Sunday, October 12, 2014

Jatuh Duduk Bangun

happy weekend! eh2 tapi terengganu kerja hari ni...hehe

dah nak masuk pertengahan bulan 10 kn? cepatnya masa berlalu...akhir bulan 9 sampai lah saat ni, banyak betul dugaan dalam hidup i datang terutamanya melibatkan duit...pernah satu masa tu, rasa terduduk & buntu fikirkan masalah...

ingat tak hari tu i ada amik preorder NYX? alkisahnya barang tu kena tahan kat farmasi sampailah hari ni..macam2 cara dah buat tapi punya lah susah nak dapatkan balik :( padahal ni baru 1st time, takkan takde warning letter kn? maka i REDHA je pasal ni...

kesian customer NYX ni tunggu lama...ada yg i ganti balik dgn barang & ada yg i buat full refund...tp i bersyukur, blh katakan hampir kesemua customer memahami & tunggu dgn sabar...jumlah kerugian tak perlu cakap la sbb sangat banyak bagi i! i kena ganti semua duit customer...tapi sampai hari ni ada yg i belum bank in lagi duit sbb sibuk sgt2 + agak pening nak kena kira dan mintak no akaun sorang2...sabar tau, i buat berperingkat sbb yg belinya bukan sorang dua tapi ramai!

dengan bisnes online baru Moreena [LINK], memang i perlukan sedikit modal...masa ni la nak tambah lagi smartphone baru sbb taknak bercampur dgn nombor telefon peribadi...sebelum set up Moreena, i rasa macam dah betul2 kering kontang sebab duit beribu riban banyak kena refund kat customer nyx...haha...byk yg i plan untuk bisnes kecil-kecilan ni terpaksa ditangguhkan dan buat secara berperingkat gitu...but it's ok!

SERIK? jujur cakap i tak serik...adat berniaga la ada untung rugi & ada masa jatuh naik...segala dugaan/musibah ni buat i muhasabah diri...mungkin ada yg bukan "bahagian" i sbb tu Allah tarik rezeki sekejap, mungkin jugak ini cabaran utk tengok i akan terus bangkit maju ke depan atau putus asa di tengah jalan, atau mungkin jugak Allah sedang "mengajar" i sesuatu tentang ilmu perniagaan ni walaupon ianya kecil...

i teruskan perjuangan *yg tak tahu sampai bila* sekalipon dalam keadaan sesak...yup, i memang redha atas setiap yg berlaku sbb i percaya kalau kita ikhlaskan hati, insyaAllah ganjarannya lagi banyak nanti...in fact, i sendiri pon dah nampak sebenarnya...1 Allah tarik rezeki kita, 5 Dia pulangkan *i dah rasa benda ni*...yg penting kita kena sentiasa bersangka baik terhadap segala aturanNya, jgn mengeluh atau merungut sebaliknya dekatkan diri sentiasa berdoa...sejauh mana pon kita angan2 & merancang, tapi kalau bukan dgn izin dari Nya memang takkan menjadi kn?? ewahhh kemain cakap dah mcm ustazah hahahaha :p 

petang semalam, lepas solat zohor je i menangis semahu-mahunya...tiba2 rasa macam semua benda tak kena...bayangkan ayish dah 4 hari demam dgn cirit birit, muntah, batuk & selsema...i rasa mcm badan & otak i terlalu penat...penat layan anak & sangat penat layan customer...opss jgn salah faham, i bukan merungut tau, cuma nk cerita macam mana keadaan diri i...

hidup "tanpa suami" ni sangat mencabar bagi i utk uruskan anak yg demam, dgn bisnes yg baru buat (itupon terhegeh2 lagi), & dgn perut 8 bulan yg semakin besar ni...ke hulu hilir jugak i cari vendor, ulang alik pegi klinik & kejap2 pegi beli barang dapur...i kurang tidur sbb setiap sejam i bgn utk cek suhu badan ayish...dia dh 2 kali kena sawan sbb tu bila demam kena jaga elok2...semalam 3 kali i bersihkan tahi cirit dia yg berterabur, 5 kali i mop lantai yg kena muntah, 2 kali i cuci & tukar cadar yg kena muntah...baru ingt lepas subuh nak lelap sekejap tp ayish pulak bangun muntah2...ye, i buat sorang2 sampai i rasa mcm dah nk terberanak & sakit sangat badan! hari2 buat kerja berat sampai semua org yg jumpa i cakap perut dah nampak jatuh sgt, diorang siap nasihat lagi jgn angkat berat2...tapi apakan daya bila keadaan memaksa..

lepas je siap masak semalam, i macam dh sebak...tiba2 rasa nak ada sorang bibik utk tolong...kahkah...mungkin i ni seorang mama yg bekerja tapi dalam masa yg sama jaga anak 24jam, pulak tu "menggatalkan" diri buat lagi bisnes sampingan & keadaan pulak tengah sarat (laki pulak takde)...sampai i rasa bateri badan ni dah 0%, tak lalu nak makan tau...

jgn salah paham, bukan i tamak atau rasa tak cukup, tapi i minat & suka dengan apa yg i buat sekarang...sekadar mengisi masa lapang gitu...i takde la terlalu "mengejar" sampai takde masa utk Dia, keluarga & diri sendiri...buat pon seadanya, sekadar yg termampu...lagipon i rasa benda ni tak lama...ye la, kebetulan je tengah nk mulakan online butik, masa tu jugak la ayish tak sihat & masa tu jugak la kewangan agak gawat...tapi takpe, insyaAllah semua ni akan pulih nanti...percaya pada diri! 

huwaaaa tak sabar nak tunggu cik abg balik minggu ni! nak fokus utk baby & shopping barang dia sikit...dah tak lama jugak ni nak meletup...doakan yg baik2 utk i ye :)

eh2 iols ni dah mcm buat sesi luahan perasaan pulak...dah la panjang, ada ke org baca? hahahaha lantak ler :p saje je nak bercerita, i paham org lain lagi dahsyat Allah uji...bila Allah uji i mcm ni, maksudnya i kuat & mampu tanggung la kan kan kan? :)

**************************************
iklan jap:
alhamdulillah atas sambutan yg sangat menggalakkan utk Alana Jubah Dress di Moreena..tq pada yg shopping & support! :)

instant shawl Sofea pon sangat menggalakkan sampai ada yg dh habis stok...hehe
insyaAllah esok atau lusa nk launch Naura Instant Shawl pulak..lepas tu square scarf/printed bawal :)

jangan lupa like page Moreena [LINK] ye!

Follow instagram:
moreena.butik




12 comments:

fifi said...

sabar ye nana..pasni nanti moreena jadi femes lak.amin amin amin.

Cocochaneta coco said...

Sambar ye Nana. Situasi kita sama, I pon tgh pregnant n bezanya I tgh study...bukan kerja dan hasben mmg x kerja jauh cuma kami hidup jauh dr family.. keadaan Sgt mencabar, baru start bisnes n kena tipu..kadang2 mmg rasa x larat Sgt,

MamaAliya said...

Semoga ayish cepat baik dari demam dan nana jaga diri dan kesihatan.semoga dipermudahkan bersalin nti.

.ieLah. said...

Pagi2 lagi i baca ni ha. Hehe good luck nana. U can do it. 😊

Cik Puan Tqah said...

tahniah nana..take care..jgn keje teruk sgt keyy..betul sbb minat sume pon boleh kann

safiyyah osman said...

xapa nana...sabar byk2 ok...allah nk bagi rezeki yang lgi byk la tu...jgn stress2 ok..good luck nana.

ctmah said...

nana dah lepas pantang nnt hati kena double triple cekal tau!iols ada belakang support u =)

Renee Meow said...

huhu kalau i pon mesti akan nangis sorang2..huhu.. ur a strong mommy nana! anyways all the best with ur Moreena :) get well soon handsome boy ayish!

veesakura said...

sabar nana.insyaAllah moga ayish cepat sembuhnya. aminnn

athi FATHIYAH said...

nana, i paham..i pernah rasa mcm u rasa..

iallah, betul kata u, semua ni kejap je...bulan depan n depan2 akan lebih bertenang..mmg bila kita time2 tunggu nak bersalin ni, anak sulung akan sokmo tak sihat, xtau apa relationnya tp itula terjadi dkt i jugak...

nana kena jaga kesihatan jugak yer..mintak bantuan keluarga terdekat kalau memerlukan...

jg diri jg baby tu jugk tau

FiZ said...

Allah takkan uji jika kita tak mampu menanggungnya. U kuat nana. Keep the positive aura around u k ;)

sweetlavender86 said...

stay strong nana!dlm business takde istilah give up!rugi dlm bisnes perkara yang membuatkan kita makin kuat dan semangat.bile kita jatuh dari situ kita belajar untuk bangun.banyak yang akak belajar bile kita bisnes.nana kene kuat mental dan fizikal.insyallah rajin usaha tawakkal allah pasti bagi ganjaran.cepat atau lambat je :)