Wednesday, July 9, 2014

Cerita Raya: Baju Raya

kemain lagi puasa tak habis nak cerita pasal baju raya kn? hihi

sebelum ni i takde mood pon fikir pasal raya sebab awal2 puasa asyik loya je, pulak tu hubby cakap dia kena standby naik laut...tak lama lepas tu hubby bagitau confirm lepas raya baru dia ke offshore...horeyyyyyyyyyyyyyyy!!! maka mencanak lah mood raya i secara tiba2...nampak tak kuasa suami ada masa raya camne?...eh lakiku ni sebenarnya cuti 4 bulan okeyyy...punya lama duk rumah jadi housewife :)

bermulalah misi survey baju raya...opsss kitorang dah tak sempat nak tempah sbb bulan puasa siapa je nk amik tempahan kan? berbaju ready-to-wear la nampaknya tahun ni...takpe, sekarang macam2 design kebabom keluar!

i cuba cari sesuatu yg simple, loose, labuh & kalau boleh taknak ada bentuk badan sangat...senang cerita nk yg muslimah sikit & sesuai utk ibu mengandung..antara yg i berkenan:

JOVIAN MANDAGIE
kurung moden coco georgette...rasa macam muat je tang perut tu....tp last 2 years i beli baju jovian tak fit dgn badan i yg rendah+tembam ni...sudahnya i bagi kat adik je baju tu...yg ni ada jual kat zalora tapi i memang tak berani dah nk beli online, kena test sendiri dulu baru berbaloi...

BELLA AMMARA
suka dgn jubah bella premium ni...nampak kain tu flowy & simple! kalau beli pesen camni lepas pregnant pon blh pakai balik...tp kena consider jugak nursing friendly ke tak sbb jenuh gak tu kalau nk selak dari bawah...hihi...suka warna ni...

PUDORE
mira jubah...dah knp i kenan warna2 camni?? i tengok design yg ada sekarang ni lebih kurang je semua...simple, pakai lace atau sequin...org ckp less is more kan? :)

CALA QISYA
azra kaftan!! dalam banyak2 design yg i duk tengok, azra ni paling ku jatuh cinta & paling nak memiliki!!! dah lama kot cari design yg cmni...style yet modest!

ZAWARA
adalia dress...mula2 suka jugak yg ni tapi bila nampak kawan cuba & upload kat fb, nampak mcm tak kena je tang kembang2 tu...org kurus tinggi ok la kot kan?


apa-apa pon memang kena cuba sendiri baru puas hati...insyaAllah jumaat ni kalau umur panjang murah rezeki takde halangan nak pegi bangsar usha semua baju yg i mention kat atas tu...

takde bajet utk raya tahun ni, beli je mana2 yg berkenan di hati (hai abg...betul kan bajet tak kesah? lalalala)...tp sebolehnya i pon nk elakkan pembaziran, mungkin beli yg mana betul2 berkenan je & seadanya...sedih bila ingat nasib saudara islam yg lain lebih2 lagi kat palestin tu...

hubby pon takde lagi baju melayu...sian hubby, dia hadiahkan i mesin jahit dgn harapan i boleh jahitkan baju melayu utk dia tahun ni tapi kebetulan pulak i pregnant & datang penyakit mabuk tu *sorry abg...sobsob*

utk ayish pulak baju melayu pon belum beli lagi...ready made je la semua jawabnya...tp mcm tshirt, kemeja, seluar & kasut dah settle...kitorang beli masa poney & polo buat sales...so dah ada 6 pasang sekarang...cukuplah kot, nanti cari selai je baju melayu/jubah...

korang punya persediaan macam mana?

8 comments:

Allene said...

amboi.. nana syok la bajet tak kesah... uhuhuh amik 2-3 na.. nak beli susah... alang2 dah datang KL. hhiihhi

safiyyah osman said...

ioll dh siap beli hahaha..punya semangat..tp skang mood nk raya pun dh kemana... piya beli on9 ja semua...

Mimy Hamid said...

sama la baju melayu tak setel ...takpe la ada reason keluar

♥ ROS ♥ said...

Shopping kl best.. Hehhehe... :) slmt shopping nana. :p

fifi said...

Bestnya sume kaler lembut2 tu nana..lawa..

.ieLah. said...

i punye ke nana punye ke. wahidi punye sume takde lagi hahahaha sedehhh!

Aeen said...

baju anak2 ain semua dah setel...tinggal baju mamanya je belum ade lg ni...mmg berkenan jenis mcm gambar nana tunjuk ni..cantik..kaler pun soft je..

O'gosh Iskandar said...

beli yang dah siap je senang..i dah selalu terkena ngan tailor..so tahun ni beli je semua..senang..