Thursday, January 16, 2014

Decor: Ruang Keluarga

koranggggggg! sedihnya lahai dgn tenet ni, payah beno nak update blog...i baca tau blog korang, siap2 tulis comment sekali tiba2 nk publish line takde...stressss mak!!! banyak kali pulak tu jadi gitu sobsob :(

mula2 ingt nk review pasal kinetic sand yg i belikan utk ayish tp pic pulak tak dpt nak transfer...so hari ni entry pasal rumah lagi, nak tunjuk decoration kat family hall...sebelum ni i dah pernah review kan cuma i ada buat penambah baikan utk ruang keluarga kat tingkat atas ni...

tadaaaaaa...inilah dia ruang keluarga yg dapat suntikan baru...hihi
 tanpa pengcahayaan lampu kuning...
dengan pengcahayaan lampu kuning...

kalau ikutkan plan asal, i nak bagi sentuhan "union jack" concept utk ruang ni tapi dpt tentangan hebat dari kwn rapat & keluarga sbb katanya bendera union jack tu kan sejarah terbentuknya corak tu adalah kombinasi 2 jenis salib...hurmmm i pon rasa tak syok bila ada yg tegur walaupon niat i lain...takpe la, i amik mana yg baik & i cuba apply warna union jack tu je- merah+biru
kusyen kat sofa pon i ganti dgn yg baru..amboiii still ada bendera british tu, macam biasa la i beli kat SSF (dah boleh jadi duta SSf ni sbb rumah ni byk barang SSF hahahaha) i pilih warna yg sedondon utk ruang ni...
hiasa atas meja yg simple...i letak lilin & arca bentuk siput (macam siput sedut kn?)..arca tu i beli kat SSF yg sebenarnya penutup balang kaca...tapi balang tu i hiaskan dgn benda lain utk letak atas coffee table kat living room, nnti la i reveal k...
haaaa ni rupa asal meja tu sebenarnya...gigih ku spray biru merah nak kasi matching punya pasal...meja ni my mom punya, dah bertahun2 i tengok meja ni dlm stor, baik i amik kan? hihi

i gantikan dgn lampu bentuk eiffel tower ni kat satu sudut...lampu ni beli kat SSF jugekkkk...kalau korang perasan, side lamp sebelum ni saiz dia kecik so tak sesuai sangat, maka dah selamat lampu tu i simpan dalam stor :p 
rak buku laiva dari ikea ni i sengetkan sikit & kemaskan hiasan atasnya...rasa better dari sebelum ni kot? hehe...

i taktau la konsep apa utk family hall ni...nak kata chic tak chic pon, nak ata funky tak funky pon, nak kata english style macam jauh sgt je....byk mix & match je kot, cuma i tetapkan nak bold dgn red + dark blue....sini kitorang banyak lepak utk membaca je sebab tv kat tingkat bawah...

jom tengok perbezaan sebelum & selepas:
SEBELUM

SELEPAS

26 comments:

Wawa Yusoff said...

ok. dah nampak dah projek malam2 buta u haritu. haha. nice!

ayahmamilisa said...

memang nampak lagi cozy..good job nana :)

Chekgu Azrine said...

yang penting bagi akk sedap mata mandang..rasa nak lepak lelama jep

cik hani said...

lawa.
macam umah mat salleh

IdaShazana said...

cantik...

nak jugak ada ruang keluarga kat tingkat atas tapi ruangnya kecil sgt. buntu pikiran

Aeen said...

cantek sgt....tenang je tengok...best2..:)

Ayu Rashid said...

wahhh...spray sendiri! kagum mak. cantik pulak tu hasilnya..

puan.mila said...

ggih nya u nana!! tak sbr nk g umah u..hehe

Sharz said...

yang sekarng nampak lebih menarik. :)

fifi said...

Rajin betul u diy..dahla rajin..pandai pulak tu.kalo i buat,memang tak jadilah..

izfanora said...

as usual, sempoi... :)

puansazusarin said...

Cantik cantikkkkk lah nana oiii...kretip benor lahhhhhh...wani ni tak tau lah nak hias umah cmne nnt..

NinaAz said...

kreatifnya!!! cantiklaaahhh

sarah shamsyul said...

kreatif.cantikkk

Fizah said...

Pandai nana pilih barang deko...hasil yg kebabom...:) spray meja tu ada yg khas atau beli spray kayu je? Pastu kena undercoat dulu ke? Eh byk pulak tanya..hee

Hana Soffelia said...

Nampak berbeza dr sebelum ni. Nana pandai mendeko.

bunga daisy said...

kat kedai S&J ada byk miniature Eiffel tower. murah plak tu. S&J ada dekat alamnda satu

♥ ROS ♥ said...

Mcm asben ros ckp... Untung org pandai deco.. Kelemahan dilindungi.. Perfect arr nana :) hehehhe

malynd_anggun said...

mak aihhhh!! nmpak sgt bezanye!!
nice sgt nana! love love love sgtttt

Iena@MaMaJannah&Rizqi, said...

salam perkenalan dari akak..akak pun sedang menyusunatur rumah...hope kita boleh bertukar2 idea..copy paste ker..heheheh..teruja tengok deco2 awak ni...akak dah letak nama blog ni di bloglist akak yer...

sheisjaz said...

Cantik ok nana!!!Good Job. Buat masa ni, jaz stop dulu sesi deko2 ni kerana fokus kat badan yang semakin banyak part yang sakit. Hehehe.. Sampaikan xde idea da nak tulis ape kat blog..hehehe..

Fifi Nadhrah said...

ok.. suke yang selepas.. cantik.. biar la tema lain pon..

Fifi Nadhrah said...

ekh.. salah tuis.. biar la tema tak tau ape pon.. tapi nampak kemas dan cantik..

erin moshimoshi said...

thumb up

SweetLikeWhat said...

terbaiikk

Farah Fahmy said...

cantik n kemas..warna yg striking..