Thursday, March 6, 2014

Saya Bukan Surirumah

*hari ni entry kisah peribadi sikit...lalalala*

amboiii kemain lagi title tu kan? haha...sebenarnya terdetik nak cerita pasal ni bila ada 3 org readers yg email i tanya macam mana i uruskan masa sejak diorang baca pasal resepi-resepi yg i share & entry homeschooling i baru2 ni...tiga2 readers tu ingat i ni housewife...LOL 

sebelum cerita panjang, nak bagitau yg i ni seorang mama/isteri yg bekerja...cuma bertuahnya i kerja dgn family, waktu adalah sangat flexible!! i boleh masuk & balik kerja sesuka hati, i boleh nak rilek2 sebulan kat rumah kalau tak masuk office pon asalkn kerja siap...pendek kata, i boleh jadi dua2; wanita bekerjaya (puiii) & surirumah sepenuh masa...i bertuah sbb i boleh rasa dua2 situasi tu sekarang...yup i yg jaga ayish sendiri, kadang2 i bawak je dia pegi office...

hari tu hubby suruh i berhenti kerja, duduk rumah je dia cakap...tapi bila bincang2 balik & cakap sebab-musababnya, dia redha & benarkan i bekerja...i anak sulung, buat masa sekarang hanya i yg tolong kerja2 kat office...sementara tunggu adik2 i habis belajar, memang i la yg kena tengokkan office tu...lagipon i rasa inilah masanya nak balas balik jasa baik parents yg dah berpuluh tahun besarkan i, nilah masanya i nak tolong ringankan beban diorang, walaupon hanya company sebesar ikan bilis...kalau cakap i bekerja sbb duit memang silap besar la kot...hehe...kadang2 kita perlu berkorban dulu demi sesuatu & kena byk sabar utk capai impian dalam hidup kan?
ni la keadaan ayish bila teman mama kat ofis...nasib baik ada satu ruang kecik ni betul2 sebelah workstation i...ayish siang2 i tidokan buai sbb dia boleh tahan 4jam dlm buai...atas lantai kang stengah jam je dah bgn...huhu

ok berbalik pada soalan readers berkenaan PENGURUSAN MASA (byk sgt pulak i bebel kat atas tadi tu kan?)...hurmmm jujurnya i ni bukanlah org yg teratur sgt, bukannya ada jadual harian, lebih kepada "ikut dannn" bila buat kerja...lagipon nak cerita pasal menguruskan rumahtangga dgn baik ni, i tak rasa i org yg sesuai utk jawab sbb sangatttttt banyak kelemah & benda baru yg masih perlu i belajar...nak bandingkan dgn org lain yg lebih tua/lebih lama makan garam/lebih berpengalaman, memang jauh panggang dari api la i ni kan...kekekeke

tapi takpelah, i sekadar cerita rutin peribadi i je yg mana korang rasa nak ikut, ikutlah...kalau rasa tak sesuai, abaikan je saranan i ni nanti...hehe...bagi i, utk buat kerja rumah (apatah lagi kalau hari yg pergi kerja...sbb bagi i bila hari pegi kerja kena jadi supermom, lagi mencabar jadual harian i) kita kena WORK SMART! apa yg i maksudkan dgn work smart ni contohnya:

1) sila bangun awal pagi sebelum anak bangun...kalau i, bangun kul 5am tu dah cukup sgt nak cuci baju, masak breakfast, sapu sampah & mop lantai...sbb ayish ni kul 6-7am dia akan bangun tau...kalau anak bangun tu paham2 je la, memang takkan jadi la kerja

2) sedia bahan2 sebelum tidur & selesaikan kerja sebelum masuk tidur...keyword dia kerja sebelum tidur! biasanya i dah plan nak masak apa esok pagi jadi sebelum masuk tido tu dah siap2 bersihkan bahan mentah yg nak dimasak & dah siap2 potong bawang semua...jenis i, suka potong bawang banyak2 & simpan, nak guna senang...mcm tu jugak dgn stok cili, i suka rebus cili kering & blend siap2...sebelum masuk tido jugak kemas rumah sikit2 terutamanya mainan anak...

3) makan setempat...ajar anak2 makan kat meja / dapur shj supaya mudah kerja2 kita nk kemas sisa-sisa makanan yg sepah tu...kalau dah bagi anak tu pegang makanan satu rumah, memang jenuh la nk sapu & mop balik lepas tu...masa kita pon dah rugi...

4) sediakan bilik khas utk anak2...kalau ada bilik khas mcm playroom, boleh la anak2 sepahkan kat situ je...bagi yg takde playroom pulak, hadkan permainan anak...macam i kan, hanya 3-4 mainan je yg i benarkan ayish bawak turun kat ruang tamu sbb taknak habiskan byk masa utk mengemas nanti...MASA tu penting!!

5) tolak tepi benda kurang penting...contohnya macam hari tu terlalu banyak kerja nak buat, avoid la update blog/wassup/fb/ig semua tu...sbb kalau dh mula semua tu, memang berjam jugak depan komputer & handphone kan? sejam tu sangat byk benda boleh buat tau

6) jadi seorang yg multitasking...i suka kalau sambil masak sambil basuh pinggan...kalau biarkan berlonggok dalam sink lama2, alamatnya memang lambat la kerja tu...tak pon sambil masak tu dh blh sidai baju skejap...pandai2 la curi masa...

7) buat kerja sistematik...biasakan pinggan dah kering terus simpan...biasakan sambil mandi sambil sental jamban...biasakan lepas guna/ambik barang terus simpan di tempat asal bila dah selesai guna...eh tapi i pon teruk jugak tau, takyah nak cakap kat org la!! i malasssssssss giler lipat baju, kadang2 biar sebulan dalam laundry basket...tapi kena bijak sorok la...macam i masa kutip baju tu terus lipat besar2 masukkn dlm bakul...bakul tu pulak i sorok dlm almari...lalalalala~

8) sambil lalu sambil buat...haaaa rumah i kan ada perabot jenis kaca & debu tersangatlah suka hinggap kat situ...i ni lap debu seminggu sekali je, tapi sehari lepas lap je debu naik balik *sigh* utk perabot camni sambil2 i tengok muka kat cermin tu sambil2 i lap guna tangan je...kuikui...koserrr mak nak lap hari2!

9) rancang kerja...contohnya ahad tumpukan kemas stor, isnin kemas master bedroom, selasa kemas dapur, rabu cuci tandas, khamis ruang tamu, bla bla bla bla...kalau hari2 nak buat semua benda memang pengsan la oii...pastikan selesai kerja A baru buat kerja B...
boss kecik!
itulah rutin & sistem yg i buat..tak suruh tiru pon! hehe...yela, sbb i faham lain org lain situasinya, lain pulak bilangan ahlinya...takmo compare dgn anak yg dah lebih sorang sbb i yakin orang yg anak lebih sorang ni biasanya time management dia lagi baik & lagi hebat...sbb i sendiri pon ada 8 org adik kat bawah, i dah tengok mcm mana cara umi buat kerja...

cuma mana2 yg rasa blh improve tu, kita cuba la...Allah bagi masa 24jam, insyaAllah memang cukup...i tak nafikan kadang2 i sendiri pon rasa terkejar2 nak buat semua benda dalam satu masa, lebih2 lagi sejak duduk rumah sendiri ni ada je aktiviti yg i nak buat mcm mengecat & DIY apa2 yg patut...tapi sejak duduk rumah sendiri jugak la i sedar i ada masa utk diri sendiri, ada masa utk tengok tv & ada masa utk buat aktiviti i suka...

hidup long distance marriage mcm i ni banyak benda kena buat sendiri...bila hubby ada kemain happy lagi tau!! rasa 90% beban hilang sbb hubby boleh harap & pandai jaga ayish...hihi

ok itu je nak share...i salute giler kat ibu2 yg boleh maintain rumah bersih kemas, yg blh masak hari2, yg boleh uruskan anak, pulak tu siap ada yg sambil study lagi...aduhh korang memang hebat la!!!

23 comments:

fazianbatrisyia said...

Kalau mcm tu ceritanya, awak juga wanita hebat. Ada betulnya cara2 awak tu lebih kurang sama jugak. Tinggal lagi bila anak dah besar sikit kita dah boleh agih tugas bantu kita pulak utk kesenangan dia kelak...nanti sume benda tak tahu buat.

ayahmamilisa said...

nana pun hebat juga..bangun 5 pagi tu..hehe..siap masak lagi, kemas umah..dah la manage ayish sengsorang..bagusla nana ni..dd kalo di tempat nana taktau la cemane boleh handle ke tak lisa sorang2..tu yang hubby out station dd n lisa slalu ikut..hihi..

Mar Mansor said...

nice sharing..
mahukan sesuatu, kita perlu korbankan sesuatu..jadi seorang ibu y bekerja kena kuat mental & fizikal, bekerja bukan alasan makan kedai je hari2, sempat je masak, campak2 y penting anak rasa air tangan ibunya..suami rasa air tangan isterinya..
ikhlaskan hati..in sha Allah apa y kita buat setiap hari akan mudah..

Cik Puan Tqah said...

tqah masal bangun awal..haha..hujun minggu masa mengemas..tp kdg hujung minggu nak kua..ni balik keje melepk je.. layan rayyan.. sbb pikir die kecik kejap je.. huhuhu.. xdan nak main die dah tido

mama leen said...

TERBAIKLAHH

ettyzukhair said...

tunggu pindah baru leh wat entry gini..but almost 85% kat umah mama etty wat keje sensorg..adikku suke membongkang..tunggulah etty pindah hahaha..

Amal Salleh said...

terella nana ~
huuu kagum ngn pengurusan masa tu heheh

Aeen said...

hebat la nana....
tu la ain rasa kalau ain dok sendiri pun boleh bangun kot pagi2 mcm tu buat keje itu ini...ni dok ngn parents..so kerja tu x 100% kite buat..sbb dorang byk membantu..

Ibu Dilah said...

Nana pun hebat jugak.. boleh uruskan rumah dan anak sorg2.. jadi ibu/isteri ni mmg kena pandai multitasking.. tp kadang2 x terkejar jugak nak buat semua kerja bila anak2 dah merengek2 nak kan perhatian.. thanks for sharing rutin harian nana ye..

cplud miera said...

wah kagumnya nana. hebat pengurusan masa nana. mana yg sesuai i nk ikut jugak, tq share :)

Fifi Nadhrah said...

nana wanita hebat.. paling salute bab long distance marriage.. fifi kalau husband kursus 3 hari pon terase macam nak terbalik dunie..

- AZIE - said...

tq sharing ni nana..boleh amek sbg panduan

Shakina Farhan said...

setuju sgt dgn tips2 nana..sama la kite ikut dan..walaupun ade buat jadual tp kdg2 xle nak ikut jugak sbb timing anak kecik tu bukan sama sgt kdg2..

CikNaa said...

untung nya ayish.. masih tido buat? sama cam afiq.. kt umah nak buai.. takpe, mudah keje mama :)

Fizah said...

sentiasa salute dengan semua gorjes woman like u and those out there...dan plg best bila blh share routine kat blog...blh pinjam tips mcm yg nana tuliskan...mmg semua tips tu really helps! ayuh jadi superwoman semua!! =D

puan.mila said...

tips nana brguna..sokong! i ni surirumah kdg2 pun mls..ank plk jenis nak melekat 24jam..ank tido last2 ibu tido sama, haha

Mimy Hamid said...

nana hebat mu baru ku tau nana ni work smart ...i like...bila la nak berubah habit bangun lambat ni hahh..adoi

Hana Soffelia said...

nana rajinnya.. hana tang mengemas rumah tu malas. hikss

Uni Aqilah said...

hi. salam perkenalan. done follow sini. #1550. :)

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

♥ ROS ♥ said...

Ya allah nana.. Ur great mom sgt.... Bleh dicthi... Ros ni mmg malas.... Wakakakak :p kena ubah ni :) tq nana share ni...

Esyah Azman said...

Thanks for the tips..da ade ank nnti nk praktikkn mcm nana lah

Arora's said...

nana, ada info x elok kupas bawang kecil bawang merah kemudian simpan kerana akan mengeluarkan toksin bahaya jangka panjang...bawang kalau dah kupas kena terus guna Wallahualam .tp sy praktik ini sbb mak pun praktik mcm ni, Alhamdulillah mak sy tiada sakit apa2..sbb habit kupas bawang siap2 ni diamal oleh makcik saya, mcm2 penyakit. mungkin salah satu kesan jangka panjang (wallaualam)