Tuesday, April 22, 2014

Decor: Sewing Workstation

hai...ingat lagi tak sebelum ni i ada cerita apa plan/angan2 i utk jadikan sewing workstation impian? alhamdulillah malam tadi siap segala angan2 i...hehe...mcm biasa, thanks hubby utk semua ni sampai peluh2 drill sana sini siap kena kejutkan dari tido lagi sbb bini tak menyabar  hihihihi :p

i ni kan start from zero tak pernah ada mesin jahit, jadi barang2 ni semua i beli dalam masa lebih kurang sebulan je...huwaaaa duit mengalir takyah nak cakap la kan? huhu...nasib baik la i ada hubby yg byk bagi support tak kira la dari segi moral mahupon financial masa i tengah down/rasa malas2...kekekekeke
tadaaaaa inilah dia tempat menjahit ku yg simple2 je...nanti la ada masa baru tambah2 lagi deco...utk mcm ni pon i dah cukup bersyukur sbb selesa sikit nak menjahit...sebelum ni jahit kat meja makan, susah nak maintain kebersihan kat situ...hihi

INFO:
1. desk: MICKE from IKEA
2. wall shelf: BESTA from IKEA
3. chair: SSF
mesin NV950 kesayanganku...insyaAllah kat sini bakal jadi tempat yg i akan habiskan banyak masa...atas meja takde hiasan sarat supaya mudah proses menjahit...ada bunga & pasu kecik je sebagai penyeri...jadi la kan?
susun atur atas wall shelf...i susun ikut keperluan & yg mana mudah nak capai dulu...express i susun ni semalam...hubby siap drill dalam pukul 12.30am, i siap2 sapu & mop dlm 1am, siap semua kerja 4am!! huhu
atas rak i susun hasil jahitan...tak sempat2 lagi nak pos barang customer...i ni dah 4 hari sebenarnya tak menjahit sbb macam tak sihat badan...huhu...harap2 lepas ni nampak workstation je terus bersemangat nk buat kerja! doakan kesihatan i ye
i suka meja micke ni sbb ada rak kat tepi macam ni, boleh susun2 kain...tapikan, ada satu kotak lagi stok kain i, dah tak muat nk susun sini! hahaha...kadang2 beli tak ingat dunia, main beli je tak fikir panjang bila tengok kain cantik sampai tak sedar duit melayang :p
thread holder/thread rack/thread organizing ni pulak i DIY je...plywood tu i cat dgn lebihan cat momento & i guna stencil utk buat corak tu....screw & hook tu pulak hubby yg tolong pasangkan...selain benang, i gantung jugak ribbon & frame utk menyulam...
dalam laci pulak i simpan gunting, cd, pembaris, eh macam2 la lagi alat menjahit yg sentiasa guna...letak dalam laci supaya mudah nk amik masa tengah menjahit...
i beli kerusi lipat ni RM 35 je kat SSF, last unit sbb tu dpt murah...konon nk beli kerusi ikea tapi tak jadilah! hehe

ok jom tengok satu2 apa yg i susun kat rak atas tu:
dalam kotak ni i akan simpan segala kain yg dah siap potong...tunggu masa utk menjahit je... 
dalam bakul putih ni pulak i susun semua kain net...ada 12 warna rasanya...i ni mmg suka membeli, gunanya tak sgt pon! haha 
dalam kotak selekeh ni simpan semua stencils/pattern/pola jahitan...senang nak cari nanti...ada masa ingat nak label semua paten tu... 
dalam balang kaca ni i simpan corak felt kecik2 & ribbon...jar ni i beli kat SSF masa ada sale... 
dalam bakul plastik pink tu i simpan stok riben, jarum, pita pengukur, etc...dalam bekas cylinder tu pulak ada bobbin, button, etc... 
terpaksa simpan stok kain minky kat rak atas sbb rak kat meja tu dah tak muat...huhu

kalau ikutkan angan2 asal i nak buat tema pink+white la kononnya...tapi rasa malas pulak nak cat dinding yg dah sedia ada warna oren ni walaupon cat byk lagi lebih kat rumah ni...tapi mcm sweet jugak kan bila jadi oren+putih+merah jambu ni? hehe

ok itu je nak share dekorasi tempat menjahit i yang tak seberapa...utk siapkan semua tu dalam masa sebulan, i rasa dah ok la tu kan? hehe...semoga dpt bagi manfaat & idea utk korang2 yg nak buat workstation atau mini office :)

33 comments:

Aeen said...

kemas n teratur...bestnya....untung pandai jahit...daku tgn keras..xreti nk menjahit..heheh

- AZIE - said...

cantik...kreatif..

cik hani said...

Sukanya tgk..comel

Farah said...

Wahhhg congrats! Finally berjaya siapkan sewing workstation idaman..yg plg penting super creative. Thumbs up!!

Ayu sukatiakula said...

cantiknya...teringin juga nak macam ni

Chekgu Azrine said...

syabas sis..memang cantik even simple..jadila kan utk sis cari sumber inspirasi semasa menjahit kan??

Ros Anis Rusli said...

terpukau..huwaa..comey gila...

Mimy Hamid said...

nana ni pandai nya kemas rajin lak tu..ni letak kat atas eh ruang mana

Irma Putri said...

untungla pandai menjahit...boleh ade bilik sembunyi sendiri kan..

.ieLah. said...

Nana meja bape rm?

Petak Bunga said...

good job nana..

kalau kt rumh sy mcm dlm mimipi.

Rina Ellisa said...

wowww cantik kak :)

fazianbatrisyia said...

syoknya...baru bersemangat. mintak2 yg tengok ni pon berkobar nak ada mcm tu...

CikNaa said...

kemas..

SyimaSyaz said...

memang semangat la nak menjahit lepas ni.....!

Rizziela said...

memang kemas..rajin sungguh husband and wife ni

ieza ashaari said...

Nk komen sini jgk..hihi..cantik sgt..meleleh air liur..just nice..

aThidEaN said...

jelez kuasa 23...
hahahah,
suka nya tgk..
i rasa nnt u dh bz menjahit, pasu ngn bunga kecik tu pon u alihkan.,,

saje nak share, tailor i (jiran belakang rumah) dia transfer kabinet dapur (yg dah siap ada masa beli rumah) jadi tempat dia potong kain..dia kata meja tak cukup nak potong. last2 dia jadikan kawasan dapur (asal masa beli rumah) jadi workstation menjahit dia.. dia extend rumah buat dapur lain...

Ibu Dilah said...

Wahhh. . Cantik dan kemas sgt.. bestnye ada sewing workstation sendiri..

thisisfarhana said...

bestnyaaaaa!!!! fana pun dah lama berangan nak ada proper workstation mcm ni... tp belum ada rezeki lagi sbb masih menyewa... insyaAllah tahun depan... hehe. tahniah.. angan2 dah jadi kenyataan :)

juls julie said...

Assalam & Salam Ziarah..

cantiknyer...suka tgk..kretiff plak tuu...

berkenan dengan bantal owl tu..kalau nak order cane ekk..? :)

Allene said...

kemas dan cantik....

Cik Puan Rara said...

NANA! i tabik spring dgn u! teruskan jahit.moga sihat selalu ye.

O'gosh Iskandar said...

such an inspiration...hubby i suruh belajar menjahit..now i know i can since i tgk you...

nurul harnani said...

nanie nampak bantal pelangi nanie/

yeayyyy!!!1

Suffiah zee said...

niceeeeeeeeeeee....terpegun jap...sukeee ...tp x pandai jahit wink22....

Shakina Farhan said...

cantik..kemas..simple..suke2..tp kl shahadah nampak kain berlipat2 tu kompem die tolong 'lipat'kan lagi..grrrr..sng keje kl cmtu kan utk kite sng nak capai kain yg mne..

.Lydia. said...

Cantik.teruja tgk.nk tiru bleh.erm bekas cylinder ltk bobbin tu bli kt mane ea.:)

ReYNa said...

cantiknya!dah lama teringin mesin jahit gak tapi x beli2,huhu.bestnya ada tempat utk mesin jahit.tq bg inspirasi!

adianiez AIDA said...

sgt cantik... kreatif...
sungguh teratur.
ok aje gabungan kaler tu, meriah, mood menjahit naik!

syazwani adnan said...

nana, nk tny lah kt mana beli bekas cylinder tu? berkenan pulak :)

Renee Meow said...

nanaaaa... mane nak carik minky fabric and cotton2 tu eh? share pleaseeee.. :D

syaidatul zarina said...

TAHNIAH! Cantik sgt. Bila la sy nk deko sekemas ini ye.... bersemangat ni...