Tuesday, January 21, 2014

Review: Kinetic Sand

selamat hari selasa :) 

hari ni nak buat review sikit, salah satu education toys/ learning tools utk ayish iaitu Kinetic Sand (keluaran WABA Fun)...selama ni duk baca pasal kebaikan/kelebihan dia je, sekarang dah ada depan mata barulah boleh cerita kan?

Kebaikan:
1. boleh merangsang motor-skill anak2...alahhh kalau rajin pegi je bawak anak main pasir kat pantai hari2...hihi
2. melatih anak2 supaya lebih kretif sbb kinetic sand ni dia mudah dibentuk & boleh potong2...i yg tua ni pon ralit main tau...haha
3. gluten free- apa yg i faham, gluten free ni bebas kandungan protein kanji yg mana kita tahu gluten ni boleh buat badan gatal2, mata berair, ruam & cirit-birit utk sesetengah org...maksunya selamat la utk anak2 kita
4. tak kering- pasir ni sentiasa lembap tau & melekat2
5. merangsang deria anak2- maksudnya bila anak2 main pasir ni, dia akan gunakan semua deria dia termasuklah mulut...org ckp kinetic sand ni selamat kalau termasuk dlm mulut pon (tapi jgn la pulak sengaja bagi dia kunyah kan hahaha)

Keburukan:
1. diorang ni ckp tak bersepah kan? tapi sebenarnya pasir ni bersepah gak...jenuh gak i nak kutip balik...rasanya makin lama main mesti makin habis pasir ni...hahaha
2. melekat kat tangan...susah jugak nak tanggalkan, kena sabun baru boleh hilang, tak macam pasir pantai yg biasa...

apa2 pon kelebihan mengatasi kekurangan kan? kekurangan tu banyak part bersepah je la, mak2 ni memang kena gigih la bersihkan balik lepas anak main...abah i cukup marah kalau bawak pasir ni kat rumah dia, dia ckp habis berpasir satu rumah...hahahaha

i beli 1 kg je pon, harga RM90...wuuuu terasa gak la mahalnya utk pasir cmni...hubby cakap kutip je pasir kat pantai cherating tu...LOL

mula2 pakai tray bunga2 ni je...sian kan? dah la kecik...haha
suka tau budak ni main pasir...yg tak tahan bila dia ramas & baling2...huwaaaaaa sabo je la
sudahnya i pegi kedai plastik beli tray kuning ni...tray ni org pakai bubuh kuih2 tu...baru nampak proper sikit kn?
ayish ni kan, selagi dia tak puas main janganlah duk kacau2 dia...mau mengamuk & menangis...kadang2 nk buat kerja rumah, i biarkan dia main kinetic sand ni sorang2...suka sgt la dia duk potong2 pasir tu..
tengoklah betapa comotnya sampai kat kepala pasir tu...kat baju xyah nak cakap laaa!

18 comments:

ibuhebat said...

susah tak nak kemas kinetik sand ni? biasalah budak2 kan.. kita sediakan tray, kat luar tray jugak dia nak main nanti. huhu

veesakura said...

Hahaha! I x dpt nk buat review lg sbb Hussein baru men skali. After that slslma. So,kne tgu baik dlu baru i bg men. Hehehe

veesakura said...

Hahaha! I x dpt nk buat review lg sbb Hussein baru men skali. After that slslma. So,kne tgu baik dlu baru i bg men. Hehehe

yUmiE AzuRa said...

klu iman ni xtau le nk ke x..sbb die penggeli pasir lg2 pasir pantai lekat2 kt kaki tgn pe sume tu.huhu

Allene said...

mhal... mmg terasa nak kutip kat pantai je..

fifi said...

Ni dengan i pun syok nak main sekali.tapi mahal gak la nana..i ni kedekut.hahaha..

aThidEaN said...

nasib baik dh potong rambut..klu tak susah la mama nak cuci

aThidEaN said...

nasib baik dh potong rambut..klu tak susah la mama nak cuci

sheisjaz said...

Wow!kat Malaysia ada jual? Kihkihkih..gaya batak cam duk kat obersi..hehehe...
Bukan ape, haritu suami ada tunjuk kinetik sand ni nya video tapi kat obersi lah kan. tak sangka da masuk malaysia. Harga? emm..memang rasa macam nak g pantai kutip je. Hehehe..

ctmah said...

kalo pungut pasir pantai je aci tak?hihi!Alisha mesti suka gile niii

mrs kayrul said...

klu belakang rumah ada pandai kan best....mahal jugak erk pasir tue...

~YUN~ said...

Bab sepah tu yg peningnsikit,sbb rumah ktorng apartmnt je,xder plk ruang nk main,kalau rumah landed senang...main kt lua je,hehehe

Kuazue Mohd said...

assalammualaikum...

BW n sampai sini terus polow (#:1512)
wah.. pasir tu.. harus guling2 budak2 nie pun cik azue tak beli... pengsan budget RM yg bila main ..harus diaorang campak2 kan ajer nanti.. huhuhu... n cantik nya deco piccas tuu...

http://kuazue.blogspot.com

Fifi Nadhrah said...

teringin nak beli.. tapi kalau sepah.. mak tak larat nak kemas!~

Cake Paradise Valley said...

Sy ada jual pasir kinetic ni rm60 -1kg n rm190 -5kg.. sms sy di 0122899348

Kidzfun said...

Kami syorkan,
1)kalau untuk dirumah sendiri boleh tapi sediakan tempat khas, beralas plastik. Sebaiknya di porch atau ruang yang khas dalam rumah. Juga perlu diawasi bila anak2 bermain dgn kenetic sand.Memang ada juga yang loose sand yg menyebabkan bersepah dan lantai rasa kesat.
2)Kalau di Tadika atau pusat jagaan kanak2...seperti diatas mesti ada ruang khas. Dan perlu pemerhatian yg cekap " close supervision" lebih2 lagi bila ramai.Bila berlaku, berebut2 dan awas mata,telinga, dan hidung.Dan tentukan tangan mereka dibesihkan secukupnya bila masa makan dan minum.
Pendapat kami sahaja.

Cikgu Hani said...

tengah mencari kinetik sand ni juga utk anak-anak..heee..bagus reviewnya, membantu

MASTURAH AZALI said...

Cara diy buat kinatic sand ni dah byk kt google...utk cut cost baik pg holidy pastu kutip la brp kilo pasir nak hehe lebih kurang cara diamix kn pasir plus minyak and tepung jagung kalau x silap...jimat sket bajet...