Thursday, February 20, 2014

Sewing Workstation

hai! i nak share ANGAN-ANGAN i yang hampir jadi kenyataan...hihi

dah lama sangat i idamkan nak ada mesin jahit sendiri...dulu masa duduk dgn family memang berkira2 nak beli sebab takde tempat yg sesuai...lagipon umi i sendiri dah ada mesin jahit & kat kedai langsir i tu pon dah ada mesin jahit brand singer & juki, semua complete & heavy duty..

ni bila dah duduk rumah sendiri i yakin dapat laksanakan impian i...i dah buat proposal kat menteri kewangan (ehemmm)...i dah tahu nak letak kat mana & susun atur macam mana...semua dah tergambar dalam kepala otak i ni..ecehhhh

ok mula2 i nak cerita impian workstation dulu, nanti baru cerita pasal sewing machine...

ini meja yg i berkenan...MICKE series dari IKEA...fuhhh finally dapat jugak angan2 nak buat pink+putih, warna kegemaran i tu..
 meja ni pandangan depan...cantik kan?
dah berangan kat rak bawah tu nak susun kain lawa2...kira macam stok kain & perca la...oh indahnya berangan!

atas meja tu nak gantung shelf EKBY KARL dari ikea jugak...rasa macam comel je warna pink dengan curvy design tu kan?
ni contoh dari katalog ikea...tapi utk bracket i taknak warna pink camtu...
i nak cari bracket ni...nak warna putih...awwwww so sweet lah! 

i nak thread holder/rack ni...supaya benang2 lebih tersusun rapi & mudah nak cari kan?
i sangat jatuh cinta dengan rak benang corak chevron ni...dah berangan nk DIY guna kayu putih & chevron tu kaler pink...OK yg ni maybe agak payah nk laksanakan sbb nk kena DIY...intannnnn help me! eh tiba2 panggil intan dlm ni kan? hihi

berkenan giler dgn ghost chair ni...kat SSF ada jual tapi harga dia macam tak masuk akal...knp mahal sangat utk kerusi plastik camni? hahaha...i taknak yg transparent, i suka putih tu...tapi i tak beli kot ghost chair ni, i akan cari alternatif lain beli kerusi yg murah je...

jom cerita pasal mesin jahit pulak! jujur i cakap, i TAK RETI menjahit...jahit tangan i expert la sebab dulu pernah pegi kursus menjahit seni2 ni, tapi jahit mesin ni alahaiiii... i nak yg jenis portable sebab kecik & jimat ruang...
hubby suggest brand Brother NV50 ni...i baca review ramai ckp model ni bagus & senang nak handle, spare part pon mudah nak cari...ada yg i baca model ni boleh jahit tepi skali...mungkin maksud dia jahit tepi tu jahit tepi biasa kot kan? bkn macam standard mesin jahit tepi tu kot?
ni pulak singer model Brilliance 6180...yg ni bestnya ada 80 jenis jahitan & komputer...tp masa pegi kedai singer semalam org tu tak suggest yg ni sbb dia cakap jarum & benang selalu lari & cepat rosak...hoho entahlah
dia suggest yg ni, singer Curvy 8763...tempting tengok pink ni oiii!! tapi harga mahal ler pulak...hihi tak sanggup kot nk suruh hubby belikan yg ni sbb i bukan reti mana pon jahit...

keinginan i utk menjahit sangat kuat bila masuk rumah baru ni...sebabnya, i nak buat macam2!! contohnya cadar, table runner, sarung kusyen, etc...nak amik upah atau berniaga memang taklah kot buat masa ni sebab siapa nk beli kan kalau hasil tangan tak cantik? hahaha...tunggu dah expert nanti boleh la :)

tak sabar nak tunggu hubby balik!! dia dah janji nak tunaikan hajat bini dia ni hehehe...tak sabar nk beli & set up semua ni...doakan impian i terlaksana & dipermudahkan yer...aminnn :)

23 comments:

Nadt said...

Nadt xreti jahit gak tapi berangan gak nak beli mesin jahit. Kononnye senang nnt nak jahit sarung kusyen sendiri, ble custom corak yang nadt nak. Kononnye la. Tapi sampai sekrg xbeli2..hoho..

♥ ROS ♥ said...

Wah nana.best2. Nak je trus dpt.hehe :-)

Baiduri said...

Smoga impian tercapai....sonok tau menjahit....hehe
Mesin jahit i brand singer....

ieza ashaari said...

za pn penah berangan nk gni,tp belum lg ckp kat menteri kewangan.. hrp impian kte tercapai..

humble.yat said...

saya beli mesin jat singer portable heavy duty..same standard as juki...worksation pun simpel aje .kean tunggu balik modal baru beli aset...:-)

Hana Soffelia said...

tumpang happy untuk hobi nana ni walaupun hana tak suka benda alah menjahit ni. hahaa sure sewing station meletop. tak sbr nk tgk nana deko cantik2.

Ayu Rashid said...

dah tercapai impian ni...mesti tidur pun senyummmm jer hehheheehe...

ctmah said...

nana! beli yang bawah sekali tu nana.pinky sesuai dgn u..auwwww

umie shahidah said...

daku xreti jahit... tp daku suke dgn DIY... mujur belom ade rumah sndri... klu x... ishhhh... berangannnn mmg besttt..

Cik Puan Tqah said...

bestnye nana..kalau tqah propose kt husband..mcm xdpt je.. die tnye..sempat ke nk jahit tuu

YanaHime said...

kagumlaa dgn org yg ada tangan seni ni. kita tak pandai menjahit, cuma mampu tgk je laa. gud luck nana!

mrs kayrul said...

daku lg x pandai jahit tapi teringin nak ada mesin jahit sendiri...sebelum umur 40 nak g belajar jahit la...hehhee

Fifi Nadhrah said...

bestnye pink putih.. semoge impian nana tercapai..

diana said...

samala..saya pun tak pandai menjahit tapi teringin nya nak ada bilik jahitan sendiri.lengkap dengan alat jahitan macam kat kedai2 jahit tu..bila lengkap baru la seronok nak belajar..heheh

amal salleh said...

wahhh tgh nk crik idea gk cemane nk bli meja tu.. tp meja je.. bkn la bilik pon hehehe

Fizah said...

idea nana biasanya akan menghasilkan ruang yg sgt kreatip dan kebabom! tak sabar nk tgk hasilnya =)

Chekgu Azrine said...

Akk yg seronok baca..kehkeh

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

umi tak reti menjahit tapi ada keinginan ..waa bestnya kalau ada sebuah ni ..tak sabar nak baca entri seterusnya ..chak!

SweetLikeWhat said...

daku pun tak reti menjahit..huhu..teringin nak belajar..kurang2 leh jahit baju kurung hannah pun jadi lah kan..hehe..

gud luck nana!semoga impian terlaksana!

Cik Puan Rara said...

huaaaa sonoknyaaa.i pon ada mesin singer.yg heavy duty tu.hahaha.tp xreti jahit.cane ni.hahaha

Mummy Adriana said...

cantiknya warna pink tu....jauhhh la pulak nak singgah ikea...sobsss :(

- AZIE - said...

ok i pun xreti jahit jgk..tp minat dgn seni jahitan hahaha..

fazianbatrisyia said...

bestnya kalau ada mesin jahit....mcm2 boleh jahit