Wednesday, January 8, 2014

Dekorasi: Panel Kayu Pada Dinding

kembali bercerita pasal idea decor...dah jadi mak2 ni memang suka sangat la berangan pasal rumah, suka sangat la nak hias rumah sendiri cantik2 (eh tapi masa anak dara pon dah camtu hihi)...nak deco ni bukan petik jari je terus dapat, kadang2 ada kekangan bajet jadi kena buat step by step gituuu...

alhamdulillah wall wood panel yg ditunggu-tunggu selama 6 bulan akhirnya berjaya jugak siap pasang semalam! setengah tahun oiii bersabar, kadang2 tak faham knp lambat sgt siap...oh ye, i buat sekali dengan kitchen cabinet...bila fikir balik, semua ni ada hikmah sbb baru2 ni kan rumah i banjir...lepas ni kalau banjir lagi i taktau nak kata apa la, confirm wood panel tu akan kembang sbb plywood je kot..redha je la kan kalau ditakdirkan semua ni rosak nanti :'(
ni lah hasil setengah tahun tunggu dengan pelbagai drama...hampir meroyan oiii! ingatkan kena tipu hidup2 dah...syukur segala impian tercapai, segala yg dirancang menjadi, segala idea yg terbuku dapat ditafsirkan, segala penantian amat berbaloi *ewahhh ayat nak kalahkan A Samad Said*
lebar ruang yg pasang panel kayu tu 19 kaki...tinggi panel kayu tu 16 inci rasanya (eh mcm tak logik je 16 inci, nanti i ukur balik)...rasa happy tengok rumah sendiri, sangat cosy & rasa macam duk kat oversea lak...haha...eh ada org tanya wood panel tu yg mana? yg kayu warna putih tu sayanggg :)
pandangan dari tepi dekat dining room...nampak ala-ala konsep inggeris moden kan? kos utk panel kayu ni RM 1k (harap2 takde pihak yg salah tafsir bila i share harga ni), kayu dia mcm i cakap tadi hanyalah plywood...haaa siapa yg rajin tu boleh buat sendiri kot...beli je plywood, mintak laki hang paku & buh silikon kat dinding tu...kedai kayu byk je jual frame/rangka kayu yg bercorak tu...ntah2 brp sen la sgt kos kan? tapi dah katanya malassss, maka upah org je la :p
ni area yg i letak hiasan so called "SSF corner"...maintenance? i rasa tak susah pon nak jaga, kalau debu lap je dgn kain biasa...kalau kotor cat je la balik :p one day kalau nk tukar konsep, rasa mcm nak cat warna turquoise je wood panel tu...takpon combine turquoise dgn yellow sikit utk frame...tengokkk dah jauh tu berangan!
ramai dah tahu i duk kemaman kn? i buat kitchen cabinet & wood panel ni dgn kontraktor dari kuala terengganu...hurmmm sbb 6 bulan baru siap, maka i takmo la suggest dia...boley gitu? hahaha...dari segi kekemasan jujur i cakap tak brp kemas, dekat setiap joint boleh nampak ada kesan tak rata sikit...tapi org ni baik, tu tak sampai hati nak komen lebih2 ;)

tu je la kot nak share...kitchen cabinet impian tu nanti i story bila dah siap kemas & deco semua...sekarang ni mood malas2 lagi & penat nak kemas byk sgt set pinggan hadiah kawin hari tu...

hurmmm cuma nk luahkan kat sini...i takde la happy sangat mcm kera dapat bunga tu bila fikirkan nasib rumah ni kalau banjir lagi tahun ni...yela, kalau ikutkn masa hubby beli rumah ni bukanlah di kawasan banjir tp kuasa Allah siapa yg tahu kn? makin hari makin banyak i tengok rumah naik kat kawasan ni & air longkang pon bertakung sbb takde saliran yg betol...dalam kepala i ni duk bayang dah panel kayu ni kembang camne rupa...apa2 pon doakan yg baik2 je utk i k...harap2 semangat i utk deco terus ada...dah kata nak kalahkan eric leong kan? haha

47 comments:

joijoi80 said...

Salam ..sis.. sangat cantik..berbaloi tunggu ye... xper hikmahnya ada... x kena masa banjir tu.. maybe akan dtg xder banjir dah .. area sis duduk tu first time ke banjir?

ettyzukhair said...

berbaloi2..cantik kebabooomm...harap2 xditimpa bah lg..

♥ ROS ♥ said...

Cantik nana.. Asben ade ckp jugak nak buat bnda ni... Nnt tjuk kat dia... Suka tgk ssf corner tu..hehhehe.. Dah ajak dia g mggu ni, tp xtau la..hahahha

Fizah said...

Mmg da mcm umah omputehs ni...terbaekkkk

klu ada insurans utk umah bagus amek sesiap kn...banjir je blh claim...

Allene said...

T___T

menangis aku nana oiii...
umah da macam istana... cantik...
nana mmg suka concept cmni ye... uhuhuh

Mrs.aisheiteru said...

memang class & meletop! sukanyer...

S.n.Fariza said...

cntik oiii nana..
nk dtg umah nana ni. hihihi

Chekgu Azrine said...

menangis akk tngok rumah nana..
cantik sangat haihh!!!!
sis..nti nak idea dr sis ek..
bolehkan??

Zihan Zamberi said...

dah mcm design butik hotel je nana oiii...ok la next trip to cherating check in rumah nana je la..hehehe

Asz Miza said...

Cantik oi Nana....telan ailio daku..hahaha

yUmiE AzuRa said...

Nana nice choice!!
berdoa byk2 ye nana.hopefully kwsn rumah u xnaik air lg thn ni.

puan.mila said...

nana, umah u ni kat paya berenjut eh? ke salah?? sbb kwn i pun beli umah situ, cdg nk g umah dia lps ni, dia pun duk sbuk ngh prpration nk msuk umah.

amal salleh said...

cantiknyeeeeeeeeee -__-"

izfanora said...

Tgk pn dh rsa bk blog org oversea,klu dok lg r kn..hihi..mmg thorbaikkk..

LisaLisut said...

seriously, i love ssf corner, dining table and the wood panel. cat dinding tu pn. u mmg berbakat. hehe. sesuai dgn konsep yg u nak la kan

cik hani said...

semoga semuanya ok-ok dan dipermudahkan urusan kamu.
Semoga jauh dari mala petaka

aThidEaN said...

cantik sgt nana...mmg mcm oversea.kalau letak karpet satu ruang tamu lg nampak mcm oversea...tp susah la dgn keadaan cuaca di malaysia ni nak letak karpet satu ruang tamu tu...

nampak mcm ada kerusi kat area kitchen tu, tp bukan kat meja makan..yg kat kabinet tu..tu area mcm cafe ke ? nampak menarik sgt....

btw, klu hujng tahun nnt banjir lagi, rasanya nana n husband kena pkir2 plan utk make sure rumah korang tak kotor n rosak dek kerana banjir...balut ngn plastik tebal ke apa ke...

Umi Qi said...

Ya Allah....sedap yer mata memandang...cantik sgt2...plywood tuh terus nampak umah aty berubah 100%....boleh masuk magazine anjung seri.....plisss anjung seri invite nana...hehhe..

Nanti ada umah sendiri nak berangan cm nana...serius ckp mmg suka tgk...simple dan menenangkan...

Tahniah nana...hebat nana tahan kesabaran utk hias rumah

Wawa Yusoff said...

nana, nak request..!

Review dapur pleaseeee...!!!

hehehehehe

Mommy_Cha said...

mak aih nanA. umah mung nih.....
haissh.
haisshhhhh.
haishhhhhhhhhhhhhh!

Shakina Farhan said...

nana, kina pn terbayang warna turqoise gabung dgn white panel tu..nmpk sgt sllu tgk blog n deco omputeh kn..hahaha..tp yg ni pn da cukup lawo nana..

ameris said...

Cantik la nana. Blk kb nnt wajibul ghunnah singgah kemaman tgk umah nana.

elle's laaa~ said...

Subhanallahhhhh..... Cantikkkknye nana.... Betul2 mcm kt negara omputeh..

ReYNa said...

cantik!btul macam kat negara ompueteh.hihi,jelesnya.nak duk umah baru gak ni

ReYNa said...

cantik!btul macam kat negara ompueteh.hihi,jelesnya.nak duk umah baru gak ni

Anonymous said...

salam.nana, i baru ricci2 kontraktor yang boleh buat panel kayu ni.dah lama minat since rumah sedara mara i buat juga.cantik sgt!
tengok rumah u dah siap pasang, lagi membuatkan teruja nak pasang ni.haishh...anyway, if warna rustic cantik juga kalau dinding cat off white kan?#ideaidea

-hannanghazalli-

Fifi Nadhrah said...

takpe nana.. jangan fikir sangat.. enjoy dulu moment ni.. nanti da jadi.. lagi sedih sebab tak dapat nak enjoy moment yang best ni.. inshaAllah tak banjir da.. pasti ade jalan penyelesaian..

safiyyah osman said...

xpa nana jgn risau pasal bencana alam..truskan mendeco2..ioll sukaaaaaaaaaaaaaaaa hehehe..

taste nana mmg meletop!!gittewww

.ieLah. said...

berair idung! hahahaha
oiii nak datang bila niii.hahaha

Haslinda Sadiken said...

lawa la nana...chaiyokk semangat deco2

Liyana said...

cantik giler! omg nk tumpang tido semalam dua boleh ahaks :D

Cik Puan Rara said...

kan baru je buat tu,takkan dh nk cat lain.ko mmg kuat berangan na! hahaha.eh na,lawa sgt rumah ko! aku suka lah! nt aku nk tunjuk kat laki aku.hehehe.hope x banjir dh lah,doa banyak banyak eh,

ctmah said...

nana!serious org suka tgk momento tu..uhuks!!!gigih ke nk cat cam nana ni

~Lieza~ said...

Lawa....lawa...dan lawa... Taste Nana mmg kerlas la... Kalu ada rezeki bole la nk tiru skit2 konsep umah Nana nie...

Hayatie Hashim said...

wood paneling! Salah satu idaman deko kat dinding rumah akak ni. *jelesss!*
Tapi cantik..kena dengan cahaya plaster ceiling tu, nampak esklusif! :)

*Tengah Mode sangap Deko dah skang kih kih!*

Ilya Melissa said...

wahh...marbeles~ satu je nak komen, please stay with white..hihi sebokk je kan..putih tu nampak mahal..n cantik

nurin khairi said...

cantik wood panel dan effect kaler cat tu.. saya pun biasa share harga, tapi lama2 ada terfikir jugak tentang orang salah tafsir. tapi sebab saya selalu google benda2 dan jumpa dalam blog2 tapi rasa kecewa bila harga tak tulis. unless memang kita beria2 dan tak segan, takkan la nak email ntah2 dia dah lupa. tapi tu la orang2 salah tafsir tak dapat nak elak kah

Fifi Nadhrah said...

fifi singgah lagi..

BLuRpL3 said...

http://blurplediary.blogspot.com/

nana, cantiknyer umah, best2!:)

Fara Dilot said...

cantik sgt ni ha.. nmpk mcm taraf mak datin aaa

Kemn Azmaili said...

cantik !

puansazusarin said...

Cantiknya ruang tamu nana..mohon save yer pic tu..nak tunjuk kat asben..pastu nak ckp" abg, nak sebijik macam umah nana ni!!"haha..

sheisjaz said...

Cantik gila! 1 je ayat jaz nak cakap.. NANA,NAK TIRU! Hahaha.. uwaaa...nak gak camni nana..hehehe

athirah said...

cantik gila... tgh study pasal deco umah juga ni.. mingu ni nk mula masuk umah baru dah... so amik idea skit2...

DewI haTi said...

berape ye kos dia nana?

monique said...

Hai boleh wassap I x.nak tanye something.tqq..my hp no 0129112350

Anonymous said...

Salam sis,,biase wood panel ni jual kt kedai mane..tq.