Monday, February 24, 2014

Master Bedroom Berwajah Baru

hari ni malas nak tulis panjang sbb nak blogwalking je...banyak cerita uols yg i tertinggal, hari ni harap2 dpt khatam semua...sabar yer, jap lagi i sampai...hihi

ingat lagi tak feature wall master bedroom i yg merah menyala tu? i pernah cerita, ikutkan plan sepatutnya feature wall tu warna coral, ala2 peach-pink gitu...tapi entah macam mana bila cat jadi merah  menyala... 
SEBELUM...tiap kali masuk bilik je rasa tak syok tengok merah ni...hubby suka je, MIL datang tengok pon dia cakap cantik je sbb contra dgn perabot...tapi i pulak rasa mcm merah tu over sangat...

konon2 nak buat stencil utk kurangkan warna merah tu...dah siap buat stencil semua tapi rasa macam tak lawa la pulak kalau pakai stencil...i ada cerita dalam entry lama [LINK]
lepas tu kitorang laki bini decide nak cat ombre macam dalam gambar ni...dah beli cat pon tapi malangnya hubby malas nak cat...sudahnya cat tu tersimpan je dalam stor...huahua

SELEPAS...akhirnya wall covering jugak yg menjadi pilihan sebab senang...ikutkan hati, i bukanlah peminat wallpaper sebab bagi i wallpaper ni boring, tak boleh nk tukar tiap2 tahun unless ada duit banyak aci la kan? kalau gaya i ni, nampaknya pakai antara 5-10 tahun la kot? hihihihi

jujur cakap, i tak kenan langsung corak tu...dah kenapa pegi beli jugak kan?? sebabnya itu ready stock korea wallpaper, so harga sangat murah...kalau order baru, harga utk 13'x8' ni RM850 tau...tapi i dapat RM550 je termasuk installation...jenis lain pon ada yg murah tapi bukan kalis air, maksudnya cepat rosak...

i suka korea wallpaper ni sbb quality dia & saiz yg besar (lebar)...maksudnya bila cantum tu, setakat pakai 2-3 keping je, tak nampak sangat la 'urat' kat setiap joint tu...eh faham kan maksud i? hahaha
wallpaper pandangan dekat...cantik sebab corak tu timbul & ada gold dust...cuma i lagi prefer corak simple mcm stripes takde bunga2 sangat kot? hehe takpe lah, masih lebih baik drp merah kan? :)

warna dah jadi sedondon pulak dgn cat dinding tu kan? takpe, pemilihan warna ni lebih selamat bagi  i& kalau tengok depan2 cantik je, sangat calm & cosy utk tido...hihi...i tetap akan masukkan unsur warna MERAH utk menaikkan mood romantik...i ada order bantal/kusyen kecik warna merah utk letak atas katil tu tapi tak siap lagi :)

nanti i review keseluruhan bilik bila dah siap yer...sebab langsir tak siap pon lagi!!! makcik i ni main2 la, dia cakap takde mood lagi nak menjahit...kang cari org lain, kecik hati pulak kan? *pening*

eh konon taknak tulis banyak, tapi ni banyak jugakkk! haha k bye~

Thursday, February 20, 2014

Sewing Workstation

hai! i nak share ANGAN-ANGAN i yang hampir jadi kenyataan...hihi

dah lama sangat i idamkan nak ada mesin jahit sendiri...dulu masa duduk dgn family memang berkira2 nak beli sebab takde tempat yg sesuai...lagipon umi i sendiri dah ada mesin jahit & kat kedai langsir i tu pon dah ada mesin jahit brand singer & juki, semua complete & heavy duty..

ni bila dah duduk rumah sendiri i yakin dapat laksanakan impian i...i dah buat proposal kat menteri kewangan (ehemmm)...i dah tahu nak letak kat mana & susun atur macam mana...semua dah tergambar dalam kepala otak i ni..ecehhhh

ok mula2 i nak cerita impian workstation dulu, nanti baru cerita pasal sewing machine...

ini meja yg i berkenan...MICKE series dari IKEA...fuhhh finally dapat jugak angan2 nak buat pink+putih, warna kegemaran i tu..
 meja ni pandangan depan...cantik kan?
dah berangan kat rak bawah tu nak susun kain lawa2...kira macam stok kain & perca la...oh indahnya berangan!

atas meja tu nak gantung shelf EKBY KARL dari ikea jugak...rasa macam comel je warna pink dengan curvy design tu kan?
ni contoh dari katalog ikea...tapi utk bracket i taknak warna pink camtu...
i nak cari bracket ni...nak warna putih...awwwww so sweet lah! 

i nak thread holder/rack ni...supaya benang2 lebih tersusun rapi & mudah nak cari kan?
i sangat jatuh cinta dengan rak benang corak chevron ni...dah berangan nk DIY guna kayu putih & chevron tu kaler pink...OK yg ni maybe agak payah nk laksanakan sbb nk kena DIY...intannnnn help me! eh tiba2 panggil intan dlm ni kan? hihi

berkenan giler dgn ghost chair ni...kat SSF ada jual tapi harga dia macam tak masuk akal...knp mahal sangat utk kerusi plastik camni? hahaha...i taknak yg transparent, i suka putih tu...tapi i tak beli kot ghost chair ni, i akan cari alternatif lain beli kerusi yg murah je...

jom cerita pasal mesin jahit pulak! jujur i cakap, i TAK RETI menjahit...jahit tangan i expert la sebab dulu pernah pegi kursus menjahit seni2 ni, tapi jahit mesin ni alahaiiii... i nak yg jenis portable sebab kecik & jimat ruang...
hubby suggest brand Brother NV50 ni...i baca review ramai ckp model ni bagus & senang nak handle, spare part pon mudah nak cari...ada yg i baca model ni boleh jahit tepi skali...mungkin maksud dia jahit tepi tu jahit tepi biasa kot kan? bkn macam standard mesin jahit tepi tu kot?
ni pulak singer model Brilliance 6180...yg ni bestnya ada 80 jenis jahitan & komputer...tp masa pegi kedai singer semalam org tu tak suggest yg ni sbb dia cakap jarum & benang selalu lari & cepat rosak...hoho entahlah
dia suggest yg ni, singer Curvy 8763...tempting tengok pink ni oiii!! tapi harga mahal ler pulak...hihi tak sanggup kot nk suruh hubby belikan yg ni sbb i bukan reti mana pon jahit...

keinginan i utk menjahit sangat kuat bila masuk rumah baru ni...sebabnya, i nak buat macam2!! contohnya cadar, table runner, sarung kusyen, etc...nak amik upah atau berniaga memang taklah kot buat masa ni sebab siapa nk beli kan kalau hasil tangan tak cantik? hahaha...tunggu dah expert nanti boleh la :)

tak sabar nak tunggu hubby balik!! dia dah janji nak tunaikan hajat bini dia ni hehehe...tak sabar nk beli & set up semua ni...doakan impian i terlaksana & dipermudahkan yer...aminnn :)

Tuesday, February 18, 2014

[DIY] 9 Homeschooling Activities

hai! hari ni nak cerita sikit pasal aktiviti homeschooling ayish yg kebanyakannya DIY je...alhamdulillah i masih diberi banyak masa utk buat semua ni dgn ayish...aktiviti ni dilakukan pada masa terluang, masa dah rilek2 takde kerja nak buat...kiranya waktu bermain ayish la, sbb waktu belajar flash card lain pulak...sekurang-kurangnya i sendiri pon takde la mati kutu kat rumah tu & dalam masa yg sama sangat bermanfaat utk ayish...

ok kita cerita apa KELEBIHAN homeschooling ni:
1. membina fine motor skill anak2...motor skill ni maksud dia kemampuan dalam membina gerakan otot2 kecil kat badan contohnya memegang, menulis, menggunting, etc..
2. melatih anak2 menjadi kretif & inovatif..
3. mengasah ketajaman minda anak2 dgn berfikir..
4. meninggikan tahap fokus & kosentrasi anak2..
5. menajamkan mata (ni pon masuk dlm motor skill sebenanrnya)..
6. supaya anak2 tidak buang masa..aktiviti semua ni boleh buat anak2 sibuk..
7. anak2 dapat belajar sesuatu yg baru, di luar kotak pemikirannya...
8. sesetengah aktiviti melatih anak2 supaya bersabar, jangan cepat putus asa..
9. eratkan hubungan ibu & anak bila lakukan aktiviti bersama..
10. fun!! belajar sambil bermain memang seronok kan? :)

nak share beberapa aktiviti yg i dah buat...entry ni khas utk benda2 yg DIY je, maksudnya yg gunakan block, wooden toys, lego, pasir, etc i tak cerita yer :)

1) Mengagihkan/Menyusun Warna (Colour Sorting)
i gunakan kertas keras, cawan plastik, plastik & kertas warna utk buat yg ni...tugas ayish perlu masukkan warna yg sama utk setiap cawan...yg ni dah byk kali tau buat tapi ayish tak expert lagi...kahkahkah...takpe la, buat slow2 kan ayish? :)
masalah ayish ni kan, dia suka main2 tau...kalau i betulkan kesalahan dia tu, cepat2 dia marah kita balik...kalau dia kata A, maka A la...jgn pandai2 nak ubah B...haaa gitulah mencabarnya ayish ni...ehemmm ikut perangai siapa ni ek? tapi apa yg i perasan, bila i perhatikan dia main sorang2, elok pulak dia buat benda yg betul...dia tak suka tunjuk bakat depan org kot kn? hihi

2) Mengagihkan/Menyusun Bentuk (Shape Sorting)
yg ni sama macam colour sorting jugak, cuma kali ni kita ajarkan bentuk...i rasa mcm satu kesilapan i buat warna-warni utk aktiviti ni sbb ayish keliru, kadang2 dia masukkan ikut warna...sepatutnya i buat satu warna je kan? sbb sepatutnya dia bagi tumpuan kat bentuk, bukan warna...
ayish ni kn i tengok tak mcm sesetengah budak yg blh belajar & fokus bila kita bagi ipad/tablet/tv...dia jenis cpt boring, tak suka ikut apa yg org ajar sbb tu i perlukan macam2 cara...pening jugak nak ajar dia ni, risau pon ada kadang2...mungkin dia kecik lagi kot kan? (sedapkan hati sendiri! hehe)...

sejujurnya i tak suka pandang rendah pada kemampuan anak2 & tak suka bandingkan dengan anak org lain...sebab i percaya manusia ni memang dilahirkan berbeza, maka kebolehan & kelebihan mereka juga adalah berbeza...

3) Menyerap & Memerah Air (Sponging)
haaaa ni kemain suka lagi ayish! dia ni kalau dah main air sejam pon takpe! mama yg sakit mata tegok baju & seluar basah2! haha...tugas ayish hanya perlu serapkan span dalam air dan perahkan dalam bekas satu lagi...bagus aktiviti ni sbb dia boleh nampak macam mana perubahan aras air bila diserap & diperah...dia belajar konsep asas serapan & memindahkan cecair gituuuu...korang nak guna syringe/funnel/baster pon boleh...

4) Kumpulkan (Grouping)
(abaikan plastik kat kepala budak tu...buang tabiat nak pakai kat kepala lama2...kita nak tanggalkan tak bagi)
yg ni ayish hanya perlu asingkan setiap bentuk & cucuk atas polisterin...bagus utk fine motor skill & latihan berfikir...lagipon cucuk2 atas polisterin tu sesuatu yg menyeronokkan...korang nak cucuk atas playdough pon boleh...yg ni ayish pro buat...lagi satu kan, parasol tu bagus jugak sbb dia boleh main buka-tutup...

5) Suai Padan (Mix & Match)
benda ni ayish sangat expert buat...masa mula2 intro kat dia, semua benda betul dia buat...susun botol & penutup secara rawak, lepas tu minta anak tutupkn botol dgn penutup yg betul...dalam masa yg sama, anak korang akan belajar cara screw & unscrew bila dia buka tutup penutup tu...pon bagus utk fine motor skill...
ayish ni kalau berjaya buat sesuatu kemain bangga lagi, mesti cakap pandaiii sambil tepuk tangan...angkat bakul sendiri ek anak??

6) Payung Terjun (Parachute)
sediakan plastik, getah, penutup botol & salotape...buat payung terjun sama2 dengan anak menggunakan bahan terpakai je...aktiviti ni melatih anak2 supaya kretif, dapat develop motor skill & lebih bersemangat kot...hihi
haaa tengok tu ayish kemain suka lagi tau baling2 payung terjun buatan mama ni (walaupon rupanya sangat hodoh!)...agaknya dia pelik kenapa benda terbang boleh jatuh...masa ni i cakap itu graviti...ewahhh macam la anak tu faham kn? hahaha takpe, kita cuba sampaikan ilmu je...lepas tu kan excited dia sampai naik kerusi utk baling, konon2 nak bagi lambat jatuh la tuuu...

7) Mewarna Mengikut Abjad (Colouring Alphabet) 
yg ni i buat pakai microsoft word & print sendiri je...ayish kena warnakan mengikut huruf yg sama...yg ni agak mencabar bagi i sbb ayish suka warna ikut sukati dia je...pastu dia suka tekan crayon kuat2 sampai patah...
buat masa ni i hanya bagi huruf yg dia kenal je dulu sbb ayish belum kenal ABC sampai habis lagi (tapi syukur alhamdulillah pada usia dia setahun 5 bulan dh kenal lebih drp separuh ABC tu, sekarang dh setahun 8 bulan dia mcm main2 pulak...hihi)...rasa membazir kalau bagi semua kat dia tapi ada huruf yg dia tak kenal...LOL! aktiviti macam ni boleh buat dia berfikir, fokus & melatih gerakan tangan...

8) Menyusun Mengikut Bentuk & Warna (Shape & Colour Sorting)
ini sebenarnya kombinasi utk dua aktiviti; susun ikut warna & bentuk...kali ni i buatkan gambar pakaian utk ayish & minta dia sidai mengikut bentuk & warna yg sama kat penyepit kain tu...esok2 dah besar tolong mama sidai kain pulak yer!
amboiiii meja konsol mama jugak jadi mangsa kan?

9) Memasak (Cooking Time)
TING! sebenarnya idea nak buat dapur drp kotak ni i dapat sejak ayish suka kacau i memasak...dia ni sibuk tau, semua benda cakap "ayish nk tolong", kita ni terpaksa dukung utk bagi dia letak garam la, utk buatkan susu la, eh macam2 lah lagi!
bagus jugak ada dapur ni sbb dia dah kurang kacau i...dalam masa yg sama i ajar dia jenis2 buah, ikan, sotong, ketam, etc...buah2 & ikan semua tu i beli kat kedai mainan je..alhamdulillah dh banyak jugak jenis buah yg dia kenal...


ok itu je la nk share setakat ni....rasa dah panjang sangat entry ni...nanti kalau rajin i share part 2 pulak sbb ada lagi aktiviti yg i tak sempat nk transfer gambar...hihi

Thursday, February 13, 2014

Kitchen Cabinet: Flaws

entry decor kembali lagi, asyik entry jalan2 je kan? pasal ayish errr banyak nk cerita tapi nanti2 la...sebelum i buat full review pasal kitchen cabinet (KC), nak cerita pasal flaws/cacat cela dia dulu...bulan 8 tahun lepas i bayar 60% deposit utk buat KC ni tapi bulan januari 2014 baru siap, yerrrr 6 bulan i tunggu ok!! hampir2 meroyan jugak tunggu sbb dia janji paling lama siap pon 2 bulan...yela, dapur bukannya besar sgt...

KECEWA!! itu je i boleh cakap sbb terlalu banyak yg silap...sebelum tu i nk bagitau, i dapat harga yg sangat murah compare dgn tempat lain...4 kedai i survey kat kemaman-kuantan ni semuanya quote 20k ke atas utk saiz dapur i tu dgn material kayu nyatoh warna putih & tabletop granite..tapi dgn kontraktor ni i dpt harga below than 20k, kiranya within budget la...malangnya buat dgn org kampung yg tak brp pro ni, drawing pon diorang tak provide tau, semuanya i dah siap2 sketch atas kertas sebijik sebijan design yg i nak...nasib baik tgn i ni boleh jugak melukis sikit2...
pertamanya nak cerita pasal TABLE TOP...ikutkan masa mula2 beli rumah ni, kat dapur dah sediakan table top jenis konkrit tapi i tak suka sbb i nak table top tu nampak 1 piece, seamless gituu...jadi kitorang pecahkan konkrit tu sbb nak guna table top jenis granite...tapi bila dah siap pasang, i pelik tengok table top ni...iye ke granite sbb tak kilat...ke granite mmg ada jenis tak kilat? boleh tak korang bagitau ni table top jenis apa? i google tapi tak dpt nak bezakan drp gambar, i mcm confuse...tapi dia mmg dtg 1 piece jugak...kadang2 tengok mcm quartz pon ada, mcm limestone pon ada...hohoho entah la labuuuu!

ni pulak pasal OVEN...eh camne la dia boleh buat oven tu tepi sangat? patutnya selari la dgn dapur i tu kan? i rasa i dah sketch betol2 kot, siap print contoh lagi, takkan itu pon tak faham kan? takkan itu pon takleh nk fikir kan?

pulak tu kedudukan TONG GAS pon jauh dari dapur!! seriously tak boleh terima kenapa dia buat mcm ni...apa salahnya almari yg ada built in rack tu buat kat sebelah kan??

area FRIDGE ni pon satu hal...sepatutnya fridge ni ada "sangkar" dia tau, org panggil fridge box ke ek? i pon tak pasti nak panggil apa...hahahaha...tapi malangnya dua2 belah tiang utk fridge tu terpaksa potong sbb pintu almari kat sebelah tu tak dapat nk bukak, tersangkut...pelik giler kan dia buat almari tu sampai hujung?? sepatutnya buat la corner cabinet kan? dalam pic yg i bagi tu dah terang2 tunjuk...sumpah tak boleh nak hadam camne seorang tukang kayu/tukang buat kabinet dapur tak dapat nk fikir benda simple camni...almari atas tu pandai pulak ko pusing kn? *stress mak*

HOOD ni pon macam errrr je! kenapa dia pasang tak rapatkan sampai permukaan kabinet tu kan? ok la maybe salah kitorang jugak tak pantau diornag buat kerja...masa ni kitorang keluar jalan2, balik rumah tengok semua dah siap pasang...tapi kitorang tak jangka benda2 kecik camni boleh silap sebab sepatutnya dia sendiri kena tahu la kan? tapi kawan ada cakap nk tolong betulkan nanti kalau dia free...

sepatutnya bawah cabinet ni ada lampu LED/eyeball downlight....tengok2 bila dah siap takde pon dia buat!! yg ni agak frust sbb i perlukan lighting kat sini...apa2 pon i dah mintak kurangkan harga, dia bg kurang RM400...huhu takpe la kan!

ni pulak masalah kat WET KITCHEN/tempat i cuci pinggan mangkuk...sangat tak kemas la diornag ni buat kerja, tengok pasang pon boleh senget kan?? utk area ni i pakai tabletop konkrit yg asal memang dah ada masa beli rumah...

i nak marah, nak complain, nak suruh cabut balik tapi hubby lak halang...hubby ni satu masalah dia, cpt sgt kesiankan kat org...hubby cakap takpe la pejam mata je utk benda2 remeh camni asalkan boleh masak...org laki mmg gitu agaknyaaaa...dia cakap i kan bijak nak tutup segala cacat cela dlm rumah ni...LOL!

hurmmm hubby cakap lagi, kita ni buat nk murah2 sgt, redha je la dapat hasil yg tak seberapa ni...eh tapi murah2 pon almost 20k jugakkk...SAD! takpe la, benda dah jadi kan?? so buat pengajaran di masa depan je la...lepas ni i rasa baiklah bayar mahal sikit asalkan puas hati kn? buat dgn org yg betul2 pro, bukan jenis buat kerja cincai boncai macam ni...

inilah hasil penantian i selama 6 bulan!! dah penat nak marah2, jadi i teruskan je mendeco...nanti i share hasil deco & susun atur kat dapur ni..apa2 pon masih ada part yg i suka :) actly bar stool pon sampai hari ni tak beli2 lagi...kitorang aim yg ikea punya je sbb kat kemaman ni merata2 i pusing takde pon jual stool warna putih material kayu...huhu

Tuesday, February 11, 2014

Puteri Harbour Theme Park, JB

Khamis, 26/12/13: kitorang pegi Puteri Harbour Family Theme Park kat Johor Bahru...sehari sebelum sampai JB baru sebok2 nak book hotel, nasib baik jumpa hotel yg murah & bolehlah nak stay...kitorang stay sini sbb esoknya nak masuk singapore...

Hermess Hotel menjadi pilihan hubby, lokasi di nusajaya...interior dia lawa & mewah, kenan sungguh sbb dulu duk berangan la nak perabot rumah camtu *angan2 tinggal kenangan je lah* harga satu malam murah sbb bilik sgt kecik, takde pantry...takyah berangan la nk ada fridge & almari semua tu...cukuplah ada katil, bathroom, cermin & TV...

alkisahnya kitorang nk pegi LEGOLAND tapi pagi2 tu duk wassup 3 org kawan yg pernah pegi tanya berbaloi ke tak kalau bawak ayish, semua cakap TAK berbaloi! diorang cakap umur mcm ayish ni bkn banyak boleh main pon so kebetulan tiga2 org tu suggest tempat yg sama, puteri harbour! lepas check in hotel, terus kitorang tukar plan ke puteri harbour...takpe, legoland tunggu ayish beso sikit baru pegi biar puas hati sikit...

kat sini ada 3 tempat yg kita boleh pegi; Sanrio Hello Kitty Town, The Little Big Club & Lat's Place...lat's place tu tempat makan je, yg hello kitty & big club tu korang boleh pilih nak masuk salah satu atau keduanya..kitorang pilih dua2 sbb tix takde la mahal mana kalau amik 2 park pass...cuma i cadangkan, kalau korang nk pilih satu je, silalah pilih The Little Big Club sbb lagi berbaloi & lagi banyak mainan dalam tu...lagipon dia ada angelina balerina, bob the builder, thomas and friends, barney & pingu...kalau hello kitty tu byk tempat utk amik gambo je & pasal hello kitty semata2...
tu harga tiket, i curik kat website dia...sini buka tiap2 hari dari 10am sampai 6pm...kitorang explore dalam tu lebih kurang 4 jam jugak sbb semua benda nak main...hehe

ok kita mulakan dgn hello kitty town dulu yg terletak di level 1...i org perempuan ofcoz la suka tengok pink2 gitu kan? ayish buat muka takde perasaan je bila tgk HK ni tau, siyes! hahaha...i tengok budak2 perempuan kemain excited lagi masuk kat kawasan pedi & manicure tapi kitorang tak masuk pong sbb nak buat apa kan dlm tu?? takkan ayish nak buat pedi & mani? kahkah
benda pertama i naik cawan pusing2 ni...ayish duk sengeh2 masa cawan ni pusing, pening agaknya hehehe...
lepas tu kitorang masuk dalam HK game ni (ntah apa nama dah lupa)...dlm ni ada misi utk mencari harta karun la lebih kurang...byk hint2 dalam ni & lastly dpt sijil...alaaa kalau jawapan salah pon tetap dpt sijil! boleh la tambah koleksi sijil korang yer :p
mama yg over nak posing...anak dah protes sbb sibuk nak berjalan...apa ni mama??? tak main ler nak posing2 atas kerusi pink gegirl ni...
comelnya dapur ni...kalau buat kitchen cabinet cmni kat rumah pon comel kan? suka sgt idea yg tempat gantung apron tu, nak tiruuuuuu :p
ayish nak teddy bear tu tapi tak sampai nak amik...booooo~

ok lepas tu kitorang pegi the big club kat level 2 & 3...kat sini best!!

ayish suka sgt tengok barney show ni...dia follow menyanyi lagu "i love u, u love me" dgn "if u happy and u know it" sambil buat gaya tepuk tangan semua tu...
kemain lagi bapak budak tu kan? haha...sini takde masalah parents nk join sekali...i rasa 4 kali jugak kot hubby naik slides ni sbb ayish tak puas main...area ni banyak mainan tau...ada satu kawasan tu siap ada budak terkencing lagi, anyonyoooo~
kali ni i pulak teman ayish naik helikopter...dia pandai sebut helikopter tau...ayish diam masa naik ni, kecut perut agaknya bila tinggi sikit bendalah ni berpusing...
wheels on the bus go round and round, round and round, round and round~ ni turn hubby lak bawak naik...bas ni pusing2 atas bawah...
naik windmill ni buat i sangat boring okey! punya lama dia pusing, i tak sabar2 nak turun cepat...tp ayish lak kemain liat lagi masa nak turun tu...
bagi i sangat-sangat berbaloi bawak ayish pegi sini sbb macam2 lah dia main...kemain enjoy & happy lagi muka dia...satu kepuasan utk kitorang sbb banyak benda ayish involved, i tak rasa membazir pon pegi sini...salah satu jenis eksplorasi utk fizikal & minda anak2 jugak kan?banyak lagi mainan lain tapi cukup2 la tuh kan, gambar pon dh byk i tunjuk *meluat dh tengok*

malam tu sempat kitorang jalan2 skejap kat danga bay & makan kat Singgah Selalu...tq steffi jay (motip sangat tulis nama penuh fi) sbb suggest tempat ni! byk kot i makan ABC special, tauhu bakar, sup ayam, telur dadar, nasi goreng USA...fuhhh sedap & kenyang! ramai giler wooo org kat situ...
ni 1st round yg dapat...2nd & 3rd round tak sempat nak snap dah sbb kebulur! hahaha...bayangkan, seharian kitorang tak jumpa nasi tau...duk mkn burger je siang tu, ayish lak mkn roti & kentang je...

ok tu je nak cerita...rajin pulak update entry 2-3 hari ni :p