Wednesday, August 6, 2014

Dekorasi Ruang Tamu Sempena Hari Raya

baca betul2 tajuk tu, dekorasi sempena raya tau! haha...sebenarnya tak banyak perubahan pon utk ruang tamu rumah, cuma dekat2 nak raya tu TERRRRshopping perabot sikit kat SSF...hihi...anggap je la rezeki raya kan? tuan rumah dpt baju baru, rumah pon nk "baju baru" jugak   :p

pertamanya, i sgt excited sbb langsir baru siap! sejak i pindah masuk rumah (hampir setahun dah), langsir pinjam yg umi & main gantung bodo camtu je....siapa yg pernah dtg rumah mesti tahu i sangkut camne hehehe....sebabnya, i tempah dgn makcik tapi dia duk tangguh jahit...i mcm merajuk sikit, ada yg simple2 i jahit sendiri je la...tapi eyelet tak pandai jahit maka tempah la jugak & paksa dia siapkan...
nampak langsir tu tak? hehe...i sukakan langsir yg simple sbb tu i pilih jenis eyelet...cerita bab langsir ni kan, kalau nak nampak rumah tu tinggi & luas, sila gantung langsir tinggi sampai siling & pilihlah kain yg berwarna cerah/tembus cahaya matahari...i pilih warna cream & tinggi langsir ni lebih kurang 9 kaki & i lebarkan sikit dari hujung ke hujung...utk jenis eyelet kan, i cadangkan korang guna kain yg lembut tapi berat supaya dapat alunan yg cantik...kalau guna kain ringan, memang tak lawa lah sbb kat bawah tu akan kembang2 bila kena tiup angin...
inilah ruang tamu ku yg tak seberapa...mcm i pernah cerita dulu, i sukakan warna2 tanah macam coklat, kelabu, cream & putih...utk ruang tamu ni i apply warna2 dalam kumpulan tu je asalkan nampak serasi...alhamdulillah, kitorang laki bini memang suka dgn pilihan ni sbb rasa cozy & romantik je...hehe...eh i pernah cerita tak pasal tv panel/tv console tu? lupa daaa
ini pulak pandangan dari sudut lain...rumah ni saiz dia sedang2 je, 20'x70', maka i perlu pilih warna yg lembut supaya ruang nampak besar & tak serabut...konsep ruang tamu ni "english contemporary"...i dari dulu suka konsep inggeris moden, i tak suka rumah yg terlalu sarat dgn bunga atau terlalu minimalis...i nak sesuatu yg simple tapi nampak mewah...alaaaa, selera masing2 kn? asalkan tuan rumah suka & gembira dah la :) pedulik org nak komen apa pon!
ruang makan yg terpaksa berkongsi dgn ruang tamu :)
sudut lain lagi...hehe...kat tangga tu i cat sendiri sebenarnya, gigih ku panjat tangga okey! yg tu i guna lebihan cat momento, teknik cat tu dipanggil stencil...
i tak abaikan setiap sudut dalam rumah ni...ini pulak hiasan tangga yg sangat simple...i gantung khat kufi kat situ...susunan frame tu idea i sendiri...hehe...tapi senget sikit lakiku drill
candle holder yg tulis HOME tu i beli kat SSF...saja beli utk hiasan sbb i sukakan barang2 kaca...coffee table & hiasan atas dia pon i beli kat SSF...
nampak ok kan coffee table tu dgn ruang tamu ni? semuanya i rasa well-blended gituuu...hehe...mcm i cerita dalam entry sebelum2 ni, i lebih sukakan meja kaca yg match dgn console table kat hujung tu, tapi buat masa sekarang ni ada anak kecil & ruang ni memang paling banyak guna, maka jenis "round" & kayu yg menjadi pilihan...ayish siap duduk bersila atas tu okey! cer bayangkan kalau meja kaca, pengsan mama!
kalau uols tengok gambar pertama, mesti perasan sudut ni kan? i biasa tengok org panggil sudut camni sebagai foyer/ruang legar...yg i paham pasal foyer ni, sudut/ruang yg menjadi titik utama bila masuk rumah atau ruang yg org sentiasa lalu lalang...mcm i punya ni, buka pintu depan je, akan nampak ruang ni dulu sebelum masuk rumah...ke fahaman i salah pasal foyer ni? hahaha apa2 je la noks...

frame tu i beli kat SSF jugak...walaupon agak mahal, tapi i dah jatuh cinta dgn frame pokok tu...material dia mcm besi gitu, sgt lawa sbb 3D, eh 4D kot? lalalala...console table tu umi i punya sebenarnya, tak pulangkan lagi lepas pinjam masa buat birthday party ayish...i tak kenan sgt console table tu sbb i kurang gemar warna kayu gitu, tak kena dgn konsep rumah...i dah jumpa yg berkenan di hati & sangat match dgn frame tu tapi tak beli lagi...hehe nanti2 la :p

itu je nk cerita pasal deco kat living hall ni...nanti ada masa i cerita pasal dapur pulak ye :)

eh jap i nak bagi TIPS sikit pasal dekorasi rumah ni:
1. tentukan konsep yg kita suka
2. pastikan pilihan warna tepat supaya rumah kecil tak nampak sempit
3. anak kecil bukan penghalang utk menghias rumah...pilih perabot yg selamat
4. ikut citarasa sendiri, bukan citarasa org lain...takpe org komen negatif asalkan di mata kita cantik & menenangkan
5. nak nampak mewah tak semestinya guna perabot yg mahal, tapi kena bijik pilih & susun atur
6. sebelum membeli, pastikan kita rancang nak letak di mana & sesuai kah pilihan itu? jadi pembeli yg bijak supaya tak menyesal
7. elakkan terlalu banyak corak/warna pada setiap ruang
8. cat rumah terlebih dahulu sebelum beli sofa...dah beli sofa baru tentukan jenis & warna langsir yg sesuai...takde la nanti nampak carca merba

sekian tips drp interior designer wanna be...kahkahkah :p semua idea dekorasi ni hasil ilham sendiri, nasib baik hubby jenis ikutkan je :) i rajin jugak rujuk & dapatkan idea deco dari majalah anjung seri, impiana, apartment & laman...memang selalu sgt beli majalah2 tu selain google je :)

29 comments:

Noura Qifays said...

Perghh! lawanyaaa deco rmh akk... akk deco sndri nie ea kak... lawanyaaaa

Chekgu Azrine said...

Sis xpedulik pun akk nk komen jugak..hahaha..cantik giler tau..giler pun xcntik mcm ni..alahai sis..nti nak tmpah sis jadi ID umah akk ek..hehehe..ttba!!

MamaAliya said...

cantik living hall nana. mesti rasa puas hati sebab deco sendiri dan hasilnya macam upah designer.... =p

Haidasafera said...

Nana,1 day i nak hire you jadi ID consultant i bole tak?
Really adore your ideas & concept.

nUyUL nAdHiRaH said...

cantik...;)

alin said...

cantiknye rumahhhhhhhhhhhhh!!!

Ibu Dilah said...

cantik sgt rumah nana tau... nampak sempurna jer semuanya...

FADLINA MOKHTAR said...

huwaa.lawanya rumah nana.jeles kita.rumah jenis apartment jer,nak deko lebih2 serba tak kena.lucky u.selamat hari raya btw.. :)

Mama Lynd said...

Warna dinding ti warna apa ye?
Krim ke coklat?
Cantik dan damai je warna tu..

safurara said...

apa apa pon i suka sgt rumah u! selesa.rasa tenang dan fresh!

S.n.Fariza said...

mak oiiii.
lawa gila rumah nana

ettyzukhair said...

cik puan nana..tolong deco umah saya pulak please!!! huhu

Allene said...

rajin nooo la mu ni nana... nangis... T___T

Ros Anis Rusli said...

cantik sgt!

asha said...

cantik nyerr rumah nana :) . suke tengok

LisaLisut said...

nice..sejuk je mata tgk hehe

sarah shamsyul said...

Cantik.i pening tgok uma yg tlalu byk kaler or brg phiasan.umah u just nice.x serabut ;)

Rizziela said...

Cantik dan kemas

fazianbatrisyia said...

cantik kemas...ada taste...sy pun suka

athi FATHIYAH said...

sukanya frame 3D tu.nana pintu stor u pon cantik ok..

kelas la...

:) suka ruang makan tu...

Hana Soffelia said...

Bila la nak pegi umah nana ni, tak sampai2 lg..

nana, ayish tak sentuh ke hiasan atas meja tu. Naurah ni pantang letak frame ke apa2 ke mesti duk main..

puan.mila said...

nak g raya...nak g raya..nak g raya!! Hehehe

Bazilah (^0^) said...

cantikkkknye rumah nana. rumah bazi cmne lah ropeee nye nnti huhuhu

Anonymous said...

Accessories dkt SSF boleh jumpa dkt Chatuchak market, Bangkok. Harga mmg jauh murah sampai tak percaya. Pernahla aim 1 bunga besi dkt SSF.. 1 biji RM270, tp elok pakai 3. cancel beli. Tiba2 jumpa dkt bangkok.. harga 1 RM40 yg kecik, RM70 besar.. apa lg. Lompat2 dkt situ. So sape2 nak masuk rumah baru, pegi la situ n sure berbaloi. Penghataran bole cari mcm mn. biasa org buat

Ezzaty said...

im ur silent reader.. dulu follow ur blog sbb nak tgk crite pasal prepareation wedding and now follow sebab deko rumah.. suka sgt all ur idea for ur home. by reading your blog buat i yg x semangat nak deko rumah.

umi aliesya said...

Memang cantik sangat2 deco rumah Puan Nana ni. Saya pun suka colour yang lembut dan menenangkan macam ni.
Bila2 free bolehlah melawat blog saya ni. www.vitamin4mama.blogspot.com

JULIET said...

cantik sangat.. bole x nk u jd ID utk rumah i? pleasee...

JULIET said...

cantik sangat.. bole x nk u jd ID utk rumah i? pleasee...

Putery Amani said...

Salam sis.nk tnye..console table cermin tu bli kt mne.