sekarang ni dia mcm dah respon bila baca doa tido & doa makan tau...kalau doa tido tu, belakang "--bismika ahya wa-amutt", dia selalu sebut "aya-ayamut-amin"...hehe

apa yg i nak bagitau kat sini, jangan sesekali expect setiap budak tu sama...kita sendiri tahu Allah jadikan manusia ni berbeza, mana mungkin minat & sikap anak2 kita akan sama, betul tak? at least tolong la respect atas usaha ibubapa budak tu...belajar utk terima & suka sikap anak2 org lain, sebab mereka masih budak mana tahu apa2...i pantang betol la kalau ada yg suka kutuk2 anak org ni...kalau sekalipon ko tak suka mak budak tu, plz la jgn kutuk anak dia yg tak berdosa tu...k bai!

Tuesday, October 8, 2013

RESEPI: Banoffee Pie

sebab dah 4 entry berturut-turut cerita pasal progress rumah, hari ni alih angin nak share resepi Banoffee Pie...syarat dia mesti ada PISANG!! oh resepi ni sgt mudah, takyah susah2 nak baking...
1. buat crumbs dulu...hancurkan biskut (biskut marie boleh, cream crackers boleh, oreo boleh TAPI i suka cream crackers sbb rasa dia lagi umphhhh & crunchy), jgn terlalu halus macam pasir tu (nak guna tgn boleh, guna blender boleh, guna lesung pon boleh)...cairkan butter, tuang atas biskut, kacau rata, kalau terlebih butter boleh tambah biskut lagi, kalau terkurang butter sila tambah butter lagi...letak dlm loyang, tekan2 bagi padat, simpan dlm chiller sampai keras...i nak cepat selalu simpan 15min je dalam freezer...hehe

2. buat caramel...cara2 nak buat: panaskan satu tin susu pekat, api sederhana, kacau sampai susu bertukar warna coklat (kalau tkot melekat masukkan 1 sudu butter)..lepas tu masukkan 1/2 cawan susu cair/fresh milk/cooking cream (i suka guna cooking cream)-taknak letak pon takpe sebenarnya...kacau rata, tutup api & biarkan sejuk sendiri...kalau taknak guna susu pekat, guna gula biasa pon boleh...buat gula hangus macam nak buat puding caramel tu tp kena campurkan dgn susu/cooking cream utk bagi rasa lemak & likat...tuangkan caramel tadi atas crumbs...sejukkan dlm chiller...AWAS! caramel tu sgt2 panas ok, kena jari boleh melecur...

3. pilih pisang manis...potong pisang & susun atas lapisan caramel tadi...taknak potong pon takpe, blh letak sebijik2 cmtu je...

4. pukul whipping cream sampai kembang...i letak jugak gula sikit dlm whipping cream ni, kalau tak rasa mcm muak je...tuang whipping cream atas pisang tadi....sejukkan dalam chiller...i guna brand anchor, utk loyang sebesar ni, mmg kena guna satu kotak besar tu...

5. tadaaaa! dah siap & boleh makan...sooo yummy! topping boleh la nk hias dgn apa2 yg korang suka makan, ikut citarasa & kretiviti masing2...selamat mencuba!

Monday, October 7, 2013

Home Progress: Misi Mencari Kain Langsir

entry pasal rumah lagi...kahkahkah...ok promise, lepas ni i akan update pasal lain, boring jugak kan asyik pasal rumah je :p

rumah dah boleh masuk, tinggal lagi nak tunggu hubby turun darat & buat doa selamat, baru officially kitorang pindah...kitchen cabinet pon tak siap lagi, pintu dari kilang byk yg pecah diorang ckp, jadi kena hantar balik utk betulkan... 
ni gambar rangka KC yg diorang whatsapp i...ok dah nampak sikit rupa mcm yg i nak, cuma bahagian tengah (atas) tu mcm tak nmpk rupa lagi...sepatutnya antara tiang (cabinet yg jatuh sampai table top) tu sama tinggi, tapi nampak mcm tengah je yg janggal tinggi kn? i call, diorang cakap tak siap lagi, nanti akan rata la bahagian tu...

kembali pada tajuk, i baru nak buat langsir okeyyyy! entah sempat ke tak sebulan siap...macam tak sempat siap je sbb i upah makcik i je jahitkan...kebetulan byk pulak org tempah dgn dia, jadi kena ikut giliran la...

cerita pasal curtain ni, sebenarnya my mom ada kedai jual kain langsir + ada tukang jahit...ni kira side bisnes dia selain bisnes oil & gas...untuk jahit langsir bodoh2 (jahit lurus), upah biasanya rm6/kaki - i rasa murah dah tu kan? hehe
ni lah kedai kain langsir...yer, i tahu memang bersepah & tak tersusun...hahaha tapi takde org nak handle sgt kedai ni sbb masing2 sibuk...office pulak memang betol2 sebelah kedai langsir ni...

dengan gembira & bersyukurnya, kain langsir i dpt FREE!! my mom cakap pilih je la nak yg mana2 pon...upah jahit langsir je i kena bayar...Horeyyyyyyy!! maceh umi *mmuah mmuah* dah kata dpt free, haruslah i pilih yg mahal & bekualiti kn...kain langsir kat sini tak byk stok mcm kamdar/jakel pon sebenarnya, nama pon side bisnes kn? tp curtain kat sini memang tak amik yg takde kualiti, semua berkualiti...byk kain dari brand Elyza's, Dom, ala-ala Macy, ala-ala SSF, ala-ala laura ashley, acacia tapi boleh dptkn dgn harga yg murah sbb kita amik dari kilang terus...
utk ruang tamu (sliding door), i pilih curtain yg plain/polos sbb sofa i dah bercorak...i pilih warna yg sedondon dgn rangka sofa, warna light brown...design pulak, i berhajat nak buat jenis eyelet sbb simple...ruang tamu i bakal SERABUT sbb ruang kecik tp sofa gedabak jadi i memerlukan langsir yg lebih kemas & minimalis...utk sheer (day curtain), i pilih jenis stripes tapi masih dlm kumpulan warna yg sama dgn curtain eyelet (mcm dalam gambar kat atas tu)...
Ashley Wilde Regency Stone Lined Eyelet Curtains
ni lah contoh eyelet, dia pakai cincin...utk design macam ni, pastikan korang pilih kain yg betol supaya dpt "lenggok" yg cantik...kalau salah pilih kain, nanti bahagian bawah akan nampak kejung/keras...biasanya kita suggest pilih kain yg lembut & agak berat utk dptkan bentuk yg "flowy"..
ini master bedroom...dulu i pernah bagitau i nak buat bilik ni cream/gold + red tapi kurangkan warna merah tu...pic atas tu adalah pilihan i utk langsir dlm bilik kitorang nanti...nampak mcm matching dah tu dgn chandelier...hehe...area tingkap tu nanti i akan letakkan bench sofa yg i beli dari fella design awal2 dulu...
plan nak buat jenis pelmet utk bilik tu...mcm contoh pic tu...master bedroom ala-ala french/europe style gitu, sesuai la dgn set bilik tido yg kitorang dah beli tu...
ni bilik kat tingkat atas...warna oren+cream...bilik ni akan biar kosong kot sampailah ada tambahan anak nanti baru fikir nak beli set bilik tido yg macam mana....hehe...langsir i pilih warna sedondon dgn warna dinding, sheer warna cream...akan buat design bodo-bodo je kot, takde kepala....
ini bilik ayish, warna kuning+biru...langsir tu warna biru sebenarnya, maybe effect lighting nampak mcm kelabu asap sikit...sheer pulak warna kuning-sekuningnya sama mcm warna cat dinding tu...hehe...pon nak buat design bodo-bodo je...
guest room warna pink yg menyakitkan mata! *salahkan hubby* kekekeke...utk bilik ni terpaksa pilih langsir putih je sbb plan nk letak white furniture...nak kurangkan warna pink yg menyala tu, maka putih la kot penyelamat...
i tak suka sarung sofa ni sbb warna biru...plan nak tukar tp keliru antara dua pilihan tu...dua2 cantik di mata i...huwaaaaa poning!
contoh bantal yg dah siap jahit, utk letak atas sofa tingkat atas...kain ni pon i rembat dari kedai tu je...hehe

cost? kalau ikutkan, RM 4k jugak utk siap semua tapi dah kata dpt kain free, maka TERRRRsangatlah byk jimat...hehe...ok la, tu je nk update, esok2 dah siap gantung i tunjuk...taktau la lawa ke idok bila dah siap nanti...langsir i akan pasang tinggi dari siling ke lantai, tak suka tgk langsir yg singkat...