Tuesday, April 29, 2014

TIPS: Cerai Susu Badan (Wean Off)

hai...esok genap usia anakku 2 tahun...huwaaaaaaaaaaa nak nangis!! cepat sangat masa berlalu kan? bila nak dekat 2 tahun, i cuba wean-off ayish...cerita ni bermula 2 minggu lepas (kot?)

i cakap dgn diri sendiri "dah tiba masanya ni utk ceraikan susu badan"...lagipon i rasa badan letih sangat2, i perlukan tido yg berkualiti yg tak diganggu malam2 (ewahhh kang ada yg baca ni salah paham) kahkah

hari pertama i mulakan waktu malam, masa ayish nak tido...lepas bagi botol, i tepuk2 bontot dia supaya tido...ayish macam mamai2, tapi lepas tu dia cakap "mama, nak t*t*k"...i buat dekkk je lepas tu dia meraung sekuat hati...i sakit telinga dengar, i pon sumbat je lah! hahaha...ok 1st day haruslah fail kan?

hari2 seterusnya...dia dah boleh tido sendiri without breastfeeding...TAPI, bila malam2 tengah tido dia bangun mintak...i yg jenis sayangkan tido ni, sumbat lagi! dah nampak kat situ puncanya i kan? i yg tak kuat semangat & malas...masa ni ayish dah boleh tak minum susu badan waktu siang...benda ni berlarutan sampai seminggu...

lepas seminggu, i nekad nekad nekad!! i mesti kuat semangat kalau betul2 nak anak tu cerai susu...kalau tak buat sekarang, bila lagi kan? masa malam2 ayish mintak nk menyusu, hubby tolong bancuhkan susu botol...mcm yg i agak, mestilah ayish taknak...meraung dia sekuat hati, lepas tu hubby dukung bawak keluar bilik, pujuk2 kat ruang tamu baru dia nk botol...

malam seterusnya mcm biasa dia mintak tapi i dalam mamai2 tu sempat cakap "tak payah la susu dgn mama, t*t*k mama darah la, eeee geli tau"...dia mcm terdiam lepas tu jawab "sian mama sakit darah"...i tepuk2 dia pon tido...yeayyy berjaya!! 

ada satu masa tu ayish meronta nak susu dgn i, tiba2 keluar iklan kat tv macam kat atas tu...i pon cakap "eh baiknya adik tu, mama dia bagi minum susu botol, dia tak nangis pon"....dan2 tu jugak ayish stop menangis & laju2 i bancuhkan susu...dalam hati ni cakap senang jugak rupanya nak saiko ayish...

tapi ada satu malam tu betul2 buat i sedih...ayish bangun malam sambil raba2 i, dgn mata pejam dia cakap "nak milk, nak milk, mama darah, mama sakit"...i dengar dia sedu2 tahan menangis dgn mulut mencebik (mata masih pejam), macam tengah tahan nak sesuatu tapi tak dapat...masa tu tiba2 air mata i mengalir laju, dalam hati cakap ya Allah kesiannya anak aku...i peluk ayish kuat2 & i nekad i tak boleh kalah dgn perasaan ni!!

i yakin, ramai yg nak wean off mesti faham apa yg i rasa...selama ni anak melekap je dgn kita, tiba2 kita nak pisahkan...berat sgt hati ni, tapi mesti buat jugak!

ni TIPS i:
1. kalau anak mintak susu badan, cuba delay sikit...contohnya ajak dia tengok tv ke, ajak dia melukis ke, bagi dia leka skejap...masa tgh leka tu, bancuh susu dalam botol, terus bg dia...mcm ayish, bila dah lapar sgt & lupa permintaan sendiri nak nenen, bila sua botol je mmg dia akan minum.
2. kalau dah besar mcm ayish tu, bagitau sebab2 tak boleh dah nak susu badan...budak besar camtu senang faham...mula2 nangis tu biasa la kan?
3. pastikan sebelum tidur tu anak dah kenyang supaya dia tak bangun menyusu malam2...
4. mintak tolong suami bangun malam bancuhkan susu...suami pon kena mainkan peranan pujuk anak & buat anak faham..
5. parents kena kuat semangat & jiwa kental!! kena ada positive mind set...cakap dgn diri "yakin boleh!"

ok itu tips i...ini pulak tips2 yg i baca selama ni tapi tak apply kat diri sendiri pon...ada yg suruh bubuh sos kat nipple, letak asam jawa, letak garam, letak daun apa yg pahit tu? *lupa pulak nama daun tu* eh banyak la lagi benda yg pelik2...hahaha...tp alhamdulillah i gunakan kaedah psychology je utk ayish...

lepas je wean-off, kemain lena lagi ayish tido...dah macam tido mati gayanya, langsung tak mintak susu...i rasa bkn faktor kenyang ke apa sbb rutin i bagi susu botol tu sama je macam rutin masa i braestfeed...kiranya masa breastfeed tu lagilah byk dia menyusu (lepas botol mintak susu badan pulak)...so i anggap ayish ni menetek sbb benda tu boleh buat dia mamai & tertido...mcm dah addicted gitu...i rasa faktor tido lena tu sbb dia dah besar...sekarang ni takyah buai pon dh boleh tido berjam2 atas tilam...

syukur...berjaya jugak i wean off dgn cara yg i rasa agak mudah...macam anak org lain ada yg lagi mudah, bagi susu tepung je terus taknak susu badan...ok itu je nk share :)

20 comments:

cik hani said...

mak dulu letak sirap..anak dah pandai..dia lap pastu sambung nyusu badan..hehehe

Allene said...

CLAP2...

hebat nana... tp sedihkan.. T__T

mrs kayrul said...

anak kayrul dah 2 tahun 6 bulan masih lagi dalam proses maknya nak wean off..harap2 berjaya la

Nadt said...

congratz! mujur senang nak wean off ayish.

Mrs Azhar said...

hmmmm nana dh bjaya. i jugk yg belum bjaya. sblm ni letak asam jawa, selamba dia suruh pegi basuh. pastu pujuk bagai dh suh minum botol dia meraung2. aduhhhhh... xtau la camane nk wean off sbb dia mmg sampai skrg xnk minum susu botol pun haha. dgn pengasuh je dia minum. so camane eh

aThidEaN said...

hip hip hooray nana dh dpt tidur nyenyak n tido terlentang malam2 pasni..klu tak sure mengiring kan sbb nak susukan ayish..hehe

i rasa ayish sng paham sbb mmg dh umur 2 tahun, waktu yg disarankan utk berhenti susu badan..
kalau budak2 yg belum 2tahun tp nak kena wean off mmg lagi dramatik tragis serta penuh kecekalan..

i wean off ilyaas masa umur dia 14bulan sbb i pregannt imani..serius pengalaman ngeri buat i...i kt ngeri sbb terseksa gila jiwa masa tu..
heheheh

apepun tahniah

Ibu Dilah said...

congrats nana dah berjaya wean off ayish.. nak wean off ni mmg ibu kena kuat semangat, mental dan fizikal betul2 kena ready.. kalo x mmg susah nak berjaya bila tgk anak nangis2 nak bf..

dilah pun dah laluinya.. bila tgh malam kakak imani meraba2 tek, tp dia ckp, dia tgk dilah dgn pandangan yg sayu jer.. mmg sedih sgt2.. mmg betul2 terseksa jiwa raga maknye ni.. anak apa lagi kan..

adianiez AIDA said...

aduhai, sedih aida baca kisah nana ni. terkenang izzat di rumah :-(

Mar Mansor said...

sedih pon ada bila baca..tp yelah kena kuatkan semangat la kan..

fazianbatrisyia said...

masa mula2 susukan bby nangis sebab sakit @ luka...bby dah besar nangis sbb sedih nak pisahkan susu...sy la tu mcm tu. Ibu ni penuh dgn emosi kan...anak sy 2 thn 3 bln pon masih lg menyusu...dlm proses jugak

Chekgu Azrine said...

Sis nana tahniah ye..
Akk rsa mcm ssj je nk apply bnda ni kt aish..
Sbb aish xmo botol..xmo fm..
Blk je klu kita xlyn sgt bila dia nk susu..
Dia mengamuk berguling2..
Hadoii..akk yg stressed

Shasha Azmar said...

nanaaaa...memang sedih sgt nak wean off..i feel u..

.ieLah. said...

i la masih tak berjaya ni nana. wuwuwu nana masih mintak susu kadang2 mengamuk2 sampai terpaksa jugak bagi pastu berdarah2. sobss. bila nak kental nihhhh

Mommy_Cha said...

tahniah nana.
heheheh.
pasni boleh mama tido dengan nyaman dan comfy :)

ettyzukhair said...

tahniah nana..etty wean off...on off je dulu..lg2 bf + preggy 2nd..hm mmg terngiang2 je saat tu...nk wean off x sampai hati...last2..adik lahir je barulah ameer berhenti sendiri..now..suke hidu2..hahaha jap2 dtg...xpon nyibuk time adik df hehe

M.I.D Love said...

thanks for ur info...nice blog pinky :) happy berkenalan..

herosaya said...

cantik blog pink+purple..Saya tak sanggup nak wean off lg..memang byk kali kena bamgun malam..tp xde la sampai kena duduk bancuh susu..jd saya masih rasa ok n hepi

fisya said...

Harapnya sy kuat utk pisahkan anak dgn susu bdan.Dah masuk 2 tahun sbln anak tapi masih blm berjaya ceraikan susu bdan.

Nana Suhana said...

Mrs azhar nk tnye la mcm mane sis wean off ye.. ank sy same kes mcm sis, ngn pengasuh je dia mnum botol...cmne nk bt ye

MaMa Ryanna said...

As salam Nanaa..
bleh tnye ckit...Nana bncuh susu brand apa ya utk Ayish?Kite tk thu nk bg susu apa utk ank kita..pening dh...dutch lady dia tolak..pediasure ngan enfagrow...dia nk nenen mama dia jgak....huh...TQIA