Monday, July 7, 2014

Juadah Berbuka Puasa

selamat berpuasa! rasa mcm sekejap je masa berlalu kan? tuptup dah 9 hari kita berpuasa...alhamdulillah...

cerita pasal bulan ramadhan ni kan, i baru sekali je kot jejak kaki kat masjid utk terawih sbb kebetulan masa tu adik uzur, dia yg tolong tengokkan ayish...lepas tu, mmg kat rumah je la...ada anak kecik ni susah sikit nk ke masjid sbb ayish jenis tido awal...takpe la, bukannya tak boleh buat kat rumah kn? :)

ok nk cerita juadah berbuka puasa...rasanya setakat ni takde lagi beli kat bazar...eh ada, tp setakat beli air or murtabak gitu je...selebihnya memang home cooked..

PUASA PERTAMA:
berbuka ramai2 kat rumah parents...masa ni lengkap kitorang 9 beradik ada kat rumah...semua yg kerja & study balik kemaman! menantu pon balik...hehe...menu berbuka utk puasa pertama: ayam masak sambal, ikan siakap stim, udang masam manis, ikan goreng, ikan pekasam, sup bayam, sambal goreng & kuih2 macam murtabak, serikaya & sarang semut

PUASA KEDUA:
nasi lemak! yg ni buah hati i yg masak...alhamdulillah hubby sgt membantu bulan ramadhan ni...nampak i penat je, dia yg offer masak...ni mmg A to Z la dia masak...jujur cakap, sangat sedap!! i taktau pon hubby ada bakat memasak...hehe...sambal bilis dia terbaik! terjungkit bontot makan sbb pedas sgt...kahkah

PUASA KETIGA:
i yg masak! hehe...ni kali ke tiga i guna rempah nasi arab al-bayt ni...i memang suka & lakiku pon suka...tapi kalau buat nasi arab ni, i nak benda yg berkuah maka i buat kari bendi je...semata2 nak nasi tu basah...tak reti la nk mkn kering2...
nasi mandy yg jadi fav kitorang...dalam ni dh sediakan beras & rempah...tinggal lagi nk kena beli ayam, tomato puri, timun & tomato je...si jenab mommy cha ni sibuk suruh share step by step tapi ku dah buang pulak kotak ni! hahaha...alah jenab, mu follow je sebijik step dia tu, confirm menjadi la...hihi

PUASA KEEMPAT:
hubby masak lagi! kali ni dia buat soto pulak...yg kelakarnya, i argue knp dia letak kunyit dlm kuah soto...dia ckp tu style dia...pastu i yg x puas hati ni google la byk2 resepi nak tengok betul ke ada org letak kunyit buat soto? sekali google memang ada sesetengah org letak kunyit hidup! hihi...nasib baik sedap!! sekali lagi nk puji laki sbb rasa dia mabelesss! lengkap bahan2 dia :)

masa ni i hanya buat cucur bawang cicah dgn kuah kari semalam & sambal bilis...eh begedil pon i yg buat :)

PUASA KELIMA:
turn i pulak yg masak...i buat masakan kampung je, yg penting kena dgn selera hubby...bertambah2 dia makan nasi *happy!!* i buat ayam masak lemak, terung rebus, sambal tempoyak & sambal goreng...
sambal goreng banjar ni i dah buat sehari sebelum puasa...lepas tu i bekukan dlm bekas kecik2, nak makan panaskan je...senang! hehe

PUASA KEENAM & KETUJUH:
balik rumah mertua!!

puasa ke tujuh ibu mertua buat rebung masak lemak, ikan bakar berlada & mee kari..
puasa ke lapan ibu buat pari asam pedas (i suka giler asam pedas ibu), sambal tumis udang petai, sayur campur & laksa johor.

kenapa takde pic?? sebab i malu nak snap! hahaha kang apa mertua cakap, tak senonoh je menantu sibuk2 amik gamba makanan...i kena la control sikit...hihi

PUASA KELAPAN:
buka kat rumah umi lagi...semalam kitorang baru sampai dari batu pahat-kemaman, masing2 letih sgt sampai tak larat nak masak...nk pegi bazar rasa mcm tak kena tekak sgt je makanan bazar tu...huhu...kitorang pon buka puasa rumah umi...umi masak kambing bakar (terbaik!! sgt sedap umi buat sampai i makan tak ingat dunia), ikan merah masak lemak & sayur2 je...
ptg tu sempat la jugak i buatkan puding caramel ni...puding caramel ni tak guna telur & tak perlu kukus...sangat sedap!! rasa lemak2 gitu, aduhhh terliur pulak! haha...nak resepi tak? kalau nak nanti i share, insyaAllah :p

PUASA KESEMBILAN:
hari ni hubby cakap dia nak masak...yahoooooooooooo!!! kita tengok je la dia masak apa ptg ni...semalam nampak dia beli petai...nak buat sambal bilis petai kot? laki iols ni suka maka pedas...air pon rajin dia buat...hehe


ok la, kalau terliur tgk gambo makanan, sila pangkah cepat2...i tak bertanggungjawab...hihi

P/S: i ni kalau puasa tak berapa sgt nk makan western...lagi suka makanan melayu/kampung...sekali sekala tu boleh la layan...hehe

9 comments:

Dayana Bahar said...

cantiknya hidangan masakan.. nasi pun letak bentuk hati.. beli kat mana acuan tu...?? Apa-apapun salam kenal.. saya orang kemaman gak.. gong limau...

Nadiah said...

Seronoknya awal preggy boleh makan macam-macam... Kita tengok je... Makan pun paksa...huhuhuhu.... apa-apa pun selamat berpuasa ye....

Chekgu Azrine said...

akk pun sama...
kalau bulan pose memang suka masak sndiri n masakan kampung je kot..tak pun style mamak..hehehehe

cik hani said...

alhamdulillah..dapat suami yang rajin..suami saya kalau masak memang akan masak apa yang dia tahu jer..

Ibu Dilah said...

wahh... semuanya nampak sedap dan menyelerakan.. rajin hubby nana tolong masak.. bertuah nana dpt suami rajin ke dapur.. hihi

fazianbatrisyia said...

wah bagusnya...sedap2 belaka.

Hana Soffelia said...

terliur oiii sambal banjar tu. share resepiii

Amal Salleh said...

semua sedappppp !!

♥ ROS ♥ said...

Nyumnyummm semua sedappppp.... Selamat berpuasa nana.. Penuh tau,, hahaah