Thursday, November 6, 2014

Untuk Mu Sayang~

eleh title tu! sebenarnya kan, nak cerita pasal anak2, terutamanya baby yg ada dalam perut ni...kesian tau baby ni, mama kurang bercerita pasal dia dalam blog tak macam masa mengandungkan abg ayish dulu...mengandung kali ni lain dgn ayish dulu...mood lain & asyik muntah je kerja sampai sekarang...masa ayish dulu takde mabuk2, pastu rajin beno la update blog & blogwalking...haha

ayish makin nak dapat adik ni makin menjadi2 perangai dia...manja & mengada sangat2! kitorang ni memang sedaya upaya tebalkan rasa sabar tu dalam diri sebab taknak dia rasa tersinggung ke apa bila dpt adik nanti...takpe la, umur mcm dia memang selayaknya utk dimanjakan lagi & bagi kasih sayang sepenuhnya walaupon kadang2 rasa darah ni naik kat kepala dah! hehe

baby alhamdulillah setakat ni sihat dalam perut :) kemain aktif tendang sana sini...last week buat checkup baby dah engage tapi kemungkinan nak pusing tu ada lagi sbb baru 33w, ruang dlm perut masih ada...adik ni geng abg ayish, taktau la camne rupa rumah bila ada 2 hero nanti...haha...nanti kena ajar diorang ni share mainan, harap2 la tak gaduh berebut..

kaki i belum bengkak lagi, masih slim...i sendiri pon masih aktif ke hulu ke hilir sampai pegi mana2 pon org asyik tegur...dgn wedges & jalan laju, semua org pelik...hahaha

last week jugak kiranya alhamdulillah i dah selesai beli kelengkapan utk adik baby ni...baju2, selimut, napkin semua i beli baru...tak sampai hati nak bagi pakai yg ayish dulu, adik deserve barang baru jugak! sebab mcm stroller, baby cot, rocker & car seat semua pakai yg ayish...kiranya barang2 besar i tak beli dah, barang2 kecik tu semua beli baru utk adik...adik memang berhak dapat semua tu kn :)
baru mula mendobi baju adik..tak sedar beli sampai penuh jugak satu laundry basket ni...semua baju new born & 3 months je yg i beli dulu...malas lagi beli baju besar2, nanti adik dh besar baru shopping lagi...sebab i ni kadang2 rimas tgk baby pakai baju gelebeh, biar sedang2 gitu...hehe

untuk diri sendiri i belum beli set pantang lagi...hajatnya nak beli set NR sbb masa ayish dulu i pakai NR & tanamera tapi i lagi suka NR punya...phytonatal, minyak herba & teh herba dia best!!! breastpump pulak banyak rosak sbb banjir hari tu...tp syukur motor medela freestyle tu masih ok cuma i kena beli charger & lain2 sparepart...i dh geli nak pakai yg lama sbb dah kuning2...tubing, membrane, breastshiled, semua i ganti yg baru....

persediaan anak dua org nanti? taktau nak cakap macam mana sebab selagi tak hadapi selagi tu kita tak tahu kan? i prepare je mental & fizikal...insyaAllah i mampu handle 2 org anak...i selalu cakap dgn diri sendiri, org lain boleh takkan aku tak boleh! kata nak jadi supermom kannn? maka ku sahut cabaran! gittew

untuk anak2, insyaAllah kitorang akan bagi yg terbaik dari semua segi...insyaAllah akan cuba didik baik2 supaya jadi "orang"...zaman makin canggih makin moden, kita sebagai ibubapa ni kena bijak jugak...tak boleh nk ikut sangat arus yg terlalu moden ni & tak boleh pulak nk biarkan anak2 jauh ke belakang...ambil yg sedang2 & sesuai dgn kita je :)

apa yg penting asas agama tu kena kuat...kalau mak bapak pon solat tunggang langgang, takkan kita nk expect anak2 jadi seorang hamba yg taat kn? i sendiri masih belajar, masih cuba utk ubah diri jadi lebih baik di sisi Allah...org kata, nak didik anak ni biarlah melalui teladan kn? kitalah contoh teladan yg paling dekat dgn anak2...

uihh memang berat kan nk besarkan amanah yg Allah bagi? kita sama2 doakan yg terbaik utk harta dunia akhirat ni...sama2 kita jadikan diorang hebat bukan setakat di dunia je tapi kat akhirat tu jugak...

doakan i boleh vbac! tak sabar nk tengok adik ni, tapi harap2 la dia keluar bila papa dah balik...kalau tak, terpaksalah mama tabah push sorang2...hihi...yakin je la dgn setiap ketentuan Dia :)

14 comments:

Allene said...

baju2 menunjukkan jantina bby boy... ye nana?? semoga selamat ye.

Chekgu Azrine said...

semoga semuanya dipermudahkan ye sis..

aznor ibrahim said...

wahhh mama still sekuntum bunga antara hero2..hehe

Aeen said...

wah...2 hero lah nanti.heheh..apa2 pun semoga semuanya dipermudahkan....:)

naney said...

sama kt 2 boboi.. masa adik kecik ok lg.. now dh start gaduh berebut brg.. kena jd hakim yg adil dh kt. sometime lk diorg sgt baik.. masa tu sweet sgt...

Cik Puan Tqah said...

wah..geng ayish..gud luck nana.. you can do itt

- AZIE - said...

wahhh...xbeza jauh kita punya edd ni...moga dipermudahkan utk nana..

CikNaa said...

nana boleh.. mak mak mesti boleh punya..

safiyyah osman said...

Nana mesti boleh punya jdi ibu anak 2..sbb tu allah bg keinginan nk baby bru sbb dia tau naba bleh handle.. good luck nana.. semoga semua baik2 saja..amin.

mommycha a.k.a kak jenab said...

insyallah nana boleh punya.
lagipon nana semakin ligat sejak ade baby baru "moreena" tu. I ols doakan u ols dapat vbac.

bubye nana mish yu!

Syima Syaz said...

I tak blh bayangkan u garang sebab u yg i kenalla jenis sabar... I rasa sure u blh hndle 2 orang punya....

Goodluck nana.... Semoga dipeemudahkan

adianiez AIDA said...

wow best nyer!
rindu nyer nak pregnant lagi hi hi hi...

Fazira Aziz said...

ramai pulak jumpa blogger pregnant. tahniah dear. done follow you. follow me back

www.momsmilkyway.com

Mrs.Farhana said...

eh, sama la kt..adik baby pun boy..
tu la tak smpi hati nk bg pki bj abg, beli jugak yg br..ade la 2 3 lai bj abg yg boleh pki tu kt buat pki basahan kt rumah..kt lum lg laundry baju baby, igt this week nk settle kan laundry n prepare bag hospital skali..

insyaAllah, sekrg mak2 moden, so anak2 pun moden la..kt pun harap dpt handle anak 2 org ni..hihi