Monday, September 8, 2014

Open House & Birthday Party

OPEN HOUSE
nak cerita pasal open house raya dulu (walaupon raya dah habis)...open house ni buat kat rumah my mom sbb dia combine sekali dgn office...tahun ni tak buat kat office sbb kawasan tu berdebu sibuk dgn construction...umi pasang 3 khemah arab je depan rumah...majlis ni minggu terakhir syawal, 24hb rasanya..
ni masa awal2 pagi tengah set up segala benda...yg baju hijau tu semua staff...
bila dah combine rumah+pejabat, bilangan tetamu yg dianggarkan tu agak ramai la...my mom buat makanan utk 700 org makan...ada catering, ada tempah dgn org, ada yg buat sendiri, ada yg i buat jugak...hehe
majlis bermula pukul 12pm-5pm...masa 12.30-2pm punya la ramai org datang sampai tak cukup tempat duduk...masa tu lunch hour, so supplier & customer kitorang ramai dtg waktu tu...lepas pukul 2, geng2 usrah & mengaji umi i pulak datang...kitorang adik beradik jemput kawan2 pukul 3...ok la sbb berperingkat datang :)

menu:
nasi arab
nasi tomato
laksa penang
bihun goreng
kueh tiaw goreng
mee kari
satay
rendang daging
gulai kambing
kambing salai
ayam masak merah
ketupat
lemang
cendol
kuih muih lebih 10 jenis kot?

kat sini segala kuih muih & kek kitorang letak...kambing salai yg dh siap potong pon kitorang letak sini...i sempat jugak buat kek coklat tapi masa ni tak hidang lagi sbb meja dah penuh...kambing salai buat 2 ekor je, cepat giler habis...nasib la siapa yg tak dpt merasa tu...hihi
buah2 simple je...epal, rambutan & dokong...dadih yg i buat pun bantai letak kat meja buah ni je...haha teruk betul kitoang susun...
masa ni tetamu dah mula ramai datang...sempat la snap sikit gambar, lepas tu sibuk layan tetamu je...penat makyong! 
cendol i bantai 5 mangkuk!! haus sgt layan tetamu, tiap kali kawan2 datang, semangkuk i amik...hihi

i makan sangattttt banyak!! inilah punca i naik 6 kg dalam sebulan kot? hahaha...tak pasal2 kena buat MOGTT! sobsob
kesayangan!! yg i dukung tu anak sedara, shakeela si gebu comel...
antara blogger yg datang (yg dah memang selalu jumpa pon diorang ni sbb kemaman-kuantan bukannya jauh sgt)...dari kiri: kina, saya la tu, padilah & intan...tengok la perut masing2...hehe
lanje pic makyong sekeping...masa ni 5 bulan mengandung, dah mcm mak penguin kan? hidung dh semakin mengembang :p 

**************************************
BIRTHDAY PARTY

sehari sebelum open house, blogger kina buat birthday party shahadah+aqiqah shafiyah+open house...
birthday girl...gambo dgn baby lupa nak amik...hihi
blogger jugak...dari kiri: i yg bambam, hana, kina, padilah & kak yaty...
bukan anak2 je, mak-mak pon sibuk nak merasa kek tu...i suka kek tu!! tq kina :)

**************************************
sabtu baru ni i meraikan amani pulak...amani si anak dara intan pon dah masuk 2 tahun!
eh2 mana satu birthday girl ni? adam anak blogger nadia pon kemain ha duk depan kek...kihkih
asyik2 muka blogger ni je! haha...nak buat cmne, kitorang ni kiranya blogger yg duk pantai timur...ada yg kenal masa zaman bride to be lagi.. dari kiri: hana, intan, nadia, put
sebelum masing2 nak balik...tq intan! makanan sedap...

11 comments:

puan.mila said...

Ala i xda punn..hehehe

✿ Atin ✿ said...

sedapnyaaa..

Chekgu Azrine said...

Seronok tgok persahabatan antra bloggers yg terjalin erat...*skli ayat novel..haha

Hana Soffelia said...

peguin pun peguin la nana. janji comel gebus mcm emma maeombong. Eh!

hahaa

wa terliur la baca list makanan kt rumah umi u tu..

Allene said...

ni group caw. pantai timur... ihihihh

Aeen said...

banyak nye makanan...hehheh....
sangat menyelerakan....:)

athi FATHIYAH said...

bestnya

sokmo i jeles sebab i xpenh lagi jumpa korang semua ni..
balik tganu time raya /cuti skolah je..
masa mmg spend dgn family je waktu tu...
harap2 ada rezeki pnjg umur jumpa korg semua

ameris said...

meriahnya nana

safurara said...

hehehehehe.asek2 muka ni je.yelah,nk dtg kan jauhh.hehehe

Fifi Nadhrah said...

bestnye.. dapat jumpe sesame blogger..

SueAnnie said...

Nana... kedai kat mana.. nak tanya harga langsir la..