Monday, August 11, 2014

AD HOC Trip to Cameron Highland

jumaat-sabtu baru2 ni i pegi cameron highland...biasa la makyong ni tiba2 mengidam nk makan jambu epal (kdg2 i panggil jambu jeruk) & strawberry cicah coklat...dan2 tu jugak rasa nk ajak hubby pegi! org mengandung mmg suka naik cameron kan? :p

hari rabu sebelum pegi tu i susun kata2 nak ajak hubby...mula2 i konon cakap dgn dia cmni sbb nak tengok respond dia;

"abg, jumaat kita pegi somewhere tau, surprise utk abg"
"eh tiba2 je, kalau abg taknak pegi cmne?"
"taknak pegi takpe la sbb ayg gurau je dah book hotel, saje nak test kot2 betul nk buat surprise lain kali..maknanya lepas ni takleh buat surprise camni la, naya kalau abg takmo pegi, hehe"
"eh jom la pegi sementara abg cuti ni...ajak adik2 sekali...tapi pegi mana?"
"cameron highland je pon...mengidam jambu jeruk la"
"ok la kalau camtu...nanti tanya adik2 yg nak ikut, esok book hotel"
"yeayyyy OK abg belanja semua tau"

haaa gitulah alkisahnya...maka hari khamis tu decide nk stay mana & jumaat terus pegi...tgk kat groupon strawberry park resort baru RM200++ utk satu bilik studio ke apa ntah dia panggil...lawa giler kot sbb deco dia moden...tp malangnya groupon kena beli 7 hari sebelum...kalau direct hotel/agoda/booking.com, satu mlm RM500 uols...mmg idok le nk duk bilik mahal gitu sbb utk tido je, bknnya pegi honeymoon lepak dlm bilik...hihi

maka ke century pines la lagi sekali...mcm dah takde tempat lain pulak kn? haha...adik2 ofcoz la nk duk bilik lain, xde privacy la kalau duk sebilik dgn kitorg kn? cuma bilik dia tu i mintak extra bed sbb diorang bertiga yg ikut ni...

ok meh nk cerita satu2...

CENTURY PINES RESORT
sampai lewat jugak dlm 5pm gitu sbb tunggu adik habis class...sampai je terus check in & siap2 semua terus keluar pegi ladang teh bharat yg tak jauh dari sini...owh century pines ni kat tanah rata :) 
adik no.4, 5 & 6 je yg ikut...yg lain tak dapat ikut sbb ada hal masing2...
bagi i century pines ni ok la, tp bukan 5 star hotel...breakfast biasa2 je, tak byk pilihan pon...tempat dia strategik jugak, nk ke brinchang pon dalam 5min je...bilik boleh dikatakan luas & selesa cuma ni hotel lama jadi deco & perabot pon biasa2 je, but not bad actually...hehe...total 2 bilik (deluxe + extra bed + tax) RM600++ satu malam...

LADANG TEH BHARAT
sbb dah lewat petang & byk tempat tutup, kitorang sempat singgah ladang teh bharat je, yg masih terletak di tanah rata...lepas minum teh kat sini, kitorang pon turun ke ladang teh dia utk berposing...cuaca cantik & redup masa ni...
ya Allah geram betol dgn ayish masa ni...sukati dia je nk terjun la, nk berlari kat tangga la, pastu buat2 jatuh ke belakang la...sakit jantung mama!

PASAR MALAM BRINCHANG
lepas pegi ladang teh bharat, kitorang terus ke pasar malam brinchang utk cari makan malam...hubby nk makan steamboat sebenarnya tapi i taknak! haha...i dh teringin sgt nk makan jagung rebus & brokoli goreng...kalau nak tahu, sekarang ni pasar malam besar dh mula hari jumaat sampai sabtu...hari2 ada pasar cuma yg besarnya 2 hari ni la...
dua benda nilah yg i mengidam sgt tu...baby happy kn bila dpt makan? hehe...jambu epal yg yummy & strawberry coklat yg mabeles!
kitorang beli byk makanan kat sini...kat sini jugak kitorang borong 8 bijik bantal peluk besar yg berharga RM15...tempat lain i jumpa diorang jual RM20-29! sini jugak i beli strawberry & jambu epal...strawberry tu satu tray kuning (dpt dlm 10 bekas besar) RM30 only! murahnya oiii...dulu beli rasanya 3 bekas besar RM20 kot...sekarang tgh musim buah sbb tu murah...jambu epal pulak standard price la RM10 satu plastik...
baru pegi pasar ni, dah penuh satu mpv...kena susun balik ni sbb esoknya nk borong sayur2, bunga & buah...kat sini mcm2 la kitoang beli sbb mengikut nafsu sgt :p sudahnya ada makanan yg tak habis pon sbb perut dah kenyang...jgn tiru amalan syaiton ni tau!
makan ramai2 dlm bilik hotel...jagung sini manis2...dah niat nk belikan utk umi bila balik nanti sbb umi & atuk i suka jagung...hehe

LAVENDER GARDEN
keesokan harinya, lepas je breakfast kitorg teruk check out & terus ke lavender garden yg terletak di Tringkap...dalam 15min jugak dari tanah rata...kitorang pegi pagi2 sbb taknak sesak...selama i pergi cameron, inilah pertama kali i jejak kaki kat sini...org cakap lavender garden ni baru jugak buka...dulu pegi takde lagi...
eksyen tau ayish ni, langsung takmo bergambar dgn mama papa...dia duk lari sana sini buat mcm rumah sendiri...
sbb sini baru buka so lavender kat sini ada yg baru nk tumbuh...ada yg cakap dgn i baru 4 tahun tempat ni...yeke?..tapi lawa kat sini, i suka tengok bunga yg mcm2 warna...nak masuk sini dewasa RM5, kanak2 umur 3 tahun ke atas RM3...bawah 3 tahun free...
ayish punye seronok dapat bagi makan ikan...mama yg jenuh nk layan sbb panas...huhu
kenan la deco mcm ni...kalau buat kat laman rumah mesti cun kan? tapi rumah i takde tanah :(
yg tengah warna oren-merah tu org panggil buah cinta...kitorang semua tak reti makan buah tu, membazir je beli...rasa dia kejap masam, kejap manis, kejap kelat...hehe
kaktus boleh beli kat sini sbb murah...rm10 utk 6 pasu...sama je harga mcm kat pasar...owh kat sini pon ada self plucking strawberry...

LADANG TEH BOH SUNGEI PALAS
terletak di brinchang...kitorang ke sini lepas pegi lavender garden...dah letih mendaki kat lavender garden, kononnya nk pekena la teh kat sini...
parking kat atas penuh so terpaksa parking bawah...gigih oi makyong panjat dari bawah tu...nampak tak, nampak tak??? fuhhh lap peluh! baby dalam perut duk tendang2 dah, agaknya dia pelik knp la mama ni byk panjat tempat tinggi hari ni...
ayish sedih masa ni, dia cakap "taknak naik, letih"...aloloo cian sgt anak mama ni tau...nasib baik adik i sorang tu pon taknak naik sbb dia takut tempat tinggi...tinggallah ayish & dia dalam kereta...i kalau dtg sini suka cari scones & vanilla tea...macam biasa la tempat ni, mesti beratur punya kalau nk pekena teh...ramai giler kot org...

KEA FARM
lepas tu kitorang ke kea farm utk cari pokok...i konon2 nak beli pokok herba, i dah aim nak beli mint, oregano & parsley sbb itu je yg i byk guna utk masak...tapi malangnya pusing2 kedai jumpa mint & rosemary je...i tak beli rosemary sbb i kurang suka letak dalam masakan...
dpt la i beli pokok mint, kaktus, bunga apa ntah warna merah tu, pokok cili api, pokok fern & pokok halau nyamuk (mmg fungsi dia utk halau nyamuk sbb pokok ni ada bau...katanya org buat baby oil pakai pokok ni)...boleh bayang tak camne kereta i penuh? haha...harga pokok ni semua antara RM6-RM15 je...
tak jauh dari kea farm tu ada pasar, i taktau la nama pasar ni apa & terletak kat mana...hehe....cuma kat sini happening sbb mcm2 sayur, buah & bunga ada jual...sejak jadi mak2 ni kan, i excited giler nak beli sayur & buah...dulu kalau pegi cameron, harapan la nk singgah beli semua ni...haha

antara yg i beli; sweet potato, jagung madu 3 longgok (baru RM15 ok!), buah kering (5 kotak tu RM 20), sayur2 (satu paket RM1)...murah giler kn? i belikan jugak utk umi, suka la dia dpt sayur fresh...
bunga ni 4 jambak RM30...bunga ni pakai teknologi baru, diorang awet utk jangka masa 2 tahun, bunga akan kekal camtu...

lepas pegi pasar ni konon2 nk pegi cactus point, tapi dah beli kaktus kat sini maka lupakan je la...kereta pon dah super duper padat dari bonet sampai lah seat depan...huhu

BIG RED FARM
destinasi terakhir sebelum pulang ke kemaman...memang dah aim nak makan kat sini, lagipon sini ada jual byk bunga & harga pon boleh dikatakan murah...fresh salad yg ditanam guna kaedah hidroponik baru RM5 utk 2 paket...
antara yg menjadi pilihan i; scone, yogurt strawberry, strawberry smoothies, strawberry sundae, waffle, hot tea & strawberry cheesecake...i rasa mcm tamak giler i ni, semua benda nk rasa...sudahnya baru makan waffle perut dah rasa senak...scone tu share makan dgn adik, teh pon bg adik...hahaha...kemain air sampai nak 2 kan?

makanan kat sini not bad! org cakap raju's ke apa ntah nama lagi sedap drp big red farm ni tapi tak terasa nk try kat situ...hehe
pantang tengok bunga! beli jugak sepasu kat sini walaupon kereta dah mcm sardin...tak kira, kita sumbat jugak! hehe

TEMPAT MENARIK DI CAMERON HIGHLAND:
selain tempat yg i pegi tu, uols boleh pegi byk tempat lagi...tp list kat bawah ni kebanyakannya memang takde dalam tentatif kitorang...sbb ada yg dah pegi dulu rasa tak best sgt...hehe

1. taman agro teknologi mardi di tanah rata
2. gunung brinchang (utk jungle tracking)
3. gunung berembun (utk jungle tracking)
4. bee farm (taknak pegi sbb dulu pegi asyik terjerit2 bila bee hinggap...hihi)
5. cactus point
6. menara tinjau (nk tengok pemandangan dari tempat tinggi boleh la pegi)

banyak la lagi tapi i lupa...hehe...ok sekian :)

16 comments:

.ieLah. said...

Wahidi da 2 3 kali jugak ajak g cameron lg. I pikir2 la sbb naek sana i muntah2. Ahhaha bestnya strawberriesssss

PinKy MoMMa said...

na..gigih nyer la mu panjat tangga tu na..akk tengok yang penat..tak ngandung pun malas nak turun hahahaha..rajin betul kan mu nana oiii...

eh muka seri sgt ngandung ni..anak girl ke kahkahkah..sesuka je nak speku kan..hahaha slmt ari raya nana

Hana Soffelia said...

gigih ok makyong panjat tangga tu. tinggi oii. i mcm u jugak nana, sejak jd mak2 suka nau pokok2, sayur2..

athi FATHIYAH said...

banyak nye tempat u guys pergi dlm satu hari..kagum jap sebab dgn pregnant nye dgn ayish lagi...

sure penat..
nana, lavender garden tu mmg baru pon, rasanya late 2012 baru dia bukak.

tp i xpernah singgah pon..

n i pon fav scones n vanilla tea kat BOH tu.. n mmg rasa xfriendly sgt kan dorg suruh kite memanjat tinggi tu...aritu gi ngn mil i kesian dia sakit lutut trpksa panjat..

Noura Qifays said...

bestnyeeeeeeeeeeeeeeeee...teringin nak gi...

Chekgu Azrine said...

Fuhh..rajin makyong berjln ek..hehe...
Akk dh lama xp CH since 2009..huuuuu

Ibu Dilah said...

wahhh.. bestnye nana.. i suka pegi cameron..suke sgt..sbb tenang dan tengok pokok2 jer, sayur2 bunga2, memang best la.. last i pegi awal thn 2010, tp x tau pun pasal lavender garden tu.. next time kalo pegi lagi wajib pegi tempat tu..hihi

ctmah said...

semuanya tmah tak sempat nak pi!hadehh..kena repeat lagi ni!

Aeen said...

ain pulak baru je pergi minggu lepas hari ahad sampai rabu...heheh...ain dlu masa pregnant mengidam nak makan jambu epal tu la..faveret...2x ngandung..2x ngidam..hehehe...tp yg x bestnya..hari ahad lepas pasar brinchang x bukak..x syokkkkk..rasa x complete je..hehe

puan.mila said...

nana...kaktus lawaa..myesal tak kirim!! :(

sarah shamsyul said...

Lavender tu best.i suke.byk bunga.kalerful.hehe.amboiii sgup nya u panjat tinggi2.klu i,mmg x larat la.haha.

Eh suke manis2 ni.girl ke? Hehe

fifi said...

Alamak alamak....lepas baca ni i pulak rasa nak pegi.adeh cane ni?haha..

Liyana said...

Cantiknya mama ayish ni :)
Rasa nak pwgi cameron la lepas ni heee

LisaLisut said...

haish..mknn2 tu buat i teringin nk g cameron. wpn husben i ckp dia serik nk naik sne dlm ms terdekat sbb lst time dia turun dr sne dia skt perut teruk salah mkn haha.fobia katenye.tp i tliur tgk jambu epal tuuu.xpenh mkn.i if g sne mmg borong sayur n jagung la.bunga ke kaktus jarang hehe.nk scones n strawberry jugakk huhu. xle jd ni..

gigih gile k pnjt boh sg palas. i yg g sne ms xpregnant pn semput!u gigih haha

Fifi Nadhrah said...

bestnye kemeren.. fifi tiap kali pregnant mesti naik kemeren.. hihi.. best sejuk.. lagi satu suke cari ice cream malaysia derang...

Syima Syaz said...

Hiuuuu nak pegi..honestly i tak penah pegi CH lagi.sian kan? This month ingat nak pegi jugak lah