Wednesday, May 28, 2014

11 ke 12 Minggu ni??

hai..

nak cerita ni *ehem2*...masa birthday i 8 mac hari tu, i period & fikir mesti xde dah rezeki i nak beranak tahun ni...lepas 2 hari je, darah dah tak keluar....i cerita dgn hubby bila dia call dari offshore, kiranya i cerita tu dah masuk bulan 4...hubby suruh buat upt sbb katanya entah2 implantation bleeding...ewahhh kemain lakiku pon tahu implantation bleeding...

i malas nk buat upt sbb baru je 3 hari lepas buat negatif...tp lakiku paksa jugak buat sekali lagi...nasib baik dpt byk free upt yg kina bagi...haaa siapa nk beli upt murah ni boleh la beli dgn kina k...nanti i tunjuk pic sbb ntah knp susah beno nk upload gambo pagi2 ni...
ni website dia: www.theshopablog.com @ wassup: 0132126952

hasil buat upt atas paksaan hubby pon negatif lagi...i pon tinggalkn je upt dlm toilet, dlm 30min lps tu tengok balik ada double line tp blur sgt2! i fikir error kot sbb dah lama sgt tinggal kat situ...esoknya buat lagi mmg nampak double line yg sgt blur...alhamdulillah

i wassup kawan2, ramai yg cakap confirm pregnant...ingat lagi tak entry i yg ni: Bila Nak Tambah Lagi? rupanya masa i tulis tu i dah pregnant tapi i tak tahu! haha...i buat upt lepas beberapa hari dari tarikh entry tu la...hehe

so sekarang ni i lupa dah 11 @ 12 minggu...hihi...last scan hari tu mmg dah nampak kantung, dah 8w masa tu...next appointment jumaat ni pulak...insyaAllah due 25 Disember 2014...kalau baby keluar lambat sikit, gamaknya baby 2015 la kn? 

perasaan??? semestinya happy sbb i mmg expecting...i stop makan pil perancang bulan 10 tahun lepas, mmg i fikir dah patut tambah anak lagi bila ayish 2 tahun...rezeki kitorang, maka memang kitorang terima dgn hati yg sgt terbuka & sangat bersedia...

i malas nk fikir sgt tentang kewangan stabil ke tak, mampu ke tak nak jaga, boleh ke tak nak bahagikan kasih syg, bla bla bla...bagi i setiap percaturan hidup ni semuanya Allah dah tentukan & anak tu sendiri memang rezeki...insyaAllah anak2 ni la yg buat papanya akan kerja lebih gigih lagi....opsss rezeki tu bkn duit semata2 tau...kita as parents la yg patut jadikan anak tu "rezeki" utk saham kita kat akhirat nanti...insyaAllah semua org nk anak yg soleh solehah kan?

Allah dah bagi ni, maksudnya Allah tahu la kemampuan kitorang...tak kesah la kemampuan dari segi apa pon...yup, i masih lagi hidup dalam long distance marriage dgn hubby...lepas ni dah ada anak 2 org mestilah i kena jadi lagi cekap & supermom...alaaaa org lain boleh, takkan kita tak boleh kn? i kena berguru dgn mak-mak yg dah ada anak ramai ni...hehe...ofcoz la org pertama yg i cari umi i sendiri!! 

apa2 pon doakan kandungan i baik2 je ye & harap2 semuanya selamat sampai i bersalin...i tekad nk cuba jugak beranak normal kali ni!! doakan i tau :)

sampai sekarang i masih lagi muntah2 tak kira pagi petang siang malam...org lain muntah kurus kan??? daku ni muntah2 pon berat kemain mendadak naik!! haha...i ni jenis berselera makan, lepas muntah pon apa ada hal asalkan boleh makan apa yg i nak...hehe

yg kelakarnya, lepas tahu pregnant je, dan2 malam tu i gosok gigi rasa nak muntah...kemain lagi saiko kan?? masa tak tahu pregnant elok je gosok gigi, elok je takde nak loya2....aptb!

ok la, entry panjang tak bergambar...eh sebab ni jugak la sebenarnya i gesel2 kat hubby pujuk dia bawak i pegi holiday...kahkahkah...i duk fikir anak 2 org nanti mesti susah dah i nk jalan jauh...kot? sebab ni jugak i x dpt nk menjahit...loya & tak larat!

ok tata~

Sunday, May 25, 2014

saje-saje

hai morning...weekend ni mesti ramai syok berjalan2 kan?

ingatkan minggu ni nak update pasal "ehem2", pasal birthday ayish, pasal kunjungan dua org budak bijak kat rumah i (shahadah chinta & sarah ariana) & pasal dekorasi sikit...eh doakan la i rajin sikit ye supaya target 4 entry minggu ni tercapai! ewahhhh kita tengok la nanti apa jadi hehehe

ni entah mood apa datang tiba2 rasa nak tulis sesuatu dlm ni walaupon tahu biasanya ahad mmg kurang sikit readers i...kahkahkah ada aku kesah? :p

insyaAllah 10 june nanti anniversary kitorang & insyaAllah jugak akan pegi holiday...ermmm tak rancang sebenarnya nak holiday tahun ni sbb ingat nak kumpul duit sikit...hehe...tiket pon baru beli last week so kitorang ada masa 3 minggu utk prepare...alaaa 3 minggu tu lama sgt tau!!! tempat kitorang nk pegi ni sehari mengadap laptop pon boleh habis google & baca review...takpe, nanti la cerita pasal tu :p

insyaAllah, kat sini kitorang akan stay utk 5 hari 4 malam...semuanya dah book...doakan segala plan dipermudahkan ye :) ni kira unplanned holiday kitorang jugak sebenarnya sbb memang tak terfikir langsung nak pegi mana2 tempat yg jauh...takpe lah, anggap je rezeki kan? harap2 takde apa halangan utk sampai & pulang dgn selamat nanti...hihi...ikutkan, 9 june nanti kitorang fly...

eh ok la, itu je nak cerita...tata 

Wednesday, May 21, 2014

Decor: Eiffel Tower

hai! honestly makin hari makin malas dgn blog ni...hahaha...i rajin je baca blog2 yg i follow & link kat tepi ni, tapi nak comment ke apa alahaiiii malas betol!

sebab nak jugak update "sesuatu" dalam blog ni, maka hari ni entry ringkas je..hihi...kalau ikutkan banyak benda nak cerita tapi malas malas malas malas malasssss :p tunggu la bila i rajin & mood swing ni hilang hehe

ok nak cerita yg sekarang ni i macam suka pulak kumpul benda/gambar yg berkaitan eiffel tower utk hiasan di family hall tingkat atas...baru berjinak2 la senang cerita! nanti nak kumpul lagi byk2...owh kalau nk bagi hadiah kat i, apakata bagi effiel tower je seketul? lalalala

yg ni jenis kertas punya, lupa beli kat mana...haha..rasanya belas2 ringgit je & kena pasang sendiri ye...dia ala2 mcm puzzle gitu...

ni pulak penghadang buku...beli 2pcs hari tu, satu lagi letak kat dapur...rm7 kot harga dia beli kat kedai serbanika..

bantal ni pulak beli kat jusco...kena pulak tema merah + biru ruang ni kan? tak ingt brp ringgit...rasa mcm 25, rasa mcm 40...haha entahlah! 

lampu romantik ni beli kat SSF...dah perah cerita dalam ni...harga RM 380 rasanya...paling sayang lampu ni! hihihi

baru ada 4 eiffel tower kat rumah ni...nanti la cari lagi bagi penuh! hehe

ok sekian entry entah pape...hahaha k bye!

Monday, May 12, 2014

Sambut Serentak

hai! alhamdulillah setelah 8 hari demam, akhirnya farish dah sihat & aktif mcm biasa...tq semua yg mendoakan & bagi macam2 petua tak kira la dlm blog ni ke, yg pm fb ke, yg wassup ke :)

sempat celebrate kecil-kecilan birthday ayish, birthday hubby, birthday MIL & mother's day...MIL & ayish sama tarikh lahir...hehe
taktau nak beli apa, beli kek BR je la utk hubby, farish & MIL...jadila kan? hihi...konon2 nak buat dinner yg romantik la sikit utk hubby tapi segan pulak sbb mertua ada kat rumah...hahaha...postpone anniversary bulan 6 nnti aci tak abg? :p

11 may genap umo hubby 29 tahun...semoga panjang umur, murah rezeki, diberikan kesihatan yg baik & sentiasa berjaya di dunia akhirat...kalau kita kejar akhirat, insyaAllah dunia pon kita dpt kan? :)
30 april ayish 2 tahun & ibu mertua 57 tahun...semoga kalian semua sentiasa dalam rahmat Allah :)

petang lepas makan2 tu sempat lagi pegi makan angin kat cherating...mentang2 10min je dari rumah kan?
*tengok tu kemain ayah mertuaku nak snap pic makanan* malam pulak makan2 lagi! yg ni sempena hari ibu so i dgn mil yg berhak pilih menu...hehe....kitorang order pari bakar, kerang bakar, sotong celup tepung, kailan ikan masin, telur dadar & tomyam...sampai buncit kitorang makan! i balik rumah duk muntah2, membazir kan? haha
lepas tu pegi rumah umi pulak utk celebrate lagi...kali ni hubby belanjan KFC je & adik2 belikan blueberry cheesecake secret recipe utk yg bergelar mak-mak...mmg kenyang la makan...alhamdulillah rezeki kan? huhu
kiri: ibu mertua...kanan: my mom....mereka berdua sangat HEBAT! jasa mereka memang sampai bila2 kitorang takkan dapat balas :( sayang umi & ibu forever!

insyaAllah 17hb (sabtu ni) nak buat birthday party ayish...yg duk kemaman tu jemput datang yer :)

Monday, May 5, 2014

Cepat Sihat Anakku!

30 april baru2 ni genap farish umo 2 tahun...alhamdulillah Allah masih bagi peluang buat kami utk membesarkan amanah yg tidak ternilai ni...tapi masa birthday dia jugak la demam mula mendatang...huwaaaaaaaaaaaaaa :( konon nak buat birthday party 10hb ni tapi terpaksa postpone 17hb...

sampai hari ni (dah 6 hari) ayish masih lagi demam...kadang2 muntah, kadang2 cirit birit...dia ada tonsil & bila buat blood test, ada virus dlm darah...kitorang laki bini ni memang risau sgt2 kalau ayish demam sebab dia dah 2 kali pernah kena sawan kan...memang kena jaga tip top, tak boleh culas sikit pon!
honestly tengok anak lembik macam tu hati ni rasa sedih sgt...air mata ni mudah sgt mengalir, tak sanggup tengok anak sakit :'( i ni paranoid sampai ayish tido pon i letakkan jari kat hidung nk tahu dia bernafas ke tak..sampai mcm tu sekali :'(

susah hati bila dia tak brp nak makan & menyusu...mandikan pon marah, makan ubat pon susah...yg senang masukkan ubat ikut bontot je...bila badan panas sgt sampai 40-41'c mmg kitorang kejutkan mandi tak kira la pukul 2 pagi pon!! tak suka tgk dia menggigil tapi dlm masa yg sama badan terlalu panas...hukhuk...doc ckp itu tandanya panas dalam & patut mandikan pon dgn air biasa, jgn guna air sejuk/air batu!

huwaaaaaaaaaaa taktau nak cakap sedih & susah hati tu macam mana lagi...kitorang ni memang tak cukup tido sbb jaga ayish...risau punya pasal, tak pernah dia demam lama mcm ni...rindu sgt nk tgk dia aktif :'(

yg tradisional tu dah macam2 cara guna...garlic sock la, rendam sock dlm apple cider la, eh macam2 la tapi tak kebah jugak demam dia...ni baru on antibiotik semalam...doc suruh tgk esok ok ke tak...kalau tak ok, kena admit la jawabnya...
korang doakan ayish cepat sihat yer...rindu nk gurau2 kasar dgn dia...hukhuk :'(