Thursday, June 5, 2014

Resepi: Nasi Air Sedap & Mudah

lama tak share resepi sbb malas nak snap gambo...pulak tu byk gambar makanan dalam hp lama yg rosak...hoho

hari ni nak share resepi NASI AIR...nasi air ni lebih kurang mcm bubur je tapi lebih popular kat pantai timur terutamanya terengganu (kot?)

i cukup berselera makan nasi air ni kalau tgh demam atau waktu hujan...makan panas2 perghhhh memang menambah la jawabnya!
rupa tak cantik takpe janji rasa sedap...haha

ok nak share resepi...ni utk 4-6 org makan je kot..

CARA BUAT NASI AIR:
senang je ni, budak sekolah pon reti, takyah ajar pon takpe haha...masak je nasi mcm biasa cuma lebihkan air (lebihkan 3-4 kali ganda)...mcm nak buat bubur gitu...i perasakan dgn garam sikit...tanak la sampai beras tu jadi mcm bubur..

CARA BUAT SUP:
alaaa ni pon mcm buat sup biasa je...hehe...biasanya i buat sup kosong je kalau nk makan dgn bubur nasi...
sediakan:
1. tumbuk/kisar 3 ulas bawang merah, 6 ulas bawang putih, seinci halia
2. ayam dalam setengah ekor kot? takpon 4 ketul gitu...hihi..tak reti pulak nak bajet bila share resepi...tapi i guna daging lembu utk resepi ni...
3. sesudu besar lada hitam/ sesuka rasa korang la
4. bahan tumis: kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, pelaga (sebenarnya bahan2 ni dah ada dalam sup bunjut tp i suka tambah lagi)
5. sup bunjut (kadang2 i guna sup tulang adabi...main belasah je...hehe)

tumis bahan kisar (no.1) dan bahan tumis (no.4) sampai naik bau...memang best la bau tumis2 ni...agak2 bawang tu dah perang, masukkan air, sup bunjut, lada hitam & daging...reneh la sampai daging tu lembut yer...kalau nk bagi daging cpt masak, guna pressure cooker (kalau ayam xde masalah)...perasakan dgn garam....bila daging dah empuk, keluarkan dari sup tadi (biasanya i potong saiz sedang2 je daging tu supaya senang nk cedok bila dah masak)...

BAHAN GORENG:
ni kira bahan sampingan la yg boleh buat nasi air tu rasa lagi umphhh!
1. goreng ikan bilis.
2. goreng tempe .
3. goreng daging yg dicedok td...daging tu baru potong kecik2 lepas dah empuk...lepas tu gaul sikit dgn bawang putih kisar baru goreng.

goreng ikut turutan sbb kalau goreng daging dulu nanti minyak tu kotor dgn habuk2 bawang putih.

BAHAN CELUR:
1. taugeh
2. sawi

BAHAN TAMBAHAN:
1. buat sambal kicap...cara dia: campur kicap manis dgn cuka & cili padi...gaul rata
2. daun sup & daun bawang
3. bawang goreng
4. limau nipis
CARA HIDANGAN:
ambil bubur nasi tadi masukkan dalam mangkuk...tuang suap...masukkan segala bahan goreng, bahan celur & bahan tambahan.

**kalau korang nak tambah bahan lain pon takde hal...kadang2 kalau beli kat pasar malam, ada yg letak lobak masin dalam tu...ada yg campur daging dgn ayam carik...ikut selera tekak uols la yer.

ok itu je...senang kan? selamat mencuba :)

17 comments:

Allene said...

kecur air liur... uhuhuhuh

Julia Johari said...

Julia selalu buat menu ni time malas nak masak...heheh mungkin nama yer lain sikit hehhe...sedap kan makan time musim hujan2 ni weeeee

mrs kayrul said...

banyak betul bahan dalam nasi air tue...memang terliur abis tengok

ameris said...

takyah tunggu demam nana ooii... makan time biasa pon bole bertambah2..

Chekgu Azrine said...

Sedap nih..konfem..haha

cplud miera said...

nana! faveret. adooiyai terliur. xpernah wat pon lg kt umh sebenarnya. nk tryla. thanx share resepi nana

achiek anis said...

byknya lauk...klu anis campak segala sayur mayur dlm nasi tu...tgl ikan bilis je goreng kat luar...dasar pemalas...hahaha

Liyana said...

hari2 breakfast nasi air ni kat food court hihi

CikNaa said...

camni upe nasi air yer..selalu dengar tapi tak pernah makan.. nakkkk!!

Mimy Hamid said...

Ya ALlah nana...sedap sangat ni..sesuai la bang megat demam ni..nak buat

athi FATHIYAH said...

mcm resepi bihun sup plak i rs nana
leh la celur bihun ngn mee or keow tiow skali hidangkn sama2 ni

LisaLisut said...

terliur... baiklah saya cuba. thanks for the recipe!

Shakina Farhan said...

uiiiit..sedapnye..mkn time hujan2 gini mmg sedap..

fazianbatrisyia said...

sedapnya...sy tau nasi air ni masa dok ganu....teringat2 kesedapan dia...

Syuhada Noor said...

tq. resepi yg dicari slma ini..

Fatimah Mohd said...

Sedapnya

Fatimah Mohd said...

Sedapnya