Monday, May 5, 2014

Cepat Sihat Anakku!

30 april baru2 ni genap farish umo 2 tahun...alhamdulillah Allah masih bagi peluang buat kami utk membesarkan amanah yg tidak ternilai ni...tapi masa birthday dia jugak la demam mula mendatang...huwaaaaaaaaaaaaaa :( konon nak buat birthday party 10hb ni tapi terpaksa postpone 17hb...

sampai hari ni (dah 6 hari) ayish masih lagi demam...kadang2 muntah, kadang2 cirit birit...dia ada tonsil & bila buat blood test, ada virus dlm darah...kitorang laki bini ni memang risau sgt2 kalau ayish demam sebab dia dah 2 kali pernah kena sawan kan...memang kena jaga tip top, tak boleh culas sikit pon!
honestly tengok anak lembik macam tu hati ni rasa sedih sgt...air mata ni mudah sgt mengalir, tak sanggup tengok anak sakit :'( i ni paranoid sampai ayish tido pon i letakkan jari kat hidung nk tahu dia bernafas ke tak..sampai mcm tu sekali :'(

susah hati bila dia tak brp nak makan & menyusu...mandikan pon marah, makan ubat pon susah...yg senang masukkan ubat ikut bontot je...bila badan panas sgt sampai 40-41'c mmg kitorang kejutkan mandi tak kira la pukul 2 pagi pon!! tak suka tgk dia menggigil tapi dlm masa yg sama badan terlalu panas...hukhuk...doc ckp itu tandanya panas dalam & patut mandikan pon dgn air biasa, jgn guna air sejuk/air batu!

huwaaaaaaaaaaa taktau nak cakap sedih & susah hati tu macam mana lagi...kitorang ni memang tak cukup tido sbb jaga ayish...risau punya pasal, tak pernah dia demam lama mcm ni...rindu sgt nk tgk dia aktif :'(

yg tradisional tu dah macam2 cara guna...garlic sock la, rendam sock dlm apple cider la, eh macam2 la tapi tak kebah jugak demam dia...ni baru on antibiotik semalam...doc suruh tgk esok ok ke tak...kalau tak ok, kena admit la jawabnya...
korang doakan ayish cepat sihat yer...rindu nk gurau2 kasar dgn dia...hukhuk :'(

19 comments:

erin said...

i faham nana, sbb aish pun hfmd dan demam seminggu masa birthday dia, esak2 i nangis bila tgok dia, x sanggup, kesian sgt

Aeen said...

get well soon ayish..mmg risau kalau anak demam panas...ain penah..dua2 beradik kena demam serentak..mmg sedih sesangat la bila tgk dua2 sakit...:(

cplud miera said...

salam nana. nana kne kuat baru ayish kuat. afham bru sihat. hmpir 1 week gk dmm n semput sekali gus. semoga syg ayish cpt sembuh yer..

KUREKURE COMEL said...

cuba lumurkan air asam jawa di kepala dan tengkuk anak...asal kering je....lumurkan lg...nak diikutkan di bhgn tengkuk ada satu point utk imunisasi...

kalo abg sy dibekam anaknya sndiri...

xperlu lumur satu bdn pun tau...anak sy gitu jgk...jnis demam suhu 40 41...

kalo anak mahu mnum..bg mnum air kelapa...letak kan satu ketul ibu garam..

insyaallah...moga cepat sembuh...

Allene said...

speedy recover ayish....

SweetLikeWhat said...

mama kuat ye!insyaAllah aunty kat sini doakan ayish cepat sembuh tau..

aznor ibrahim said...

gws ayish!

LisaLisut said...

kesiannye.. get well soon ayish. be strong nana..

Fai CeritaCinta said...

kesian ayish.. semoga cepat sembuh sayang

Ibu Dilah said...

alahai.. get well soon ayish.. musim demam panas kot skrg ni.. my faris pun demam panas sampai warded 4 ari last 2 weeks.. mmg sedih sgt tgk anak2 kecik bila diorg sakit.. nana pun take care ye..

Wawa Yusoff said...

i faham nana.. in shaa allah ayish akan sehat seperti biasa, malahan lebih sehat. mama jangan putus doa ye...

fazianbatrisyia said...

happy besday ayish...get well soon...

Mama Adra said...

Comel ayish...semoga cpt sembuh dear...mama kene kuatkan semangat ye :-)

p/s: jom xchange link ;-*
http://supplemensemulajadi.blogspot.com

Shakina Farhan said...

Ya Allah..moga ayish cpt2 sembuh..teringat masa shahadah demam sehari seblum nak pegi umrah tu..beberapa hari gak demam..balik2 rmbut gugur sbb demam tu kot..sedih sgt kn..

humble.yat said...

Syafakallah ayish..cepat sihat ye..
bagi mama senyum balik tau:-)

Chekgu Azrine said...

Perkara yg plg scary is ank demam..
Mmg ssh hti yg hamat..
Demam pns lgla scary..
Klu akk jd sis..mmg cpt je akk wardedkan sis..
On cpt antibiotik sbb dah lma sgt dmmnya..
Akk doakan ayish cpt sembuh ye sis..
Bykkan berdoa dn sabar ye sis..
Ujian dtg utk org yg mampu je..
InshaAllah ayish xd apa2..
Mgkn dmm nk pndai apa2 tuh

Arora's said...

Demam rindu menyusu kot nana,dulu my sister mcm tu, but then dia hanya x jadi ceraikan bf ,bagi selagi ada production susu ibu. Walaupun niece dkt 3 thn. Get well sonn ayish

adianiez AIDA said...

in shaa Allah...
teruskan berusaha demi kesihatan ayish. ayish sebaya izzat, anak bongsu aida. and izzat pun selalu sgt tak sihat, dok taska sedia maklum la. now for 3 weeks alhamdulillah sihat perfect. and aktif.
kita serupa, suka letak jari kat hidung ha ha ha make sure anak bernafas :-)

Cik Puan Rara said...

na! i pon selalu buat gitu.tgk dada anak,berombak ke x.mmg sgt paranoid kan.ich!