Tuesday, June 24, 2014

Maldives: Bandos Island & Transit Beach View Hotel

hari pertama sampai di male (sebutan dia "malii", kadang2 ada yg sebut "malayy"...yang pasti male tu bukan maksudnya jantan ye)...male ni capital city maldives...maldives ada beribu-ribu pulau tapi hanya ada lebih kurang 100+ pulau yg dimajukan & berpenghuni...kehidupan sini memang pulau semata2, airport pon atas sebuah pulau sendiri & nak ke mana2 pulau lain kena naik feri/bot/seaplane (ofcoz la kan)...pendek kata byk pakai pengangkutan air la...i tak perasan pulak ada ke tak bas kat maldives ni...

TRANSIT BEACH VIEW HOTEL
sampai di maldives dah malam so kitorang decide utk tido satu malam kat hulhumale, yg sgt2 dekat dgn airport...kat hulhumale ni berlambak hotel murah...mcm i pernah cerita dlm entry sebelum ni, kalau ada bajet yg sedang2, boleh pilih utk bermalam kat hulhumale je walaupon persekitaran dia tak secantik private island lain...hehe...trapi xpe, nanti boleh join island hopping pegi private island tu...selari dgn nama hotel, memang tempat transit kitorg pon :)

sampai dah penat giler maka tak sempat pon nak snap pic terus siap2 utk tido...kat transit beach view hotel ni kitorg pilih standard room mengadap pantai yg berharga lebih kurang RM 200++ after tax...ni antara hotel yg ranking murah i jumpa...alaaa nk tido brp jam je, esok awal2 pagi dh kena bgn utk transfer ke private island...tp bilik ni ya Allah keciknya!! muat2 je utk kitorg bertiga & bathroom punya tiles sgt licin sampai i perlu gunakan friction yg byk utk tahan diri drp jatuh...huhu

pagi dlm 8am sempat kitorang jalan2 sekitar hulhumale sebelum ke airport 9am...owh nak ke sini naik van yg diorg pick up lebih kurang USD 8/person/return...jom layan pic kat sini dulu sebelum i masuk cerita private island....
view from the roof top...awal pagi dh breakfast sbb sini 5am matahari dh naik tinggi
pantai kat hulhumale ni biasa2 je, xde yg menarik perhatian i sgt sbb lebih kurang kt malaysia je...air dia sgt2 sejuk sbb katanya tengah winter sekarang ni...yup kat sini ada summer & winter berdasarkan apa yg org sini cerita...bila winter ni kiranya ada hujan & air mmg sgt sejuk walaupon cuaca panas...i pon x faham sgt sbnrnya apa yg mamat tu explain...kihkih
terlalu awal, kedai byk tutup lagi...hehe...ayish kemain segar lg walaupon x cukup tido (eh iye ke x cukup?) 

hotel yg kitorang stay utk 1 malam...terlalu biasa pemandangan di hulhumale, terasa mcm ada kat kampung2....sini sepanjang pantai mmg banyak hotel2 bajet...tengah2 tu mcm penempatan org sana....diorg duduk mcm rumah flat gitu...


BANDOS ISLAND RESORT
seawal 9 pagi pihak hotel transit beach view dah hantar kitorng kat airport semula...tujuan ke sini utk naik speedboat ke private island pilihan kami...kat airport jugak tempat org2 yg pilih utk naik seaplane...semestinya resort yg menyediakan perkhidmatan speedboat transfer menjadi pilihan kami sebab murah nak compare naik seaplane yg berharga RM 1,200/person...total naik speedboat utk kami bertiga lebih kurang RM 800++...yg naik seaplane ni bermakna pulau tu jauh drp airport...
kenapa kami pilih bandos island? bukan senang nak buat pilihan tapi ciri2 ni yg buat hubby rasa inilah termpat terbaik utk golongan kami!
1. harga yg berpatutan dalam banyak2 resort & sebuah pulau yg cantik
2. transfer/transport yg boleh dikatakan murah berbanding resort lain
3. dalam TOP 10 private island yg mempunyai tempat paling cantik utk snorkeling di maldivs
4. tawaran excursions yg menarik...xde la bosan nnti
5. ada spa, gym (free), sauna room (free), steam room (free), kids club (free), etc
6. pulau yg boleh dikatakan besar...yg pulau kecik tu bosan sbb tak byk boleh explore kat situ
7. family island! maksudnya island yg sesuai & lengkap utk bawak anak2 kecil
8. night show yg macam2 & ada slot utk budak2

niat hati nak tido water villa tapi kebanyakan resort tak menggalakkan sgt kita tido kat water villa bila bawak anak kecik...ye la, buka pintu belakang terus boleh terjun & bkn dalam pengawasan diorang...ada sesetengah resort banned terus kita bawak anak kecik especially resort yg byk water villa, semuanya for safety issue...
ayish ni subuh2 lagi buka pintu sendiri & main pasir depan villa tu...papa layankan je...depan tu pantai!

maka kat bandos island ni hubby pilih bilik jacuzzi beach villa yg betul2 mengadap pantai...harga satu malam RM 1,500, kitorang 4 hari kat sini maka darablah sendiri brp total...owh utk harga tu hanya dpt free breakfast, kitoang tak amik half or full board sbb rasa mahal pulak nk bayar makanan pakej cmtu...sebenarnya ni surprise dari hubby jugak sbb mula2 dia cakap dah book deluxe room yg berharga lebih kurang RM950/night...sampai sana tup2 dia cakap amik jacuzzi beach villa sempena hadiah anniversary gitu...horreyyyyyyyyyy!!!
sementara tunggu air penuh, biar ayish main sorang2 dulu...hehe
bathroom yg sgt selesa...belakang cermin tu ada ruang shower...

merasalah hari2 kitorang 3 beranak ber-jacuzzi lps penat main kat pantai...i sangat2 puas hati dpt stay kat jacuzzi beach villa ni!!! sbb villa ni besar & i suka bathroom dia yg separuh open concept...feeling sgt tau stay kat sini, serius rasa taknak balik!
design yg menarik dlm jacuzzi beach villa ni...bilik kat atas ni seolah2 tergantung kat tengah2 ruang...tingkat bawah ada bathroom, ruang tamu, dapur & ruang menonton...tiba2 rasa nk design rumah lebih kurang mcm ni...hahaha

villa kitorg dekat je dgn water villa ni...kat sini ada 2 buah water villa je rasanya & harga satu malam 2 ribu lebih...mula2 nk stay sini la tp bukan rezeki kitorg sbb dah full...ye la, kitorang kn baru beli tix so byk villa yg dh fully booked...lagipon mcm i cakap, keselamatan ayish pon kena consider sbb belakang tu pintu terus boleh terjun...anakku tu dah la aktif semacam kn? hehe..but it's ok, jimat sikit duit :p

sampai sini i hanya mampu sebut subhanallah, subhanallah! memuji kebesaran Allah & sgt kagum dgn keindahan ciptaanNya...pasir yg sgt putih, air yg sgt jernih sampaikan kat tempat biru tu pon masih boleh nampak batu karang yg cantik! nnti i cerita next entry...

tiap2 malam kitorg dinner kat sini...tak try dh restoran lain sbb dah suka makanan kat sini...hehe...ada satu lauk favourite hubby, kira makanan org sana lah, i lupa pulak apa nama...mkn malam kat sini sambil tengok ikan kat tepi tu...i takde masalah dari segi makan sebab tekak i boleh terima je masakan sana...mcm takde beza pon dgn malaysia kot?

kat sini rilek je i nampak baby shark kat tepi2 pantai & mcm2 jenis ikan...jakun okey!! mula2 nampak berdebar takot kena gigit...hihi...musin sejuk memang shark byk katanya tp baby shark ni mana makan orang! org yg makan dia agaknya tak? :p

sekitar bandos island...macam2 ada!
masjid...i difahamkan kebanyakan pulau kat maldives ni memang ada satu masjid sendiri...sbb sini kn negara islam..

sebelum pegi maldives i ada baca macam2 blog & ada yg cakap maldives tak sesuai bawak baby...i rasa pendapat tu kurang tepat & mungkin dipandang hanya pada satu sudut...honestly, kat bandos ni i nampak 80% dtg dgn family & baby...masa breakfast tu mmg ramai la budak lari sana sini & ayish sendiri ada kawan dr jepun yg pipi londeh menjadi tumpuan setiap org...hehe...pandai2 & rajin2 lah cari resort yg memang sesuai utk family vacation (byk sebenarnya)...

pengalaman i sendiri yg dah sampai pulau pangkor, pulau manukan & pulau sapi kat malaysia ni, bagi i pulau maldives ni LAIN!! lain jugak dgn krabi! memang tak sama langsung dgn keadaan pulau2 yg i sebut tu apatah lagi tentang kehidupan penduduk sini...kalau tak percaya sila pergi merasa sendiri...hehe...cuma i tak dpt la nak compare dgn mabul island sbb tak pernah sampai situ lagi :p

ok sambung last episod nanti pasal excursion/activity kat sana *kuasa makk nak buat byk sgt episod*....entry muak penuh gambar...hahaha...next entry pon mesti lagi banyak gambar...lalalalala~
*******************************************

nak share antara island yg offer naik speedboat:

1) Thulhagiri island resort- kalau uols nk merasa duduk water villa yg murah, sinilah tempatnya!!! water villa kat sini boleh dpt serendah 1k/night okey...mula2 nak stay sini tapi full...nasib baik tak stay sini sbb island ni sangat2 kecik!! masa pegi island hopping boring je takde pape kat sini..
2) Adaaran Club Rannalhi- nak pegi sini! sbb tgk bilik not bad, harga water villa dia pon murah drp jacuzzi villa kitorang tu okey! tapi sayangnya sini dah fully booked...sobsob...cuma bilik dia tak sebesar villa kitorg kat bandos tu...
3) Eriyadu Island- murah tapi i tak berminat dgn bilik dia...nampak basic sgt..
4) Velassaru- sini lawa! i aim sini mula2 tp harga beach villa dia lagi mahal drp beach villa kat bandos...water villa dia xyah ckp la! kalau pilih sini, agaknya kitorang tido kat bunglo deluxe je kot yg berharga 1.2k...krohhh krohhh
5) Kurumba- yg ni family resort jugak, bilik lawa jugak & harga pon OK tp entah knp kitorg rasa mcm x menarik...hehe
6) Chaaya Reef Ellaidhoo
7) Sun Island Resort
8) Chaaya Island Dhonveli

daaaaaaaa~

P/S: kalau ada duit lebih, try la resort/villa yg mewah sikit, yg naik seaplane...confirm lagi menarik drp bandos island ni :)



RELATED POST:

13 comments:

Ajan said...

Puas hati betul spend kat malvides! Suasana sana best betul! Oh ni yg rs nk tukar plan ni!

Cik Puan Rara said...

i yg tgk pic yg u post pon mmg lawa,ni pulak u yg tgk in real.mst teruja kan na! sonoknya naaaa~

mrs kayrul said...

Subhanallah..memang sgt2 cantik gambar yg nana ambik tue...rasa jatuh cinta ngan pulau maldives

Chekgu Azrine said...

Mmg lawa dan akk pecaya pulau maldives ni antra pulau yg plg best kot sbb cerita2 hindi pu suka shoot kt sana tau..mmg maldives ni fofular dlm film.hindi

cik hani said...

bestnya dapat g sana..
subhanallah canteknya pemandangan. Cantek sungguh ciptaan-Nya

Amal Salleh said...

cantiknyaaa view dia ..

Allene said...

baru verangan nak g... dengar harga bilik je, terus fikir berapa thun la nak saving g sini.... hohohoohoh

umie shahidah said...

canteknyeeee...
nk pergi belom ade rzeki.. tgk gmbr pun jadik laaaa... hehe

.ieLah. said...

Makan hati tgk gamba nana. Ahhahaha

Amal Salleh said...

jom join

http://amal-salleh.blogspot.com/2014/06/giveaway-ramadhan.html

Bettyfahmi said...

niceeee...boleh siap menabung nihhh

Nadya Zahid said...

wowwwwww..bestnye maldives!
tringin nak gi..tp rate rm1500 smlm?
pengsan..heheheeheh...

Anonymous said...

assalamualaikum...sye dok bca la entry awak ni..sumpah best tngok Maldive ni dan saya sndiri pun brcadang nak pergi sna 2015...

nak Tanya la awak, apa beza kalau gi sndiri dibandingkan dgn pilih pakej yg ditawarkan oleh travel bajet mcm agoda tu???

harap tolong wassap jap atau email kat saya balik..saya nk kna study dlu smua ni..huhuhu:-

0134107616

q_annas@yahoo.com