Tuesday, April 15, 2014

Decor: Playroom

rasa macam dah lama sangat tak share idea dekorasi kan? hari ni i nak tunjuk playroom ayish...takde yg istimewa pon, i deko biasa2 je sbb si kecik tu bukan tido kat sini pon! hihi...tapi sampai hari ni langsir tak buat2 lagi huahuahuaaaa
i mulakan dgn pandangan dari pintu la...rasa susah nak dapatkan keseluruhan ruang bilik sbb kedudukan macam tu *pasrah*

i pilih gabungan warna biru + kuning utk bilik ayish ni...taktau la kenapa i suka kombinasi warna ni utk budak2, i rasa mcm unisex pon ada kot2 la adik ayish nanti gegirl kan *ehemmm* macam i pernah cerita dlm entry lama2, stripes wall tu i dgn adik2 yg cat sendiri...letih woooo rasa nak patah pinggang panjat tangga...hubby cakap lepas ni takyah dah susah2 cat, beli wallpaper jer (ewahhh abg, hasil tangan sendiri lagi syok tau walaupon rasa nak pengsan buat)

bilik ni i ada bahagikan kepada beberapa ruang/bahagian/sudut; PLAY, READ & CRAFT (yg craft ni tak berapa nak craft pon sebenarnya lalalalalala~)

ini PLAY area...dah nama pon play, haruslah ada macam2 mainankan? tapi perasan tak ayish ni takde mainan sgt?? haa itu jelah mainan yg dia ada pon, sekotak kecik lagi ada kat bawah letak kat ruang tamu...
dia suka sgt main punching bag yg tergantung tu...i dapat idea nak gantung tu sbb nampak ada piping aircond...bilik ni xde aircond, nak potong paip tu takot esok2 nak pakai kan? maka terhasillah tempat bergusti utk ayish...hepppp gusti kat situ je tau, jgn nak gusti budak lain pulak :p

satu lagi sudut i namakan READ sbb kiranya situ adalah ruang belajar, membaca, mengira, etc...buku2 pon i banyak kumpulkan kat sudut ni supaya senang nak capai...
koleksi buku kegemaran ayish...dulu dia ni susah sgt nak pegang buku, sekarang alhamdulillah kadang2 dia yg selak sendiri buku tu mintak kita ajarkan walaupon hanya tengok gambar...
dulu i dah pernah bagitau kan? i pakai palang baby cot utk buat tempat gantung segala aktiviti homeschooling ayish ni...

sepatutnya kat sini i plan nak jadikan sudut CRAFT sbb dalam cabinet trofast yg beli dari ikea tu penuh dgn pensil warna, watercolor, crayon, play dough & hasil "seni" ayish...alohhh seni dia tu conteng2 je! haha

konon2 bawah wall shelf tu nak tampal la hasil tangan ayish...plan dah ada tp nk buat tu kemain malas lagi walaupon bendanya simple je...sudahnya i letak tupper cabinet tu dulu buat sementara waktu...
dalam tupper cabinet ni i letak baju2 ayish...kat tepi ni pulak i gantung penyangkut baju utk gantung baju yg dah goson...hanger kecik entah kat mana hilang masa pindah rumah...

ni atas baby cot...spongebob tu pinjam yg customer order, tak pos2 lagi...aci la ek pinjam utk jadikan prop? kahkahkah
ni banner masa 1st birthday ayish...ingt lagi tak bee theme tu? hehe...sayang nak buang, i gantung kat katil ni...

buai ayish tu menyemak je kan? tp kat situlah dia tido kalau dlm buai...hehe

24 comments:

CikNaa said...

kalerful..cantik..

Wawa Yusoff said...

cantik2. tp syg tak nampak penuh gambar bilik.. hehe

aznor ibrahim said...

buku ayish banyaknyaaa..

.ieLah. said...

Nana lawanyeee lahhhh. Kalo bilik camni i pon nak main dalam ni. Untung ayish. Hehe

cplud miera said...

canteknya nana.. :)

LisaLisut said...

cantik kemas. tp i rs mcm u xpenah lg review yg palang cot tu. i suke idea tu(wpn xde palang cot sbb hannah pkai playpen). i ske read area tu. huhu

Nadt said...

banyaknye bukuuuuu tuuu..

Maya Norhawati said...

cantik..cantik..
sy xde idea lg nak buat bilik anak..
cdg nak kongsi je bilik abang dgn adik..ngah cari idea la ni..

IeRA said...

cantik bilik tu..mesti anak2 suka kan

Chekgu Azrine said...

Banyak buku aish...suka sgt idea tang buku tu..klu blh mmg nk bg anak2 jd ulat buku jgk .hehe

Shakina Farhan said...

palang babycot mmg multifunction kan..haha..kina plak buat gate utk tangga..suke yg nana buat utk sorting color tu..boleh pki byk kali..

Allene said...

nangis tau tgk...

O'gosh Iskandar said...

so kreatif...saya suka bila banyak barang2 bole dimultipurposekan...pttla nak pengsan mengecat...halus2 je stripes ti..mmg penat kot...huhu

aThidEaN said...

:)
suka tgk.lama dh tunggu entry ni..

untungla kamu ayish mama kamu rajin n kreatif..

nana, berat ayish baper dh skrg? ok lagi eh dia naik buai tu tak melandut sgt eh?

Ibu Dilah said...

cantik dan kemas bilik ayish... luas lak tu.. bilik anak sy kecik jer.. tak tau dah nak susun atur barang camana.. barang dah la banyak.. adoiihaii.. sampai skrg belum ada susunatur yg betul2 memuaskan hati i tau..

Ibu Dilah said...

cantik dan kemas bilik ayish... luas lak tu.. bilik anak sy kecik jer.. tak tau dah nak susun atur barang camana.. barang dah la banyak.. adoiihaii.. sampai skrg belum ada susunatur yg betul2 memuaskan hati i tau..

Aeen said...

cantek....suka tgk...buai tu mesti ade kan...hehe..sama cam raees lah..buai mesti nk kene ade..hehe..

sarah said...

cantiknye..kalu anak sy da bilik mcm nie sure die happy..heheh..insyaAllah one day

Aty_Fared said...

nampak luas betul bilik ayish ni.. :)

♥ ROS ♥ said...

Sama bilik aunihumaira ade read, play ... Tp craft xde gnti dengan art :) kikiki... Kemas bilik ayish.. Bilik diorg ni ade buai jugak.. Mmg kacau sikit nampak ade buai tu..kikiki

Mimy Hamid said...

cmummy kreatif...kakmi suka...nak tiru la..kalau la boleh..sgt sukaaaaaaaaaaa

eynda said...

Kemasnyer...comel jugak :-)

Fatimah said...

Saya pun tgh cari idea..tq for the ideas...rak cube tu beli mana yea..

Nana said...

cat sendiri ke? waaa menarik nya.. nak jgk..akhirnya jmpa jgk blog nana ni :P