Monday, September 15, 2014

2nd Pregnancy

hai...pregnant kali ni tak banyak update entry macam masa mula2 tahu mengandungkan ayish...hihi...pls blame my hormone :p semua benda rasa malas nk buat tau! kali ni nak cerita sikit pengalaman sepanjang tempoh 26 minggu mengandung...kira summary je la untuk setakat ni...

alhamdulillah baby sihat...5 bulan pertama i mabuk teruk siap turun berat badan lagi...tapi segalanya berubah masa hari raya baru2 ni...kiranya masa raya tu dh melepasi tempoh mabuk la...boleh bayang kn macam mana heaven nyeee makanan masa hari raya! semua benda i sumbat tau...sekali dalam tak sedar, i naik 6 kg dalam masa 2 minggu...serius tak tipu...i sendiri terkejut, doktor pon terkejut...sgt mendadak berat naik...

maka terpaksa la i buat MOGTT (minum air gula) utk pastikan yg i takde gdm (kencing manis masa mengandung la senang cerita)...alhamdulillah result mogtt i normal *fuhhhh lega*...berat baby pon normal selari dgn usia kandungan...doktor cakap sah2 la berat tu dah jadi lemak kat badan i hehehehe
eh selit pic ayish jap...betul la org cakap budak ni mudah mengikut...tak pasal2 dia masukkan belon dalam perut & cakap ada baby mcm mama...huhu

ok sambung balik...total berat naik dalam tempoh sebulan lepas raya (setakat ni) adalah 10kg!!! giler jugak la sebulan naik 10kg tapi i akui memang i langsung tak boleh nk control makan...tiap masa mengunyah je...doktor dah nasihatkan i supaya diet sikit, ambil yg perlu je tapi i gagal lagi kawal nafsu makan...ampunnn!

mengidam? setakat ni mcm takde kot mengidam bukan2...makanan kegemaran pon takde kot tapi i suka makan kek & benda manis...air manis & air sejuk i tak suka pulak tapi bila bab makanan, i akan cari yg manis2...ohhh nikmatnya!

masa trimester pertama, kesihatan i kurang baik sikit...nak cerita kat sini pon malu..cukuplah yg rapat dgn i je tahu apa masalah i...kihkih...dh cuba mcm2 cara tapi tak menjadi akhirnya guna satu kaedah ni baru masalah tu selesai...doktor cakap masalah ni normal je untuk org mengandung sbb perubahan hormon...tapi i la yg tak selesa...

persiapan? i baru beli beberapa helai baju & blanket, itupon kirim kat intan...selebihnya i tak buat apa2 persiapan lagi...bukan tak excited nak sambut org baru tapi sbb dah ada pengalaman, i rasa mcm takde masalah kot pasal ni *kononnya la* 

contohnya: 
1) i takkan beli baju banyak2 macam ayish dulu sampai ada yg tak sempat pakai pon...apa yg i rancang, beli yg betul2 perlu je, nanti baby dah lahir baru topup...ikut pengalaman masa ayish, masa majlis aqiqah dulu kemain ramai hadiahkan baju..
2) stroller boleh pakai yg ayish dulu..
3) breast pump pon masih berfungsi...cuma disebabkan banjir hari tu, ada beberapa bahagian yg perlu diganti sbb berkulat...i dah jumpa kat mana nk beli spare parts medela freestyle tu...alah sekarang ni on9 je, senang!
4) baby cot pon boleh pakai yg ayish...rocker fisher price pon masih elok i simpan & memang boleh guna utk adik ayish...kiranya barang2 besar takde apa sgt yg nak dibeli pon...

i ada satu tabiat buruk mengandung kali ni...i SANGAT MALAS lipat baju...rumah dah macam tongkang pecah tau...nasib baik rumah 2 tingkat, boleh la sorok baju yg menggunung tu kat tingkat atas...i pulak jenis tak suka hubby lipatkan, mula i komen tak puas hati, jadi lebih baik hubby jgn tolong lipat...akibatnya pulak, baju2 dah layak jadi tempat kucing beranak...hohoho

mentang2 hubby i cuti 5 bulan, maka i agak "bermanja" sikit...sepanjang 5 bulan i tak cuci tandas, tak sidai baju, tak mop lantai...lalalalala~ kadang2 cik abg tu yg tolong masakkan & dia yg byk handle ayish...tugas i byk goyang kaki, tengok tv sambil mulut ngap ngap ngap...sebab ni lah badan mcm dipam...

perasaan? sumpah kali ni rasa nervous sikit...masa ayish dulu rilek je sebab takde pengalaman...tapi kali ni kalau fikir bab beranak, mesti meremang bulu roma sampai rasa darah naik kat kepala...over kan? tp itulah hakikatnya...bila dah rasa sakit beranak, sakit contraction tu macam mana, buat i sangat berdebar menanti hari...lepas ni nak mula buat perineal massage la...hehe

eh nak cerita wishlist i pulak...wishlist ni mungkin disebabkn hormon mengandung, maksudnya bila2 je kot boleh hilang & abaikan segala keinginan ni nanti...hehe
1) babyzen yoyo stroller: konon2 nak ganti quinny zapp xtra tu kepada stroller yg lebih compact supaya mudah bawak travel jauh...kononnya lah!
2) gelang emas tomei...chomel nama dia...i dah ada pandora so i minat la jenis gelang camni...tapi i rasa chomel ni lagi berbaloi beli sebab emas 916...akak ipar i beli, dia cakap charm tu paling murah RM 150, ringan & simple sikit la...
3) set pinggan corelle terbaru...B Frame collection nama dia...ahhh lawa!!! i kalau bab pinggan ni kan, lagi suka yg plain atau kalau bercorak pon biar simple je...
4) mesin jahit tepi brother model 3034d overlock...taktau la apa motip nak benda ni...hahaha...btw i punya mesn jahit tergumpal benang!! tak pergi servis lagi...tak berani nk godek sendiri sbb still under warranty...

tapi semua wishlist tu i tahankan dulu sbb bila fikir balik semua kehendak je, bukan keperluan...org terengganu cakap "galok" nak macam2 padahal benda dah ada...kena saving sikit sekarang ni sbb buatnya beranak czer macam ayish, kurang2 kena ada 6k...insurans tak cover czer sebanyak ni & kalau boleh semestinya takmo berhutang...kihkih...eh jgn tanya kenapa tak beranak kat hospital kerajaan sbb i ada seribu alasan sendiri...lalalala~ lagipon kalau boleh hari ke7 atau 14 lepas beranak nk buat akikah terus mcm ayish dulu..tp kali ni beranak musim tengkujuh, taktau la cuaca ok ke tak nk buat kenduri..huhu

nanti kalau dh selamat beranak baru fikir pasal nak tunaikan wishlist tu...doakan i dapat beranak normal kali ni! tapi i ada satu lagi keutamaan sebelum wishlist tu...nanti la i share kalau apa yg i plan ni terlaksana...tak boleh la nk gebang sekarang, buatnya tak jadi MALU je! haha...kalau plan tu tak menjadi, baru boleh habiskan duit utk shopping segala kehendak ni...hihi

due date bulan disember nanti...risau jugak kalau banjir teruk macam tahun lepas...i doakan supaya semua dipermudahkan je, tak kesah la beranak kat mana2 pon janji selamat...apa2 pon i tetap kena buat persediaan awal utk hadapi banjir...huhu...doakan yg baik2 utk i okey :)

nak tahu gender baby?? nanti la k...main teka2 dulu...siapa dapat teka dgn betul, nanti i bagi hadiah kasing sayang je :p

20 comments:

wan! @ sYadZ .. shaM @ sHo said...

salam nana..selalu SR je..tapi kali nie tergerak nk komen..congrats on 2nd pregnancy..pastue rasa cm bby girl kali nie..btul ke? hehe..pape pun take care ye.

hanizan zamhuri said...

boy juga kan....rasanya nana ada bgtau dlm entry dulu..hehe

.ieLah. said...

wishlist sempena emosi mengandung tu banyak betul. hihihihi

Chekgu Azrine said...

Semoga semuanya dipermidahkan..terkjut jgk akk..10kg ke naik..xpasan sgt la sis gemuk..seyes..

cik hani said...

kali kedua mengandung, mampu berjimat sikit kan sebab banyak recycle barang anak first..

usahkan orang yang mengandung..kami yang perut kosong pun malasnya rasa nak buat kerja.. rumah pun bertonggang pecah jugak

nUyUL nAdHiRaH said...

tahniah nana...;) tgk wishlist2 ni gaye2 mcm nak dapat baby girl je ni...;)

athi FATHIYAH said...

suka desserts manis2 kan
wishlist pinggang mangkuk corelle yg cantik

gaya semua baby girl ni...

malas lipat baju tu i tak pregnant pon mmg malas..hahahha

good luck nana, kita cuba yg terbaik usaha utk bersalin normal..kalau diizinkanNYA iallah dapat..
kalau tak dapat, pon kita kena syukur sebab dah tertulis bahagian kita masing2

Liyana said...

kemain wishlist dia... hehehe comel!

Allene said...

rindu plak moment mengandung ni... jemput singgah blog Sah!!! Kudis Buta.

nida-razak said...

banyaknya wishlist..hehe..semoga dipermudahkan ye nana =)

LYAfrina said...

congrats dear...
take care ye..
moga semua wishlist ni tercapai..insyallah..

wow..x sangka jumpa org ke taman ye.. insyallah next year pindah duk situ..mudahan x banjir la..
salam pkenalan ;-)

cikcoklat a.k.a Haiza said...

wishlist no.2 tu tak pegnen pon memang akan mengidam jugak..hahaha...

Fifi Nadhrah said...

nana.. inshaAllah boleh bersalin normal.. set kat minda dari skrg.. banyak bace pengalaman bersalin orang yang best2 dan bayangkan.. inshaAllah boleh..

fifi dulu pon takut jugak.. tapi lepas dapat buat homebirth.. rase nak beranak je lagi.. opppsss!~

SUHAILAH RAMLI said...

seronoknye tengok orang ngandung..sy pun mabuk teruk cm awak kalu ngandung..
rasa cam baby perempuan jerk..huhuhu
tahniah

mrs kayrul said...

ntah2 BOY jugak kot...bagi ayish geng main bola sama2....

Shakina Farhan said...

ini semua alasan je kan.......hahaha..go for yoyo! hehe..bee tu pn konon2 mengidam sgt..:P

Anonymous said...

Nana.. recaro lg best dr babyzen tauuu.. hihiii

Elya Roza said...

congrats nana...
elya rasa baby girl kott ...heeee

Syima Syaz said...

Amboi wishlist...
I yg patah kaki pun wishlist panjang tapi lepas dah sihat trus hilang semua semangat nak beli itu ini... trus delete...huhu gile kan patah kaki pun mcm.mengidam

Mrs.Farhana said...

congrats dear, n take care.

sama la kt due date dec ni..;)