Monday, March 24, 2014

Terkenang

semalam wassup dgn kawan2 cerita pasal diploma, degree holder ni la...dgn gaji yg sekian2, tahun sekian2...tiba2 teringat pulak kat diri sendiri ni...

i habis degree dlm mechanical engineering masa tahun 2010 tapi grad 2011...masa grad tu tengah pregnant 3 bulan, ayish dlm perut amik ijazah sekali...hehe syokkkk sbb boleh bawak laki :p masa tu umur i 24 tahun..

sebenarnya terkenang ni zaman susah kitorang masa mula2 kahwin...i lepas grad je memang kerja dgn parents, gaji takyah cakap la memang tak seberapa pon sbb company kecik kan...in fact sekarang pon tersangatlah sikit tapi takpe la janji dpt kerja happy & masa sangat flexible, paling penting dekat dgn family :) i tak pernah nak apply kerja mana2 sbb memang tak minat pon nak bekerja sebenarnya :p

baru 6 bulan kerja dah kawin so semuanya family tanggung...alhamdulillah parents memang jenis tak berkira & sedar tanggungjawab diorang utk kawinkan anak2 (takyah nk pertikaikan la yer kalau kawin pakai duit parents pon, masing2 punya cerita kan)...masa kawin tu hubby pon kerja dgn gaji yg cukup2 makan (sesak jugak sebenanrnya)...yela, masing2 kiranya masih muda masa tu, baru nk built career dah gatal nak kawin kan? hahahaha ehhh boleh elak maksiat tau! :)

masa tu hubby kerja KL, i kerja kemaman duduk dgn family...nak beli rumah memang tak mampu masa tu...walaupon gaji sikit tp masih rasa cukup & masih boleh saving...yela duk dgn family mana keluar duit sgt, pulak tu takde hutang apa2...

tiap minggu je la kitorang jumpa masa tu...yg peritnya masing2 kena naik bas sbb nak jimat duit minyak & tol...gilir2 la i dgn hubby masa tu...dah la KL cuti sabtu-ahad, ganu pulak cuti jumaat-sabtu...naik bas malam2 lps habis kerja lepas tu balik rumah semula biasanya kul 3am baru sampai, esoknya nk kerja...mcm tu la rutin kitorang yg sgt memenatkan! tapi kalau tak jumpa mesti sedih & rindu2, so nak taknak memang kena jumpa jugak! (baru kawin kn darah manis lagi)

dpt rezeki mengandung boleh katakan awal jugak...masa pregnant tu i dah kurang naik bas, hubby yg byk turun kemaman...sbb hubby tak bagi i angkat luggage berat2...masa ni umi & abah la duk bgn malam & pagi buta utk hantar-ambik i dari stesen bas, sedih pulak bila ingat :( bila turn hubby pulak, kul 3am la i bgn & drive sorang2 amik dia...memang takut keluar rumah sorang2 tapi segan nk kejutkan parents/adik2 utk teman...masa tu tawakkal je la...

kitorang hidup ala kadar je masa tu, tak byk sgt belanja sbb simpan duit utk baby & nak beli rumah sendiri...hidup pon kira share-share je dulu...i langsung tak berkira dgn hubby...i kawin dgn dia maka i terima dia seadanya & tak kesah pon nak susah2 dgn dia...

rutin macam tu berlarutan sampai setahun setengah usia perekahwinan kitorang rasanya...tak sangka masa pregnant ayish 6-7 bulan (kalau tak silap la) hubby dpt kerja yg lebih elok...masih dgn company yg sama cuma berbeza bidang kerja...masa tu kiranya hidup kitorang totally change 360'...alhamdulillah rezeki dari Allah kan? rezeki anak mungkin...tak cakap pon kaya/mewah, cuma kiranya dah senang sikit dari dulu (kang ada yg salah tafsir ayat ni huhuhuhu)...masih lagi long distance tapi takde dah nak naik bas, sebulan sekali je la amik laki kat airport...hihi

lepas tu dah rasa seronok nk shopping macam2 barang baby, dh tak payah nak share2 duit gaji dgn hubby...hahahahaha...ok itu bkn point nya...nak bagitau sini kadang2 hidup ni macam roda, ada masa kita jatuh ada masa kita berdiri gah...

kalau boleh masa susah senang tu biarlah bersama-sama...masa susah isteri kena jadi tulang belakang yg kuat support suami, bkn buat suami ni rasa down/tak berguna bila tak dpt tunaikan hajat kita...kena banyakkan berSABAR & yakin dgn rezeki yg bakal Allah pulangkan (tak kira lah dalam bentuk apa sekalipon rezeki tu)...jgn suka pandang org yg hidupnya lebih pada kita tapi pandang org yg jauh lagi susah dari kita...

masa senang pulak, beringatlah!! bukan masanya nk enjoy atau boros mentang2 ada duit kan?? simpan utk anak2, simpan utk masa dpn, buat pelaburan yg bijak...takpe tak nampak hasilnya sekarang, mulakan dgn tanam benih yg kecik dulu insyaAllah lama2 benih tu akan jadi pokok yg besar...

perkahwinan ni best kalau kita saling memahami & tolak ansur...nak capai sesuatu kena usaha-doa-tawakkal...sama2 kita mohon bantuan Allah...kadang2 Allah tak bagi apa yg kita NAK, Dia cuma bagi apa yg kita PERLU je...jgn merungut :)

buat suamiku, thanks for everything! jgn mudah lupa masa "sakit" kita yer :)

15 comments:

Petak Bunga said...

Rezeki allah. Selalu jugak terfikir bila hidup nk brubah

Chekgu Azrine said...

Baca citer nana ingat dulu zaman ssh akk msa akk bt degree dgn 2 org ank..huhu..mmg perit sgt utk diingati..

Rizziela said...

betul..yg penting kerjasama dan tolak ansur kedua belah pihak..insyallah..berkat hidupnya nanti

Mar Mansor said...

saya diploma holder je..tp ada cita2 akan pegang ijazah 1 ari nanti..
dalam hidup berumah tgga kena byk bersabar, & saling lengkap melengkapi, kerana rezeki itu bukan datang dalam bentuk wang ringgit sahaja..
susah senang sama2..

Mimy Hamid said...

nana...tak sangka dulu naik bas,...pengalaman berharga kan..kakmi percaya setiap orang ada rasa susah..baru la challenge hidup nak berjaya

Ibu Dilah said...

Betul tu nana...Setiap org ada jalan cerita masing2.. yg penting mcmana kita hargai pengorbanan pasangan kita mcm tu jugak dgn pasangan kita.. susah senang bersama2 kan.. bila selalu ingat zaman kita sama2 susah, kita akan lebih menghargai apa yg kita ada skrg..

cik hani said...

sama la...masa baru kawin duit tak banyak. Suami pulak company dia jarang dapat gaji. Walaupun duit tak cukup tapi tak pernah miss bagi duit kat kedua family. Tak pernah pulak gaduh pasal duit. Kalau merajuk pun kes suami suka sangat tengok naruto..hehe

ettyzukhair said...

Nana...sama jugak kite..kalau nak tau..keje ngn fmly gak..so biase2 jelah gaji..hubby keje gomen..so gaji pon ala2 je..dah almost 4y pun dok ngn parent..haha..abg2 xkasi pindah, parent jap kasi jap x..but nak pindah gak..kalau nana nak tau..hasil duit hantaran etty dululah etty buat reno umah yg kitorg beli, buat beli brg2 umah..ha..memang berdikit2..alhamdulillah asalkan anak2 yg cukup sume..kite xpe lg...

SyimaSyaz said...

up n down i marriage buat relationship makin brtambah kuat. masa tu kita nampak true color partner kita... n masa down tu lah kita sedar SIAPA PARTNER KITA...

semoga family u semakin lama semakin KUAT!

Zimie said...

setuju.sebab tu dalam rumahtangga kena banyak give and take.barulah bahagia hingga ke akhir hayat.gittuuuuu hehe.masing2 kena la mainkan peranan kan.

Azura said...

sedih sangat baca sebab semuanya lebih kurang dengan saya. even bab kawin mak ayah sponsor pun sama. dan sekarang ni kami sedikit2 improve kehidupan. kadang2 fikir, kenapa dari dulu hubby i tak tukar je kerja macam kerja sekarang. walaupun belum 360, tapi dah 180 change lah. hehe. tapi itulah rezeki dan perancangan Allah.

CikNaa said...

sampai skrg pn ciknaa masih merasa kesusahan tu.. hehe.tapi takpe, kesusahan mengajar kita erti kematangan..

Ayu Rashid said...

Terharu baca... nti dah makin senang (amin dan in sha Allah) kita akan lebih menghargai masa lalu dan pasangan kita. Itulah dinamakan kehidupan :)

cikcoklat a.k.a Haiza said...

waahh rs cam xcaya je..pe2 pon segalanya dari ALLAH..susah dahulu senang kemudian..nikmatilah rezeki ALLAH berikan

O'gosh Iskandar said...

yup..betul tu...perkahwinan mana yang xde ups and down nya kan...saya pun serupa..ada masa2 sakit..part duit xyah cakap la...skang macam awak..semua berubah...tapi still la kena beringat...anyway, salam singgah..