Monday, November 10, 2014

iPad @ Tablet: Sejauh Mana Berkesan dlm Pembelajaran Anak?

hai!

macam tajuk kat atas tu, i nak tulis pendapat/pandangan pasal sejauh mana berkesannya ipad/tablet/gadget untuk membantu perkembangan pendidikan awal (READ: awal) anak2 & nak kongsi pengalaman i sendiri...secara spesifiknya, ayish yg berusia 2 tahun 6 bulan adalah bahan ujikaji i...kihkih
ayish ni kira cepat jugak boleh cakap, umur tak sampai setahun dh ada perkataan dia boleh sebut...setahun 2 bulan, dia boleh bagitau setiap bunyi binatang:

duck- quack
dog- ukk ukk
cat- meow
sheep/goat: mbekkk
horse: neighhh
bird: twet twet
pig: oink oink

masa ni kitorang mcm kagum jugak la sbb rasa mcm eh awalnya baru setahun dua bulan kot dh boleh buat bunyi tu semua dgn betul...bila tanya "ayish sound?", dia akan jawab "huuuhuuu" sambil buat gaya menangis...maksudnya bunyi dia tu menangis...hihi...sound tu sbb dari umur berapa bulan ntah, i duk baca la soft book hari2 sambil buat bunyi & tunjuk kat dia

alhamdulillah, ayish boleh kenal ABC huruf besar & huruf kecik seawal usia setahun 6 bulan...dia bkn setakat boleh menyanyi je, tapi boleh sebut secara rawak siap dgn "phonics" lagi...sama jugak dgn 123, dia boleh kira dan kenal secara rawak 1-20 dlm bahasa inggeris tapi 1-10 je dlm bahasa melayu...hahaha...alif ba ta je dia lambat sikit, dah 2 tahun baru reti sebut...hihi

setahun 8 bulan, dia boleh kenal warna dalam dua bahasa (tp more to english, kadang2 yg melayu tu dia fikir byk kali jugak nak sebut hahaha) & shapes...antara bentuk yg dia kenal; love/heart, circle, square, triangle...tp reti sebut & tunjuk je la, tak reti lagi nk mengeja melainkan L.O.V.E sbb dia dah hafal kot...hahaha..cuma sekarang ni nampak la dia suka mengeja benda yg simple mcm mama,papa,ayam,hot...

dah umur 2 tahun, ayish boleh bagitau A utk apa, B utk apa, sampai la Z utk apa dalam dua2 bahasa...contohnya: dia akan cakap A for Apple/ A for airplane / A Ayam...yup i ajar dia dwibahasa walaupon ada yg cakap lebih baik kenalkn satu bahasa dulu supaya budak2 tak keliru...tp bila i bincang dgn paed, dia ckp sepatutnya umur mcm ayish ni la ajar byk bahasa sbb diorang boleh menguasai sehingga 7 bahasa dgn cepat...sbb tu i campur2 je ajar asalkan dia faham...masing2 punya cara kn? :)
umur 2 tahun 3 bulan, dia siap bagitau kitorang lagi,
"car dgn kereta tu sama"
"cat dgn kucing tu sama"
"door dgn pintu tu sama"
"eat tu makan"
banyak la lagi yg dia bgtau

umur 2 tahun 4 bulan, dia hafal kereta semua org dalam keluarga...dia ni budak yg suka bertanya, sikit2 "ini apa?"...kitorang kalau travel 3 jam, 3 jam tu la dia tak stop bercakap...nampak je kereta atas jalan mesti sibuk nak baca plat kereta & mulut bising bgtau jenis2 kereta & siapa pakai kereta tu..

tapi serius, dia boleh cerita brand & warna kereta tiap org terutamanya kenderaan keluarga kat kemaman ni la...alhamdulillah, i bgtau sekali dua je, cepat masuk dlm kepala dia...

hari tu dia kenakan umi i:
ayish: jiddah, lori tu bawak pasir, kereta bawak apa?
umi: bawak macam2 boleh
ayish: salah...kerata bawak orang la

setahun 5 bulan, dia boleh baca doa makan & doa tido dgn agak baik jugak la...sekarang pulak, hari2 mulut dia sebut;
"subhanallah walhamdulillah walailaha illallah wallahu akbar"
"la ilaha illallah muhammad rasulullah"
"allahu akbar (tp bunyi dia allahu akbol), ya latif"
zikir tu dia panggil "lagu tido" sbb kitorang baca zikir tu dari dia baby sampai la besar bila nak tidokan ayish...ya latiff tu pulak i suka baca & sapu ubun2 dia bila dia buat perangai...so dia duk mengikut i sebut ya latiff tu...

ayish ni, serius i cakap perangai dia sangat menguji kesabaran...kalau tak caye, boleh tanya family i & family in law...haha...dia punya perangai tu masyaAllah kadang2 rasa nak baling campak2 je tapi nasib baik la kitorang ni SABARRRR je...dia ni ada angin sikit, kadang2 suka menangis mcm kita dera je padahal tak buat apa2 pon...pastu kita cakap, suka menjawab contohnya:

mama: ayish kemas mainan tu, kita nak balik dah (situasi kat surau)
ayish: nanti kemas, ayish main dulu (perkataan "nanti" tu tak boleh tinggal)

papa: ayish meh sini makan
ayish: nanti makan, main dulu jap

....mama & papa terpaksa jadi sabariah...
ok kembali pada tajuk, jujurnya i TAK AJAR ayish dgn ipad/tablet/gadget...kat rumah tu semua ada tp i sgt strict tak bagi sgt dia main...bukan la tak bagi langsung, tapi jarang sgt, ada la kot sebulan sekali dua je, atau dalam keadaan tertentu mcm travel ke...plus, ayish ni bukan kaki TV..

semua yg dia belajar tu adalah melalui flash card, books, homeschooling activities & repetition drp mulut i sendiri...mcm phonics song tu iye, selain mulut i sendiri buat bunyi ada jugak i dengarkn dia kat phone...tapi sgt jarang! mcm lagu2 tadika/nursery song, semua i menyanyi sendiri je...
bagi i, tahap umur dia ni sepatutnya "explore" apa yg ada depan mata...i suka je tgk dia dissemble-assemble mainan dia walaupon kadang2 berkecai mainan yg mahal tu..haha...ayish ni suka sgt cabut kereta/lori pastu dia cuba nk pasangkan balik (tak berjaya pon kahkah)...method/cara nk ajar anak ni banyak, kita cuba je mana2 yg berkesan tak kesah la secara formal ataupon tak...

pendapat i, tablet ni bukan la penting sangat untuk umur macam ayish...READ: umur mcm ayish! betul, kita hidup zaman moden ni org cakap pendidikan biar selari dgn zaman...i setuju statement tu tapi buat masa sekarang, i tak rasa anak2 akan ketinggalan kalau tak didedahkan dgn gadget pon...i rasa umur 6 tahun pn masih belum ketinggalan nk kenalkan dia dgn gadget...kadang2 nk tergelak bila dengar org cakap "nanti anak buta IT"...alahaiii umur macam dia ni apa la sgt yg reti setakat tekan2 camtu kn? sebut pasal IT ni kan, takyah ajar pon confirm sehari blh explore...kalau pasal microsoft office ke pulak, kat sekolah nanti pon sempat lg belajar, insyaAllah tak ketinggalan...jgn risau!

opsss, itu pendapat i je...masing2 punya cara la kan? sukati awak la nk didik anak sendiri macam mana kn? i cerita & kongsi pengalaman i je...tak rasa pulak ayish ketinggalan walaupon i tak dedahkan sgt dia dgn gadget...haa lagi satu, walaupon i jarang sangat bg gadget, tapi dia reti ok nk search abc blablabla kat youtube! terkejut mak..

anak2 ni semuanya bijak...i tak suka nak banding-bandingkan budak, siapa lagi laju, siapa lagi cepat, siapa lagi pandai, etc...tp i suka tengok cara org lain didik anak diorang...mana yg i rasa sesuai, i ikut...bagi i, sebagai parents ni kita kena rajin, itu je! lagipon untuk budak sebaya ayish ni, masih jauh perjalanan dia sbb tu i tak suka nak label kan anak org lain...ramai je i jumpa masa kecik2 low profile, tapi besar kemain hebat lagi...ada pulak yg kecik2 nampak genius tapi bila besar biasa2 je...yg penting jangan pandang rendah/perlekehkan kebolehan anak2 sebab masing2 ada kelebihan sendiri samada kita nampak atau tak je :)

tak kata cara siapa betul, cara siapa salah pon...sekadar nk highlight kat sini: banyak lagi cara lain nak ajar anak2 selain dedahkan kat ipad/tablet/gadget semata2...semua tu sebagai alternatif tapi bagi i, parents kena pantau & hadkan dari segi penggunaan...itu je

semoga anak2 kita semua anak2 yg berjaya dunia akhirat...amin :) pssst: i nak sangat anak2 jadi seorang yg hafiz tapi dalam masa yg sama berjaya hingga ke menara gading....amin amin amin

#jangankecamsaya
lalalalala~

************************************
beli majalah Pa&Ma bulan november 2014, byk isu best pasal ni antaranya:
- pro vs kontra gajet
- tips memilih gajet yg baik utk anak anda
- 50 formula anak bijak mengikut tahap usianya
- "bolehkah pemakanan membantu melahirkan generasi anak pintar?"

14 comments:

Chekgu Azrine said...

ALHAMDULILLAH..ayish cerdik ni..blh tengok..hhehehe
macam dak aish akk pun tak bg dia main dengan tab sngat..eh..mmg jarangla..akk suka lagi dia tgok tv dengar lagu..and suka tnjuk benda yang maujud sebolehnyala..
cuma akk takde masa nak buat homeschooling kt dak Aish...huhuu

ieza ashaari said...

Sokong nana 200%..lebih byk buruk dr baik benda IT katanya ni. Kdg dr situlah mama jd mls nk melayan pn ye jugak. Pastu budak lbh pasif selain drpd kurg ajar pn ye. Gitulah.

FadlinaMokhtar said...

I pun dah tak bagi i pad dah.tak bagus untuk mata pun yer.and kalau dah hadap i pad tu sampai tak boleh berpisah.mmg budak kena explore zaman kanak2 tu.lega bila takdak ipad i lagi rapat dgn dia.
FAD

Allene said...

bgusnya na... lin pun dah lama tak bg hafidh pegang ipad... buat jahanam je... tp nak ajar dia tu yang tak dapat2 lagi.. kadang2 je lin sempat bacakan buku then dia ikut...

Hana Soffelia said...

setuju dengan point nana. Dan memang kagum dengan nana yg ajar ayish mcm2. I ni jenis mak malas kot nana. Bila Naurah mcm xnk ikut apa i ajar, i cepat give up. Pendek kata kena konsisten kan dan bersabar nk home schooling anak ni.

Keep it up nana. Nanti share lagi. Suka tgk milestones ayish.

CikNaa said...

seronok bila tengok anak2 belajar kan.. tapi betul, ikut cara sendiri ajar anak tu cemana.. & anak-anak tak sama cara penerimaan.. jgn compare, ajar & bangga dgn pencapaian anak sendiri..setiap anak ada kelebihan.. :)

mommychaa said...

nasib la Mikha nye gtab dah rosak.
kalo tak mmg memanjang siang mlm ngan gtab. risau kita dibuatnya. takat ni belom nak home schooling bagai. sebabnya? dua beradik kalo ber home schooling boleh jadi home disaster dah. adudududuh....

naney said...

bagus aisy... sy jenis mak malas agaknye.. ajar2 gk tp jarang sgt... now diorg duduk taska ari2 cikgu ajar 123 dn abc.. so now iman dh pandai abc dn 123 dn alif ba ta..

erin said...

ayish ni mmg budak bijak, hehe, mama pun rajin ajar, moga aku pun jd rajin cam ko jugak nana, aish tgok jugak tab, tapi ku hadkan masa

mama bella said...

salam kenal.. pandainya ayish.. setuju jgn dedahkan sangat anak dengan gadget..bkn tak boleh, boleh.. cuma limitkan masa.. suka cara u ajar ayish parents mmg mainkan peranan penting sangat dalam mendidik anak-anak..

Shakina Farhan said...

pandai ayish! nt boleh tny ayish nk mama beli kereta baru kereta ape..hehehe..

shahefhariza said...

cerdik ayosh..tp mmg i perhati kan u all punye ig...mmg i tgkap 3 org budak cerdik....

adianiez AIDA said...

alhamdulillah ~ cerdik ayish.
bagi aida yg ada anak dulu-dulu time takde gajet dan skang ijat dilahirkan time gajet brlambak dlm umah ni...
pada aida, bergantung kpd keadaan. ada baik dan ada buruk.

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. ayish sangat cerdik.. seronok sangat bile anak pandai sesuatukan..