Monday, February 24, 2014

Master Bedroom Berwajah Baru

hari ni malas nak tulis panjang sbb nak blogwalking je...banyak cerita uols yg i tertinggal, hari ni harap2 dpt khatam semua...sabar yer, jap lagi i sampai...hihi

ingat lagi tak feature wall master bedroom i yg merah menyala tu? i pernah cerita, ikutkan plan sepatutnya feature wall tu warna coral, ala2 peach-pink gitu...tapi entah macam mana bila cat jadi merah  menyala... 
SEBELUM...tiap kali masuk bilik je rasa tak syok tengok merah ni...hubby suka je, MIL datang tengok pon dia cakap cantik je sbb contra dgn perabot...tapi i pulak rasa mcm merah tu over sangat...

konon2 nak buat stencil utk kurangkan warna merah tu...dah siap buat stencil semua tapi rasa macam tak lawa la pulak kalau pakai stencil...i ada cerita dalam entry lama [LINK]
lepas tu kitorang laki bini decide nak cat ombre macam dalam gambar ni...dah beli cat pon tapi malangnya hubby malas nak cat...sudahnya cat tu tersimpan je dalam stor...huahua

SELEPAS...akhirnya wall covering jugak yg menjadi pilihan sebab senang...ikutkan hati, i bukanlah peminat wallpaper sebab bagi i wallpaper ni boring, tak boleh nk tukar tiap2 tahun unless ada duit banyak aci la kan? kalau gaya i ni, nampaknya pakai antara 5-10 tahun la kot? hihihihi

jujur cakap, i tak kenan langsung corak tu...dah kenapa pegi beli jugak kan?? sebabnya itu ready stock korea wallpaper, so harga sangat murah...kalau order baru, harga utk 13'x8' ni RM850 tau...tapi i dapat RM550 je termasuk installation...jenis lain pon ada yg murah tapi bukan kalis air, maksudnya cepat rosak...

i suka korea wallpaper ni sbb quality dia & saiz yg besar (lebar)...maksudnya bila cantum tu, setakat pakai 2-3 keping je, tak nampak sangat la 'urat' kat setiap joint tu...eh faham kan maksud i? hahaha
wallpaper pandangan dekat...cantik sebab corak tu timbul & ada gold dust...cuma i lagi prefer corak simple mcm stripes takde bunga2 sangat kot? hehe takpe lah, masih lebih baik drp merah kan? :)

warna dah jadi sedondon pulak dgn cat dinding tu kan? takpe, pemilihan warna ni lebih selamat bagi  i& kalau tengok depan2 cantik je, sangat calm & cosy utk tido...hihi...i tetap akan masukkan unsur warna MERAH utk menaikkan mood romantik...i ada order bantal/kusyen kecik warna merah utk letak atas katil tu tapi tak siap lagi :)

nanti i review keseluruhan bilik bila dah siap yer...sebab langsir tak siap pon lagi!!! makcik i ni main2 la, dia cakap takde mood lagi nak menjahit...kang cari org lain, kecik hati pulak kan? *pening*

eh konon taknak tulis banyak, tapi ni banyak jugakkk! haha k bye~

26 comments:

Fizah said...

terammmaaatttt suka dgn stripe wall pink tu....sy pun tak berapa in dgn wallpaper. bg sy agak pricey...yg nana punya tu klu takde bunga2 tu dan cuma ada stripe light ceklat tu mgkn ok..tp as your husband said, rasa tak cantik pun bila dpt kat nana mesti jadi cantik gaks =)

Fizah said...

eh lupa nk ckp, wallpaper ni sgt blend in dgn perabot...mmg sesuai sgt!

hanizan said...

pada i sangat match dgn perabot bilik u....cantik. i suka..

Nana said...

cantiknye bilik tidur die... (",)

umie shahidah said...

cantek jugak... dah mcm 1lukisan dh ku nengok gmbr tu...
*aritu dh ckp dh*kikikikiki

ettyzukhair said...

eh sesuailah..cantik..mase u post dlm group deco tu pun dh nmpk mcm cantik sgt

ctmah said...

yg penting sedap mata memandang nana :D

Cik Puan Rara said...

hehehehe.tapi kan na.i rasa dh ok dh ni dr yg merah tu.hehehe.i pon bila pandang cat merah tu.mata mcm x selesa.hehehe.over x ayat i.jajaja

ibuhebat said...

waah.. cantik je wallpaper tu.. lagipun buat kat featured wall je kan. so tak la sarat sangat :)

yUmiE AzuRa said...

ok i plak rasa meronta2 nk berwallpaper gak.hahaha.haishh

CikNaa said...

terasa nak jgak berwall paper kt umah sewa cenonet tu..

Suffiah zee said...

NIce...anyway bole sy taw awk li carpet baldu tomei tu kat ne?

Shasha Azmar said...

Nana u buat apa pun i tetap rasa cantik je mata memandang..sbb i xpandai deco..huhuhu

msredcheesecake said...

CANTIK JUGAK...SESUAI NGAN PERABUT WALLPAPAER TU

hana yoriee said...

that ombre wallpaper cantik. Tapi susah kan nak buat mcm tu?

puan.mila said...

dah lawa tu nana, mmg match sgt dgn set bedroom u..tp ombre tu pun lawa, u la cat sorg..kannn rajin..heheheh

afiewithayie said...

cantik sesangat..!! kat mane nana beli wallpaper tu..? info ckit bley..

SyimaSyaz said...

kalau dpt ombre tu lagi cantik tapi ni pun ok jugak. kira mark A- gituuuu...haha..tp cantik.dont worry

Fifi Nadhrah said...

nana.. fifi pon baru tukar cat bilik dari merah menyale macam bilik nana ke hijau.. hampak lapang sikit bilik.. same la kite.. tak suke wallpaper.. tapi jangan risau.. antare merah dengan wallpaper tu fifi pilih wallpaper..

- AZIE - said...

yg ombre stripe tu memg cantik sgt!!

Cik Ecah said...

cantik....tempat beradu..harus la cantik hehe

Shakina Farhan said...

macam lukisan tau bilik tido nana ni..kl dpt buat ombre tu memang cantik sgt kan..tp kena gigih plak mengecat..tp wallpaper tu pun da lawa sgt da..

Hanie(SHMA) said...

cantiknya bilik.

hye. salam kenalan. jom follow hanie balik www.hanielovekhairudin.blogspot.com dan blog craft hanie
www.hanielovecraft.blogspot.com

MamaAliya said...

wallpaper tu cantik. corak dan warnanya matching dengan perabot.pilihan yang tepat!

fazianbatrisyia said...

cantik dah tu. sy pulak kalau byk duit suka wall paper. kalau cat ada syarat mesti kena cat dgn kemas supaya tak sakit mata...

Hana Soffelia said...

wallpaper tu ngam dengan katil n perabot dlm bilik nana. kaler gold mewah gtu.