Thursday, June 26, 2014

Mengidam Sambal Hitam

pregnant kali ke-2 ni kan, lain sangat2 kalau nak bandingkan masa ayish dulu...kali ni macam manja & lembik sikit...muntah tak kira masa sampai la sekarang (14 weeks dah kot? boleh tak i selalu lupa i ni dah brp minggu hahahaha), asyik nak tido je kerja (lebih 12jam kot tido sehari), pemalas (rumah mcm tongkang pecah, hubby yg buat semua kerja menyapu & mop, kain berlambak tak lipat2 lagi peram sampai 2 minggu, toilet mcm dah geli2 nak cuci tapi tak cuci kang lagi geli...kihkih)...hurm apa lagi ek?

haaaa jerawat kat muka ni ibarat cendawan tumbuh selepas hujan...oh tapi perkara biasa je ni, masa ayish dulu pon cmni...bila pregnant je kulit jadi teruk & kusam, takyah nak berangan la kulit tegang & lesuh mcm telur *sobsob*

eh nak cerita mengidam sebenarnya...mcm2 la duk ngidam i ni...nak mencicah pelam la, nak makan ikan pekasam la, nak mkn sambal goreng la, nak makan yong taufu la, dan terbaru nak sambal hitam pahang tu! korang tahu tak sambal goreng tu camne? sedap woooooo!! umi i org banjar, cara dia buat goreng tempe, kacang panjang, tauhu, hati, pedal (sama dgn hempedu x? tiba2 daku blur), udang, pastu tumis la dgn serai bawang bagai tu & akhir sekali letak santan & petai...ya Allah sedap ya amat! sambil cerita ni rasa nk meleleh air liur...

pastu semalam sambal hitam yg i order sampai! kemain rasa nak nangis terharu bila dapat *ibu mengandung memang over sikit*
petang semalam makan ramai2 dgn family...pekena sambal ni dgn nasi panas & ayam percik...terbaiklah!! 2 pinggan i tambah makan okey...habis satu balang kitorang kerjakan! i beli 3 botol ni total RM30 free postage...

kalau yg tak tahu pasal sambal hitam pahang ni, diorang buat dgn belimbing buluh, cili api, bilis, bawang...ok tu je nak cerita...lalalala~

tak lama lagi nk puasa kan? selamat berpuasa :) 

Tuesday, June 24, 2014

Maldives: Bandos Island & Transit Beach View Hotel

hari pertama sampai di male (sebutan dia "malii", kadang2 ada yg sebut "malayy"...yang pasti male tu bukan maksudnya jantan ye)...male ni capital city maldives...maldives ada beribu-ribu pulau tapi hanya ada lebih kurang 100+ pulau yg dimajukan & berpenghuni...kehidupan sini memang pulau semata2, airport pon atas sebuah pulau sendiri & nak ke mana2 pulau lain kena naik feri/bot/seaplane (ofcoz la kan)...pendek kata byk pakai pengangkutan air la...i tak perasan pulak ada ke tak bas kat maldives ni...

TRANSIT BEACH VIEW HOTEL
sampai di maldives dah malam so kitorang decide utk tido satu malam kat hulhumale, yg sgt2 dekat dgn airport...kat hulhumale ni berlambak hotel murah...mcm i pernah cerita dlm entry sebelum ni, kalau ada bajet yg sedang2, boleh pilih utk bermalam kat hulhumale je walaupon persekitaran dia tak secantik private island lain...hehe...trapi xpe, nanti boleh join island hopping pegi private island tu...selari dgn nama hotel, memang tempat transit kitorg pon :)

sampai dah penat giler maka tak sempat pon nak snap pic terus siap2 utk tido...kat transit beach view hotel ni kitorg pilih standard room mengadap pantai yg berharga lebih kurang RM 200++ after tax...ni antara hotel yg ranking murah i jumpa...alaaa nk tido brp jam je, esok awal2 pagi dh kena bgn utk transfer ke private island...tp bilik ni ya Allah keciknya!! muat2 je utk kitorg bertiga & bathroom punya tiles sgt licin sampai i perlu gunakan friction yg byk utk tahan diri drp jatuh...huhu

pagi dlm 8am sempat kitorang jalan2 sekitar hulhumale sebelum ke airport 9am...owh nak ke sini naik van yg diorg pick up lebih kurang USD 8/person/return...jom layan pic kat sini dulu sebelum i masuk cerita private island....
view from the roof top...awal pagi dh breakfast sbb sini 5am matahari dh naik tinggi
pantai kat hulhumale ni biasa2 je, xde yg menarik perhatian i sgt sbb lebih kurang kt malaysia je...air dia sgt2 sejuk sbb katanya tengah winter sekarang ni...yup kat sini ada summer & winter berdasarkan apa yg org sini cerita...bila winter ni kiranya ada hujan & air mmg sgt sejuk walaupon cuaca panas...i pon x faham sgt sbnrnya apa yg mamat tu explain...kihkih
terlalu awal, kedai byk tutup lagi...hehe...ayish kemain segar lg walaupon x cukup tido (eh iye ke x cukup?) 

hotel yg kitorang stay utk 1 malam...terlalu biasa pemandangan di hulhumale, terasa mcm ada kat kampung2....sini sepanjang pantai mmg banyak hotel2 bajet...tengah2 tu mcm penempatan org sana....diorg duduk mcm rumah flat gitu...


BANDOS ISLAND RESORT
seawal 9 pagi pihak hotel transit beach view dah hantar kitorng kat airport semula...tujuan ke sini utk naik speedboat ke private island pilihan kami...kat airport jugak tempat org2 yg pilih utk naik seaplane...semestinya resort yg menyediakan perkhidmatan speedboat transfer menjadi pilihan kami sebab murah nak compare naik seaplane yg berharga RM 1,200/person...total naik speedboat utk kami bertiga lebih kurang RM 800++...yg naik seaplane ni bermakna pulau tu jauh drp airport...
kenapa kami pilih bandos island? bukan senang nak buat pilihan tapi ciri2 ni yg buat hubby rasa inilah termpat terbaik utk golongan kami!
1. harga yg berpatutan dalam banyak2 resort & sebuah pulau yg cantik
2. transfer/transport yg boleh dikatakan murah berbanding resort lain
3. dalam TOP 10 private island yg mempunyai tempat paling cantik utk snorkeling di maldivs
4. tawaran excursions yg menarik...xde la bosan nnti
5. ada spa, gym (free), sauna room (free), steam room (free), kids club (free), etc
6. pulau yg boleh dikatakan besar...yg pulau kecik tu bosan sbb tak byk boleh explore kat situ
7. family island! maksudnya island yg sesuai & lengkap utk bawak anak2 kecil
8. night show yg macam2 & ada slot utk budak2

niat hati nak tido water villa tapi kebanyakan resort tak menggalakkan sgt kita tido kat water villa bila bawak anak kecik...ye la, buka pintu belakang terus boleh terjun & bkn dalam pengawasan diorang...ada sesetengah resort banned terus kita bawak anak kecik especially resort yg byk water villa, semuanya for safety issue...
ayish ni subuh2 lagi buka pintu sendiri & main pasir depan villa tu...papa layankan je...depan tu pantai!

maka kat bandos island ni hubby pilih bilik jacuzzi beach villa yg betul2 mengadap pantai...harga satu malam RM 1,500, kitorang 4 hari kat sini maka darablah sendiri brp total...owh utk harga tu hanya dpt free breakfast, kitoang tak amik half or full board sbb rasa mahal pulak nk bayar makanan pakej cmtu...sebenarnya ni surprise dari hubby jugak sbb mula2 dia cakap dah book deluxe room yg berharga lebih kurang RM950/night...sampai sana tup2 dia cakap amik jacuzzi beach villa sempena hadiah anniversary gitu...horreyyyyyyyyyy!!!
sementara tunggu air penuh, biar ayish main sorang2 dulu...hehe
bathroom yg sgt selesa...belakang cermin tu ada ruang shower...

merasalah hari2 kitorang 3 beranak ber-jacuzzi lps penat main kat pantai...i sangat2 puas hati dpt stay kat jacuzzi beach villa ni!!! sbb villa ni besar & i suka bathroom dia yg separuh open concept...feeling sgt tau stay kat sini, serius rasa taknak balik!
design yg menarik dlm jacuzzi beach villa ni...bilik kat atas ni seolah2 tergantung kat tengah2 ruang...tingkat bawah ada bathroom, ruang tamu, dapur & ruang menonton...tiba2 rasa nk design rumah lebih kurang mcm ni...hahaha

villa kitorg dekat je dgn water villa ni...kat sini ada 2 buah water villa je rasanya & harga satu malam 2 ribu lebih...mula2 nk stay sini la tp bukan rezeki kitorg sbb dah full...ye la, kitorang kn baru beli tix so byk villa yg dh fully booked...lagipon mcm i cakap, keselamatan ayish pon kena consider sbb belakang tu pintu terus boleh terjun...anakku tu dah la aktif semacam kn? hehe..but it's ok, jimat sikit duit :p

sampai sini i hanya mampu sebut subhanallah, subhanallah! memuji kebesaran Allah & sgt kagum dgn keindahan ciptaanNya...pasir yg sgt putih, air yg sgt jernih sampaikan kat tempat biru tu pon masih boleh nampak batu karang yg cantik! nnti i cerita next entry...

tiap2 malam kitorg dinner kat sini...tak try dh restoran lain sbb dah suka makanan kat sini...hehe...ada satu lauk favourite hubby, kira makanan org sana lah, i lupa pulak apa nama...mkn malam kat sini sambil tengok ikan kat tepi tu...i takde masalah dari segi makan sebab tekak i boleh terima je masakan sana...mcm takde beza pon dgn malaysia kot?

kat sini rilek je i nampak baby shark kat tepi2 pantai & mcm2 jenis ikan...jakun okey!! mula2 nampak berdebar takot kena gigit...hihi...musin sejuk memang shark byk katanya tp baby shark ni mana makan orang! org yg makan dia agaknya tak? :p

sekitar bandos island...macam2 ada!
masjid...i difahamkan kebanyakan pulau kat maldives ni memang ada satu masjid sendiri...sbb sini kn negara islam..

sebelum pegi maldives i ada baca macam2 blog & ada yg cakap maldives tak sesuai bawak baby...i rasa pendapat tu kurang tepat & mungkin dipandang hanya pada satu sudut...honestly, kat bandos ni i nampak 80% dtg dgn family & baby...masa breakfast tu mmg ramai la budak lari sana sini & ayish sendiri ada kawan dr jepun yg pipi londeh menjadi tumpuan setiap org...hehe...pandai2 & rajin2 lah cari resort yg memang sesuai utk family vacation (byk sebenarnya)...

pengalaman i sendiri yg dah sampai pulau pangkor, pulau manukan & pulau sapi kat malaysia ni, bagi i pulau maldives ni LAIN!! lain jugak dgn krabi! memang tak sama langsung dgn keadaan pulau2 yg i sebut tu apatah lagi tentang kehidupan penduduk sini...kalau tak percaya sila pergi merasa sendiri...hehe...cuma i tak dpt la nak compare dgn mabul island sbb tak pernah sampai situ lagi :p

ok sambung last episod nanti pasal excursion/activity kat sana *kuasa makk nak buat byk sgt episod*....entry muak penuh gambar...hahaha...next entry pon mesti lagi banyak gambar...lalalalala~
*******************************************

nak share antara island yg offer naik speedboat:

1) Thulhagiri island resort- kalau uols nk merasa duduk water villa yg murah, sinilah tempatnya!!! water villa kat sini boleh dpt serendah 1k/night okey...mula2 nak stay sini tapi full...nasib baik tak stay sini sbb island ni sangat2 kecik!! masa pegi island hopping boring je takde pape kat sini..
2) Adaaran Club Rannalhi- nak pegi sini! sbb tgk bilik not bad, harga water villa dia pon murah drp jacuzzi villa kitorang tu okey! tapi sayangnya sini dah fully booked...sobsob...cuma bilik dia tak sebesar villa kitorg kat bandos tu...
3) Eriyadu Island- murah tapi i tak berminat dgn bilik dia...nampak basic sgt..
4) Velassaru- sini lawa! i aim sini mula2 tp harga beach villa dia lagi mahal drp beach villa kat bandos...water villa dia xyah ckp la! kalau pilih sini, agaknya kitorang tido kat bunglo deluxe je kot yg berharga 1.2k...krohhh krohhh
5) Kurumba- yg ni family resort jugak, bilik lawa jugak & harga pon OK tp entah knp kitorg rasa mcm x menarik...hehe
6) Chaaya Reef Ellaidhoo
7) Sun Island Resort
8) Chaaya Island Dhonveli

daaaaaaaa~

P/S: kalau ada duit lebih, try la resort/villa yg mewah sikit, yg naik seaplane...confirm lagi menarik drp bandos island ni :)



RELATED POST:

Sunday, June 15, 2014

Budget & Tips ke MALDIVES

hai...sementara tengah free & memori ni kuat lagi, baik i share brp bajet & sedikit tips utk ke maldives...

macam i pernah cerita sebelum ni, utk kalendar 2014 takde satu pon plan kitorang untuk melancong ke luar negara sbb nak saving sikit utk rumah kami yg seterusnya (insyaAllah)...konon2 nak simpan la utk buat wiring ke apa sebelum sewakan kat org (KONONNYA!)...takpe, yakin je rezeki Allah ada kat mana2...kot2 ada pulak rezeki adik baby ni kan? hehe

tapi bila tahu i pregnant, ligat je kepala otak ni cakap "mesti jugak bercuti sebelum beranak, mesti!! dah anak 2 org nanti confirm agak susah sikit apatah lagi mungkin makan masa bertahun nak tunggu anak ke dua tu umur setahun/sesuai utk travel jauh"

jujur cakap, hubby bukan kaki travel...selama ni kalau uols tengok i pegi holiday jauh2 tu sebenarnya hasil pujuk rayu...kehkehkeh...sbb tu i cukup berterima kasih kalau hasil pujuk rayu i tu berjaya :p 

byk tempat i cadangkan kat hubby contohnya hongkong, china & semestinya i pilih tempat yg tak perlukan visa sbb i ada masa lebih kurang sebulan je lagi utk rancang percutian ni memandangkan dah nak masuk bulan ramadhan...bak kata hubby, hongkong & china tu sah2 la bukan tempat utk berehat & confirm akan byk berjalan tak sesuai utk i yg pregnant kononnya nak bercuti utk rehatkan minda...

*TING* tiba2 i terfikir maldives sbb dah lamaaaaaaaaaaaaaa sangat i nak pegi situ...nak ke sana tak perlu apply visa...i sangat suka pantai/pulau yg cantik...tengok alam ciptaan Allah mesti rasa tenang je kan? mula2 hubby reject sbb dia cakap boringnya duk pulau tak boleh buat apa (tapi meleset, padahal byk benda boleh buat & dia sendiri enjoy giler kat sana)...

weh panjang giler intro! hahaha...ok2 meh masuk bab BUDGET (ini bajet kitorang utk 2 adults, 1 kid- 2 years old...dan utk 5 hari)

1. Flight Tix: air asia dah xde penerbangan ke male, jadi kitorang pilih utk naik MAS...kalau uols tengok, harga ke male ni jarang berubah maksudnya asyik maintain je...sekian lama i tengok harga total RM 5,600 utk kitorang 3 org sampai i takde la terhegeh2 sgt nak pegi...in fact kalau uols cek sekarang pon, harga tix lebih kurang RM 1,800/person/return...nak jadikan cerita, satu petang tu i cek lagi harga tiket ke maldives, tuptup tengok harga lebih kurang RM4,000 utk kitorang bertiga...murahhh! i cepat2 wassup hubby suruh dtg office i...bila dia tengok, dan2 dia cakap "ok abg book sekarang la"...yahooooooooooooo rasa nk meloncat masa tu!!! selesai hubby buat semua, maksudnya kitorang ada masa 3 minggu lagi utk fly...nasib baik passport kitorang masih valid...
*TOTAL: RM 4,000

UPDATE: sekarang air asia dh buka balik route ke maldives so boleh la beli tix murah (boleh dapat serendah RM600-900/sorang tau)..yeayyy..masa i pegi tu AA tutup setahun ke maldives

2. Penginapan/Hotel: harga hotel adalah lebih mahal drp harga flight tix! sebab flight malam & sampai airport male pon dah malam, so kitorg decide utk stay kat hotel area hulhumale (area airport tu je)...hotel kat hulhumale ni murah2 sbb dia bukan private island...satu malam kitorang menginap kat transit beach view hotel ni RM200...keesokannya pukul 9am kitorang dah dihantar ke airport semula utk naik speedboat ke private island...kitorang pilih utk stay di private island sbb hulhumale tak lawa...kehkeh...utk private island, kitorang pilih BANDOS ISLAND RESORT...sangat byk sebab knp i pilih bandos, nnti i cerita dalam entry lain...bilik kitorang kat sini satu malam termasuk tax lebih kurang RM 1,500...korang darab sendiri la kalau 3 malam...sbb tu i cakap hotel lagi mahal drp tiket kapal terbang...kalau harga kat agoda tu kan, let say dia tulis 1.1k, silalah korang tambah lagi rm400-500 sbb itu harga tak termasuk tax...kat sana byk tax! sampai bed tax pon ada utk satu malam per person...
*TOTAL: RM 4,700

3. Makan: bagi i makanan kat sini adalah sangat mahal!! bayangkan kitorang dinner makan nasi + lauk lebih kurang macam kari + roti nan + 2 gelas air buah dah habis RM120...itu baru dinner ok! utk candle light dinner, lebih kurang RM300...i bawak rice cooker, beras & makanan dalam tin...utk lunch, i masak je kat villa tu...at least jimat sikit sbb hubby i ni jenis makan byk & kerap...air mineral pon diorang jual USD4...sebab tu kalau nak ke mana-mana private island, silalah beli air mineral awal2 di hulhumale sebelum uols naik speedboat/seaplane utk ke private island pilihan masing2...sbb kitorang stay kat private island, maka segala makan & aktiviti memang bergantung kat situ je la...unless kalau uols nak stay kat hulhumale, maybe boleh dpt makanan yg murah kot? 
*TOTAL: RM 1,000

4. Transfer/Transport: dari airport ke transit beach view hotel, kitorg dikenakan USD 8/person/return...so utk 2 org lebih kurang RM60 la termasuk tax...ayish nasib baik diorang bg free...dari airport ke Bandos island pulak, kitorang naik speedboat...utk dewasa USD 86/person/return...utk budak 2 tahun ke atas macam ayish USD 43/person/return...maknanya utk transport ke bandos sahaja kitorang habis dalam RM 800++ bila termasuk tax...kalau korang pilih utk stay kat private island, masa pilih hotel tu silalah tengok dulu harga transfer berapa...sbb kadang2 transfer ni lagi mahal dari harga hotel...kalau private island yg jauh, uols wajib naik seaplane & kalau nak naik seaplane tu harga dia RM1,200/person/return *PENGSAN*...naik pulak setakat 15-20min je...sbb tu i pilih pulau yg dekat & boleh naik speedboat je...tapi kalau kaya, apa salahnya nak merasa naik seaplane tu kan?
*TOTAL: RM 900

5. Aktiviti: i takde la banyak sgt buat aktiviti kat sana memandangkan tengah pregnant...tp hubby banyak la jugak buat! hehe...i teringin nk naik jet ski tapi apakan dayaaa...huhu...selain snorkeling, i buat aktiviti kayak & island hopping je...parasailing i nak buat tp tak dapat...huwaaaaaaaaaaaa...
*TOTAL: RM 600

6. Lain-Lain: masa buat aktiviti kayak, kitorang ada tinggalkan ayish kat baby care selama sejam...utk sejam diorang charge lebih kurang RM60...utk belanja lain macam souvenir, i banyak beli fridge magnet, key chain & t-shirt je...belanja tu semua habis dalam RM700..tshirt kat sana bagi i adalah mahal! huhu...pulak tu adik beradik i ramai memang banyak la nk kena beli...
*TOTAL: RM 760 (ini utk yg nampak, yg tak nampak/tak sedar tu xtau la brp habis)

**GRAND TOTAL uols calculate la sendiri yer!



ok meh masuk bab TIPS pulak:

1. sebelum beli tiket penerbangan, selalu ingatkan dalam kepala yg harga penginapan mungkin lebih mahal...TAPI, utk korang yg ada bajet rendah, korang boleh pilih utk stay di hulhumale (sgt dekat dgn airport), takyah stay kat private island...but i told u, keadaan di hulhumale & private island adalah sangat berbeza! kalau pilih utk stay di hulhumale, uols masih ada peluang utk jejak private island (maldives ada lebih kurang 100++ pulau yg ada penempatan) dengan menyertai aktiviti island hopping...di hulhumale, uols boleh dpt hotel serendah RM200 satu malam (utk hotel yg kira OK la)...kalau di private island, kebanyakan harga hotel RM500 ke atas tapiiii korang jgn lupa consider transport utk ke private island tu pulak...kalau pilih utk stay di hulhumale, uols bebas bergerak naik teksi/bas...kalau bajet ketat & berjahat jugak utk stay di private island, i cadangkan utk stay di area maafushi island sbb uols boleh naik feri je utk ke sana...naik feri dalam USD 2 kalau x silap i tapi makan masa 90 minit utk sampai...maafushi island ni dekat dgn airport sbb tu transfer murah...

2. masa kat sana adalah lewat 3 jam dari malaysia...matawang sana rufiyaa (MVR)... RM 1 lebih kurang MVR 4.80...tapi kat sini banyak pakai USD je...dtg sini tak perlu bawak banyak cash sbb diorang prefer pakai credit card apatah lagi kalau stay di private island, segala perbelanjaan akan di charge dalam CC...

3. kalau sampai malam (MAS rasanya ada satu je & memang malam penerbangan tu), lebih baik stay dekat bandar je dulu sebelum uols pegi ke mana-mana resort...sebab sayangnya duit kalau malam tu jugak nak pegi resort yg mahal tu! sampai pon dah tengah malam, kiranya hotel murah tu semata2 utk tido & berehat sebelum bergerak ke mana-mana resort pada keesokan harinya...

4. kalau dah sampai kat maldives ni, tolonglah jgn lepaskan peluang utk snorkeling & buat island hopping...bagi i dua2 ni adalah WAJIB!! 

5. kalau nak jimat bab makan, bawak rice cooker, beras, garam, lauk dlm tin atau segala jenis sambal..at least dh boleh jimat tang tu...kitorang siap bawak roti, margerin & jem lagi...owh milo 3 in 1 pon i bawak sbb sejak pregnant ni hanya air milo je yg kena dgn tekak i...hihi

6. kalau dari segi pakaian, i rasa tak perlu nak risau sgt sbb boleh pakai macam kita kat malaysia ni je...cuaca pon lebih kurang kat negara kita ni je...utk muslimah, pakai je la mcm biasa...i tengok mak mak arab tu rilek je pakai jubah bila mandi...kalau omputih tu takyah nak cakap la kan? haha

7. kalau dah book hotel, tolong inform diorang seminggu/3 hari sebelum uols sampai...nanti diorang akan arrange transport & amik kita kat airport...sampai pon dah malam & penat, tak kuasa nak mencari teksi/bas...

8. macam i cerita dalam bajet kat atas, selebum book hotel sila kaji transfer rate dulu...kadang2 kita nampak harga villa tu maybe 500 satu malam tapi nak ke sana rupanya kena naik seaplane yg kosnya RM 1,200 per person...utk golongan biasa2 macam kitorang ni, resort yg dekat & menawarkan speedboat transfer menjadi pilihan...tp kena ingt, speedboat pn bukanlah murah sebenarnya, lebih kurang RM 350-500 per person bergantung kepada private island...

9. nak shopping??? sini mana ada apa sangat nak shopping sbb kehidupan penduduk maldives ni kebanyakannya "atas air"...maldives negara islam & ramai nelayan kot kat sini?? sumber utama pendapatan negara semestinya pelancongan! kalau nak beli souvenir, tolong jgn beli kat mana2 private island sbb super mahal!! uols boleh beli di himmafushi island iaitu pulau penempatan penduduk sana...nak sampai himmafushi semestinya kena join island hopping...dah sampai sana jgn ragu2 nak beli apa2 sbb uols takkan jumpa harga semurah di himmafushi...

10. bab makanan i rasa takde masalah utk muslim...org sana pon islam, jadi makanan halal tu sangatlah senang jumpa...makanan sana semua kena je dgn tekak i sbb mcm takde beza sgt dgn kita kat malaysia ni...

ok itu je setakat yg i ingat...


secara peribadi, utk percutian 5 hari ni i rasa agak mahal...kalau org kaya, pi duk jauh2! haha...kos ke maldives lagi tinggi daripada kos kitorang ke korea selama 8 hari tu...huhuhu..TAPI, korang boleh kurangkan lebih drp 50% kos kitorang ni sbnrnya dgn syarat stay je kat hulhumale hotel biasa2, tak perlu stay villa di private island..pilihan di tangan anda :)

tapi satu kepuasan & nikmat bila i sampai maldives...jujur cakap, i rasa ni lah percutian palinggggg best, palingggg seronok, palingggg relax kalau nk compare mana2 negara yg i dah jejak seumur hidup ni (eh masa pegi mekah & madinah pon best tp itu pergi utk beribadat, tak aci la kalau i nak compare masa i pegi sana kan?)...betul la org cakap, maldives umpama syurga dunia bagi org menghayati & menghargai keindahan alam...

**********************************

kita layan gambo kat KLIA dulu...sebab kitorang sampai awal, maka hubby ajak lepak kat premium lounge...meh isi perut & rehat2 dengan tenang dulu dlm ni..

ayish dalam flight...masa kat airport ya Allah letih giler i kejar dia sampai stress rasa...ayish ni mmg budak aktif & byk ragam sikit...hahaha...tp syukur dlm flight dia behave...maybe sbb flight malam, tak lama lepas tu dia tido je...

makanan dalam flight masa otw ke maldives & masa pulang ke malaysia...

pasal maldives nanti i update entry lain k :) gambar byk lagi tak transfer :)

*P/S: macam biasa, i share bajet semua ni takde niat apa2...i memang suka share bab bajet sbb memang org nak tahu pon kan? i sendiri nak pegi mana2 pon mesti duk google pasal bajet dulu...kalau jumpa ada org share tu mmg i bersyukur & happy giler...sbb dari bajet ni la i boleh buat kira2...harap takde org yg fikir negatif...

Tuesday, June 10, 2014

our anniversary at maldives

Hai...bersiaran dari maldives..hikhik..sekarang 2pm, kat malaysia dah 5pm...

Hari ni 3rd anniversary kitorang..alhamdulillah tercapai jugak hajat nak pegi maldives..tq hubby for the treat! Rasa nk nangisssss..

Nantila i cerita details pasal maldives ni..view dia subhanallah sgt cantik!! Kitorang stay kat private island, Bandos..

Pasal anniversary xtau la nk cerita apa..segala pasal hubby memang i cukup bersyukur & rasa bertuah jadi isteri dia...selebihnya biarlah jadi rahsia kami suami isteri ;) 3 tahun masih muda, semoga Allah pelihara hubungan kami sampai syurga & jauh dari syaitan serta hasad dengki manusia..

Nak teaser sikit kat bandos island..cantik sgt!




Thursday, June 5, 2014

Resepi: Nasi Air Sedap & Mudah

lama tak share resepi sbb malas nak snap gambo...pulak tu byk gambar makanan dalam hp lama yg rosak...hoho

hari ni nak share resepi NASI AIR...nasi air ni lebih kurang mcm bubur je tapi lebih popular kat pantai timur terutamanya terengganu (kot?)

i cukup berselera makan nasi air ni kalau tgh demam atau waktu hujan...makan panas2 perghhhh memang menambah la jawabnya!
rupa tak cantik takpe janji rasa sedap...haha

ok nak share resepi...ni utk 4-6 org makan je kot..

CARA BUAT NASI AIR:
senang je ni, budak sekolah pon reti, takyah ajar pon takpe haha...masak je nasi mcm biasa cuma lebihkan air (lebihkan 3-4 kali ganda)...mcm nak buat bubur gitu...i perasakan dgn garam sikit...tanak la sampai beras tu jadi mcm bubur..

CARA BUAT SUP:
alaaa ni pon mcm buat sup biasa je...hehe...biasanya i buat sup kosong je kalau nk makan dgn bubur nasi...
sediakan:
1. tumbuk/kisar 3 ulas bawang merah, 6 ulas bawang putih, seinci halia
2. ayam dalam setengah ekor kot? takpon 4 ketul gitu...hihi..tak reti pulak nak bajet bila share resepi...tapi i guna daging lembu utk resepi ni...
3. sesudu besar lada hitam/ sesuka rasa korang la
4. bahan tumis: kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, pelaga (sebenarnya bahan2 ni dah ada dalam sup bunjut tp i suka tambah lagi)
5. sup bunjut (kadang2 i guna sup tulang adabi...main belasah je...hehe)

tumis bahan kisar (no.1) dan bahan tumis (no.4) sampai naik bau...memang best la bau tumis2 ni...agak2 bawang tu dah perang, masukkan air, sup bunjut, lada hitam & daging...reneh la sampai daging tu lembut yer...kalau nk bagi daging cpt masak, guna pressure cooker (kalau ayam xde masalah)...perasakan dgn garam....bila daging dah empuk, keluarkan dari sup tadi (biasanya i potong saiz sedang2 je daging tu supaya senang nk cedok bila dah masak)...

BAHAN GORENG:
ni kira bahan sampingan la yg boleh buat nasi air tu rasa lagi umphhh!
1. goreng ikan bilis.
2. goreng tempe .
3. goreng daging yg dicedok td...daging tu baru potong kecik2 lepas dah empuk...lepas tu gaul sikit dgn bawang putih kisar baru goreng.

goreng ikut turutan sbb kalau goreng daging dulu nanti minyak tu kotor dgn habuk2 bawang putih.

BAHAN CELUR:
1. taugeh
2. sawi

BAHAN TAMBAHAN:
1. buat sambal kicap...cara dia: campur kicap manis dgn cuka & cili padi...gaul rata
2. daun sup & daun bawang
3. bawang goreng
4. limau nipis
CARA HIDANGAN:
ambil bubur nasi tadi masukkan dalam mangkuk...tuang suap...masukkan segala bahan goreng, bahan celur & bahan tambahan.

**kalau korang nak tambah bahan lain pon takde hal...kadang2 kalau beli kat pasar malam, ada yg letak lobak masin dalam tu...ada yg campur daging dgn ayam carik...ikut selera tekak uols la yer.

ok itu je...senang kan? selamat mencuba :)