Thursday, August 28, 2014

Perangai Ayish

hai! hari ni rasa kurang sihat sikit, pening semacam je kepala ni...tp masa pening ni la rasa nak menulis...hehe...dah lama tak cerita pasal ayish, dah besar pon budak tu...dan perangai dia sekarang sangat memeningkan!!! 

i tak tahu la memang fasa dia ke atau i yg silap didik (sobsob)...dia ni macam suka sgt lawan balik apa kita ajar...kalau ikutkan ayish ni i jaga sendiri, tak hantar mana2 so bukan pengaruh luar la kan? i ni rasanya tak pernah nak cakap bukan2 kat dia, tak tahu la mana dia belajar...

sebenarnya bukan la teruk sgt dia melawan tu tapi ada masa mendidih jugak darah i ni...tapi i sabarrrrrrrrrrrrrrr je! takde nk rotan ke apa, yg pasti kadang2 mulut je membebel sbb dah tak tahan sgt...tak pon serabut sgt, i kurung dia dalam bilik...tahu pon senyap! hahaha
ni contoh dia balas balik;

"ayish, tajam kepit kuku tu, simpan balik pls"
"tak tajam pon, tengok ni, haa" -sambil nk kepitkan kuku mama
"tak simpan mama taknak bawak la pegi jalan2"
"nak ikut mama pegi jalan tapi taknak simpan!"

"ayish, bahaya la main kat longkang tu"
"tak bahaya la, tengok ni ha" -sambil acah nk terjun
"eee sukati awak la, ada tebuan kat situ baru tahu"
sebut tebuan baru dia takut sbb dh pernah kena sengat...haha

"ayish, sedapnya nasi mama masak ni"- sambil tunjuk nasi goreng
"tak sedap pon, ni lagi best" -sambil isap getah sbb dia taknak makan nasi

ok tu bab mulut...ni nak masuk bab MENANGIS..ayish ni sangat kuat menangis tak tentu pasal...kadang2 takde apa sgt pon tapi menangis macam kita ni dera...malu jiran dengar la anak oi!!!

pagi2 tak memasal ayish kejutkan i lepas tu paksa2 i mandi...siap tolak masuk bilik air & tutupkn pintu...bila i keluar dia nangis "mama mandiiii"...arghhh tak paham betul anak sorang ni! takda maknanya mama nk mandi sebelum subuh...lalala
dia ni kalau dah mula main basikal atau bawak pegi taman, memang berjanggut la nak pujuk dia berhenti main...mesti hari2 ada drama air mata, taknak masuk rumah atau taknak balik rumah...kadang2 stress je bila org tengok...kita ni terpaksa dukung dia yg tengah nangis tu sbb dah nk maghrib...tapi kalau tak bawak dia main, rasa tak patut pulak nk kurung je dalam rumah...huhu

dgn ayish ni tak boleh cakap "JANGAN"....kalau silap sebut jangan, yg kita kata tu la dia akan buat...mcm i selalu saiko dia...ada benda berkesan, ada benda memang dia balas balik kita cakap...sabo je laaa
satu lagi ayish ni, dia macam suka bagitau "mama, ada org hijau kat luar"..."mama, ada nenek tua kat situ"..."ayish nampak rumah momok"...erkkkk i kalau duduk berdua dgn dia jadi berdebar, dia ni nampak apa sebenarnya? yg i perasan, bila pandang luar sliding door waktu maghrib je mesti dia cakap bukan2 gitu...kalau maghrib je, memang i tak bagi dia main kat pintu sbb risau dia nampak bukan2...tapi tak boleh kira jugak dia ni, kadang2 memang suka cakap mengarut...dalam buku warna pon boleh cakap "eh buruknya momok ni"...i duk fikir momok tu bagi dia sesuatu yg pelik kot...

umur budak2 macam ayish ni memang fasa diorang banyak cakap kn? kadang2 macam org tua gaya cakap tu...dia ni boleh tahan kuat membebel & cakap sorang2 dalam kereta...nanti mula la dia baca plat kereta & signboard tepi jalan...
macam mana pon, ayish tetap banyakkkk perangai baik dia....hehe...dia macam rajin nk menolong kita, suruh buang sampah dia buat, suruh sapu sampah dia buat...pastu sibuk sgt nk bancuh susu sendiri & tolong i masak kat dapur...dia ni ada perangai i sikit2, kalau tengok sepah je mesti mulut tu bising sambil jerit "eee sepahnya! pening kepala ayish"...eleh, padahal dia jugak yg buat sepah! haha

sejak nak jadi abg ni memang manja lain macam perangai dia....suka la duk ulit2 kitorang ni...yg tak tahannya, tiap malam i jadi mangsa korek pusat!! mcm dah jadi habit dia pulak mata pejam pun duk meraba cari pusat i...memang tido i terganggu sikit sbb i geli kot duk main korek2 camtu...bila kita alihkan tangan, dia nangis! huhu bertuah sgt kan budak ni? ingatkan dah wean off boleh la mama tido lena, sudahnya jadi cmni...esok2 ada adik mata panda la mama! huhu

eh panjang pulak membebel, terus hilang rasa pening...hihi
tapi apa2 pon bukan mudah nak didik anak2 kan? i harap perangai ayish ni normal je sbb dia masih belajar, masih byk benda yg tak faham...jadi tanggungjawab kitorang la kan nk didik dia sebaik mungkin? kita sebagai ibubapa, memang hari2 doakan yg baik je utk anak2 & memang akan jaga percakapan supaya tak terkeluar yg negatif kn? yela, apa yg kita cakap ni satu doa maka cakaplah sesuatu yg positif & kata2 yg baik utk anak...bagi dia kata2 semangat gitu...

i anggap benda ni cabaran je utk besarkan anak2, barulah hidup ni warna warni sikit kn? hehe

15 comments:

Allene said...

normal tu nana... biar je dia ngn perangai dia.. nampak bijak dah...

http://nurulwahabdepp.wordpress.com/2014/08/28/hipokrasi-yang-berbekas-di-hati/

DYatie said...

yatie rasa itu normal. tapi cara dia jawab tu buat yatie rasa ' ayish sangat bijak!'.

Ibu Dilah said...

normal tu nana.. anak sy pun cam tu jugak time umur2 cam ayish.. peringakat umur diorg skrg mmg camtu la perangainya.. memang menduga betul.. kena sabar byk2..

malynd_anggun said...

pandainye ayish ckp..mikhail xreti ckp lg..mikhail suka bebel tp xtau la dia ckp bahasa minion ke hape..haha..tp layan kan aje laaa..dia pn pantang ckp jangan, no! or tak bole..nnti dia bab! kan kite balik..pukul kite.. alahai..sape ntah yg ajor tuuu..huhu.. mencabar kan didik anak ni..tp seronok..everyday learn new things.. :)

Aeen said...

sama je la dengan Raees nana..jangan la sebut perkataan jangan...lagi cakap jangan lagi la dia buat...bab nampak benda pelik2 tu Raees pun sama gak..kadang2 kalau balik rumah MIL dia takut sgt nak masuk bilik..dy leh cakap.."ma ade momok..eee akut.." kite pulak yg risau...huuh..

cik hani said...

perangai nak dapat adik tu.. hehehe

budak nakal ni nanti cerdik..

Anonymous said...

nak comment jugak, walau nana tak kenal. (tapi Fahmi kenal kita. lambai kat Fahmi)

baca entry ni ketawa sorang sorang. Fahmi, comelnya anak Fahmi. Nana, ragam mcm ni la yang membuatkan each anak tu special di mata dan di hati kita.

cherish lah moment2 ni. nanti dah besar, kita terkenang kenang...

:)

Chekgu Azrine said...

Sis..akk perasan kanak2 yg nak dpt adik mmg suka bt provakasi.dulu yaya sblm dpt aish sllu sgt ada perangai camtu.perangai tu lekat smpi skang tau.geram akk.tahun dpn dh nak mask tahun 1.tp still dok suka nangis2 lagi xpepasal

Liyana said...

hehe comel perangai ayish heee

Siti Nursyamimi said...

ayish budak bijak! sama je perangai ngan yaya..kuat nangis xtentu pasal, lagi kata jangan lagi dia wat..last daku biar kan je nana.. pastu suka bebel bila kita ckp..hahaha..kdg2 geram rse nk gigit je..

Hanie(SHMA) said...

sabar je la ngan perangai anak2. sama mcm anak hani. mcm mana eik awak didik anak x sepahkan rumah. kalo anak hani. nk sepah2kan je..kdg2 penat nk suruh kemas

Nadt said...

Ayish budak bijak tapi tang momok tu eiii scaryyyyyy..

athi FATHIYAH said...

nana, biasa kot ayish macam tu...
fasa belajar.
cuma kita mmg kena sabar n bagitau tak elok ckp mcm tu kat orang dewasa..
lama2 dia pon paham.

btw bab nampak momok ke ''pak cik ke makcik '' tu, kadang2 mmg budak2 leh nmpk..

kitaorg ada refer dekat ustaz Uzip (based kat KT) untuk scan sama ada budak ni jenis boleh tgk benda halus atau tak...

Syima Syaz said...

Memang macam tu kot nana... sama lah i pun hadap situation yang sama cuma aisya belum pandai jawab balik sebab dia belum pandai cakap panjang2... jgn kata anak yang nak dapat adik, aisya yanh belum ada ura-ura nak adik ni pun makin lama makin manja... maybe sebab mak dia dah ada depan mata 24jam. Yang i tau, anak2 kita ni bijak... dengan orang lain perangai dia lain, dgn kita lain.. hahaha so agaknya memang fasa ni macam tu la. Kadang2 hilang sabar jugak tp most of the time sangat2 enjoy tengok peel depa ni... kenangan..

amal said...

huhu sama mcm shaheem jugakla. skrg ni kalau kita larang ke ape dia pandai jawab balik, tak nak! jerit kuat2 kat kita. amal selalu buat dek ngn dia. buat x layan. last2 dia cari kita balik.. mmg peel dorang camtu kot. nanti dah 3 thn lain pulak peelnya