Tuesday, February 11, 2014

Puteri Harbour Theme Park, JB

Khamis, 26/12/13: kitorang pegi Puteri Harbour Family Theme Park kat Johor Bahru...sehari sebelum sampai JB baru sebok2 nak book hotel, nasib baik jumpa hotel yg murah & bolehlah nak stay...kitorang stay sini sbb esoknya nak masuk singapore...

Hermess Hotel menjadi pilihan hubby, lokasi di nusajaya...interior dia lawa & mewah, kenan sungguh sbb dulu duk berangan la nak perabot rumah camtu *angan2 tinggal kenangan je lah* harga satu malam murah sbb bilik sgt kecik, takde pantry...takyah berangan la nk ada fridge & almari semua tu...cukuplah ada katil, bathroom, cermin & TV...

alkisahnya kitorang nk pegi LEGOLAND tapi pagi2 tu duk wassup 3 org kawan yg pernah pegi tanya berbaloi ke tak kalau bawak ayish, semua cakap TAK berbaloi! diorang cakap umur mcm ayish ni bkn banyak boleh main pon so kebetulan tiga2 org tu suggest tempat yg sama, puteri harbour! lepas check in hotel, terus kitorang tukar plan ke puteri harbour...takpe, legoland tunggu ayish beso sikit baru pegi biar puas hati sikit...

kat sini ada 3 tempat yg kita boleh pegi; Sanrio Hello Kitty Town, The Little Big Club & Lat's Place...lat's place tu tempat makan je, yg hello kitty & big club tu korang boleh pilih nak masuk salah satu atau keduanya..kitorang pilih dua2 sbb tix takde la mahal mana kalau amik 2 park pass...cuma i cadangkan, kalau korang nk pilih satu je, silalah pilih The Little Big Club sbb lagi berbaloi & lagi banyak mainan dalam tu...lagipon dia ada angelina balerina, bob the builder, thomas and friends, barney & pingu...kalau hello kitty tu byk tempat utk amik gambo je & pasal hello kitty semata2...
tu harga tiket, i curik kat website dia...sini buka tiap2 hari dari 10am sampai 6pm...kitorang explore dalam tu lebih kurang 4 jam jugak sbb semua benda nak main...hehe

ok kita mulakan dgn hello kitty town dulu yg terletak di level 1...i org perempuan ofcoz la suka tengok pink2 gitu kan? ayish buat muka takde perasaan je bila tgk HK ni tau, siyes! hahaha...i tengok budak2 perempuan kemain excited lagi masuk kat kawasan pedi & manicure tapi kitorang tak masuk pong sbb nak buat apa kan dlm tu?? takkan ayish nak buat pedi & mani? kahkah
benda pertama i naik cawan pusing2 ni...ayish duk sengeh2 masa cawan ni pusing, pening agaknya hehehe...
lepas tu kitorang masuk dalam HK game ni (ntah apa nama dah lupa)...dlm ni ada misi utk mencari harta karun la lebih kurang...byk hint2 dalam ni & lastly dpt sijil...alaaa kalau jawapan salah pon tetap dpt sijil! boleh la tambah koleksi sijil korang yer :p
mama yg over nak posing...anak dah protes sbb sibuk nak berjalan...apa ni mama??? tak main ler nak posing2 atas kerusi pink gegirl ni...
comelnya dapur ni...kalau buat kitchen cabinet cmni kat rumah pon comel kan? suka sgt idea yg tempat gantung apron tu, nak tiruuuuuu :p
ayish nak teddy bear tu tapi tak sampai nak amik...booooo~

ok lepas tu kitorang pegi the big club kat level 2 & 3...kat sini best!!

ayish suka sgt tengok barney show ni...dia follow menyanyi lagu "i love u, u love me" dgn "if u happy and u know it" sambil buat gaya tepuk tangan semua tu...
kemain lagi bapak budak tu kan? haha...sini takde masalah parents nk join sekali...i rasa 4 kali jugak kot hubby naik slides ni sbb ayish tak puas main...area ni banyak mainan tau...ada satu kawasan tu siap ada budak terkencing lagi, anyonyoooo~
kali ni i pulak teman ayish naik helikopter...dia pandai sebut helikopter tau...ayish diam masa naik ni, kecut perut agaknya bila tinggi sikit bendalah ni berpusing...
wheels on the bus go round and round, round and round, round and round~ ni turn hubby lak bawak naik...bas ni pusing2 atas bawah...
naik windmill ni buat i sangat boring okey! punya lama dia pusing, i tak sabar2 nak turun cepat...tp ayish lak kemain liat lagi masa nak turun tu...
bagi i sangat-sangat berbaloi bawak ayish pegi sini sbb macam2 lah dia main...kemain enjoy & happy lagi muka dia...satu kepuasan utk kitorang sbb banyak benda ayish involved, i tak rasa membazir pon pegi sini...salah satu jenis eksplorasi utk fizikal & minda anak2 jugak kan?banyak lagi mainan lain tapi cukup2 la tuh kan, gambar pon dh byk i tunjuk *meluat dh tengok*

malam tu sempat kitorang jalan2 skejap kat danga bay & makan kat Singgah Selalu...tq steffi jay (motip sangat tulis nama penuh fi) sbb suggest tempat ni! byk kot i makan ABC special, tauhu bakar, sup ayam, telur dadar, nasi goreng USA...fuhhh sedap & kenyang! ramai giler wooo org kat situ...
ni 1st round yg dapat...2nd & 3rd round tak sempat nak snap dah sbb kebulur! hahaha...bayangkan, seharian kitorang tak jumpa nasi tau...duk mkn burger je siang tu, ayish lak mkn roti & kentang je...

ok tu je nak cerita...rajin pulak update entry 2-3 hari ni :p

21 comments:

Umi Qi said...

wauuuuuuu mmg hebat lah Puteri Harbour Theme Park...tggu Qi besar sikit lg...nak bawak pi sana jenjalan...suka tgk ayish betul2 menikmati dan bermain puas2...wahhhh :)

Allene said...

nnt g jb nk singgah la... mcm best je...

PinKy MoMMa said...

nanaaaa lenkali pose atas kusi pink tu haruslah ala ratuuu tau hahahaha..slide tu yg apak dia pn teruja main kn ekekeke..danga bay dgn nusajaya tu x jauh kn nana?

SweetLikeWhat said...

wah best best best...

comelss papa ayish naik slide tu..kikikikiki..

Chekgu Azrine said...

cantik warna biru yg sis pakai..

ibuhebat said...

Tiba2 nampak besar dah ayish :)

Aeen said...

bestnya.....ni yg buat nak pergi johor nie....hehe

sheisjaz said...

Nana..jaz nak g bulan 5 ni..siap da booking hotel..tapi xtaulah da lepas pantang ke belum..kahkahkah..mama dia over nak berjalan lepas habis pantang kan katanya...Jaz eksaited nak g HK tu..msti comel pink2 kan..i loike..Qaisara pun loike..hehehe..

fathiyah jamaludin said...

waaaa bestnyaaaa...
ilyaas sure suka sgt kalau dpt naik bus n heli tu..
barney pon dia suka.
bob pon dia suke..
aritu gi jb kitaorg gi legoland, mmg x berapa berbaloi pg bawa anak2 kecik ni..mak pak pon x puas main..anak2 lagila,dh la panas..tp masa tu pergi ramai2 dgn ipar semua..so budak2 besar puas la main..

dah plan nk gi sini pulak pas ni..tp lepas i abis master la kot..haha

i serik dah makan kt singgah selalu tu..dulu makan situ, keracunan makanan..3 hari mc..
siap terpikir i miscarriage ke apa masa tu sbb sakit mcm nak bersalin dah rasanya

CikLily Putih said...

belum ada masa lagi nak pi, tengoklah satu ari nanti

Hana Soffelia said...

Hana ada kawan kat JB. selalu dia suruh dtg bawak Naurah jalan2 ke sana. Tapi masa yg sesuai takde lagi. Bestnya tgk gambar nana.

Ibu Dilah said...

Wah.. bestnye.. i org jb pun x pegi lagi.. tp seronok la dpt main byk permainan kan.. kalo gi legoland bawak anak kecik memang rugi sbb x leh main pon.. nana, nak main2 tu ada kena tunggu turn x? ada beratur pjg2 x?

Ibu Dilah said...

Wah.. bestnye.. i org jb pun x pegi lagi.. tp seronok la dpt main byk permainan kan.. kalo gi legoland bawak anak kecik memang rugi sbb x leh main pon.. nana, nak main2 tu ada kena tunggu turn x? ada beratur pjg2 x?

naney said...

ktorg pernah masuk legoland..kalo anak dh sek rendah br best kot.. yg puteri harobour park tu ktorg g xmasuk pun hello kitty sbb konon2 anak boboi kn.. mmg best g situ dn en suami suggest itu ada la tmpt wajib kalo blk jb hehehe

ctmah said...

alahai nana ni..selalu buat timah meronta2 nak pergi tau.namanya budak johor, tp sampai ke jb nun sekali 2 jek..hikhik

Cik Puan Rara said...

aah lah kan.baiklah amik 2 pass je.lego land tu mmg nana,dorg pon ckp kalo anak kecik.xyah lah g lg.rugi.hehe.eh nt i nk g JB jugak.haih ritu x puas jalan.nana! hotel tu lawa hokkay!

nayfatimah rasyid said...

salam kenal dan follow sekali ;)

msredcheesecake said...

nak gi hello kitty gak... tengok gambar kiut semua teruja

~YUN~ said...

Besnyaaa!mmg teringin sgt nk bwk afif,tnggu mummy habis pantang bru nk g jalan2 jb,heheehhe

mrs kayrul said...

bestnya tempat2 tue...balik johor x pernah terpikir nak pergi pun...lain kali boleh la try masuk plak

Fifi Nadhrah said...

macam best je.. indoor pulak tu.. takde la panas kan.. kalau ade rezeki boleh la kiterang pergi..