Thursday, December 11, 2014

Kalau Dah Namanya Lelaki

kita biasa dengar org cakap kalau dah kawin ni, kena la belajar terima baik buruk pasangan kn? yg baik tu jadikan contoh, yg buruk tu kita sama2 tegur supaya blh improve lagi..barulah rumah tangga aman bahagia sampai akhir hayat...

ingat kawin ni senang ke? kita dah biasa hidup dgn family, tiba2 ada jantina lain yg tido sekatil dgn kita...mula2 mesti rasa kekok kn? tapi itulah hakikat suami isteri, ada cerita manis & pahit yg akan ditempuhi..bukan senang nk terima perubahan hidup/rutin harian lebih-lebih lagi bila sesuatu perkara tu bercanggah dgn kebiasaan kita sebelum ni...kena ada give and take gitu org cakap...hehe

kemain haaa mukaddimah...padahal nk cerita pasal tabiat hubby i je...haha...cer korang tengok pic kat bawah ni (hai abg, u're caught red handed!) hihi
situ tempat gantung kunci & masih ada lagi tempat kosong...tapi letak jugak kunci kereta tu kat tepi kan? macam susah beno je nak gantung!
tiap kali lepas mandikan ayish, mesti shower ni ada dalam sink...terhegeh-hegeh bini mu yg ketot ni pegi gantung kat tempat asal balik...i tak boleh tengok benda yg letak kat tempat tak sepatutnya macam ni...rimas!
 
ni lagi satu...lepas bedakkan anak, merata-rata la bedak tu dia letak...yg tak tahannya, bakul utk letak bedak tu sebelah je kot, tapi kenapa tak letak dalam bakul???
ini tempat yg sepatutnya ye cik abg :)
ni pulak tak tahu berapa juta kali dah i tegur...kalau towel tu takde kat kerusi, dia pegi gantung macam ni...kita dah cakap hanger betul2 supaya towel cepat kering...tapiiiii macam ni jugak hari2...haha

kalau dah namanya lelaki, memang gitu la kot perangainya kan? bagi diorang benda ni simple je, tapi kita yg cerewet ni pulak sakit mata...hihi...i ni boleh dikatakan ada penyakit obses dgn susun atur sikit2, pantang tengok benda senget sikit dah rasa naik darah...sofa, meja makan, karpet, etc kat rumah ni semua i susun ikut garisan tiles, siap kira lagi supaya nampak selari.

tapi sejak kawin, "penyakit" i tu dh berkurang kot...hehe...i macam dah boleh terimga benda yg senget atau tak letak tempat asal sikit2...kadang2 malas cakap byk, kita buat je senyap2 betulkan mana yg nampak tak kena di mata tu..

kadang2 bila hubby kat offshore, i rasa rindu dgn benda-benda yg dia buat ni...kalau dia ada mulalah nk bebel sana sini kan? bila dia takde, rasa comel pulak perangai hubby ni...hihi...i dh kurang membebel sekarang, dh belajar terima mana yg kurang sikit2 tu...alaaa i pn bkn perfect, mesti ada benda lain yg hubby tak selesa dgn i jugak..

perkara simple camni anggap je penyeri rumahtangga, supaya ada topik nak dibebelkan...kalau semua smooth je, mana syok kan? tu antara yg hubby buat la, kalau ikutkan BANYAKKKK lagi benda yg tak kena lebih2 lagi melibatkan susun atur...haha...tapi takpe, yg penting i love u so much, to the moon and back la abg! kihkih

eh, i ni tak beranak2 lagi kan :p

20 comments:

Allene ALineWorks said...

btul sangat tu nana... sampai sekarang i plak terikut perangai sepah2 dia.. uhuhuh ...

Liyana said...

setuju sangat! lagi2 part bedak, sepit kuku, kunci kete. selalu sngat berjalan benda alah tu. hahaha

cik hani said...

agreed..
kalau dah namanya lelaki..

suami saya memang jenis kena tegur.. tapi mengikut kata kita kalau tegur..

mommychaa said...

tang towel tu sama.
menangis nak tegur.
kadang rase nak lempang sedas.
tapi tak memasal masuk neraka lak kang
kuikuikuikui!

hi nana bila nak beranak?

Mrs.Farhana said...

haha..kan..bab2 tu la buat kt org pompuan ni membebel beria..tp dh lama2 mls nk tegur..buat sendr je, lagi tak sakit hati..hihihi..

Bazilah (^0^) said...

hahaha setuju sgt. lps kawen ni dah jadi kurang teratur sikit sbb ikut perangai laki haha

Fizah said...

hehe...comel sgt kans...;))

e k i n ♥ y u s r i said...

klu ekin membebel...

senang je dorg jawab nana,
buat ape abg kawin....
hahahaha

Syima Syaz said...

haa ngumpat laki... hehehe

sama lah dengan di sini nana. i pun jenis tak suka se coeet terlajak dari tempat asal, rimas. lagi pun i tak biasa sebab ayah i tak macam tu. ayah i jenis proper... hahaha memang bertabah lah. kadang2 sampai penat nak bgtau, i buat sendiri je tanpa buka mulut. kihkih kelakar kan tengok perangai dorang ni....

Chekgu Azrine said...

Kikiki..kebanyakan org lelaki mmg cmgini la nana.akk dah redha jek

attiey said...

majoriti suami mcm tu kot tapi takpe la..bila fikir2 balik, memang comel..hehe

~Hayati~ said...

ya Allah nana..suka sgt dgn post ni..sebijik sebijan mcm i...masa suami blk dok mmbebel laaaa psl dia dok mnyepah, tp bila dia xde rindu plak tgk tmpt sepah2 sket dia buat tu. if sndr mmg kemass..tp sunyi je... but now after 3yrs, dia dh brubah sket i pon dh brubah sket..dia kurg mnyepah (wpon xperfect mcm i buat, tp better la), i pon kurg sket mmbebel (but stil hehehehe)... nk totally brubah tu susah..sbb itu dia, itu i...kita terimala seadanya...

Aeen said...

lebih kurang je dgn husband kite nana...hari2 nak kene tegur benda yang sama....bab towel tu biasa la..kite dah sediakan tempat sangkut dia gi sidai tmpt lain..kadang2 tu kat atas katil je dia campak...gerammmm je rasa..

Cik Puan Tqah said...

i ingat i sorg je rs.. i pnt sgt kdg mls amek tau..nak basuh baju kene pusing 1 rumah dl cr baju nk dibasuh..naseb rumah kecik

Anonymous said...

Ooo...ingat suami nana pengemas juga...heheh sama rupenya mana2 lelaki ek...nyesal bebel2 kt suami...ampun...nana,nk tanya penyangkut kunci tu beli kt mana,berkenan lah...tia...

cik puan aini said...

hahahaha..kena batang idong i yg kemek nih..
mesti gini gaya laki i rimas bila i suka buat mcm apa yang famy buat tu..
hahahahaha...

Anna Shafize said...

suami sy pulak terlebih rajin, bab basuh baju no.1 tapi tak sidai T_T
habissss baju bau masam!huhuhu.

CikNaa said...

kelakar tapi mmg betul nana.. asben ciknaa beratus kali hilang spek mata.. baru ni hilang terus smpai balik kl takde spek.. tu makan dia..ekekeke..

Fifi Nadhrah said...

hahaha.. dulu fifi pon ala2 tak boleh terime.. nak hangin je.. suke sidai baju merate.. bagai.. penat tehur dah.. skrg buat tak nampak je.. dah terbiase kot..

Mama Cahaya Mataku said...

saya pulak dah banyak kali lewat pergi kerja sebab kunci kereta ada dalam poket seluar suami. bila call terpaksalah dia patah balik... pernah sekali terpaksa tumpang kawan...