Sunday, June 15, 2014

Budget & Tips ke MALDIVES

hai...sementara tengah free & memori ni kuat lagi, baik i share brp bajet & sedikit tips utk ke maldives...

macam i pernah cerita sebelum ni, utk kalendar 2014 takde satu pon plan kitorang untuk melancong ke luar negara sbb nak saving sikit utk rumah kami yg seterusnya (insyaAllah)...konon2 nak simpan la utk buat wiring ke apa sebelum sewakan kat org (KONONNYA!)...takpe, yakin je rezeki Allah ada kat mana2...kot2 ada pulak rezeki adik baby ni kan? hehe

tapi bila tahu i pregnant, ligat je kepala otak ni cakap "mesti jugak bercuti sebelum beranak, mesti!! dah anak 2 org nanti confirm agak susah sikit apatah lagi mungkin makan masa bertahun nak tunggu anak ke dua tu umur setahun/sesuai utk travel jauh"

jujur cakap, hubby bukan kaki travel...selama ni kalau uols tengok i pegi holiday jauh2 tu sebenarnya hasil pujuk rayu...kehkehkeh...sbb tu i cukup berterima kasih kalau hasil pujuk rayu i tu berjaya :p 

byk tempat i cadangkan kat hubby contohnya hongkong, china & semestinya i pilih tempat yg tak perlukan visa sbb i ada masa lebih kurang sebulan je lagi utk rancang percutian ni memandangkan dah nak masuk bulan ramadhan...bak kata hubby, hongkong & china tu sah2 la bukan tempat utk berehat & confirm akan byk berjalan tak sesuai utk i yg pregnant kononnya nak bercuti utk rehatkan minda...

*TING* tiba2 i terfikir maldives sbb dah lamaaaaaaaaaaaaaa sangat i nak pegi situ...nak ke sana tak perlu apply visa...i sangat suka pantai/pulau yg cantik...tengok alam ciptaan Allah mesti rasa tenang je kan? mula2 hubby reject sbb dia cakap boringnya duk pulau tak boleh buat apa (tapi meleset, padahal byk benda boleh buat & dia sendiri enjoy giler kat sana)...

weh panjang giler intro! hahaha...ok2 meh masuk bab BUDGET (ini bajet kitorang utk 2 adults, 1 kid- 2 years old...dan utk 5 hari)

1. Flight Tix: air asia dah xde penerbangan ke male, jadi kitorang pilih utk naik MAS...kalau uols tengok, harga ke male ni jarang berubah maksudnya asyik maintain je...sekian lama i tengok harga total RM 5,600 utk kitorang 3 org sampai i takde la terhegeh2 sgt nak pegi...in fact kalau uols cek sekarang pon, harga tix lebih kurang RM 1,800/person/return...nak jadikan cerita, satu petang tu i cek lagi harga tiket ke maldives, tuptup tengok harga lebih kurang RM4,000 utk kitorang bertiga...murahhh! i cepat2 wassup hubby suruh dtg office i...bila dia tengok, dan2 dia cakap "ok abg book sekarang la"...yahooooooooooooo rasa nk meloncat masa tu!!! selesai hubby buat semua, maksudnya kitorang ada masa 3 minggu lagi utk fly...nasib baik passport kitorang masih valid...
*TOTAL: RM 4,000

UPDATE: sekarang air asia dh buka balik route ke maldives so boleh la beli tix murah (boleh dapat serendah RM600-900/sorang tau)..yeayyy..masa i pegi tu AA tutup setahun ke maldives

2. Penginapan/Hotel: harga hotel adalah lebih mahal drp harga flight tix! sebab flight malam & sampai airport male pon dah malam, so kitorg decide utk stay kat hotel area hulhumale (area airport tu je)...hotel kat hulhumale ni murah2 sbb dia bukan private island...satu malam kitorang menginap kat transit beach view hotel ni RM200...keesokannya pukul 9am kitorang dah dihantar ke airport semula utk naik speedboat ke private island...kitorang pilih utk stay di private island sbb hulhumale tak lawa...kehkeh...utk private island, kitorang pilih BANDOS ISLAND RESORT...sangat byk sebab knp i pilih bandos, nnti i cerita dalam entry lain...bilik kitorang kat sini satu malam termasuk tax lebih kurang RM 1,500...korang darab sendiri la kalau 3 malam...sbb tu i cakap hotel lagi mahal drp tiket kapal terbang...kalau harga kat agoda tu kan, let say dia tulis 1.1k, silalah korang tambah lagi rm400-500 sbb itu harga tak termasuk tax...kat sana byk tax! sampai bed tax pon ada utk satu malam per person...
*TOTAL: RM 4,700

3. Makan: bagi i makanan kat sini adalah sangat mahal!! bayangkan kitorang dinner makan nasi + lauk lebih kurang macam kari + roti nan + 2 gelas air buah dah habis RM120...itu baru dinner ok! utk candle light dinner, lebih kurang RM300...i bawak rice cooker, beras & makanan dalam tin...utk lunch, i masak je kat villa tu...at least jimat sikit sbb hubby i ni jenis makan byk & kerap...air mineral pon diorang jual USD4...sebab tu kalau nak ke mana-mana private island, silalah beli air mineral awal2 di hulhumale sebelum uols naik speedboat/seaplane utk ke private island pilihan masing2...sbb kitorang stay kat private island, maka segala makan & aktiviti memang bergantung kat situ je la...unless kalau uols nak stay kat hulhumale, maybe boleh dpt makanan yg murah kot? 
*TOTAL: RM 1,000

4. Transfer/Transport: dari airport ke transit beach view hotel, kitorg dikenakan USD 8/person/return...so utk 2 org lebih kurang RM60 la termasuk tax...ayish nasib baik diorang bg free...dari airport ke Bandos island pulak, kitorang naik speedboat...utk dewasa USD 86/person/return...utk budak 2 tahun ke atas macam ayish USD 43/person/return...maknanya utk transport ke bandos sahaja kitorang habis dalam RM 800++ bila termasuk tax...kalau korang pilih utk stay kat private island, masa pilih hotel tu silalah tengok dulu harga transfer berapa...sbb kadang2 transfer ni lagi mahal dari harga hotel...kalau private island yg jauh, uols wajib naik seaplane & kalau nak naik seaplane tu harga dia RM1,200/person/return *PENGSAN*...naik pulak setakat 15-20min je...sbb tu i pilih pulau yg dekat & boleh naik speedboat je...tapi kalau kaya, apa salahnya nak merasa naik seaplane tu kan?
*TOTAL: RM 900

5. Aktiviti: i takde la banyak sgt buat aktiviti kat sana memandangkan tengah pregnant...tp hubby banyak la jugak buat! hehe...i teringin nk naik jet ski tapi apakan dayaaa...huhu...selain snorkeling, i buat aktiviti kayak & island hopping je...parasailing i nak buat tp tak dapat...huwaaaaaaaaaaaa...
*TOTAL: RM 600

6. Lain-Lain: masa buat aktiviti kayak, kitorang ada tinggalkan ayish kat baby care selama sejam...utk sejam diorang charge lebih kurang RM60...utk belanja lain macam souvenir, i banyak beli fridge magnet, key chain & t-shirt je...belanja tu semua habis dalam RM700..tshirt kat sana bagi i adalah mahal! huhu...pulak tu adik beradik i ramai memang banyak la nk kena beli...
*TOTAL: RM 760 (ini utk yg nampak, yg tak nampak/tak sedar tu xtau la brp habis)

**GRAND TOTAL uols calculate la sendiri yer!



ok meh masuk bab TIPS pulak:

1. sebelum beli tiket penerbangan, selalu ingatkan dalam kepala yg harga penginapan mungkin lebih mahal...TAPI, utk korang yg ada bajet rendah, korang boleh pilih utk stay di hulhumale (sgt dekat dgn airport), takyah stay kat private island...but i told u, keadaan di hulhumale & private island adalah sangat berbeza! kalau pilih utk stay di hulhumale, uols masih ada peluang utk jejak private island (maldives ada lebih kurang 100++ pulau yg ada penempatan) dengan menyertai aktiviti island hopping...di hulhumale, uols boleh dpt hotel serendah RM200 satu malam (utk hotel yg kira OK la)...kalau di private island, kebanyakan harga hotel RM500 ke atas tapiiii korang jgn lupa consider transport utk ke private island tu pulak...kalau pilih utk stay di hulhumale, uols bebas bergerak naik teksi/bas...kalau bajet ketat & berjahat jugak utk stay di private island, i cadangkan utk stay di area maafushi island sbb uols boleh naik feri je utk ke sana...naik feri dalam USD 2 kalau x silap i tapi makan masa 90 minit utk sampai...maafushi island ni dekat dgn airport sbb tu transfer murah...

2. masa kat sana adalah lewat 3 jam dari malaysia...matawang sana rufiyaa (MVR)... RM 1 lebih kurang MVR 4.80...tapi kat sini banyak pakai USD je...dtg sini tak perlu bawak banyak cash sbb diorang prefer pakai credit card apatah lagi kalau stay di private island, segala perbelanjaan akan di charge dalam CC...

3. kalau sampai malam (MAS rasanya ada satu je & memang malam penerbangan tu), lebih baik stay dekat bandar je dulu sebelum uols pegi ke mana-mana resort...sebab sayangnya duit kalau malam tu jugak nak pegi resort yg mahal tu! sampai pon dah tengah malam, kiranya hotel murah tu semata2 utk tido & berehat sebelum bergerak ke mana-mana resort pada keesokan harinya...

4. kalau dah sampai kat maldives ni, tolonglah jgn lepaskan peluang utk snorkeling & buat island hopping...bagi i dua2 ni adalah WAJIB!! 

5. kalau nak jimat bab makan, bawak rice cooker, beras, garam, lauk dlm tin atau segala jenis sambal..at least dh boleh jimat tang tu...kitorang siap bawak roti, margerin & jem lagi...owh milo 3 in 1 pon i bawak sbb sejak pregnant ni hanya air milo je yg kena dgn tekak i...hihi

6. kalau dari segi pakaian, i rasa tak perlu nak risau sgt sbb boleh pakai macam kita kat malaysia ni je...cuaca pon lebih kurang kat negara kita ni je...utk muslimah, pakai je la mcm biasa...i tengok mak mak arab tu rilek je pakai jubah bila mandi...kalau omputih tu takyah nak cakap la kan? haha

7. kalau dah book hotel, tolong inform diorang seminggu/3 hari sebelum uols sampai...nanti diorang akan arrange transport & amik kita kat airport...sampai pon dah malam & penat, tak kuasa nak mencari teksi/bas...

8. macam i cerita dalam bajet kat atas, selebum book hotel sila kaji transfer rate dulu...kadang2 kita nampak harga villa tu maybe 500 satu malam tapi nak ke sana rupanya kena naik seaplane yg kosnya RM 1,200 per person...utk golongan biasa2 macam kitorang ni, resort yg dekat & menawarkan speedboat transfer menjadi pilihan...tp kena ingt, speedboat pn bukanlah murah sebenarnya, lebih kurang RM 350-500 per person bergantung kepada private island...

9. nak shopping??? sini mana ada apa sangat nak shopping sbb kehidupan penduduk maldives ni kebanyakannya "atas air"...maldives negara islam & ramai nelayan kot kat sini?? sumber utama pendapatan negara semestinya pelancongan! kalau nak beli souvenir, tolong jgn beli kat mana2 private island sbb super mahal!! uols boleh beli di himmafushi island iaitu pulau penempatan penduduk sana...nak sampai himmafushi semestinya kena join island hopping...dah sampai sana jgn ragu2 nak beli apa2 sbb uols takkan jumpa harga semurah di himmafushi...

10. bab makanan i rasa takde masalah utk muslim...org sana pon islam, jadi makanan halal tu sangatlah senang jumpa...makanan sana semua kena je dgn tekak i sbb mcm takde beza sgt dgn kita kat malaysia ni...

ok itu je setakat yg i ingat...


secara peribadi, utk percutian 5 hari ni i rasa agak mahal...kalau org kaya, pi duk jauh2! haha...kos ke maldives lagi tinggi daripada kos kitorang ke korea selama 8 hari tu...huhuhu..TAPI, korang boleh kurangkan lebih drp 50% kos kitorang ni sbnrnya dgn syarat stay je kat hulhumale hotel biasa2, tak perlu stay villa di private island..pilihan di tangan anda :)

tapi satu kepuasan & nikmat bila i sampai maldives...jujur cakap, i rasa ni lah percutian palinggggg best, palingggg seronok, palingggg relax kalau nk compare mana2 negara yg i dah jejak seumur hidup ni (eh masa pegi mekah & madinah pon best tp itu pergi utk beribadat, tak aci la kalau i nak compare masa i pegi sana kan?)...betul la org cakap, maldives umpama syurga dunia bagi org menghayati & menghargai keindahan alam...

**********************************

kita layan gambo kat KLIA dulu...sebab kitorang sampai awal, maka hubby ajak lepak kat premium lounge...meh isi perut & rehat2 dengan tenang dulu dlm ni..

ayish dalam flight...masa kat airport ya Allah letih giler i kejar dia sampai stress rasa...ayish ni mmg budak aktif & byk ragam sikit...hahaha...tp syukur dlm flight dia behave...maybe sbb flight malam, tak lama lepas tu dia tido je...

makanan dalam flight masa otw ke maldives & masa pulang ke malaysia...

pasal maldives nanti i update entry lain k :) gambar byk lagi tak transfer :)

*P/S: macam biasa, i share bajet semua ni takde niat apa2...i memang suka share bab bajet sbb memang org nak tahu pon kan? i sendiri nak pegi mana2 pon mesti duk google pasal bajet dulu...kalau jumpa ada org share tu mmg i bersyukur & happy giler...sbb dari bajet ni la i boleh buat kira2...harap takde org yg fikir negatif...

36 comments:

Azura said...

thanx for the info. tak ramai org share details tentang bajet ni. nnt syer gambar byk2 k...

fifi said...

Nana..nak lagi nak lagi!! Share banyak2 ok..

Miss N said...

tq for sharing. hihi..sng gini..leh start menabung da.

.ieLah. said...

tak sabar tunggu gambar2 kat sana!:D


~Hayati~ said...

xpkir negatif pon..sbb mmg nk tau sgt psl bajet if nk melancong kemana2..huhuh..bila tau bajet ke maldives cmni pny mhl mmg mcm kne reject je dgn suami..hukhukhuk..

achiek anis said...

gulp...telan air liur tgk bajetnya...mmg tak mampu la...ngeeee

Cik Siti Hajar said...

tq sharing..

share lagi next entri.. mmg tgh kumpul duit nak kesana ni.. :D

tapi tahun2 kaan dtg lah kak..

naney said...

wahhhh bestnye.. mmg susah nk berjalan kalau ada dua anak yg masih kecik.... xpe kalo ada budget apa salahnye kn bercuti :)

thisisfarhana said...

good sharing. hehe. tu la, i pun kalau nak pi mana2 mesti google org yg share budget supaya kite blh plan betul2 kan.

cplud miera said...

thanx nana utk tips dan bajet. nk bercuti mane2 pon of course kne ade plan kan. n mengumpul duit tu is wajib la.. :)

Aeen said...

meletup bajetnya..hehehe......but its ok what share budget gi sana kan..sekurang2nya kita boleh tahu..so kalau rasa teringin nak pergi..kite dah tau la berapa budget yg perlu..kan..:)

Aynns Hamdan said...

wow best nyer anniversary treat ,,,
anyway budget yg u update sgt membantu,,,

Dils said...

Suke orang share budget ni sebab kite bole agak cost dan bole save ke kan bile nak ke sana.

Untung lah pegi Maldives. Rase nak pergi jugak, tapi kena la tunggu lepas anak second dalam perut ni besar gak. Pengsan harga untuk 4 orang!

Hanie(SHMA) said...

best nya dapat bercuti disana

Liyana said...

nana pls share banyak2.. dgn gambar sekali... iols nak dream dream dream... hehehe

sarah shamsyul said...

Share lg k.kot la ade rezeki terpijak,mn tahu dpt smpai ke sini gak one day,leh refer blog u.hehe.

Chekgu Azrine said...

Akk tahu akk mmg xdptla pegi tp akk suka baca cerita org dan tq for sharing this..byk faedah dan manfaat untuk org2 yg suka travel kan..punca jd mhl tu sbb maldives ni mmg pendapatan utama derang is pelancongan..tu sbb derang mhl..permintaan tggi..untung nana dpt jejaki maldives tau

nurin khairi said...

Thx info. Sy pun suka org yg share bajet n i like to do the same thg too sbb kalau ada org share dia jln situ sini sy berminat nk tengok breakdown cost not so much on photos unless mmg tak dpt nk pegi n menjamu mata jela

hana yoriee said...

Nice info! Kita kalo nak holiday ke mana-mana mmg bajet is a major thing to consider. So, dari situ barulah kita dapat overall idea macam mana nak saving ke apa ke kan utk holiday tu? hihi.. Hopefully, adalah rezeki nak holiday ke maldives. lepas pencen pon ok jgk. Hahahaha

missayu said...

nangiss tengok bajet tu....ke lombok je lah kita tahun depan...hahahahaa

Hidayati Farhan said...

nana i berjahat nk pk u show off gak. hahaha. berhajat jd berjahat. comel gile. bestnya nana pi maldives!! bajet tu penting

Anonymous said...

gud info nana.pasal bajet tu guideline utk org yg plan nak ke sana.[amerislovely]

Nur Hafizah said...

A very good info nana. Betul2.I pun kalau nak pergi mana2, mesti search for budget dulu. Nak skodeng ur trip ke korea la.xsabar nak g korea.hehe

kausar said...

bestnya maldivessss suka3

Wan Afzan said...

the best la nana! pernah pergi gold coast tak?

Fifi Nadhrah said...

terima kasih info.. tempat idaman ni.. kene kumpul duit..

Mamamiza87 said...

Thanks 4 info. Sekurang2nya membantu. Bestnyeee dpt prgi. Mudahan 1 hari nanti sy dpt spai sana....

Jimi GG said...

Info yg sgt detail..tq very much!

hada mior said...

huhuhu.mahel nyerrr,saya mmg suka goggle sal bajet.tapi saya ase maldives ni kena pikir dlu la.hihihi

Anonymous said...

Mas ada buat promo skrg. 1200 for one person.return. Checkla. Tarikh depends jgk. Klw tkde.tigerairs. blh dpt 1k return tp transit lama gile. Hihiii

Hasanah Ahmad said...

Ada impian nak berehat ke sana. Tenang je nampak. Subhanallah. Indahnya alam yang Allah ciptakan.
Terima kasih untuk entry ni. Bagus la siap bagi bajet. Baru boleh kita buat calculation berapa nak spend kan.

Azra said...

Salam kenal..
Terjah kesini sebab nak amik info pasal trip ke Maldives..

supermommapots said...

Waaaa.. Baru berangan nak pi tempat ni..tp skeri tgk price..dan suka u buat detail cam ni...boleh kumpul duit..Insyaallah

maizatul emi taserip said...

good info...tq :)

ibnu marzuki al firdaus said...

Airasia AK cuma rm150 return :D

Faten Hassan said...

really help me a lot, thanks.