Sunday, January 5, 2014

Kasi Bungkus Satu!!

salam...geramnya internet kat kawasan rumah baru ni, langsung takde coverage :( nak online kena pegi rumah umi pulak...adoyaiii

entry wajib setiap kali masuk tahun baru...kita imbas kembali segala suka duka yg berlaku sepanjang 2013, wrap semuanya...bungkus ketat2 setiap kenangan tu semoga menjadi sesuatu yg indah untuk dikenang & pengalaman yg mematangkan...

mulakan dgn yg DUKA dulu lah...
awal tahun 2013 dikejutakn dgn ayish kena sawan...masa tu hubby takde, memang kalut la i, siap nangis lagi tengok ayish macam org nazak masa tu...sebulan lepas tu, dia sawan lagi sekali...masa tu rasa macam i ni seorang mama yg teruk, yg tak reti jaga anak...rasa sedih sangat2 bila tengok ayish kena amik darah, terlantar kat hospital brp hari :(
pic sehari sebelum ayish kena sawan...elok je dia masa ni, ceria je masa nak amik gamba passport...pengalaman ayish kena fit ni betol2 buat i jadi fobia bila anak demam seikit...serikkkkk

akhir tahun 2013 pulak dikejutkan dengan banjir teruk di kemaman...macam yg i pernah cerita, rumah umi & office sangat teruk kena...takpe, memang kitorang redha je..


hurmm apa lagi ek yg tak best? macam banyak yg GEMBIRA je utk tahun 2013...

2013 ada tiga wedding kat rumah parents...giler kan? bulan 1 adik no.3 tu kawin...bulan 4 pulak makcik i yg jaga kitorang adik beradik sejak lahir lagi, kawin & bertemu jodoh pada usia lewat 40an, masih anak dara uols & memang dah lama menetap dgn kitorang...bulan 11 pulak makcik i yg berusia 50an ikut jejak, pon kawin, dia ni stay dgn kitorang masa i darjah 3...masa bulan 11 tu sekali dgn majlis aqiqah baby shakeela...tahun yg penat giler dgn kenduri!!
wedding adik...sibling
ni makmah yg kawin bulan 4...i memang rapat dgn dia...tp tak jumpa lak pic kawin dia sbb masa dia kawen tu i baru balik dari hospital, kes ayish tu la...
mak ngah & hantaran dia...i yg tolong gubah hantaran tu sikit2...hihi...yg mak mah 100% i gubah hantaran tu tapi tak jumpa folder gambo mak mah kawin! sobsob
dgn baby shakeela

2013 dengan rasminya kitorang duduk sendiri kat rumah baru...alhamdulillah tercapai jugak hajat nak hidup berdikari walaupon dekat je dgn rumah umi :p nanti ada masa nak share betapa bezanya hidup tak sebumbung dgn parents...syukur sangat2 sebab segala perabut, kelengkapan rumah & dekorasi berjaya jugak siap sikit2 sebelum masuk...faham2 je la hidup menumpag mana pernah beli barang2 rumah lagi...tq hubby utk semua ni!

2013 kiranya tahun berjalan...banyak jugak kitorang travel ke luar negara walaupon dekat je...bulan 4 pegi korea, bulan 5 pegi bali & bulan 12 pegi singapore...
 korea
 bali
singapore...entry pasal ni takde lagi sbb baru pegi kn :p

2013 jugak ada cuti2 malaysia yg lebih kepada utk ayish...bawak dia pegi zoo negara & puteri harbour theme park...
zoo
puteri harbour theme park...pon xde review lagi...tunggu yerr :)

2013 sambut birthday ayish satu tahun...dengan bee theme yg mama DIY semuanya...tahun ni? planning tu dah ada, tema pon dah pilih & dh siap print label...cuma kalau tak jadi buat tu maknanya ada la masalah tertentu yg tak dapat nak dielakkan...

*************************************
okey nak cerita utk tahun 2014 pulak...bermakna i akan masuk umur 27 tahun & hubby 29 tahun......takde specific azam sebab semuanya nak lebih baik, ada peningkatan dari segala aspek & segalanya yg positif la senang cerita...

cuma, kitorang laki bini ingat nak kurangkan belanja/enjoy utk tahun ni...nak fokus pada "sesuatu" yg lebih menjamin masa depan, sebagai persediaan hari tua & utk anak2 jugak, insyaAllah...jadi target 2014 adalah SAVING, banyakkan INVESTMENT & tambahkan lagi PROPERTIES...tak lupa jugak nak banyakkan SAHAM akhirat, insyaAllah...utk hal2 remeh mcm shopping besar, gadget, dekorasi rumah, travel & entertainment tu takde plan lagi utk tahun ni...

apa2 pon kita hanya mampu merancang, selebihnya serahkan pada Allah je semoga segala perancangan tu dapat dicapai...umur makin meningkat, kena banyak kesedaran utk lebih bijak menguruskan rumahtangga, masa & kewangan...sibuk2 hal dunia, esok2 belum tentu kita ni hidup ke tak lagi :)

10 comments:

Chekgu Azrine said...

semoga dipermudahkan perjalanan kita untuk 2014 ni ye sis

hana yoriee said...

Happy new year Nana. Moga tahun ni kita menjadi insan yg lebih baik dari segala aspek =)

Aeen said...

semoga segalanya dipermudahkan....dimurahkan rezeki lagi di tahun baru ini...:D

Allene said...

happy new year nana...

semoga dipermudahkan untuk semua azam awak... >_<

amal salleh said...

wish u all d bes utk 2014 ;)

lala yusof said...

cantik gubahan hantran tu...salam 2014

malynd_anggun said...

i wish you have a good year ahead dear.. :)

Cik Puan Rara said...

i pulak 27,dan hubs 28.hehehe.rasa mcm dh tua sgt.huaaaaaaaaaaaaaa.sama lah nana.nk berbanyak kan amalan.risau kan.hmmm~ happy new year nana!

Ayu Rashid said...

Btol kata nana tu. Sibuk2 hal dunia ntah esok lusa dah dipanggil ke "sana". Kakyu pun nak bykkan saham akhirat. Dah byk sgt lagha... semoga allah tetapkan hati kita. Amin.

Fifi Nadhrah said...

selamat tahun baru nana.. same la kite.. fifi 27 tahun hubby 29 tahun.. azam tahun ni nak masuk rumah baru.. hihi..