Monday, March 31, 2014

Bila Nak Rehat Niiiiiiiiiiiii

nampak tak betapa tak sempatnya nak update blog & blogwalking? *eh sempat jugak sebenanrnya cuma tak serajin dulu* hihi...tiap2 minggu sibuk kalahkan menteri okey! bawah mata i pon dah ada lingkaran hitam (ayattt) sbb tak cukup tido :(

jadi kucar kacir ni sebab sejak amik upah jahit la...padahal i tak amik byk pon order (dalam 4-5 je seminggu) tp still rasa terkejar2...jahit pulak bukannya baju ke apa, craft je pong!! cuma yg jadi masalah bila i HANYA boleh stat menjahit masa ayish tido, kebanyakannya pukul 10pm ke atas...kadang2 dalam sehari tu sempat potong je, tak sempat pon nk jahit ke apa...

i bukan buat full time sbb i masih bekerja & masih ada suami dan anak utk diberi perhatian *eceyyy macamlah org lain takde* tapi bila dah terjebak dgn menjahit ni, i jadi addicted tau..ikutkan dalam kepala ni sangatttttt banyak benda nak buat cuma waktu tu terhad utk i cuba macam2 & zahirkan apa yg tersimpul, tergambar dalam kepala ni...huahua sastra sgt ayat i hari ni :p

ok nk share batch ke dua hasil jahitan i...
love pillow using minky fabric...minky tersangatlah gebu, bulu2 tu best betol!! hehe...customer ni order utk anak dia, nak letak dalam bilik hiasan katil katanya...yg ni saiz lebih kurang 12"...ni kiranya 1st customer yg request bentuk love...
antara yg berjaya siap dalam seminggu...masa ni terlebih sikit amik order so adik2 la jadi mangsa tolong potongkn kain...hihi...pengajaran drp ni, TAKNAK dah amik banyak ni seminggu...
ni pulak customer nak bagi anak dia...baby pillow ni saiz 12"x16", sesuai utk bawak travel...i guna blackout material, ada zip senang nak cuci...hehe
ni pulak handphone cover i...i saje la buat promo RM10 utk percubaan (handphone/tablet/ipad/power bank) & terhad pada 3 org terawal...tapi tak sangka dlm masa 15min berpuluh2 org yg nak...so i upkan setakat 10 org je la utk harga promo tu...yg lain sorry yer...hihi
plushie owl ni akak tu order utk boboy dia, so i kena la buat yg nampak "jantan" sikit...katanya nak sama design, nanti anak berebut...belakang tu i ada sulam nama supaya tak tertuakr...hehe...cantik kan kaler turquoise ni?
ni pulak order dari kawan adik i...yg sebelah kiri tu adik i cakap bapaknya yg order, semangat nak bagi kat baby girl dia siap pilihkan warna lagi ungu+kelabu...sooo lovely la bapak!
yg merah pulak kawan adik i yg pilih sendiri combination tu... 
plushie owl ni 13", kiranya design & size yg paling besar i buat..nampak girlish sikit dua2 ni...

OK itu je nk share...nak siapkan order utk minggu ni pulak!! order sampai bulan may dah FULL yer...utk bulan 6 minggu pertama dah ada yg book slot...

apa2 hal/pertanyaan boleh email: hanna_pisces@yahoo.com

tata~ 

Monday, March 24, 2014

Terkenang

semalam wassup dgn kawan2 cerita pasal diploma, degree holder ni la...dgn gaji yg sekian2, tahun sekian2...tiba2 teringat pulak kat diri sendiri ni...

i habis degree dlm mechanical engineering masa tahun 2010 tapi grad 2011...masa grad tu tengah pregnant 3 bulan, ayish dlm perut amik ijazah sekali...hehe syokkkk sbb boleh bawak laki :p masa tu umur i 24 tahun..

sebenarnya terkenang ni zaman susah kitorang masa mula2 kahwin...i lepas grad je memang kerja dgn parents, gaji takyah cakap la memang tak seberapa pon sbb company kecik kan...in fact sekarang pon tersangatlah sikit tapi takpe la janji dpt kerja happy & masa sangat flexible, paling penting dekat dgn family :) i tak pernah nak apply kerja mana2 sbb memang tak minat pon nak bekerja sebenarnya :p

baru 6 bulan kerja dah kawin so semuanya family tanggung...alhamdulillah parents memang jenis tak berkira & sedar tanggungjawab diorang utk kawinkan anak2 (takyah nk pertikaikan la yer kalau kawin pakai duit parents pon, masing2 punya cerita kan)...masa kawin tu hubby pon kerja dgn gaji yg cukup2 makan (sesak jugak sebenanrnya)...yela, masing2 kiranya masih muda masa tu, baru nk built career dah gatal nak kawin kan? hahahaha ehhh boleh elak maksiat tau! :)

masa tu hubby kerja KL, i kerja kemaman duduk dgn family...nak beli rumah memang tak mampu masa tu...walaupon gaji sikit tp masih rasa cukup & masih boleh saving...yela duk dgn family mana keluar duit sgt, pulak tu takde hutang apa2...

tiap minggu je la kitorang jumpa masa tu...yg peritnya masing2 kena naik bas sbb nak jimat duit minyak & tol...gilir2 la i dgn hubby masa tu...dah la KL cuti sabtu-ahad, ganu pulak cuti jumaat-sabtu...naik bas malam2 lps habis kerja lepas tu balik rumah semula biasanya kul 3am baru sampai, esoknya nk kerja...mcm tu la rutin kitorang yg sgt memenatkan! tapi kalau tak jumpa mesti sedih & rindu2, so nak taknak memang kena jumpa jugak! (baru kawin kn darah manis lagi)

dpt rezeki mengandung boleh katakan awal jugak...masa pregnant tu i dah kurang naik bas, hubby yg byk turun kemaman...sbb hubby tak bagi i angkat luggage berat2...masa ni umi & abah la duk bgn malam & pagi buta utk hantar-ambik i dari stesen bas, sedih pulak bila ingat :( bila turn hubby pulak, kul 3am la i bgn & drive sorang2 amik dia...memang takut keluar rumah sorang2 tapi segan nk kejutkan parents/adik2 utk teman...masa tu tawakkal je la...

kitorang hidup ala kadar je masa tu, tak byk sgt belanja sbb simpan duit utk baby & nak beli rumah sendiri...hidup pon kira share-share je dulu...i langsung tak berkira dgn hubby...i kawin dgn dia maka i terima dia seadanya & tak kesah pon nak susah2 dgn dia...

rutin macam tu berlarutan sampai setahun setengah usia perekahwinan kitorang rasanya...tak sangka masa pregnant ayish 6-7 bulan (kalau tak silap la) hubby dpt kerja yg lebih elok...masih dgn company yg sama cuma berbeza bidang kerja...masa tu kiranya hidup kitorang totally change 360'...alhamdulillah rezeki dari Allah kan? rezeki anak mungkin...tak cakap pon kaya/mewah, cuma kiranya dah senang sikit dari dulu (kang ada yg salah tafsir ayat ni huhuhuhu)...masih lagi long distance tapi takde dah nak naik bas, sebulan sekali je la amik laki kat airport...hihi

lepas tu dah rasa seronok nk shopping macam2 barang baby, dh tak payah nak share2 duit gaji dgn hubby...hahahahaha...ok itu bkn point nya...nak bagitau sini kadang2 hidup ni macam roda, ada masa kita jatuh ada masa kita berdiri gah...

kalau boleh masa susah senang tu biarlah bersama-sama...masa susah isteri kena jadi tulang belakang yg kuat support suami, bkn buat suami ni rasa down/tak berguna bila tak dpt tunaikan hajat kita...kena banyakkan berSABAR & yakin dgn rezeki yg bakal Allah pulangkan (tak kira lah dalam bentuk apa sekalipon rezeki tu)...jgn suka pandang org yg hidupnya lebih pada kita tapi pandang org yg jauh lagi susah dari kita...

masa senang pulak, beringatlah!! bukan masanya nk enjoy atau boros mentang2 ada duit kan?? simpan utk anak2, simpan utk masa dpn, buat pelaburan yg bijak...takpe tak nampak hasilnya sekarang, mulakan dgn tanam benih yg kecik dulu insyaAllah lama2 benih tu akan jadi pokok yg besar...

perkahwinan ni best kalau kita saling memahami & tolak ansur...nak capai sesuatu kena usaha-doa-tawakkal...sama2 kita mohon bantuan Allah...kadang2 Allah tak bagi apa yg kita NAK, Dia cuma bagi apa yg kita PERLU je...jgn merungut :)

buat suamiku, thanks for everything! jgn mudah lupa masa "sakit" kita yer :)

Monday, March 17, 2014

Tempahan Plush Owl/ Pillow Owl Murah

nilah antara sebabnya i dah jarang update blog...busy menjahit ouls! hihihi...macamlah pro sangat kan? tapi seriussss tak menang tangan kot nak buat macam2 aktiviti dalam sehari...dengan lakinya, dgn anaknya, dgn nk memasaknya, dgn nk mengemasnya, dgn kerjanya.

entry sebelum ni i ada cerita hubby hadiahkan mesin jahit NV950 sempena birthday i...utk tidak men-sia-sia-kan hadiah tu, i gunakan utk buat bisnes kecik2...mula2 tak terfikir pon nak buat bisnes sebab i kan langsung tak reti jahit...
benda pertama i buat utk rasmikan mesin tu ialah plush owl ni...tengoklah, jahitan pon senget2 lagi, first timer la katakan...tapi tak sangka, ada jugak yg nk order bila i tunjuk kat IG & FB...mula2 macam malas nk amik order sbb jahitan tak kemas lagi tapi bagusnya yg order ni bagi kata2 semangat gituuu...hehe 

ni hasil daripada order pertama...utk permulaan ni i memang jual sangat2 murah, memang takde untung langsung sbb i pakai kain cotton yg elok & kain2 lain pon semua high quality...jual murah sbb nak mahirkan jahitan dulu, untung tolak tepi dulu...
owl pink tu customer cakap utk adik baby dalam perut & biru tu utk abg...hehe...
 owl ni nampak boyish sgt kan?
bantak peluk utk adik baby dalam perut..


ni pulak 2nd order...satu utk adam, satu utk aisy katanya...yg ada sulam nama tu i charge lain...cute kan owl pillow ni? hihihi
siap ada ribbon tu kat kiri kanan...soooo girlish!

antara pillow owl/plush owl yg dah siap...

utk minggu ni i tutup order dulu sbb i hadkan 4 ekor je seminggu...ni tengah siapkan 6 ekor utk officemate...ada yg nak bagi anak buah, ada yg nak bagi anak sendiri...

alhamdulillah tak sangka ada jugak yg sudi order walaupon jahitan byk kena perbaiki lagi...takpela takde untung pon janji i boleh mantapkan lagi macam2 jenis jahitan...hehe

utk lepas ni, harga i dah boleh up sikit sbb i target bila 10 ekor owl siap, insyaAllah jahitan i makin improve...untunglah siapa2 10 org terawal ni...hihi...syukur jugak setakat ni dpt customer yg "ikut nana la", "sukati nana la", "pandai2 nana la"...hahaha senang kerja ku!

thanks pada yg memberi sokongan!!! kalau dh stabil, ingat nak buat satu page kat facebook & IG atas nama:

SEWN BY NANA

ewahhhh kemain lagi berangan kan? ok apa2 boleh email hanna_pisces@yahoo.com atau direct pm kat fb lagi senang :)

Monday, March 10, 2014

27 Tahun Sudahhhh

8 MAC 2014: genap usia i 27 tahun- hari wanita sedunia- hari hilangnya pesawat MH370...tarikh yg tak mungkin i lupakan kot...harap2 jumpa la pesawat tu, sekurang-kurangnya hilang sikit tanda tanya kan? sebenarnya sedih sgt pasal ni walaupon tak kenal siapa2 :( kita doa banyak2 yer, mungkin ujian & peringatan Allah sbb kita ni jarang berdoa..

ok back to the topic...alhamdulillah syukur sangat2 i masih diberi peluang utk bernafas kat dunia ni...tq umi yg melahirkan, tq abah yg membesarkan, tq hubby yg memanjakan (eh??) hahaha...27 tahun hidup, harapnya ada improvement dari segi kehidupan dunia & akhirat...bila sebut pasal umur ni kan, rasa mcm dah dekat sgt je usia bumi ni nak tamat :( petanda akhir zaman tu dah banyak nampak kn? kita masih lalai lagi dgn dunia, nauzubillah :(

tinggalkan cerita sedih jap, meh nak share cerita happy pulak :) nak cerita hadiah yg hubby bagi...i dapat parcel ni kat office, masa tu hubby kat laut lagi...pandai jugak ek lakiku ni buat surprise? hahaha
hadiahnya mesin jahit brother NV950...terkedu sgt dapat hadiah ni! sumpah menitik air mata masa mula2 buka kotak, rasa terharu gembira sedih bercampur2...tq Mr.Hubby!!! insyaAllah akan gunakan mesin ni sebaik-baiknya...hubby dh request baju raya sedondon utk raya nanti...hihi
i memang dah lama idamkan mesin jahit tapi masa tu duduk dgn family lagi, mcm xde space nak letak kat mana...pulak tu my mom sendiri memang dah ada mesin jahit...bila dh duduk rumah sendiri ni, i adalah bunyi2 nak beli mesin jahit tapi tak sangka pulak hubby ni amik serius impian i...hehe...
cuma tak sangka pulak dia belikan NV950 ni, i expect mesin biasa yg basic je dulu sebagai permulaan...alhamdulillah i anggap ni rezeki & semoga hubby sentiasa murah rezeki sbb tak pernah kedekut dgn bini :p nanti i review mesin jahit brother NV 950 yg super best ni!!! siap boleh sulam uols...lepas ni boleh la ambil tempahan...haha

jujur i cakap, i langsung TAK RETI menjahit guna mesin...guna tangan alhamdulillah i pandai sbb masa lepas SPM dulu i ikut kursus jahit tangan, jahit manik & jahit kraf...tapi utk guna mesin ni, i tak reti & masih senget2 lagi...

*******************************************************
8mac i turun KL, pegi sunway pyramid utk jumpa dgn kawan2 masa study kat uniten dulu...walaupon dalam 5-6 org lagi yg tak dpt join, utk yg ada hari tu dah cukup buat i happy gilerr! rindu sgt2 kat koranggggg!
nampak mulut ayish tu? dia yg sibuk nak tiupkan...haha
sekali lagi kawan2 buat surprise...tengah syok2 borak tiba2 ada org hantar kek sambil nyanyi lagu "happy birthday"...terharuuuuuuuuuuuu! korang memang best lah!

lepas tu singgah IKEA jap...konon2 nak merealisasikan sewing workstation macam entry i sebelum ni [LINK], malangnya balik dgn tangan kosong sbb ayish dah mengamok sambil jerit2 dlm ikea tu...sempat jumpa blogger ctmah skejap dalam ikea tu utk bagi keropok lekor yg dia kirim lepas tu terus chowww balik kemaman...alahaiiii ntah bila pulak nak pegi ikea ni? :( lambat lagi la nk ada workstation nampak gayanya...huhu

Thursday, March 6, 2014

Saya Bukan Surirumah

*hari ni entry kisah peribadi sikit...lalalala*

amboiii kemain lagi title tu kan? haha...sebenarnya terdetik nak cerita pasal ni bila ada 3 org readers yg email i tanya macam mana i uruskan masa sejak diorang baca pasal resepi-resepi yg i share & entry homeschooling i baru2 ni...tiga2 readers tu ingat i ni housewife...LOL 

sebelum cerita panjang, nak bagitau yg i ni seorang mama/isteri yg bekerja...cuma bertuahnya i kerja dgn family, waktu adalah sangat flexible!! i boleh masuk & balik kerja sesuka hati, i boleh nak rilek2 sebulan kat rumah kalau tak masuk office pon asalkn kerja siap...pendek kata, i boleh jadi dua2; wanita bekerjaya (puiii) & surirumah sepenuh masa...i bertuah sbb i boleh rasa dua2 situasi tu sekarang...yup i yg jaga ayish sendiri, kadang2 i bawak je dia pegi office...

hari tu hubby suruh i berhenti kerja, duduk rumah je dia cakap...tapi bila bincang2 balik & cakap sebab-musababnya, dia redha & benarkan i bekerja...i anak sulung, buat masa sekarang hanya i yg tolong kerja2 kat office...sementara tunggu adik2 i habis belajar, memang i la yg kena tengokkan office tu...lagipon i rasa inilah masanya nak balas balik jasa baik parents yg dah berpuluh tahun besarkan i, nilah masanya i nak tolong ringankan beban diorang, walaupon hanya company sebesar ikan bilis...kalau cakap i bekerja sbb duit memang silap besar la kot...hehe...kadang2 kita perlu berkorban dulu demi sesuatu & kena byk sabar utk capai impian dalam hidup kan?
ni la keadaan ayish bila teman mama kat ofis...nasib baik ada satu ruang kecik ni betul2 sebelah workstation i...ayish siang2 i tidokan buai sbb dia boleh tahan 4jam dlm buai...atas lantai kang stengah jam je dah bgn...huhu

ok berbalik pada soalan readers berkenaan PENGURUSAN MASA (byk sgt pulak i bebel kat atas tadi tu kan?)...hurmmm jujurnya i ni bukanlah org yg teratur sgt, bukannya ada jadual harian, lebih kepada "ikut dannn" bila buat kerja...lagipon nak cerita pasal menguruskan rumahtangga dgn baik ni, i tak rasa i org yg sesuai utk jawab sbb sangatttttt banyak kelemah & benda baru yg masih perlu i belajar...nak bandingkan dgn org lain yg lebih tua/lebih lama makan garam/lebih berpengalaman, memang jauh panggang dari api la i ni kan...kekekeke

tapi takpelah, i sekadar cerita rutin peribadi i je yg mana korang rasa nak ikut, ikutlah...kalau rasa tak sesuai, abaikan je saranan i ni nanti...hehe...bagi i, utk buat kerja rumah (apatah lagi kalau hari yg pergi kerja...sbb bagi i bila hari pegi kerja kena jadi supermom, lagi mencabar jadual harian i) kita kena WORK SMART! apa yg i maksudkan dgn work smart ni contohnya:

1) sila bangun awal pagi sebelum anak bangun...kalau i, bangun kul 5am tu dah cukup sgt nak cuci baju, masak breakfast, sapu sampah & mop lantai...sbb ayish ni kul 6-7am dia akan bangun tau...kalau anak bangun tu paham2 je la, memang takkan jadi la kerja

2) sedia bahan2 sebelum tidur & selesaikan kerja sebelum masuk tidur...keyword dia kerja sebelum tidur! biasanya i dah plan nak masak apa esok pagi jadi sebelum masuk tido tu dah siap2 bersihkan bahan mentah yg nak dimasak & dah siap2 potong bawang semua...jenis i, suka potong bawang banyak2 & simpan, nak guna senang...mcm tu jugak dgn stok cili, i suka rebus cili kering & blend siap2...sebelum masuk tido jugak kemas rumah sikit2 terutamanya mainan anak...

3) makan setempat...ajar anak2 makan kat meja / dapur shj supaya mudah kerja2 kita nk kemas sisa-sisa makanan yg sepah tu...kalau dah bagi anak tu pegang makanan satu rumah, memang jenuh la nk sapu & mop balik lepas tu...masa kita pon dah rugi...

4) sediakan bilik khas utk anak2...kalau ada bilik khas mcm playroom, boleh la anak2 sepahkan kat situ je...bagi yg takde playroom pulak, hadkan permainan anak...macam i kan, hanya 3-4 mainan je yg i benarkan ayish bawak turun kat ruang tamu sbb taknak habiskan byk masa utk mengemas nanti...MASA tu penting!!

5) tolak tepi benda kurang penting...contohnya macam hari tu terlalu banyak kerja nak buat, avoid la update blog/wassup/fb/ig semua tu...sbb kalau dh mula semua tu, memang berjam jugak depan komputer & handphone kan? sejam tu sangat byk benda boleh buat tau

6) jadi seorang yg multitasking...i suka kalau sambil masak sambil basuh pinggan...kalau biarkan berlonggok dalam sink lama2, alamatnya memang lambat la kerja tu...tak pon sambil masak tu dh blh sidai baju skejap...pandai2 la curi masa...

7) buat kerja sistematik...biasakan pinggan dah kering terus simpan...biasakan sambil mandi sambil sental jamban...biasakan lepas guna/ambik barang terus simpan di tempat asal bila dah selesai guna...eh tapi i pon teruk jugak tau, takyah nak cakap kat org la!! i malasssssssss giler lipat baju, kadang2 biar sebulan dalam laundry basket...tapi kena bijak sorok la...macam i masa kutip baju tu terus lipat besar2 masukkn dlm bakul...bakul tu pulak i sorok dlm almari...lalalalala~

8) sambil lalu sambil buat...haaaa rumah i kan ada perabot jenis kaca & debu tersangatlah suka hinggap kat situ...i ni lap debu seminggu sekali je, tapi sehari lepas lap je debu naik balik *sigh* utk perabot camni sambil2 i tengok muka kat cermin tu sambil2 i lap guna tangan je...kuikui...koserrr mak nak lap hari2!

9) rancang kerja...contohnya ahad tumpukan kemas stor, isnin kemas master bedroom, selasa kemas dapur, rabu cuci tandas, khamis ruang tamu, bla bla bla bla...kalau hari2 nak buat semua benda memang pengsan la oii...pastikan selesai kerja A baru buat kerja B...
boss kecik!
itulah rutin & sistem yg i buat..tak suruh tiru pon! hehe...yela, sbb i faham lain org lain situasinya, lain pulak bilangan ahlinya...takmo compare dgn anak yg dah lebih sorang sbb i yakin orang yg anak lebih sorang ni biasanya time management dia lagi baik & lagi hebat...sbb i sendiri pon ada 8 org adik kat bawah, i dah tengok mcm mana cara umi buat kerja...

cuma mana2 yg rasa blh improve tu, kita cuba la...Allah bagi masa 24jam, insyaAllah memang cukup...i tak nafikan kadang2 i sendiri pon rasa terkejar2 nak buat semua benda dalam satu masa, lebih2 lagi sejak duduk rumah sendiri ni ada je aktiviti yg i nak buat mcm mengecat & DIY apa2 yg patut...tapi sejak duduk rumah sendiri jugak la i sedar i ada masa utk diri sendiri, ada masa utk tengok tv & ada masa utk buat aktiviti i suka...

hidup long distance marriage mcm i ni banyak benda kena buat sendiri...bila hubby ada kemain happy lagi tau!! rasa 90% beban hilang sbb hubby boleh harap & pandai jaga ayish...hihi

ok itu je nak share...i salute giler kat ibu2 yg boleh maintain rumah bersih kemas, yg blh masak hari2, yg boleh uruskan anak, pulak tu siap ada yg sambil study lagi...aduhh korang memang hebat la!!!