Thursday, February 13, 2014

Kitchen Cabinet: Flaws

entry decor kembali lagi, asyik entry jalan2 je kan? pasal ayish errr banyak nk cerita tapi nanti2 la...sebelum i buat full review pasal kitchen cabinet (KC), nak cerita pasal flaws/cacat cela dia dulu...bulan 8 tahun lepas i bayar 60% deposit utk buat KC ni tapi bulan januari 2014 baru siap, yerrrr 6 bulan i tunggu ok!! hampir2 meroyan jugak tunggu sbb dia janji paling lama siap pon 2 bulan...yela, dapur bukannya besar sgt...

KECEWA!! itu je i boleh cakap sbb terlalu banyak yg silap...sebelum tu i nk bagitau, i dapat harga yg sangat murah compare dgn tempat lain...4 kedai i survey kat kemaman-kuantan ni semuanya quote 20k ke atas utk saiz dapur i tu dgn material kayu nyatoh warna putih & tabletop granite..tapi dgn kontraktor ni i dpt harga below than 20k, kiranya within budget la...malangnya buat dgn org kampung yg tak brp pro ni, drawing pon diorang tak provide tau, semuanya i dah siap2 sketch atas kertas sebijik sebijan design yg i nak...nasib baik tgn i ni boleh jugak melukis sikit2...
pertamanya nak cerita pasal TABLE TOP...ikutkan masa mula2 beli rumah ni, kat dapur dah sediakan table top jenis konkrit tapi i tak suka sbb i nak table top tu nampak 1 piece, seamless gituu...jadi kitorang pecahkan konkrit tu sbb nak guna table top jenis granite...tapi bila dah siap pasang, i pelik tengok table top ni...iye ke granite sbb tak kilat...ke granite mmg ada jenis tak kilat? boleh tak korang bagitau ni table top jenis apa? i google tapi tak dpt nak bezakan drp gambar, i mcm confuse...tapi dia mmg dtg 1 piece jugak...kadang2 tengok mcm quartz pon ada, mcm limestone pon ada...hohoho entah la labuuuu!

ni pulak pasal OVEN...eh camne la dia boleh buat oven tu tepi sangat? patutnya selari la dgn dapur i tu kan? i rasa i dah sketch betol2 kot, siap print contoh lagi, takkan itu pon tak faham kan? takkan itu pon takleh nk fikir kan?

pulak tu kedudukan TONG GAS pon jauh dari dapur!! seriously tak boleh terima kenapa dia buat mcm ni...apa salahnya almari yg ada built in rack tu buat kat sebelah kan??

area FRIDGE ni pon satu hal...sepatutnya fridge ni ada "sangkar" dia tau, org panggil fridge box ke ek? i pon tak pasti nak panggil apa...hahahaha...tapi malangnya dua2 belah tiang utk fridge tu terpaksa potong sbb pintu almari kat sebelah tu tak dapat nk bukak, tersangkut...pelik giler kan dia buat almari tu sampai hujung?? sepatutnya buat la corner cabinet kan? dalam pic yg i bagi tu dah terang2 tunjuk...sumpah tak boleh nak hadam camne seorang tukang kayu/tukang buat kabinet dapur tak dapat nk fikir benda simple camni...almari atas tu pandai pulak ko pusing kn? *stress mak*

HOOD ni pon macam errrr je! kenapa dia pasang tak rapatkan sampai permukaan kabinet tu kan? ok la maybe salah kitorang jugak tak pantau diornag buat kerja...masa ni kitorang keluar jalan2, balik rumah tengok semua dah siap pasang...tapi kitorang tak jangka benda2 kecik camni boleh silap sebab sepatutnya dia sendiri kena tahu la kan? tapi kawan ada cakap nk tolong betulkan nanti kalau dia free...

sepatutnya bawah cabinet ni ada lampu LED/eyeball downlight....tengok2 bila dah siap takde pon dia buat!! yg ni agak frust sbb i perlukan lighting kat sini...apa2 pon i dah mintak kurangkan harga, dia bg kurang RM400...huhu takpe la kan!

ni pulak masalah kat WET KITCHEN/tempat i cuci pinggan mangkuk...sangat tak kemas la diornag ni buat kerja, tengok pasang pon boleh senget kan?? utk area ni i pakai tabletop konkrit yg asal memang dah ada masa beli rumah...

i nak marah, nak complain, nak suruh cabut balik tapi hubby lak halang...hubby ni satu masalah dia, cpt sgt kesiankan kat org...hubby cakap takpe la pejam mata je utk benda2 remeh camni asalkan boleh masak...org laki mmg gitu agaknyaaaa...dia cakap i kan bijak nak tutup segala cacat cela dlm rumah ni...LOL!

hurmmm hubby cakap lagi, kita ni buat nk murah2 sgt, redha je la dapat hasil yg tak seberapa ni...eh tapi murah2 pon almost 20k jugakkk...SAD! takpe la, benda dah jadi kan?? so buat pengajaran di masa depan je la...lepas ni i rasa baiklah bayar mahal sikit asalkan puas hati kn? buat dgn org yg betul2 pro, bukan jenis buat kerja cincai boncai macam ni...

inilah hasil penantian i selama 6 bulan!! dah penat nak marah2, jadi i teruskan je mendeco...nanti i share hasil deco & susun atur kat dapur ni..apa2 pon masih ada part yg i suka :) actly bar stool pon sampai hari ni tak beli2 lagi...kitorang aim yg ikea punya je sbb kat kemaman ni merata2 i pusing takde pon jual stool warna putih material kayu...huhu

34 comments:

ayahmamilisa said...

btul nana..biar bayar mahal skit asal kualiti tip top..i pon penah terkena pasal grill pintu umah..banyak jugak tak puas ati soh betulkan..sampai skarang nan hado..so kena hadap je la..huuuu~

mizzy amalina said...

hohohooooo...sabar lah nana..
kalau tgk skali imbas mmg nampak bhgn fridge tu macam pelik sikit.hehe
takpelah..benda da jadi pn..
lgpun..u mesti teror bab deco2 utk tutup kecacatan tu bak kata ur hubby.hehe

anyway..cantik je dapur nana.. :)

Chekgu Azrine said...

Org terror cam nana mmg akn nmpk cela jek..hehe..akk xpandai tgok..so xnmpk mna cacatnya..ngeee..tp mmg xblh hadam tang peti ais tu ngn oven..haha..mcm xlogik..

SweetLikeWhat said...

kite yang baca ni pun jadi geram jugak..huhu

takpelah nana..sabar tau..dapur nana tetap cantik..tak pasan sangat pun cacat cela tu..nana kretip mesti deco nana meletop sampai tak nampak cacat cela tu k..

Aku Bukan Penulis Tegar said...

Assalamualaikum Nana,

sy yg comment kat fb tu (Syahida wahid)...
sekali pandang sebenarnya nampak cantik jek except for oven tu...xpe2...nana fix it up slow2 k! ape pon...dapur nana mmg look exquisite! i looikeee 10000x...

sheisjaz said...

Adoi..nangis tengok bila yang kita byar smpi berpuluh ribu hasilnya tak perfect..alahai...Table top jaz pun xperfect sngt..tak kemas..kat sink tu, lubang dia tak center..nak marah..tapi cam suami nana tu r..lebih kdp kesian dan tutup mata..tapi rasa xbestnya setiap kali tgk sink tu..Anyway..sabar ye nana

Allene said...

nana... top tu klu ketuk rasa ringan x? klu ringan solis surface tu, klu dengaer kosong, tu laminate.

biasa la nana... ptut u buat 2 copy drawing. bila da bg quotation then dia agree u sign. klu xjd mcm yg u nk, xpyh byr... br padan muka dia.

GREENJADE said...

so far tgk ok jek sis....cuma yg abvious nye oven je..lelain x perasan pun..hehe

mmg terbuku hati bila lain di plan lain yg jadi..sis ni pun even commit dgn KC specialist still ade jugak defect kecik2 nye..tp redha aje la..uhuhu

Aeen said...

tu yg boleh jadi marah kalau apa yg kita nak x menepati cita rasa...huuh..tp nk wt camne kan..nk betulkan balik cost lagi..huhuh..

hanizan said...

ye la nana...i baca pn jadi geram jugak...nmpak ketara tang oven n peti ais tu...ptt table top dia buat corner dan pintu kabinet mengadap ke depan kan...lebih mudah dah buka. cam skrg ni dah terhalang ngan peti sejuk...

xper la nana, u sabar je la..benda dah siap kan...i pun pernah terkena juga camtu...lg sedey tauu, tak siap lansung KC i tau kontraktor dah lari..huhu..

lepas ni memang kena lebih alert dan berjaga2 kan..

MamaAliya said...

kedudukan oven nampak pelik sikit. biasa dia center dgn dapur gas yg kat atas tu. mmg patut sakit hati la sebab kita bayar mahal.minta lain, lain pula yang dibuatnya.

Fizah said...

Sabar nana..ada hikmah besar Allah simpan utk hambaNya yg sabar.:) InsyaaAllah. Overall tetap nampak CUN...tapi since kita ni ada penyakit susunatur tu yg nampak sampai detail mcm tu...takpe Lama2 pakai dapur ni mesti suka...chillax ok.

Ps pasal table top tu sy rasa solid surface tu.sama ngan umah sy punya...klu betul solid surface patut blh buat aduan pengguna kat tribunal tuntutan pengguna, nnti diorang kena pulang balik duit yg lebih tu..apapun sy tetapppp suka tgk dapur nana ni..:)

Dils said...

Yang top tu nampak macam melamine guna cover stone. Tapi sebab tengok gamba je, so tu la yg kite rase. Sebab kite pilih yang tu untuk kitchen project ni.

Kalau ketuk top tu rase macam kosong je, melamine, kalau memang rase batu, betul la granite. Mungkin kena polish balik.

Tapi kite tengok lawa je kitchen, cuma tu la kedudukan fridge tu awkward sikit.

.ieLah. said...

Yg part kat fridge paling pelik. Huhu takpe la nana. Sabar la.. nanti2 u deco jadi lawa eh..

mrs kayrul said...

nie namanya buat tak ikut design..suka suki dia jer ubah kononnya nampak kreatif kot...sabar banyak2 yer nana

cik hani said...

Nana..


Memang terasa kecewa sangat kalau apa yang kite harapkan tak memuaskan hati.
Geram pulak tgk oven yang tak selari dengan dapur tu. nampak macam pelik pulak.
Takpde, mungkin pasni kite lebih hati-hati pilih kontractor kan.

me.ronazil.ab said...

kesian nye...
dekat 20 k lak...
sabo je lah...
tumpang simpati..

ettyzukhair said...

nana..sayanglah..xkn xboleh tukang tu btulkan blk???dah bayar mahal2...if etty walaupun byr mahal ke murah hak kite sbg pembeli..mst nkkan kepuasan..

Hana Soffelia said...

Skt hatikan nana, apa yg kita nak lain jadinya. Bagi hana byr almost 20k tu dh kira mahal la, plus dengan waktu yg dijanjikan over the limited kan. Tang hood tu setuju dengan nana. Masa nana share pic tu, sebenarnya tgk agak rendah gak. Ingtkan saje nana buat mcm tu, so diam jelah, rupanya memang slh dia org. Haish. Banyak bersabar ye nana. macam kata suami nana, nana hebat deko2 ni. Hana percaya dapur nana jadi meletop punyalah, sbb nana pandai tutup cacat cela tu. :))

athirah said...

perghh sakit hati kot kl cmni.. bkn murah kita bayar.. hmmm

Nadt said...

Betul la nana. Klu ambik kontraktor kampung gitu la jadinye. Niat kita baik nk bantu org kampung, org melayu tapi diorg buat keja cincai boncai. Ble plak dia kira upah buat rumah cmne tau. Dia kira upah dia 80% drpd harga barang. Kalau barang buat rumah harga 10k, so upahnye 8k. Gilenye. Abes tu klu umah harga sejuta, upah dia 0.8 juta la? Da la hasilnye buruk. Tiap kali balik umah mak, nadt bebel je.baik lagi ambik kontraktor cina kat luar.

ibuhebat said...

Akak pun stress tengok kabinet bawah tepi fridge tu!! mcm mana nak bukak tu?? sempit... huhu

Anonymous said...

bca pun dh geram....

puansazusarin said...

Org llki mmg camtu nana..samalah ngan laki..klu blh smu bnda nk tutup sblh mata.tp klu bnda yg btol2 i xleh trima mmg i komplain blk..siap laki i gtaw kat kontraktor tu u jgn main2..bini i ni kakak kawasan...haha..

ReYNa said...

adoi x sangka la apsal org tu buat camtu.mmg stress tgk.20k pon mahal tu kalo hasil x elok

Fifi Nadhrah said...

sedihnye.. tunggu punye lame.. tapi hasil macam ni.. mahal pulak tu.. :( ntah betul ke tak material yang die gune..

ctmah said...

yang penting rumah nana cantik!!!!bila laaa tmah nak pi sana nun jauh tu..huhu

Anonymous said...

bia betul nana?

as far as i know yg tu bukan rasa nya. sbb masa i buat kitchen cabinet org tu ada terangkan if nk yg solid cantik je hujungnya atau lekuk lekuk tu jenis solid surface. if granite & quartz akan nampak sambungan dia dekat each corner @ each sambungan. so ikut pandangan mata kasar nad ni yg nana pasang ni solid surface. n if quartz n granite color dia xde yg cerah2 if xsilap la. sbb seingat nad mas ank tempah KC nad nak berkenan dgn granite sbb batu dia hitam dan kilat dan xnmpk kotor n batu2 dia tu nmpk mc idup tp hubby xsuke sbb nmpk sambungan n warna2 dia gelap.

tp patutnya nana boleh minta dia betul kan sbb 20k tu.

n frige tu serius nmpk awkward sgt2.

mama naz said...

salam perkenalan..
tu sbb masa nk cr tukang tu kena tgk dlu hsl kerja dorg yg sblm2 ni..kdg2 mmg kita nk cr yg murah n tlg bangsa sendri..tp mesti akhirnyer prob kat kiter..sian awak

nurin khairi said...

boleh tanya, contractor kc mana yang buat keje ni? dia pun supply sekali ke 'granit/quartz' tu, sbb tu u tak sure apa material dia? saya pun sbrnye xtau apa material dia.

Anonymous said...

Kedudukan fridge ini menterjemahkan contractor ini main cincai buat kerja..

athi FATHIYAH said...

khatam berape kali bc ni...mmmm mcm granite table top tu tp bukan 100% pure granite...

Miss N said...

Aduh.. geramnya bila baca. Da la delay smpai 6bln...hasil mmg kelaut. Masa sy buat dapur sy dulu, mmg hati tak tenang sgt...mmg tggu dia betulkn drawing smpai betul2 saya puas hati. Time dia dtg pasang, sy sanggup tak tido siang tu, walaupon baru habis keje shift mlm 12jam. Setiap masa sy pantau keje diorg, nak pastikan sama dgn design yg sy nak. Siap ugut designer tu, kalo x dpt ape yg sy nak, tanak byr balance. Bukan sng nk kumpul duit beribu2, mmg nk pastikn sy dpt ape yg sy idamkn. Tp x pe, dapur nana tetap cantik.. warna putih tgk pon hati da sejuk.

fazianbatrisyia said...

I pon alami benda yg sama. tak puas hati tang kontraktor buat dapur. kata professional...ni tong gas pon tak muat nak masuk....sakit hati..kalau ikut I nak mintak discount...tp tu la..hb kesian sgt kat business org...ribu2 kot dia dapat utk 1 rumah...haihhh...geram sampai ke sudah sbb bila gas habis I kena punggah brg keluar...menci