Tuesday, July 1, 2014

TIPS: ibu menyusu di bulan puasa & ganti puasa

hai! sempena bulan ramdhan ni, i nak share sedikit TIPS utk ibu-ibu yg menyusukan anak, lebih2 lagi yg takut susu tu drop...ini berdasarkan pengalaman i sendiri, maksudnya ni tips yg i guna...tips lain pon banyak boleh google & praktikkan mana yg sesuai dgn diri...

2 tahun i merasa susukan ayish dalam bulan ramadhan...mula2 masa dia 4 bulan & setahun lepas tu lebih kurang 1 tahun 4 bulan kot? alhamdulillah susu tak pernah merundum masa bulan puasa, lagi banyak ada lah kot...hehe


ini TIPS/ amalan i utk susukan ayish dalam bulan puasa:

1. niat...niat tu ke betul, biar kita menyusukan kerana Allah..jgn anggap puasa ni macam beban/penghalang utk teruskan menyusu.

2. mind set...yg ni pon kena ambil kira...kalau awal2 asyik cakap "risau la susu drop puasa nanti", "risau la tak larat/lembik nak susukan anak puasa nanti"..bla bla bla...haaa benda negatif mcm ni kena hapuskan dalam diri...kita patut cakap "aku boleh! puasa bukan penyebab susu kurang, puasa bukan penghalang utk susukan anak"...maka sel-sel otak kita akan merangsang sesuatu yg positif...hehe

3. zikir & doa...amalkan membaca zikir "ya matin" seikhlas hati...masa tengah susukan anak/tengah pam tu, basahkan bibir dgn zikir ni...jgn lupa berdoa juga supaya Allah memudahkan urusan kita...insyaAllah niat yg baik memang Allah akan bantu.

4. sahur...makan & minum kena betul kalau kita berpuasa...kalau ikutkan, i ni jenis MALAS sgt2 nk bersahur tau...tp bila menyusukan anak, i memang akan paksa diri makan jugak nasi sikit + protein (ikan, etc), air kosong 3 liter tp i mampu minum 2 liter je kot...hahaha...satu lagi amalan i, minum milk shake! cara i:
blend 1 gelas fresh milk + satu sudu kecil madu + 7 biji kismis + 3 biji kurma...dah siap tu tambah sikit air sebab manis...ada org letak badam tp i lagi suka tanpa badam...air ni insyaAllah boleh buat badan kita bertenaga, lagipon makanan sunnah kan memang baik utk ibu2 yg menyusu..

5. pam ikut jadual macam biasa, jgn ponteng tau! :p

6. masa berbuka, makan buah2, sayur2 & protein dengan banyak...kalau perlukan supplement, makan la...mcm i dulu, memang amik supplement shaklee...kalau kita tak bertenaga, macam mana nk menyusukan anak/pam kan? diri sendiri kena kuat dulu!

7. sebelum puasa tu, pastikan dh simpan stok susu yg banyak..boleh la guna bila waktu2 kecemasan dalam bulan ramadhan

8. jgn stress, pastikan diri ibu sentiasa dalam keadaan tenang...

*************************************

CARA GANTI PUASA UTK IBU MENYUSUKAN:

kalau rasa betul2 tak larat, jangan seksa diri pulak...islam itu indah, masih ada kelonggaran utk ibu2 menyusukan di bulan puasa...

1. ibu buka puasa sebab takut memudaratkan diri: wajib qada' puasa, tak perlu bayar fidyah
2. ibu buka puasa sebab risaukan anak/susu berkurangan: wajib qada' puasa & wajib bayar fidyah

Firman Allah: “(Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit atau dalam musafir, (bolehlah dia berbuka), kemudian wajiblah dia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.” [Al-Baqarah : 184]


*************************************

haaaa alang2 tu nak share lagi satu TIPS utk ibu2...bulan puasa ni mesti taknak rasa penat memasak kan? mesti nak settle semua benda dgn cepat kan? bila kerja dapur siap cepat, boleh la kita fokus kat ibadat lain kan? apa kata buat mcm i ni...kihkih

prepare awal2:
1. cili yg dikisar dgn bawang (ada org siap buat cili kisar halia, cili kisar belacan, etc)
2. kisar siap2 bawang putih, bawang merah, halia
3. sediakan frozen food macam karipap, murtabak, pulut panggang, etc
4. bersihkan & potong siap2 ayam, ikan, daging, udang, sotong, etc
5. potong siap2 sayur yg tahan lama mcm carrot, broccoli, cauliflower
6. sediakan lauk yg tahan lama contohnya sambal hitam, sambal bilis, bilis goreng, tempoyak, sambal belacan, sambal kicap, serunding, budu, etc
7. boleh jugak buat lauk frozen...macam i, ada buat sambal goreng & sambal sotong...bekukan dalam bekas kecil2 ikut kuantiti satu hidangan...nanti panaskan je ikut bekas tu...

selamat berpuasa!! ampun maaf kalau ada salah silap ye :) semoga ramadhan tahun ni lebih baik drp yg sebelumnya :)

9 comments:

Ajan said...

yes! nk try milkshake nana tu.. so far kalau pump sama je la . xde drop pn. hoping maintain sampai sebulan puasa. :))

Allene said...

aku dah kurang pump... susu pun dah kurang.. tp dari before puasa... T_T menyusu pun time malam je...

tp nak try milkshake tu la...

Hanie(SHMA) said...

smlm baru buat pes bawanng..nk senang masak cepat2...sebab baby2 kecik lagi..nk masak cepat je lagi bagus

Chekgu Azrine said...

Akk dh tak pump langsung..petang aish balik dia pulun mana yg ada..hehehe.tp kalau tgkm cara aish hisap mcm ada banyak pulak.xfhm akk..sbb dh lama xpam.

mommycha a.k.a kak jenab said...

Hi nana.
lama tak jejak sini..almaklom le sibuk ngan anak-anak hehehehe.
Thn lpas ku dop pose sebab dlm pantang eh ke dah lepas pantang...ade hari pose ade hari tak.
tapi dah cukup ganti dah.
#ayatcoverline
nana bila nak up tuto buat nasik arab mandy tu?
;p

Kausar Amin said...

maybe penah dgr tapi saya rasa ESP sgt mmbantu ibu2 kekal cergas dan hasiilkan susu yg cukup utk anak inshaallah..

salam kenal tuan blog :) saya suka tips yg last tu. kasi kerja cepat pantas tuntas hihik

puan.mila said...

nana..skrg jgk nak g blend susu..nak try! Tak pernah pun try..hehe

CikNaa said...

ok dah baca.. nak try la buat milk shakes tu. semua bahan dah ada kat rumah..

Fifi Nadhrah said...

fifi tahun ni tahun ke 3 berpuasa dan menyusukan..