Thursday, February 6, 2014

Singapore: Universal Studio (USS), Marina Bay, Mustafa Centre

entry peram! pegi singapore 26 Dis tahun lepas, eh ke 27 hb??? lupa la pulakk :p kitorang pegi dgn kereta, nanti la i share camne nak masuk dgn kereta *kalau rajin la*
tempat wajib bergambar

alkisahnya yg jadi sampai ke singapore ni sbb kes banjir hari tu...masa tu kn hubby takde, i terpaksa kemas rumah sorang2 bersihkan segala lumut pasir air longkang yg masuk...masa hubby call, dia ckp nak upah pegi cameron highland tapi i taknak sbb i takot isu tanah runtuh masa tu & kebetulan i dah 4 kali kot naik cameron...i pon demand la, cakap nak g USS sbb nak bawak ayish (gunakan alasan ayish)...2nd time dtg singapore tp 1st time pegi dengan family kecik...semestinya pengalaman tu lain sbb masa pegi dgn parents naik flight, ni kitorang laki bini ingt nak naik bas je...ini pon unplanned holiday kitorang, main gamble je semua...

yg geramnya, baju sepatutnya pakai utk pegi USS tertinggal kat batu pahat rumah mertua...gelabah la i malam tu duk bising dgn laki nak pegi beli baju & shawl baru...sekali hubby kasi idea pakai je night dress dgn inner & shawl tu pkai je la shawl sama pon LOL...yer i pkai baju tido pegi USS ni, nasib baik ada inner hitam penyelamat hahahaha....

sebenarnya kitorang taktau pon kalau nak naik bas kena beli tix awal2 & tunggu kat tune hotel...dah kata last minute, haruslah tak sempat nk survey & google...shuttle bas dpn giant pon ada sebenarnya tapi kena sesak2 la, jauh jugak oii nak sampai singapore tu, mampu ke nak diri lama2 kalau tak cukup seat? yg kena beli tiket bas naik kat tune hotel tu, kerusi dia sgt selesa siap ada tv & macam2 lagi dlm tu...malangnya bukan rezeki kitorang nk naik bas, semua penuh sbb school holiday kn (krismas lagi)...tak pasal2 hubby drive jugak masuk ke singapore...
ikutkan hati, i taknak masuk singapore dgn kereta sbb serik sedara pernah kena saman dulu...kat sana silalah ikut had laju & parking tempat yg betol yer...erk panjang pulak membebel, sah2 org malas nak baca kan....hahaha ok meh layan gambo kat USS dulu:
dekat jurassic park...best jugak dlm ni...sempat la kitorang naik kapal terbang bentuk dinosaur tu (entah apa nama i lupa hihi)
eh2 ada dua anak dino yg cute baru menetas la...
ayish macam biasa la, semua benda dia explore & kemain happy tengok benda2 camni...asyik sebut "inosor"
tengok la teruna ni...dah besar kan?? dah boleh naik menatang ni pon...i cukup puas hati kalau nampak anak enjoy & happy...rasa macam satu kepuasan yg tak boleh nk ungkap dgn kata...gituuuuuu~
depan castle...masa ni ramainya umat manusiaaaaaa! budak2 takyah cakap la, mmg ramai sesangat...nyesal gak pegi lepas krismas & cuti sekolah ni sbb crowded...nak naik satu2 mainan tu kemain lama kena beratur...
ni masa nk tengok 4D show...bestttt! siap basah2 lagi...kitorang duduk kat kerusi yg boleh bergerak, i pangku ayish...kemain syok lagi ayish siap mintak nenen lagi masa ni...layan je laaa
ayish tido masa show sesame street ni! papa mama je la yg layan k...
tengok tak betapa ramai umat manusia...nak bergambar pon susah tau...ada je yg lalu lalang...
sama tak? sama tak kitorang? sama kannn??? hihi
eh takde masalah tau kalau korang nk keluar balik sbb nk solat jumaat...bagitau je kat diorang, nanti boleh je nak masuk balik pon...

dah petang dekat2 maghrib tu kitorang gerak ke Mustafa Centre semata2 nak cari perfume...kalau tanya murah ke tak, i berani cakap murah sikit dari malaysia...ori ke tak, i yakin ori sbb bau dia tu...kalau bkn ori mesti ada bau masam2 sikit kan & x long lasting...tapi i beli ni mmg long lasting setakat i pakai sampai hari ni tahan la berjam-jam...i hanya beli perfume flora by gucci, victoria secret & hubby beli mont blanc legend..

sekejap je masuk sini sbb nak kejar masa, taknak balik johor dah lewat malam...

lepas tu kitorang pegi area Marina Bay & The Merlion...pemandangan waktu malam kat sini subhanallah sangat cantik! dgn lampu2 & tanglong yg berwarna-warni...duk berangan bestnyaaa kalau dpt stay satu malam kat puncak marina bay sands hotel tu kn? 

20 comments:

Nana said...

cantik sangat gambar kat marina bay tu...
macam lukisan...

Aeen said...

bestnya...lama giler xmasuk singapore..sedara ramai kat sana..tp sejak dah ade anak ni belum berkesempatan nak pegi...huhuh

Chekgu Azrine said...

Wow..bestnya nana..akk tingin nk bawal ank2 msuk sini for USS..tp blm.lg rezki we ols nk g sini

fathiyah jamaludin said...

nak gi gak USS pasni..tunggu anak2 besar sikit n kitaorg abis study dulu..hehehe

i suka sgt mustaffa center tu sbb semua benda murah..

juling mata memilih dah la sesak penuh barang je dlm tu..

lama nye tak gi singapore, dah nak masuk 5 thun kot..

LisaLisut said...

i suka gmbr kt marina bay tu. amazing beautiful view! pls blog psl msk spore dgn car. huhuhu. i nk tau.mekasih in advance :)

Anak Lebah Comot said...

wow...bestnyer..teringin nak pergi USS nie...dulu sek jasmin leh nampak singapore...cita2 nak g sana masih tak kesampaian lagi..

Allene said...

huahuahua...
bnyk fulus abis tak nana...
kena saving awal2 ni...

Siti Nursyamimi said...

best nye nana.. dh lama mengidam nk p uss ni..tp lum ada rzeki agi..hehehe

cik hani said...

tak pernah lagi jejak sana

Fifi Nadhrah said...

teringin nak pergi USS.. ok ke kalau bawak budak kecik? tak naik roller coaster?

.ieLah. said...

i tak penah pegi singapore.
bila kawan2 i tau i x penah pegi, dorang cakap membazir study utm kalau singapore x penah sampai. haha cisss sangattt!

Umi Qi said...

TErujaaaaaaaa sgt2 tgk suasana kt USS dan sekitar pemandangan kt marina bay....cantikkkk sgt!...Nana yg ptg kalo org lawa pakai apa pun tetap lawa walau bukan baju baru tau....cantik nana!

ayahmamilisa said...

pegi gamble tu yang buat percutian lagi seronok nana..kitorang pon slalu camtu..last minute plan selalu menjadi..:)
tak penah lagi bawak lisa masuk USS..tunggu dia besar sikit boleh naik ride ganaz2 ngan mommy..hehe :)
neway, nana pakai baju tido pon tetap cantik :)

ctmah said...

cita-cita org nak pi sinilah!hukhuk!
cantiknyeee pemandangan marina bay nana!hukhuk

mrs kayrul said...

kita x boleh g singapore coz xde passport...huhuhu

mrs kayrul said...

kita x boleh g singapore coz xde passport...huhuhu

naney said...

eh i pernah naik puncak marina bay tu hehehe..masa tu ada meeting kt s'pore tp xdok hotel situ.. cuma meeting je situ tp ktorg dpt pass g puncak.. lawa sgt atas tu...esp swimming pool dia :)

SweetLikeWhat said...

bestnya!

Hana Soffelia said...

Last year, opis buat lawatan ke USS. Tapi i tak ikut. katanya tak berbaloi bawak anak kecik nanti nak main mainan dalam tu susah. entah ye ke tidak. So sampai rini, belum pernah jejak ke sana. hahaha

mama leen said...

bestnya jalan... tak sempat nak baca semua.. keje banyak.. nanti baru leh khatam..