Tuesday, February 18, 2014

[DIY] 9 Homeschooling Activities

hai! hari ni nak cerita sikit pasal aktiviti homeschooling ayish yg kebanyakannya DIY je...alhamdulillah i masih diberi banyak masa utk buat semua ni dgn ayish...aktiviti ni dilakukan pada masa terluang, masa dah rilek2 takde kerja nak buat...kiranya waktu bermain ayish la, sbb waktu belajar flash card lain pulak...sekurang-kurangnya i sendiri pon takde la mati kutu kat rumah tu & dalam masa yg sama sangat bermanfaat utk ayish...

ok kita cerita apa KELEBIHAN homeschooling ni:
1. membina fine motor skill anak2...motor skill ni maksud dia kemampuan dalam membina gerakan otot2 kecil kat badan contohnya memegang, menulis, menggunting, etc..
2. melatih anak2 menjadi kretif & inovatif..
3. mengasah ketajaman minda anak2 dgn berfikir..
4. meninggikan tahap fokus & kosentrasi anak2..
5. menajamkan mata (ni pon masuk dlm motor skill sebenanrnya)..
6. supaya anak2 tidak buang masa..aktiviti semua ni boleh buat anak2 sibuk..
7. anak2 dapat belajar sesuatu yg baru, di luar kotak pemikirannya...
8. sesetengah aktiviti melatih anak2 supaya bersabar, jangan cepat putus asa..
9. eratkan hubungan ibu & anak bila lakukan aktiviti bersama..
10. fun!! belajar sambil bermain memang seronok kan? :)

nak share beberapa aktiviti yg i dah buat...entry ni khas utk benda2 yg DIY je, maksudnya yg gunakan block, wooden toys, lego, pasir, etc i tak cerita yer :)

1) Mengagihkan/Menyusun Warna (Colour Sorting)
i gunakan kertas keras, cawan plastik, plastik & kertas warna utk buat yg ni...tugas ayish perlu masukkan warna yg sama utk setiap cawan...yg ni dah byk kali tau buat tapi ayish tak expert lagi...kahkahkah...takpe la, buat slow2 kan ayish? :)
masalah ayish ni kan, dia suka main2 tau...kalau i betulkan kesalahan dia tu, cepat2 dia marah kita balik...kalau dia kata A, maka A la...jgn pandai2 nak ubah B...haaa gitulah mencabarnya ayish ni...ehemmm ikut perangai siapa ni ek? tapi apa yg i perasan, bila i perhatikan dia main sorang2, elok pulak dia buat benda yg betul...dia tak suka tunjuk bakat depan org kot kn? hihi

2) Mengagihkan/Menyusun Bentuk (Shape Sorting)
yg ni sama macam colour sorting jugak, cuma kali ni kita ajarkan bentuk...i rasa mcm satu kesilapan i buat warna-warni utk aktiviti ni sbb ayish keliru, kadang2 dia masukkan ikut warna...sepatutnya i buat satu warna je kan? sbb sepatutnya dia bagi tumpuan kat bentuk, bukan warna...
ayish ni kn i tengok tak mcm sesetengah budak yg blh belajar & fokus bila kita bagi ipad/tablet/tv...dia jenis cpt boring, tak suka ikut apa yg org ajar sbb tu i perlukan macam2 cara...pening jugak nak ajar dia ni, risau pon ada kadang2...mungkin dia kecik lagi kot kan? (sedapkan hati sendiri! hehe)...

sejujurnya i tak suka pandang rendah pada kemampuan anak2 & tak suka bandingkan dengan anak org lain...sebab i percaya manusia ni memang dilahirkan berbeza, maka kebolehan & kelebihan mereka juga adalah berbeza...

3) Menyerap & Memerah Air (Sponging)
haaaa ni kemain suka lagi ayish! dia ni kalau dah main air sejam pon takpe! mama yg sakit mata tegok baju & seluar basah2! haha...tugas ayish hanya perlu serapkan span dalam air dan perahkan dalam bekas satu lagi...bagus aktiviti ni sbb dia boleh nampak macam mana perubahan aras air bila diserap & diperah...dia belajar konsep asas serapan & memindahkan cecair gituuuu...korang nak guna syringe/funnel/baster pon boleh...

4) Kumpulkan (Grouping)
(abaikan plastik kat kepala budak tu...buang tabiat nak pakai kat kepala lama2...kita nak tanggalkan tak bagi)
yg ni ayish hanya perlu asingkan setiap bentuk & cucuk atas polisterin...bagus utk fine motor skill & latihan berfikir...lagipon cucuk2 atas polisterin tu sesuatu yg menyeronokkan...korang nak cucuk atas playdough pon boleh...yg ni ayish pro buat...lagi satu kan, parasol tu bagus jugak sbb dia boleh main buka-tutup...

5) Suai Padan (Mix & Match)
benda ni ayish sangat expert buat...masa mula2 intro kat dia, semua benda betul dia buat...susun botol & penutup secara rawak, lepas tu minta anak tutupkn botol dgn penutup yg betul...dalam masa yg sama, anak korang akan belajar cara screw & unscrew bila dia buka tutup penutup tu...pon bagus utk fine motor skill...
ayish ni kalau berjaya buat sesuatu kemain bangga lagi, mesti cakap pandaiii sambil tepuk tangan...angkat bakul sendiri ek anak??

6) Payung Terjun (Parachute)
sediakan plastik, getah, penutup botol & salotape...buat payung terjun sama2 dengan anak menggunakan bahan terpakai je...aktiviti ni melatih anak2 supaya kretif, dapat develop motor skill & lebih bersemangat kot...hihi
haaa tengok tu ayish kemain suka lagi tau baling2 payung terjun buatan mama ni (walaupon rupanya sangat hodoh!)...agaknya dia pelik kenapa benda terbang boleh jatuh...masa ni i cakap itu graviti...ewahhh macam la anak tu faham kn? hahaha takpe, kita cuba sampaikan ilmu je...lepas tu kan excited dia sampai naik kerusi utk baling, konon2 nak bagi lambat jatuh la tuuu...

7) Mewarna Mengikut Abjad (Colouring Alphabet) 
yg ni i buat pakai microsoft word & print sendiri je...ayish kena warnakan mengikut huruf yg sama...yg ni agak mencabar bagi i sbb ayish suka warna ikut sukati dia je...pastu dia suka tekan crayon kuat2 sampai patah...
buat masa ni i hanya bagi huruf yg dia kenal je dulu sbb ayish belum kenal ABC sampai habis lagi (tapi syukur alhamdulillah pada usia dia setahun 5 bulan dh kenal lebih drp separuh ABC tu, sekarang dh setahun 8 bulan dia mcm main2 pulak...hihi)...rasa membazir kalau bagi semua kat dia tapi ada huruf yg dia tak kenal...LOL! aktiviti macam ni boleh buat dia berfikir, fokus & melatih gerakan tangan...

8) Menyusun Mengikut Bentuk & Warna (Shape & Colour Sorting)
ini sebenarnya kombinasi utk dua aktiviti; susun ikut warna & bentuk...kali ni i buatkan gambar pakaian utk ayish & minta dia sidai mengikut bentuk & warna yg sama kat penyepit kain tu...esok2 dah besar tolong mama sidai kain pulak yer!
amboiiii meja konsol mama jugak jadi mangsa kan?

9) Memasak (Cooking Time)
TING! sebenarnya idea nak buat dapur drp kotak ni i dapat sejak ayish suka kacau i memasak...dia ni sibuk tau, semua benda cakap "ayish nk tolong", kita ni terpaksa dukung utk bagi dia letak garam la, utk buatkan susu la, eh macam2 lah lagi!
bagus jugak ada dapur ni sbb dia dah kurang kacau i...dalam masa yg sama i ajar dia jenis2 buah, ikan, sotong, ketam, etc...buah2 & ikan semua tu i beli kat kedai mainan je..alhamdulillah dh banyak jugak jenis buah yg dia kenal...


ok itu je la nk share setakat ni....rasa dah panjang sangat entry ni...nanti kalau rajin i share part 2 pulak sbb ada lagi aktiviti yg i tak sempat nk transfer gambar...hihi

36 comments:

mrs kayrul said...

kagum ngan kegigihan nana dalam mengajar ayish....

Siti Nursyamimi said...

good info dear.. tu untung nya jadi housewife ni sbb byk masa ada ngan anak..macam2 leh wat.. i jelusss k!
hope i ada byk mse ngan anak n rajin cam u nanannanan...

Cik Puan Rara said...

huaaaa best nya nana! nt ajar lg k.i pon gaji ni nk beli wooden toys.nk ajar pirncess weekend nt.nk kena start dh ni slow2.ni kang asek upin ipin je.hehe

aznor ibrahim said...

haha..comeynye dapur ayish! rajen lah mamanye melayan..seronok tgk

CikNaa said...

BESTnya.. ciknaa cuma ada setengah jam je bl weekdays.. weekend jela lama sikit.

ayahmamilisa said...

rajin nana..nana dah boleh bukak kindergarten ni..hehe..
tq nana share aktiviti ngan ayish ni..Insha Allah dd nak practice gak aktiviti homeschooling ni kat lisa..femalas mamilisa neh..heh..

Ibu Dilah said...

Wahhhh. . Bagus nye. . Semua diy ye..rajin nana. . Ayish belajar rajin2 yer..

Cik Puan Tqah said...

like..thanks sharing nana :)

Umi Qi said...

Nak tiru mama ayish....rajin sgt2...kalo jd cikgu tadika confirm anak murid suka...sbb cikgu cantikssss hehhe

aThidEaN said...

inspired nye..tp nak cari masa tu slalu i balik rumah dh letih:(

veesakura said...

OK,now tiba2 rs kesian kt Hussein sbb dpt mak pemalas cm i. Nak kne tiru jadik rajen gak nih

Aeen said...

sangat gigi mama ayish nie...tabik spring la....:)
eniwey thans 4 sharing...boleh dijadikan inspirasi nih..:)

Chekgu Azrine said...

serius akk kagum..akk yang cikgu ni pun takde masa n tak pernah mengajar anak2 akk camni..hahahah..

masa tu memang takdela sis..sigh

Rinah said...

Wah, kagum Rinah dengan kegigihan Nana.
InsyaAllah, nanti nak guna kaedah Nana untuk ajar my baby plak.
Terima kasih sharing.
Tak sabar nak baca part 2. hehehe

malynd_anggun said...

wow!! bagus nye idea nana..walopon diy jek peralatan semua tu, still kreatip! thanks nana for sharing this! nak kena buat jugak ni! hehe...

~Hayati~ said...

arrr..bagusnya nana..nk tny sket boleh? since ayish umor brp die dh leh fokus lama sket means apa yg nana suh die buat dia akan buat as kita arahkan? sbb budak2 kalo bg bnda2 tu mau die lempar2 je hahaha..

Nadt said...

Saif pun jenis kurang fokus gak.byak main2 je. Xpe, slow2 kan. Lama2 pandai la tu.

LisaLisut said...

i love this post!!!! thank you for sharing nana :)

Allene said...

ayish da start... hafidh blum start pape lg....

yUmiE AzuRa said...

ok iman mcm ayish rupanye..mmg susah nk ikut cakap org.if org btlkn salah die marah balik.konon die jela yg betul.tp if kte xawasi die,elok plak die buat.hahaha

ummifatehusna said...

Tq for sharing,:-P

amal salleh said...

brilliant!

Mrs Azhar said...

waaaa kagumnyeeee mama ayish ni rajin sgt... masak pun pandai. isk. jeles jeles. nak kena buat jugak ni. hahaha

ctmah said...

nana..nnt nk tiru!!!hihi

Fiza Zainol said...

waahh kagum..bijakk ayish yer..nana pn rajin sgtt...

Cik (Puan) Fizza Lovalova said...

heheh comel je die nak tlg2 masak ye..homeschooling ni parents kena kreatif, kan. ikut minat anak2 masing2

Shasha Azmar said...

Bagus sgt2 nana i buat entry..very useful terutama utk mummy yg tak kreatif mcm ni..for sure i akan cedok idea u utk homeschooling safiyyah pulak..kesian dia asik aktiviti sama je..

bai zura said...

waaa tq nana kongsi ilmu kat cni kagum laaa...so kene follow nie... dapo tu u buat sendiri ke??

bai zura said...

waaa tq nana kongsi ilmu kat cni kagum laaa...so kene follow nie... dapo tu u buat sendiri ke??

Fifi Nadhrah said...

terbaik lah nana.. sangat rajin.. boleh la fifi tiru satu due..

ibuhebat said...

Alahai.. kreatifnya mama ayish. Thumbs up!!

niaharaf said...

kreatif sangat! thumbs up!

nurin khairi said...

bestnya idea2 ni. nak ikut.. hari ni yg paling senang ialah main air dgn sponge lah. thanks for sharing

Shakina Farhan said...

cool idea! parachute tu teringat zaman kecik2 dulu..hahaha..buat sendiri dgn plastic..

Fazidawani ari said...

tahniah..idea yang menarik utk aktiviti anak.
jom lawat blog saya http://ddiamondvitshop.blogspot.com

Azeni Ahmad said...

Best nye.
Menarik sangat. bagi idea untuk saya buat homeschooling kat anak.
Memang duk mencari aktiviti yang sesuai pun.
Thanks sharing..