Monday, January 27, 2014

Resepi: Churros (Kuih Belimbing)

hai...churros ni macam dah jadi trend pulak sekarang ni kan? kuih ni antara fav i tau, dulu masa kecik2 umi selalu buatkan utk bawak bekal kat sekolah...sedap & mudah sgt cara nak buat dia...jom i share cara2 nak buat...mudah & senang & simple sangat lah resepi churros ni, petik jari pon boleh buat :p
awww siap ada love shape churros tu...bak kata umi i kan, i ni tak dapat dipisahkan dgn bentuk hati...buat apa2 mesti nak ada love (jiwangkan saya ni?)~ erkkk ada kaitan ke? ok2 jom tengok cara nak buat macam mana..

Bahan-Bahan:
1. satu suku cawan tepung gandum
2. satu sudu besar butter/marjerin/minyak masak
3. satu cawan air
4. satu sudu besar gula
5. setengah sudu kecil garam
6. setengah sudu kecil asen vanilla (optional, takde pon takpe)
7. sebiji telur

8. nozzle muncung bintang
9. piping bag

Cara-Cara:
1. didihkan air..masukkan butter, gula dan garam sehingga sebati (pastikan api sederhana)
2. perlahankan api..masukkan tepung secara tabur/ayak supaya tepung tak berketul...kacau laju2 sehingga rata & tutup api..tapi tak perlu pelik la kalau nmpk mula2 tu berterabur mcm crumbs
3. pukul telur dahulu...masukkan telur & asen vanilla dalam adunan tepung tadi, uli sebati (i uli pakai tangan je senang)
4. masukkan adunan dalam piping bag
5. buat bentuk stick (atau apa2 bentuk yg korang suka la) atas baking paper (kalau takde boleh tabur tepung je atas pinggan)
6. masukkan minyak dalam kuali, goreng secara "deep fry"..api tak boleh besar tau...bila dah nampak churros tu kekuningan, cepat2 angkat...kang terlebih masak tak sedap pulak
7. dah siap boleh gaulkan churros dgn gula halus...takpon boleh makan dgn coklat/nutella/caramel/cinnamon...i mkn dgn gula & i sediakan caramel sauce...

Cara Buat Caramel:
masak susu pekat dgn whipping cream sehingga warna bertukar keperangan

ayish & hubby sukaaaaa....hubby siap cakap lagi knp buat sikit sgt...LOL!

30 comments:

msredcheesecake said...

adumak...sedapnya nampak...

Wawa Yusoff said...

so like.....! sbb resepi nye senang menggila. hehehehhe :D

ettyzukhair said...

hahaha..mmg trend..smpi sudah xpnah try mkn..dok pujuk hubby bwk gi thesumbscafe kt sek 13 shah alam..gara2 malas nak buat sendri hehehe....

Cik Puan Tqah said...

bleh try..cm senang jeee

fathiyah jamaludin said...

wah baru tau senang je nak buat rupanya...
nak cuba la pasni....tq nana share resepi ni...

Aeen said...

nak cuba nanti....tengok sedap....:)

Hidayati Farhan said...

mama rajin, nnt buatkan I bila I melawat rumah baru u taw. hahahaha

yUmiE AzuRa said...

yeayyy!!nk buat..
xyah pkai tepung super fine cm achiek anis pn xpe eh??hahaha lurus i ni.

Fiza Zainol said...

tq nana, i nak try laa..mcm sedapp je .. :)

Shasha Azmar said...

Oooo..macam tu ehh..ok2 boleh try..ptt la u kata senang..wajib try!

Fifi Nadhrah said...

baru tau care nak buat.. pernah makan sekali je mase duduk kat gambang.. DH fifi pon suke.. nanti boleh try la..

malynd_anggun said...

terliur pulak tgk ni.. haih..

cplud miera said...

Assalam nana. wah sedapnye. mcm pretzel pulak yg bentuk love tu. kne try ni. tq sharing resepi tau :)

Mommy_Cha said...

sedapnye nana.
kalo celop ceklat pon sedap ni :)

Chekgu Azrine said...

rajinnya nana..

kalau akk bab2 menguli cam malas je..hahaha

CikNaa said...

uikss..macam senang je..hihi.

shaliza aziz said...

special tu siap ade love shape. kalau pandai nampak senang je kan. thanks for sharing the recipe :)

mama leen said...

wow pandainya

NoraKerel Aira said...

bentuk love yang tak tahan tu !! waaa penuh kasih syg mesti sedap !!

Fifi Nadhrah said...

fifi singgah lagi!~

ctmah said...

nana nak nana!
nak nana buat!timah malas.hihi

Cik Puan Rara said...

huaaaaaaaaaa nk teko tu! ahahahaha

niaharaf said...

haha snang je ke buat..rasa tertipu pulak beli macam mahal kt luar..kat korea beli sebatang rm6 (T_T)..pastu haritu gigih beli 4 pound dapat la sepeket kecik..nak try lah nanti :)

Bazlia Amoza said...

Nak cuba!!

azmah As said...

First time mkn kat eiffel tower paris. Rasa agak tawar tapi bila mkn dgn gula mmg sedap rasanya. Di sana satu pek 5 euro. Boleh mkn dgn nutella. Nak try buatlah. Mohon share resepi.

Anonymous said...

Kalau tkde piping bag tkpe ke sis. And tepung memang kena kacau skali dgn bukak api.

Sal said...

Antara kuih favourite saya ni...senang je buatnya tapi tak pernah try...nak kena buat.ni..hehe..tq atas resepi nya :)

Sentiasa Panas said...

Thanks sharing..:)

intank said...

salam sis..mtk izin share resepj yer...tq

슈가티라 tiRA said...

wooww. lengkap cara masak churros ! minta izin share ye akak,dari budak baru belajar :) Terima Kasih .