Wednesday, September 24, 2014

Susun Atur di Dapur

seperti yg dijanjikan, hari ni nak share susun atur kat dapur...entry lepas i dah share kabinet dapur, hari ni kita intai sikit apa susunan dalam kabinet tu...semoga dapat manfaat utk readers tentang "how to organize a kitchen"...dapur i sedang2 je, tak terlalu besar & tak terlalu kecik...

i punya idea ni pon bukan la best sangat & ada je lagi bahagian yg tak berapa kemas, sekadar berkongsi seadanya gitu...hehe...jom intai!

i mengamalkan konsep dapur tertutup (semua nak simpan dalam almari), kurang gemar dgn "open concept" sbb rasa mcm mudah terkena debu/kotoran...hehe...

dalam balang kaca tu i simpan gula, serbuk coklat, serbuk kopi, macaroni & segala jenis pasta kat belakang tu...
bahagian bawah pulak i guna bekas plastik je...i simpan segala jenis tepung & antara barang buat kek/kuih (baking la senang cerita)...dalam bekas kaca kecik tu jintan manis & jintan putih...
dalam bakul tingkat atas tu pulak i simpan stok makanan dalam tin macam sardin, susu pekat, barli, mayonis, planta, santan kotak, etc...bahagian bawah pulak i letak susu tepung & herba2...
dalam bekas tupperware merah ni i letak garam, serbuk kari, serbuk kunyit & stok sup bunjut...oh label ni semua i buat pakai microsoft word je & print atas sticker paper...mudah kan? 
rak bertingkat warna merah ni i letak barang2 yg biasanya i guna utk breakfast...paling atas i letak cereal, roti, butter, etc...bahagian tengah i letak minuman instant mcm kopi, oat, nestum, susu kambing, etc...paling bawah pulak biskut dalam pack kecik...ruang ni tersorok sikit :) alamari atas pulak segala jenis kerepek (nak beli bakul lepas ni supaya nampak kemas sikit kerepek tu)
nahhh i bagi gambaran sikit kat almari/ruang mana yg i guna...senang nak capai sebab sebelah je dgn dapur...
almari atas sink ni pulak i simpan set cawan yg akan digunakan bila tetamu datang je...jarang sangat i guna set2 ni utk kegunaan harian...semua ni hadiah kawin i, takde satu pon yg i beli sendiri...hehe
ini i susun balik...set warna putih semua letak kat bahagian bawah...yg berwarna/bercorak i pindahkan kat atas...nampak ok sikit kn?
bahagian atas i susun segala jenis gelas...yg ni pon 100% org bagi hadiah kawin, takde dah nk beli2 :) bahagian bawah pulak i dah ceritakan awal2 tadi...kalau perasan kat tepi kabinet ni, ada nampak botol kaca...botol tu i gunakan utk simpan minyak yg akan digunakan semula...
yg ni tinggi sikit...i kena guna stool utk panjat...ruang ni i gunakan utk simpan bekas2 plastik...
ini gambaran ruang yg i ceritakan...kitchen cabinet i ni kan, terlalu banyak lagi ruang yg tak digunakan...masih kosong & mungkin akan dtg baru penuh...hehe...i suka almari yg byk ruang!! 
kalau perasan, dekat almari "bertiang" kiri kanan tu ada laci kecik...salah satu laci i simpan plastik & disposable glove...

laci sebelah lagi i simpan balang kaca...balang ni pon ada label sebenarnya tapi masa ni i baru lepas cuci & buang label lama...tak tampal lagi label baru...hehe...sini i simpan udang kering, asam jawa, asam keping, etc...
 
kat sini i simpan set periuk vantage, vision & tefal...set ni i terpaksa letak tempat tinggi sbb risau pecah kalau ayish main...kihkih...btw, kalau zoom tang periuk tu, penuh hitam2 kat bahagian bontot dia...penat dah i sental tak tanggal2...huwaaaaa...
sebelah kanan tu pulak set tupperware & set kaca pyrex yg 50% daripanya hadiah masa kahwin..best kn dpt benda free? takyah susah2 nk keluarkan duit utk tambah koleksi...hehe..

opss utk pengetahuan, semua ni bukan dijadikan hiasan semata-mata...i memang gunakan semuanya...takde istilah beli utk buat pameran...gituuuuu~
ini pulak almari bawah sink kat dry kitchen...kat sini i letak periuk aluminum & magic pan...yg ni i letak bawah sbb tak heran sgt kalau ayish main...yg almari bertutup tu ada tong gas..
ini cara i susun pinggan magkuk cawan kegunaan harian...built in rack ni org yg buat kabinet dapur bagi free...i suka rak ni sbb nampak kemas je segala susunan & mudah nk amik...boleh tarik2 gitu...utk set pinggan mangkuk yg i tak gunakan (yg kebanyakannnya pon org bagi), i simpan dalam almari yg susah nak buka tu, alaaa yg sebelah fridge tu...sila baca previous entry kalau tak paham...kihkih
cara i susun sudu garfu etc dalam laci...partiton warna kelabu tu i beli kat ikea...
laci bawah sudu tu, i simpan sudip, senduk bagai...sebenarnya i nak buat partition kat sini guna kertas keras tapi tak buat2 lagi...kertas dah lama beli tp projek tak bermula lagi...hehe
laci bawah sudip bagai tu i simpan kebanyakannya alat2 baking...takde yg menarik pon kat sini.,..hehe
yg ni almari kat wet kitchen...kat sini i simpan lesung batu, kuali & bekas2 plastik...kuali i ada 2 je, i tak fikir lagi nak susun macam mana...nak gantung kat luar i tak minat...nak gantung dalam ni kena tambah tempat utk gantung tu la...kira next projek la kot! hehe
pic ni dah pernah share...susun atur dalam peti sejuk...i memang tak buat label, sbb setiap barang2 dalam bekas tu sentiasa bertukar...

OK itu je pasal susun atur dalam dapur rumah i...nanti ada masa i kongsi susun atur almari baju, etc...orang cakap, biar luar cantik dalam pon cantik...janganlah luar je cantik tp dalam bersepah...hehe...bila organize macam ni, mudah kan nk cari barang2? nak memasak pon rasa syok je sbb semua tersusun rapi :)

KELEBIHAN SUSUN ATUR:
1. kerja akan jadi lebih sistematik
2. mempercepatkan tugas kita di dapur
3. tak perlu susah payah nak kemas banyak kali- hanya perlu "maintain" keadaan sedia ada
4. menjimatkan ruang dgn penggunaan yg maksimum
5. senang nk re-stock bahan2 masak

P/S: nanti i share tempat letak beras & bawang pulak,...tgk tunggu rice dispenser tupperware...hihi

28 comments:

Petak Bunga said...

kemasnya.
cuma cawan tu, macam takut sikit nak ambil nanati.. kot terjatuh berkecai...hi.

Wawa Yusoff said...

Bila lah i nak jadi rajin mcm u ni nanan.... uwaaaaa :'(

Fizah said...

sukaaaanyaaa tgkkkkk...;)

Yanti Padli said...

I susun juga..tp tak sekemas nana...hehehe.....

♥ ROS ♥ said...

Bestnye. Teratur dapur nana lpas ni 😍😍

Chekgu Azrine said...

Alahai jeles tgok tau nana.tiup la sikit aura rajin kt akk sis.huhu

Hayatie Hashim said...

wah kagumnya tengok sudu garfu tersusun gitu. kita pun ada beli tray kelabu tu utk asingkan sudu garfu dan sudu teh tp x bley sesusun tu..anak2 ni kalau amik sudu siap la diterabur2 kanye dlm tuh..sobs!

Aeen said...

teratur je tgk nana susun....xsabar nak buat susun atur jugak bila da dok rumah sndrii nanti..:)

athi FATHIYAH said...

i pon suka susun2..
tak suka tgk barang2 bersepah n kalau boleh semua nak sorok..

sekrg i guna drawer plastik bertingkat2 tu je utk simpan segala jenis benda kering..


btw, ur KC mmg superb la sebab banyak gila drawer and rak nak simpan ...

Irma Putri said...

wallah nana..
memang tersusun & teratur nihhhh

ettyzukhair said...

beb samelah byk hadiah kawen now dah pindah baru gune haha..mmg almost 95% gune hadiah kawen berbaloi2..tupperware pun byk org bagi..terus rase mak2 kumpul tuppy haha

hana yoriee said...

Very systematic. Thumbs up!

Btw, haritu ada member bagi tips kalau nak hilangkan hitam2 kat periuk/kuali tu guna metal cleaner. Hana pun tak try lg. Nanti nak tgk berkesan ke tak.

FadlinaMokhtar said...

organise sangat dapur u.terus rasa semangat nak masak sebab tak serabut.hehe

FAD

cik hani said...

nana..
kemas dan senang nak cari nanti..

Liyana said...

cantiknye. kemas teratur senang nak cari

May said...

Well arrange kitchenware....

ALICIA DANIA LEE said...

wah.. good idea for sharing... nak start buat projek kemas dapur la ni.. jemput singgah di blog saya :)

http://beautyhealthylifestyle.blogspot.com/

Ida Hussain said...

Sangat kemas. Harap dapat kemas dapur saya mcm ni juga :)

nurin khairi said...

tq for sharing. ni baru first time i jumpa blog malaysia yang ada share pasal apa kat dalam drawer2 diorang. sbb i tgh plan kitchen cabinet yang functional tapi so takut ada fungsi ruang yg trtggl. u bila buat KC, dah fikir siap2 kat nak drawer kat mana..nak rak kat mana..kat sini nak letak apa etc etc? ke ataupun buat je KC?

Fifi Nadhrah said...

kemas cantik tersusun..

rehana nurul amin said...

Wah..kemas tersusun la. best tengok! tahniah

Nurul Syuhaida Mustafa said...

Cantik dan kemas. Rumah saya banyak sangat barang..(kes sayang nak buang). Bila tengok dapur awak kemas, terus dah takde perasaan sayang ni.

Nurul Syuhaida Mustafa said...

Cantik dan kemas. Rumah saya banyak sangat barang..(kes sayang nak buang). Bila tengok dapur awak kemas, terus dah takde perasaan sayang ni.

Juliza Sihatnatural said...

Kemasnya....best plak...tapi saya xde kitchen kabinet...ada sikit je...jenuh pikir mcm mana gaya nak simpan semua barang...huhu....

Jom lawat blog saya...

www.sihatnatural.blogspot.com

Tupperware Murah Outlets said...

Kemas, cantik tersusun.. happy blogwalking.. tupperwaremurahoutlets.blogspot.com

seri said...

pergh kemas betul...suka sy tgk

Rehana said...

Cantik n kemas!!!

zin nirah said...

Suka tengok kemas..kabinet putih memang cantik