Thursday, December 11, 2014

Kalau Dah Namanya Lelaki

kita biasa dengar org cakap kalau dah kawin ni, kena la belajar terima baik buruk pasangan kn? yg baik tu jadikan contoh, yg buruk tu kita sama2 tegur supaya blh improve lagi..barulah rumah tangga aman bahagia sampai akhir hayat...

ingat kawin ni senang ke? kita dah biasa hidup dgn family, tiba2 ada jantina lain yg tido sekatil dgn kita...mula2 mesti rasa kekok kn? tapi itulah hakikat suami isteri, ada cerita manis & pahit yg akan ditempuhi..bukan senang nk terima perubahan hidup/rutin harian lebih-lebih lagi bila sesuatu perkara tu bercanggah dgn kebiasaan kita sebelum ni...kena ada give and take gitu org cakap...hehe

kemain haaa mukaddimah...padahal nk cerita pasal tabiat hubby i je...haha...cer korang tengok pic kat bawah ni (hai abg, u're caught red handed!) hihi
situ tempat gantung kunci & masih ada lagi tempat kosong...tapi letak jugak kunci kereta tu kat tepi kan? macam susah beno je nak gantung!
tiap kali lepas mandikan ayish, mesti shower ni ada dalam sink...terhegeh-hegeh bini mu yg ketot ni pegi gantung kat tempat asal balik...i tak boleh tengok benda yg letak kat tempat tak sepatutnya macam ni...rimas!
 
ni lagi satu...lepas bedakkan anak, merata-rata la bedak tu dia letak...yg tak tahannya, bakul utk letak bedak tu sebelah je kot, tapi kenapa tak letak dalam bakul???
ini tempat yg sepatutnya ye cik abg :)
ni pulak tak tahu berapa juta kali dah i tegur...kalau towel tu takde kat kerusi, dia pegi gantung macam ni...kita dah cakap hanger betul2 supaya towel cepat kering...tapiiiii macam ni jugak hari2...haha

kalau dah namanya lelaki, memang gitu la kot perangainya kan? bagi diorang benda ni simple je, tapi kita yg cerewet ni pulak sakit mata...hihi...i ni boleh dikatakan ada penyakit obses dgn susun atur sikit2, pantang tengok benda senget sikit dah rasa naik darah...sofa, meja makan, karpet, etc kat rumah ni semua i susun ikut garisan tiles, siap kira lagi supaya nampak selari.

tapi sejak kawin, "penyakit" i tu dh berkurang kot...hehe...i macam dah boleh terimga benda yg senget atau tak letak tempat asal sikit2...kadang2 malas cakap byk, kita buat je senyap2 betulkan mana yg nampak tak kena di mata tu..

kadang2 bila hubby kat offshore, i rasa rindu dgn benda-benda yg dia buat ni...kalau dia ada mulalah nk bebel sana sini kan? bila dia takde, rasa comel pulak perangai hubby ni...hihi...i dh kurang membebel sekarang, dh belajar terima mana yg kurang sikit2 tu...alaaa i pn bkn perfect, mesti ada benda lain yg hubby tak selesa dgn i jugak..

perkara simple camni anggap je penyeri rumahtangga, supaya ada topik nak dibebelkan...kalau semua smooth je, mana syok kan? tu antara yg hubby buat la, kalau ikutkan BANYAKKKK lagi benda yg tak kena lebih2 lagi melibatkan susun atur...haha...tapi takpe, yg penting i love u so much, to the moon and back la abg! kihkih

eh, i ni tak beranak2 lagi kan :p

Thursday, December 4, 2014

Persediaan Banjir

hai! sedar tak sedar, dah masuk bulan disember kan kita? cepat sangat masa berlalu...tahun depan dah umur 28 tahun!!! huwaaaa dah menghampiri 3 series rupanya...kihkih

kalau ikutkan, setiap hujung tahun kat pantai timur ni mesti akan mengalami musim tengkujuh...alhamdulillah setakat ni kat kemaman hujan tak lebat mana dan masih boleh merasa matahari terik...cuaca tak menentu kat sini...

kalau dah hujung tahun ni, memang i berdebar sebab teringat banjir tahun lepas...3 disember 2013 adalah sejarah banjir teruk selama 20 tahun i membesar kat kemaman ni...untuk tahun ni, memang i amik langkah berjaga-jaga utk menghadapi banjir lebih2 lagi due date i 14 dec ni...huahua

kat ruang tamu dah lama angkut carpet yg berat tu kat tingkat atas...sofa tu agak2 longkang dah penuh baru angkat...meja tu in case banjir pon takpe kot sbb kaki dia besi...ikutkan tahun lepas, air naik 1 kaki dalam rumah i ni...

ini pulak bilik tetamu kat tingkat bawah...dah kosongkan, tilam2 dah bawak naik atas...insyaAllah i akan pakai bilik ni sepanjang tempoh berpantang...jenuh la kalau nak naik turun tangga kn? kang tak pasal2 luka lambat baik *eh berdebar pulak bila fikir beranak*

TAPIII ada kawasan yg i risaukan! dapur & wall panel i...huhu
walaupon kitchen cabinet ni kayu nyatoh, tapi faham2 je la material dalam dia kan? yg nyatoh tu pintu dia je...ni kalau kena air, risau kotor la sbb putih...tahun lepas masa banjir takde lagi kabinet ni...ikutkan rumah my mom, pakai kayu biasa je (formica kalau tak silap) tapi alhamdulillah tak kembang langsung...
wall panel tu pulak i guna plywood je...plywood kalau kena air sah2 la kembang kn? pon masa tahun lepas takde lagi wood panel tu, masa tu x siap lagi...

i harap sangat2 tahun ni Allah tak duga dah kitorang dgn banjir...kalau kena jugak, redha je la kan? dah tak boleh buat apa...ada la tu sebab Allah nk tegur...i mmg hari2 doa supaya tak diuji dgn bencana ni lagi memandangkan i dah sarat sangat2 ni...yakin je segala ketentuan Allah tu yg terbaik kan? :) kalau ikutkan, memang kitorang ni dalam mode berjaga-jaga, tiap kali hujan je berdebar...

doakan supaya segala urusan i dipermudahkan ye...amin :)

************************************
macam biasa nak iklan sikit...jgn lupa dapatkan jubah design baru di Moreena Boutique ye...lawa2, design ni semua ilham kakak ipar i...siapa yg saiz M atau L tu cepat2 grab tau sbb biasanya beribu2 stok baju keluar, dalam 2 minggu je saiz tu boleh habis...terlajak laris gitu...alhamdulillah :)

jubah baru ni nama dia PANDORA...terdapat dalam 3 jenis pilihan iaitu Abeer, Daisy dan Liner dalam pelbagai jenis pilihan warna...nama tu diberi atas sebab "detailing" pada lengan jubah...Abeer ada gelang manik yg cantik, Daisy pulak ada gelang manik dengan patch fabric bercorak bunga manakala Liner ada gelang manik dengan patch fabric bercorak jalur...

gelang manik tu import dari korean, buat jubah pandora ni nampak exclusive...simple tapi menarik!! dah tak perlu susah2 pening kepala cari aksesori tambahan...yg penting ada hidden zip kat lengan & dada yg memudahkan kita utk amik air sembahyang & semestinya nursing friendly :)

 
geram tengok! lawa2 kan? hehe...i sendiri dah grab utk pakai lepas pantang nanti :) utk pengetahuan, jubah amelina dah SOLD OUT utk semua saiz M...

haaa alang2 tu jangan lupa jugak follow IG moreena.boutique ye :)

Tuesday, November 25, 2014

Shopping di Empire Classic

ehem...bukan shopping pon sebenarnya, lebih kepada cuci mata di empire classic...hihi

i rasa byk kali dah kot i mention dalam entry deco-deco bahawa i SANGAT minat dgn perabot & dekorasi gaya eropah...cuma i tak suka jugak yg terlalu sarat dgn kerawang, cukup yg nampak simple & moden tapi mewah...kalau ada rumah banglo, mungkin i tak teragak nk ketengahkan dekorasi gaya eropah ni tapi memandangkan duduk rumah teres je, tak sesuai la pulak kan? hehe

perabot gaya eropah ni semuanya besar2, tak padan dgn keluasan rumah i...memang tak muat pon nak sumbat dalam rumah teres tu...hehe...hajat i ke sana nk jenguk2 sofa sebenarnya *jenguk je dulu, tak beli pon*

kebetulan i pegi kuantan utk check up khamis baru ni, i pon gatal la masuk empire classic yg tak jauh dari east coast mall...ofcoz la banyak yg i berkenan! hahaha...byk jugak i snap pic tapi utk tunjuk kat umi i sbb kebanyakannya sesuai utk org tua2 mcm umi i tu...kihkih...meja makan 10 seater murah giler oii baru RM12k design mmg lawa...tunjuk kat umi memang dia kenan la tapi dia kata nak sumbat mana pulak meja makan 10 seater yg dah ada kat rumah tu? hihi

i nak share pic yg i kenan je...yg tak kenan takmo share! haha
korang pon tahu kan i suka fabric sofa? hehe...i bukan jenis yg sukakan konsep minimalist, jadi design sofa macam ni memang jadi kegemaran i la...taste datin2 kn i ni? wakakakaka...sofa ni 3+2+1, sangat besar & lebar! huwaaaaaa dalam byk2, i kenan yg ni tapi sah2 tak muat rumah...kalau muat pon maybe boleh letak yg 2+1 je...yg 3 seater tu nk buang mana? hihi... satu set termasuk coffee table & side table RM 12k...ok la kan harga dia? lebih kurang harga fella design punya sofa yg high quality jugak... 
satu set katil ni RM 8k kalau tak silap...king size termasuk tilam, almari 8 kaki, chest drawer, long mirror & dressing table... 
lawanyaaaa! minat katil ni, mcm princess gitu...satu set ni RM 12k...nampak lawa je dia pakai red wallpaper kan? kena dgn warna perabot..
haaa ni paling paling paling i suka!!! nak nangis rasa sebab nak beli...hahaha...tapi kompem tak muat bilik sbb panel katil tu saje dah 12 kaki oi...besar! katil ni saiz super king...jatuh hati dgn design versace ni, memang taste i sangat lah ni! yg ni pon RM 12k termasuk kerusi depan katil tu...

macam biasa la i ni, bila tengok perabot kat empire classic mulalah i berangan nak buat rumah banglo sebijik...niat tu memang dah lama ada, cuma perancangan tu takde lagi...kihkih...insyaAllah one day kalau ada rezeki & dipanjangkan umur, boleh la i merasa duduk rumah idaman...amin amin amin :) kalau tak dpt bina rumah idaman, nampaknya tanah yg ada tu boleh buat kebun je la bila tua nanti...hahaha

syok kan angan2? takpe, kadang2 impian tu la yg boleh bawak kita jauh melangkah untuk capainya...dalam hidup ni memang kena ada target yg besar tak kesah la berjaya dapat atau tak...yg penting keinginan tu kena selari dgn usaha gitu...selebihnya serah je pada Allah yg menentukan :)

i kalau bab rumah ni memang suka tau tak kesah la rumah besar atau kecik janji bersih & kemas...apa yg i buat sekarang pon, semuanya i fikirkan masa depan anak2...biarlah kitorang sebagai parents ni hidup biasa2 ikut kemampuan je janji masa depan anak2 terjamin & ada jugak harta utk diorang nanti...zaman anak2 sah2 rumah makin mahal & nak ada tanah sendiri pon susah dah kot? maka makpak ni la kena tolong fikir & rancang jugak *opsss sebut harta jgn ada yg salah paham pulak, maksud "harta" tu meluas tau* kang tak semena2 ada org perli i padahal i maksudkan lain...hahahaha

*jauhi sikap sentap-sentap ye...kita positif je...hihi

k bai :)

Monday, November 24, 2014

Ayish dgn meal shake, Mama dgn songsang...

morning!

ni haaa nk cerita sikit pasal meal shake shaklee...dari dulu lagi i dah dengar pasal meal shake ni boleh naikkan berat badan anak atau tambah selera makan...memandangkan ayish masa tu bawah 2 tahun lagi, jadi i abaikan je makanan tambahan ni sebab badan dia bukanlah keding pon...cuma masa setahun setengah kot i bagi dia makan multivitamin...
baru2 ni (2 bulan lepas kot), ayish demam dekat seminggu...berat dia turun mendadak sebab taknak makan...i pon suggest kat hubby utk tambah meal shake ni dalam susu ayish...caranya, i hanya tambah satu scoop je masukkan dalam susu...goncang2 dalam botol, siap! 

opss i memang ahli shaklee sebenarnya...dari form 4 lagi umi dah daftarkan nama i sebagai ahli cuma i tak menjual sangat...byk beli utk makan sendiri je...i suka vit C & vit E shaklee! 

ok berbalik pada cerita ayish...lepas bagi dia makan meal shake kan, alhamdulillah selera dia mendadak naik & berat pon dah naik balik...hubby i ni jenis susah hati tau kalau tengok anak tak makan pastu berat turun...dia kalau suapkan ayish makan, memang rajin la bawak pegi taman, takpon sambil2 ayish main basikal...kalau i, anak taknak makan kadang2 i give up malas nk kejar2 dah...lalalalala~

******************************
cerita pasal mama ayish pulak :) 

khamis baru ni i pegi check up...sekali masa scan baby songsang! i dah 35++ minggu masa tu...hari ni dah 36w...doktor suruh pujuk baby & banyakkan sujud...ada petua drp kawan, luruskan kaki ke dinding...i buat semua tu dgn harapan weekend ni pegi scan baby dh engage...

i dh pernah czer, doktor tak bagi urut perut utk betulkan kedudukan baby...weekend ni kalau breech lagi, doc ckp ready je la utk czer....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

korang pls doakan baby i pusing & boleh bersalin normal...memang la i tak kisah mana2 pon sama ada "ikut tingkap" atau "ikut terowong" asalkan baby selamat tapi i nak usaha jugak utk normal...usaha dulu baru mengalah kan? nanti kalau dah tak boleh buat apa, baru lah redha :) doakan i boleh vbac tau!!

perut i kemain besar tapi masa scan takde la berat sgt pon baby...ternyata lemak i yg berlebihan & perut i yg tebal...hihi...pregnant kali ni memang mendadak berat naik...jenuh la nk diet nanti oiii...i ni dah la jenis takde disiplin sgt masa pantang...adeh deh dehhhh

weekend ni nak pegi kula cakes lagi! org kuantan confirm tahu kula cakes ni kn? kek dia semua sedap!!!
mango cheese cake, toblerone cheese cake, peanut butter cheese cake...i loike cheese cake!! kita melantak puas2 sebelum beranak ye...hihi

Friday, November 21, 2014

Prebooking NYX SMLC, Jubah Baru Moreena & Contest Moreena!

Hai! bersiaran kembali :) konon nak cerita pasal ayish & baby dalam perut ni, tapi tangguhkan dulu la sebab ada benda penting nak update...hehe

1) PreBooking (Ready Stock) NYX Soft Matte Lip Cream
ini yg org nantikan & selalu wassap i tanya bila nk open order lagi...haaaa silalah order sekarang sebelum ketinggalan...nama pon prebooking, maka stok yg ada tu kena berebut sikit...first come first serve basis...
Price: RM 24.00
Postage: RM 6 (WM), RM 10 (EM)

Eta: 1 Week
CLOSING DATE: Sunday; 23rd nov 2014 (sila buat payment sebelum 10 pm ye...lambat tak dilayan)

Available Colors (jgn gatal nk order warna yg takde tau....puk kang! hihi):
istanbul
amsterdam
addis ababa
cairo
sydney
monte carlo
buenos aires
morocco
tokyo
abu dhabi
ibiza
london
transylvania

2) Jubah & Instant Shawl terbaru di Moreena [LINK]
alhamdulillah semalam i dah register Moreena under SSM sebagai Moreena Boutique :) jgn lupa jenguk koleksi terbaru Moreena di facebook [LINK] atau instagram [LINK]
jubah songket yg simple & casual....kain jenis "sakura" yg best & warna cantik! 
jubah amelina yg unik rekaannya & lain daripada kebiasaan...cepat dapatkan sebab stok bergerak lagu... 
ini pulak utk peminat instant shawl...shawl ni best sebab tak perlu gosok! cepat & senang kerja :)

3) Contest Moreena Boutique
i ada buat contest tag & win kat facebook moreena & instagram moreena...contest pulak ada 2 kategori:
-kategori pertama utk mak mak
-kategori kedua utk anak anak

tarikh tutup contest ni hari selasa 25.11.2014...jom la join di fb & ig...uols jugak boleh join dua2 kategori, takde masalah! pemenang akan dikira secara rawak berdasarkan "screen shoot"...lagi kerap tag, lagi tinggi peluang nk menang :)

*ops! tapi nama dah bertukar jadi Moreena Boutique tau...kalau search tak jumpa Moreena Butik, sila cuba Moreena Boutique ye :)

Contact: 018 9122376

tak lama lagi dah gaji kn? boleh dah tu nak intai2 jenguk2...hihi
bagi yg join contest, good luck! :)

Wednesday, November 12, 2014

Dulu Lain Sekarang Lain

selamat pagi! :)

rajin pulak nk update blog hari ni...hehe...nak cerita je, perubahan diri ni dari segi pakaian...i baru sedar dah lama sangat2 tak pakai jeans bila keluar rumah...i byk pakai palazzo & seluar yg ala-ala jeans kain lembut tu je...pendek kata yg loose la...

mungkin perubahan saiz badan buat i "takde selera" nak pakai jeans kot? lagipon, hubby dah lama tegur jgn pakai seluar ketat2...lalalala...semalam kemas almari, baru sedar bahagian jeans dah lama tak sentuh..pandang sebelah, skirt & dress je banyak...

sejak jadi mak2, i memang selesa pakai long skirt/dress je kalau pegi mana2...kadang2 sarung jubah je senang...bukan la tak pakai langsung dh seluar, tapi macam dah kurang...rasa lagi confident pakai kain asalkan bukan kain batik...hihi

lagipun sekarang ni i suka tengok org yg pakai labuh2 & sopan...i jadikan diorang idola, mudah mudahan i pon dapat berubah jadi mcm tu...kalau ikutkn suami, mmg dah lama dia tegur tapi biasa la i ni, ada degil sikit...buat slow2 gitu...hihi

makyong pakai jubah dari Moreena butik...syok la pakai dress/jubah sbb rasa angin2 je kat bawah...hihi :p

jgn lupa follow ig Moreena ye :)

songket jubah yg baru masuk...gaya klasik+moden, lawa! sesuai utk pakai formal/kasual...cepat2 grab sebab stok cepat habis :)
ada jubah design baru yg cantik!!! tapi tak sempat lagi nk upload...hihi :)
instant shawl yg baru ni labuh daripada hari tu...senang takyah gosok pakai tudung ni...yg ni belum upload pon org dh ramai book terutamanya customer yg dah pernah beli tudung ni...alhamdulillah ramai yg suka drp tak suka...hihi :P

kita tak jual baju/tudung je, tapi macam2 ada antaranya kosmetik, barang bayi, kraftangan atau apa2 je la yg i boleh dropship :) ini antaranya:
kinetic sand utk perkembangan anak2...kita jual insyaAllah harga yg murah & berpatutan :) 


terlanjur cakap pasal Moreena ni kan, nak cerita sikit pengalaman sepanjang berniaga dalam bidang ni...kalau ikutkn kerja i sekarang, i pon berniaga tapi dlm bidang oil & gas....lain cara berniaga online mcm ni berbanding niaga secara komersial melibatkan syarikat besar...

dalam bidang fesyen terutamanya, memang kita tak lari daripada org kutuk/cemuh/tak suka/kritik produk kita kan? i sendiri dah rasa semua tu samada org komen secara langsung atau tak...tapi i tak kesah pon, takde nak melatah sbb normal je benda ni...

i kekalkan momentum positif dalam diri, jadikan setiap kritikan sebagai pendorong utk lebih maju, bukan utk rasa "down"...kalau sorang tak suka produk kita, ingat je lagi 10 yg suka :) alahai, i sendiri pon customer, i sendiri pon reti complaint barang yg i beli...so takde hal la kan kalau org komen tu? takkan la kita ni hadap nk dengar komen yg baik je kan? sekali sekala mmg kena terima komen negatif utk majukan diri...rilek rilek sudahhh :)

kalau nk cakap dari segi kekemasan jahitan je apa, mana boleh compare tukang jahit yg amik upah secara personal dgn tukang jahit kilang kn? masing2 berniaga, pandai2 la nk meniaga cara korang...kadang2 kita duk sibuk kutuk jahitan org, tp kita tak sedar kat belakang ada jugak yg kutuk jahitan kita rupanya...i sendiri byk dengar org mengadu "eh kain dia pakai tu berbulu la", "nampak je murah tapi saiz kecik rupanya", bla bla bla....kihkih lawak kn? kita sibuk yg org tp tak sedar org pon sibuk yg kita.... jadi i sendiri cakap dlm hati, mesti ada jugak yg cakap camtu kat i...lalalalala~

mcm i cakap la, i tak heran sgt semua tu...mana komen yg baik, i baiki la kelemahan...mana komen yg macam nk menjatuhkan tu, dengar je la ibarat angin lalu...kalau tengok butik2 yg dah gah sekarang ni, diorang pon byk je terima kutukan tapi yg kutuk tu berapa peratus la sgt kalau nk dibandingkan yg support kn? hehe

i syukur ada kawan2 rapat yg sgt supportive (korang tahu la korang siapa), yg tak pernah nk buat i rasa down malah selalu bg kata2 semangat...kalau salah takpe nk tegur tapi biarlah bercara & beradab...gituuuu :)

ok daaaaaa~

Monday, November 10, 2014

iPad @ Tablet: Sejauh Mana Berkesan dlm Pembelajaran Anak?

hai!

macam tajuk kat atas tu, i nak tulis pendapat/pandangan pasal sejauh mana berkesannya ipad/tablet/gadget untuk membantu perkembangan pendidikan awal (READ: awal) anak2 & nak kongsi pengalaman i sendiri...secara spesifiknya, ayish yg berusia 2 tahun 6 bulan adalah bahan ujikaji i...kihkih
ayish ni kira cepat jugak boleh cakap, umur tak sampai setahun dh ada perkataan dia boleh sebut...setahun 2 bulan, dia boleh bagitau setiap bunyi binatang:

duck- quack
dog- ukk ukk
cat- meow
sheep/goat: mbekkk
horse: neighhh
bird: twet twet
pig: oink oink

masa ni kitorang mcm kagum jugak la sbb rasa mcm eh awalnya baru setahun dua bulan kot dh boleh buat bunyi tu semua dgn betul...bila tanya "ayish sound?", dia akan jawab "huuuhuuu" sambil buat gaya menangis...maksudnya bunyi dia tu menangis...hihi...sound tu sbb dari umur berapa bulan ntah, i duk baca la soft book hari2 sambil buat bunyi & tunjuk kat dia

alhamdulillah, ayish boleh kenal ABC huruf besar & huruf kecik seawal usia setahun 6 bulan...dia bkn setakat boleh menyanyi je, tapi boleh sebut secara rawak siap dgn "phonics" lagi...sama jugak dgn 123, dia boleh kira dan kenal secara rawak 1-20 dlm bahasa inggeris tapi 1-10 je dlm bahasa melayu...hahaha...alif ba ta je dia lambat sikit, dah 2 tahun baru reti sebut...hihi

setahun 8 bulan, dia boleh kenal warna dalam dua bahasa (tp more to english, kadang2 yg melayu tu dia fikir byk kali jugak nak sebut hahaha) & shapes...antara bentuk yg dia kenal; love/heart, circle, square, triangle...tp reti sebut & tunjuk je la, tak reti lagi nk mengeja melainkan L.O.V.E sbb dia dah hafal kot...hahaha..cuma sekarang ni nampak la dia suka mengeja benda yg simple mcm mama,papa,ayam,hot...

dah umur 2 tahun, ayish boleh bagitau A utk apa, B utk apa, sampai la Z utk apa dalam dua2 bahasa...contohnya: dia akan cakap A for Apple/ A for airplane / A Ayam...yup i ajar dia dwibahasa walaupon ada yg cakap lebih baik kenalkn satu bahasa dulu supaya budak2 tak keliru...tp bila i bincang dgn paed, dia ckp sepatutnya umur mcm ayish ni la ajar byk bahasa sbb diorang boleh menguasai sehingga 7 bahasa dgn cepat...sbb tu i campur2 je ajar asalkan dia faham...masing2 punya cara kn? :)
umur 2 tahun 3 bulan, dia siap bagitau kitorang lagi,
"car dgn kereta tu sama"
"cat dgn kucing tu sama"
"door dgn pintu tu sama"
"eat tu makan"
banyak la lagi yg dia bgtau

umur 2 tahun 4 bulan, dia hafal kereta semua org dalam keluarga...dia ni budak yg suka bertanya, sikit2 "ini apa?"...kitorang kalau travel 3 jam, 3 jam tu la dia tak stop bercakap...nampak je kereta atas jalan mesti sibuk nak baca plat kereta & mulut bising bgtau jenis2 kereta & siapa pakai kereta tu..

tapi serius, dia boleh cerita brand & warna kereta tiap org terutamanya kenderaan keluarga kat kemaman ni la...alhamdulillah, i bgtau sekali dua je, cepat masuk dlm kepala dia...

hari tu dia kenakan umi i:
ayish: jiddah, lori tu bawak pasir, kereta bawak apa?
umi: bawak macam2 boleh
ayish: salah...kerata bawak orang la

setahun 5 bulan, dia boleh baca doa makan & doa tido dgn agak baik jugak la...sekarang pulak, hari2 mulut dia sebut;
"subhanallah walhamdulillah walailaha illallah wallahu akbar"
"la ilaha illallah muhammad rasulullah"
"allahu akbar (tp bunyi dia allahu akbol), ya latif"
zikir tu dia panggil "lagu tido" sbb kitorang baca zikir tu dari dia baby sampai la besar bila nak tidokan ayish...ya latiff tu pulak i suka baca & sapu ubun2 dia bila dia buat perangai...so dia duk mengikut i sebut ya latiff tu...

ayish ni, serius i cakap perangai dia sangat menguji kesabaran...kalau tak caye, boleh tanya family i & family in law...haha...dia punya perangai tu masyaAllah kadang2 rasa nak baling campak2 je tapi nasib baik la kitorang ni SABARRRR je...dia ni ada angin sikit, kadang2 suka menangis mcm kita dera je padahal tak buat apa2 pon...pastu kita cakap, suka menjawab contohnya:

mama: ayish kemas mainan tu, kita nak balik dah (situasi kat surau)
ayish: nanti kemas, ayish main dulu (perkataan "nanti" tu tak boleh tinggal)

papa: ayish meh sini makan
ayish: nanti makan, main dulu jap

....mama & papa terpaksa jadi sabariah...
ok kembali pada tajuk, jujurnya i TAK AJAR ayish dgn ipad/tablet/gadget...kat rumah tu semua ada tp i sgt strict tak bagi sgt dia main...bukan la tak bagi langsung, tapi jarang sgt, ada la kot sebulan sekali dua je, atau dalam keadaan tertentu mcm travel ke...plus, ayish ni bukan kaki TV..

semua yg dia belajar tu adalah melalui flash card, books, homeschooling activities & repetition drp mulut i sendiri...mcm phonics song tu iye, selain mulut i sendiri buat bunyi ada jugak i dengarkn dia kat phone...tapi sgt jarang! mcm lagu2 tadika/nursery song, semua i menyanyi sendiri je...
bagi i, tahap umur dia ni sepatutnya "explore" apa yg ada depan mata...i suka je tgk dia dissemble-assemble mainan dia walaupon kadang2 berkecai mainan yg mahal tu..haha...ayish ni suka sgt cabut kereta/lori pastu dia cuba nk pasangkan balik (tak berjaya pon kahkah)...method/cara nk ajar anak ni banyak, kita cuba je mana2 yg berkesan tak kesah la secara formal ataupon tak...

pendapat i, tablet ni bukan la penting sangat untuk umur macam ayish...READ: umur mcm ayish! betul, kita hidup zaman moden ni org cakap pendidikan biar selari dgn zaman...i setuju statement tu tapi buat masa sekarang, i tak rasa anak2 akan ketinggalan kalau tak didedahkan dgn gadget pon...i rasa umur 6 tahun pn masih belum ketinggalan nk kenalkan dia dgn gadget...kadang2 nk tergelak bila dengar org cakap "nanti anak buta IT"...alahaiii umur macam dia ni apa la sgt yg reti setakat tekan2 camtu kn? sebut pasal IT ni kan, takyah ajar pon confirm sehari blh explore...kalau pasal microsoft office ke pulak, kat sekolah nanti pon sempat lg belajar, insyaAllah tak ketinggalan...jgn risau!

opsss, itu pendapat i je...masing2 punya cara la kan? sukati awak la nk didik anak sendiri macam mana kn? i cerita & kongsi pengalaman i je...tak rasa pulak ayish ketinggalan walaupon i tak dedahkan sgt dia dgn gadget...haa lagi satu, walaupon i jarang sangat bg gadget, tapi dia reti ok nk search abc blablabla kat youtube! terkejut mak..

anak2 ni semuanya bijak...i tak suka nak banding-bandingkan budak, siapa lagi laju, siapa lagi cepat, siapa lagi pandai, etc...tp i suka tengok cara org lain didik anak diorang...mana yg i rasa sesuai, i ikut...bagi i, sebagai parents ni kita kena rajin, itu je! lagipon untuk budak sebaya ayish ni, masih jauh perjalanan dia sbb tu i tak suka nak label kan anak org lain...ramai je i jumpa masa kecik2 low profile, tapi besar kemain hebat lagi...ada pulak yg kecik2 nampak genius tapi bila besar biasa2 je...yg penting jangan pandang rendah/perlekehkan kebolehan anak2 sebab masing2 ada kelebihan sendiri samada kita nampak atau tak je :)

tak kata cara siapa betul, cara siapa salah pon...sekadar nk highlight kat sini: banyak lagi cara lain nak ajar anak2 selain dedahkan kat ipad/tablet/gadget semata2...semua tu sebagai alternatif tapi bagi i, parents kena pantau & hadkan dari segi penggunaan...itu je

semoga anak2 kita semua anak2 yg berjaya dunia akhirat...amin :) pssst: i nak sangat anak2 jadi seorang yg hafiz tapi dalam masa yg sama berjaya hingga ke menara gading....amin amin amin

#jangankecamsaya
lalalalala~

************************************
beli majalah Pa&Ma bulan november 2014, byk isu best pasal ni antaranya:
- pro vs kontra gajet
- tips memilih gajet yg baik utk anak anda
- 50 formula anak bijak mengikut tahap usianya
- "bolehkah pemakanan membantu melahirkan generasi anak pintar?"

Thursday, November 6, 2014

Untuk Mu Sayang~

eleh title tu! sebenarnya kan, nak cerita pasal anak2, terutamanya baby yg ada dalam perut ni...kesian tau baby ni, mama kurang bercerita pasal dia dalam blog tak macam masa mengandungkan abg ayish dulu...mengandung kali ni lain dgn ayish dulu...mood lain & asyik muntah je kerja sampai sekarang...masa ayish dulu takde mabuk2, pastu rajin beno la update blog & blogwalking...haha

ayish makin nak dapat adik ni makin menjadi2 perangai dia...manja & mengada sangat2! kitorang ni memang sedaya upaya tebalkan rasa sabar tu dalam diri sebab taknak dia rasa tersinggung ke apa bila dpt adik nanti...takpe la, umur mcm dia memang selayaknya utk dimanjakan lagi & bagi kasih sayang sepenuhnya walaupon kadang2 rasa darah ni naik kat kepala dah! hehe

baby alhamdulillah setakat ni sihat dalam perut :) kemain aktif tendang sana sini...last week buat checkup baby dah engage tapi kemungkinan nak pusing tu ada lagi sbb baru 33w, ruang dlm perut masih ada...adik ni geng abg ayish, taktau la camne rupa rumah bila ada 2 hero nanti...haha...nanti kena ajar diorang ni share mainan, harap2 la tak gaduh berebut..

kaki i belum bengkak lagi, masih slim...i sendiri pon masih aktif ke hulu ke hilir sampai pegi mana2 pon org asyik tegur...dgn wedges & jalan laju, semua org pelik...hahaha

last week jugak kiranya alhamdulillah i dah selesai beli kelengkapan utk adik baby ni...baju2, selimut, napkin semua i beli baru...tak sampai hati nak bagi pakai yg ayish dulu, adik deserve barang baru jugak! sebab mcm stroller, baby cot, rocker & car seat semua pakai yg ayish...kiranya barang2 besar i tak beli dah, barang2 kecik tu semua beli baru utk adik...adik memang berhak dapat semua tu kn :)
baru mula mendobi baju adik..tak sedar beli sampai penuh jugak satu laundry basket ni...semua baju new born & 3 months je yg i beli dulu...malas lagi beli baju besar2, nanti adik dh besar baru shopping lagi...sebab i ni kadang2 rimas tgk baby pakai baju gelebeh, biar sedang2 gitu...hehe

untuk diri sendiri i belum beli set pantang lagi...hajatnya nak beli set NR sbb masa ayish dulu i pakai NR & tanamera tapi i lagi suka NR punya...phytonatal, minyak herba & teh herba dia best!!! breastpump pulak banyak rosak sbb banjir hari tu...tp syukur motor medela freestyle tu masih ok cuma i kena beli charger & lain2 sparepart...i dh geli nak pakai yg lama sbb dah kuning2...tubing, membrane, breastshiled, semua i ganti yg baru....

persediaan anak dua org nanti? taktau nak cakap macam mana sebab selagi tak hadapi selagi tu kita tak tahu kan? i prepare je mental & fizikal...insyaAllah i mampu handle 2 org anak...i selalu cakap dgn diri sendiri, org lain boleh takkan aku tak boleh! kata nak jadi supermom kannn? maka ku sahut cabaran! gittew

untuk anak2, insyaAllah kitorang akan bagi yg terbaik dari semua segi...insyaAllah akan cuba didik baik2 supaya jadi "orang"...zaman makin canggih makin moden, kita sebagai ibubapa ni kena bijak jugak...tak boleh nk ikut sangat arus yg terlalu moden ni & tak boleh pulak nk biarkan anak2 jauh ke belakang...ambil yg sedang2 & sesuai dgn kita je :)

apa yg penting asas agama tu kena kuat...kalau mak bapak pon solat tunggang langgang, takkan kita nk expect anak2 jadi seorang hamba yg taat kn? i sendiri masih belajar, masih cuba utk ubah diri jadi lebih baik di sisi Allah...org kata, nak didik anak ni biarlah melalui teladan kn? kitalah contoh teladan yg paling dekat dgn anak2...

uihh memang berat kan nk besarkan amanah yg Allah bagi? kita sama2 doakan yg terbaik utk harta dunia akhirat ni...sama2 kita jadikan diorang hebat bukan setakat di dunia je tapi kat akhirat tu jugak...

doakan i boleh vbac! tak sabar nk tengok adik ni, tapi harap2 la dia keluar bila papa dah balik...kalau tak, terpaksalah mama tabah push sorang2...hihi...yakin je la dgn setiap ketentuan Dia :)

Monday, October 27, 2014

Wedding Adik

Alhamdulillah, weekend baru2 ni selamat sudah adik ke-2 i menamatkan zaman bujang dia...yg kenduri tahun lepas tu adik ke-3 i...hehe....kiranya dah 3 tahun berturut-turut kenduri kat rumah tapi tahun lepas la paling sibuk sbb 3 kenduri dalam setahun! siapa yg follow blog i, tahu la kan tahun lepas dua org makcik i yg jaga kitorang dari kecik kawin (jumpa jodoh di usia emas-alhamdulillah)...harap2 lepas ni ada gap la sikit sbb penat ya amat!!! inilah jadinya bila adik beradik 8 org perempuan umur setahun sorang...hihi

ok malas cerita panjang sebab nk tepek gambo banyak2 je :p

NIKAH (24/10/2014)
adik pilih utk pakai putih masa akad nikah
pelamin & hantaran vendor yg sama dgn wedding i dulu Precious Moment Collections
mekap anis finesstouch
ini umi & abah :)
 canopy & catering pon sama vendor wedding i, Q Caterers...pasang 13 canopy sepanjang jalan
menu majlis nikah: nasi lemak lauk sambal sotong, paru goreng, rendang daging, sambal bilis, ayam berempah...makanan tambahan rojak pesembur & kuih muih...majlis nikah mula lepas asar..
makyong sebelum ke majlis...hehe...
adik beradik semua pakai baju kain songket...


SANDING (25/10/2014)
 baju man kajang yg buat...songket+lace
 sebelah tu kumpulan nasyid...budak2 nyanyi dari pagi sampai petang

bridesmaid a.k.a adik beradik je..hihi...baju warna turquoise + pink lace ni pengantin yg pilih...kitorang ikutkan aje pastu design la ikut sukati :)
kami adik beradik...yg lelaki tu adik bongsu, no.9 :) 2 org dah jadi mak budak...kihkih
outdoor photoshoot ni i dgn adik no.3 tak ikut sbb masing2 dah ada anak susah sikit...hihi
 umi dgn atuk
abah & umi :)

 photobooth ni adik no.3 i buatkan

candy buffet ni i DIY okey...mcm dah jadi satu kemestian bila ada wedding/majlis aqiqah/birthday party, ini akan i sponsor utk adik beradik...warga kemaman nk tempah candy buffet dgn i boleh la...kihkih

 kek & goodies ni order dgn kawan umi i kat bangi...papa bakers ke apa ntah nama kedai dia...ampunnn lupa! hihi

okey tu je...tata