Wednesday, September 17, 2014

Dekorasi Dapur Saya (English Country Style)

eceyyy dapur idaman lah sangat! padahal dapur yg menyedihkan *sobsob*...eh takde la sedih mana pon sbb dah redha, maka masih boleh rasa gembira dapat masak hari2 dengan keadaan yg cukup selesa...untuk yg tak tahu apa2, boleh refer entry lama i [LINK] yg mana ada cerita tak best di sebalik kitchen cabinet ni...takpe, let it goooo let it goooo~
pic google ni lah i gunakan sebagai sumber inspirasi...i sangat berkenan design kat hood, oven & stove tu...i suka bila "batang" hood tu tersembunyi...very-the-english kn? hihi
susah nak dapatkn full view dapur ni sbb ruang sempit & pintu pon kecik...memang tak dapat nak tunjuk the whole kitchen...saiz dapur pon "comel2" je...ni pandangan dari wet kitchen...kabinet ni pakai kayu nyatoh & table top solid surface...i mmg suka kayu tapi malangnya table top tu i request granite, lain yg dpt...i dah cerita pasal ni!! 

btw pasal solid surface tu i tanya 2 vendor yg dtg rumah i utk betulkan apa2 yg patut...diorg cakap ini terang lagi jelas adalah solid surface! huhu...keburukan solid surface ni cpt calar, tak best!! tapi setakat ni i mengganas guna table top tu kan, x nampak lagi mana calar cuma x boleh la nk memotong terus atas tu mcm granite...
ini pandangan dari bilik tetamu...i suka sebenarnya kabinet dapur ni tapi sayang bila sedikit cela, boleh merosakkan pandangan mata...huhu...padahal kesilapan "bodoh2" je yg kontraktor ni buat...takpe, lupakan pasal tu! bila design macam ni, i ada banyak tempat untuk simpan barang2...suka!!

dapur ni ada kipas tapi masa memasak kena letak kat no.1 je sbb nanti dia tiup2 api kat dapur tu...i tak suka buat kerja/memasak dlm keadaan berpeluh, maka kipas lah penyelesaiannya...dah letak kipas kat dapur ni kena rajin cuci la sbb cepat kotor & kena pastikan takde debu...
ini bahagian yg paling i benci...kalau baca link yg i bagi tu, mesti paham kn? huhu...ni pic lama sebenarnya, kalau ikutkn keadaan sekarang, ada i ubah sikit2 kat area rice cooker tu...
pandangan dari pintu dapur...kalau cerita pasal fridge magnet kan, i suka letak kat tepi fridge, tak suka nak letak kat bahagian depan sbb rasa serabut...hihi
kat sinilah i masak setiap hari...bila dah pilih dapur warna putih, maka kena rajin la untuk maintain keadaan dapur...memang kena RAJIN RAJIN RAJIN kalau taknak dapur nampak kotor...tp bila pilih putih ni, dapat buktikan yg kita ni pembersih sbb memang kena sentiasa bersihkan! haha...gigih iols sental minyak & hasil tumisan yg terpercik sana sini...i akui, mmg susah jugak nak maintain sebenarnya tapi kalau dah suka tu takleh nk buat apa la kn?
sink kat sini i byk guna utk cuci sayur, basuh beras & cuci tangan je...tak cuci pinggan kat sini...bekas kaca tu biasanya i letak buah2 atau sayur yg tak disimpan dalam peti ais...
ni lagi satu pandangan dari pintu dapur/ruang tamu...boleh bayang kan macam mana susahnya i nak dapatkan gambar keseluruhan ruang? kalau dari sini akan nampak wet kitchen (sebenarnya tak layak pn nak panggil wet kitchen sbb i tak memasak kat situ, ruang tu cukup2 je untuk i cuci pinggan)..
sebenarnya tema dapur ni i nak buat white+red...tapi merah tu secara minimum je, cukup sekadar hiasan yg kecik2 & periuk...i dah lama cari lapik kaki warna merah yg panjang & cantik tapi tak jumpa lagi yg berkenan kat hati..

ruang ni banyak fungsi tau...kat sinilah tempat i memotong, hidang lauk yg dah siap masak, makan kat sini kalau taknak sepahkan ruang makan & kadang2 jadi "coffee corner" bila hubby ada...bar stool tu konon2 nak beli kat ikea tapi jumpa pulak yg sesuai kat SSF, simple je kan? rasa macam nak tambah lagi satu kerusi je sbb muat lagi tu nak letak...nanti anak kn makin bertambah...hehehe
coffee corner ni hanya valid bila hubby turun darat...i buat macam ni supaya mudah kerja nak buatkan dia air...cik abg i tu suka minum kopi/teh...kalau dia kat offshore, mmg i rombak balik la ruang ni sbb i tak layan sgt air2 manis ni...hihi


RUANG MENCUCI
ruang sekangkang kera ni la tempat i mencuci segala benda...ruang ni kecik sangat, muat sorang je kalau tengah mencuci...ruang ni memang dah ada masa i beli rumah, dah siap dgn konkrit tu, tinggal lagi i tempah pintu je utk jadikan kabinet...ini pandangan dari laundry room..
kecik kan? ruang ni agak semak sikit sbb byk buat kerja kat sini..hehe...water dispenser tu mak mertua bagi, kitorang dah blur nak letak kat mana...ingat nak alihkan kat tepi dinding belakang ruang ni (kat laundry area) tapi paip dia pulak pendek...huhu...asalnya kitorang nak beli coway sbb slim & jimat ruang, tuptup mak mertua call cakap nak hadiahkan yg ni sempena birthday fahmy hari tu...terima je la kan org dah bagi...
rak yg i gantung utk keringkan pinggan tu i beli kat ikea...jimat ruang bila gantung macam tu...kabinet sini warna coklat sbb banyak main dgn air, kalau putih kang cpt nampak kulat/lumut......ini pilihan hubby okey, ku ikutkan saje...hehe...tapi i mcm nak cat warna putih je utk kabinet atas...agak2 ok tak?
bagus jugak ada tempat mencuci macam ni utk rumah yg kecik...kalau rumah besar boleh buat dry & wet kitchen, itu lagi seronok :)
kalau ikutkan, kontraktor hanya sediakan satu sink je, lagi satu tu kitorang tambah...sink kat dapur kitorang pakai jenis rubine, sink asal tu la yg kitorang bawak kat ruang ni...ada 2 sink senang sikit walaupon dua2 sink kecik sebenarnya...nak cuci kuali besar pon agak susah...huhu

nanti kalau ada masa, next entry i nak share susun atur dalam kabinet dapur...luar kemas, dalam pon kena kemas & bersistematik la kn? baru senang nk memasak...hehe

kalau BANJIR lagi, taktau la nak cakap apa...sah2 la kayu putih tu akan jadi kotor...huhu...masa banjir tahun lepas kabinet ni tak siap lagi...apa2 pon kena redha je, takleh nk buat apa dah..huhu

P/S: auto gate pon dah pasang...tapi tak reti nak cerita macam mana...hahaha

20 comments:

Irma Putri said...

cantiknye lahai kc kayu solid nih... irma punye dapur lg kecik kangkang kera... belum buat KC lagi.. yg ade tmpat membasuh pinggan je... nak tunggu tabung penuh ntah bile...puas cuci mata dapur nana

Allene said...

nana.. kenapa kat wet kitchen cabinet door tak warna putih.... ?
entry terkini...progress diet

ameris said...

akak pun suka putih jugak nana, tp sbb kc yg tersedia ada dah kaler cekelat, redha je.

.ieLah. said...

Auto gate tu sy dah perasan! Hihihi..

cplud miera said...

wow nana.cantek dan sgt kemasnya :)

fazianbatrisyia said...

cantik dah tu,
dapur sy lg kesian....sob...sob

Chekgu Azrine said...

Suka putih tp blm ckup gigih n rajin la sis nk menyental...hahaha

Fizah said...

ada wet kitchen rupanya..hihi...comella ada ruang khas utk kerja2 mncuci ni...bagusla...cat putih pun ok nana...mesti kebabom hasilnya...

Miss N said...

Puas baca!Bnyk sgt pic. Hihi.

Ros Anis Rusli said...

cantik sgt KC nana.. :)

Iryani Azlan said...

kemas dapur rumah Nana, macam dapur rumah Yanie memang tak boleh la putih.... tapi Nana berkenaan kitchen cabinet top tu yanie punya adalah solid surface tapi tak berkilat macam Nana punya tu.. Maybe Nana punya tu betul2 granite kot tapi takut tak 100% saja... Tapi kitchen putih ni memang cantik and sesuai untuk orang yang rajin bersih macam Nana.. huhu kalau yanie, macam susah je tu sebab la yanie pilih hitam and coklat je...

SUHAILAH RAMLI said...

cantik sangat KC tu..bersih dan kemas..teruja nak KC camtu jugak..tp takut tak terjaga..kikiki
tahniah..

Mrs.Farhana said...

nana, cantik sgt dapur..inspired sgt..tapi klu kt tak gigih sgt nk full kc putih..sbb tak bp gigih nk cuci every time lepas guna..hihihi

SueAnnie said...

Nana.. buat kat mana dapur tu.. nak tau jugak.. takut terkena je..

..:: WiRdA ::.. said...

hi nana,
first time jenguk sini.
dah terbaca citer kegemaran. saya kalau bab umah, mmg berminat pada deco dapur je. tapi tu la dulu bercita2 lain dpt hasil lain..

ni sbb risau solid surface tercalar la, kotor la.. dah terpaksa decide kaler hitam..which is tak minat pon..:P

dan skrg rasa nak reno dapur..kekekek

thehealthinspector said...

Salam kenal..
Cantiknya dapur.. saya x berani nak buat dapur kaler putih..takut tak larat nak sental! Hahahha

Jemput join GA :
www.thehealthinspector.wordpress.com

Shakina Farhan said...

boleh bygkan......sbb da pnh gi..hahaha..

pasal cat putih tu kina sokong! hehe..

pasal sinki tu lps baca ni terpikir mcm ok x kalau pakai sinki deep yg 1 tp lebar tu..sng sket nk basuh kuali kan..em..boleh dipertimbangkan..wlpn suke ade 2 sinki..

athi FATHIYAH said...

i setuju u cat kabinet kat wet kitchen tu dgn warna putih..or pink? heheheh

baru nampak senada dengan dapur english style u tu...

i harap x kena banjir la kawasan umah u kali ni..kesian n sedih nya kalau banjir kotor kabinet tu nanti...

bahagiah dapur u yg i paling suka is coffee corner tu...
menarik..jarang sgt nampk org buat area mcm tu tapi tak bersambung dengan dapur..i mean biasanya kan orang connect sekali ngn dapur..
u asingkan letak dekat dinding ke arah bilik bawah kan?
good idea..

i nak buat cm tu gak nnt, tp takut ganggu laluan dari depan ke dapur/laundry plak...

thanks nana, suka bca entry deco2 u ni especially bab dapur..byk tips n pengajaran leh dapat..

Z@i Z@mR33 said...

cantik...suka la tgk kaler putih2 cmtu

nurin khairi said...

kenapa dgn counter top tu? contractor KC nana cakap yang tu quartz ke tp sebenarnya solid surface? (teka je)

anyway, ada pasang lampu bawah kabinet tak? ataupun ada query tapi tak buat? teringin la nak pasang lampu bawah kabinet tapi tak pasti bajet dia, ataupun benda cenggitu boleh buat lain kali.