Wednesday, September 24, 2014

Susun Atur di Dapur

seperti yg dijanjikan, hari ni nak share susun atur kat dapur...entry lepas i dah share kabinet dapur, hari ni kita intai sikit apa susunan dalam kabinet tu...semoga dapat manfaat utk readers tentang "how to organize a kitchen"...dapur i sedang2 je, tak terlalu besar & tak terlalu kecik...

i punya idea ni pon bukan la best sangat & ada je lagi bahagian yg tak berapa kemas, sekadar berkongsi seadanya gitu...hehe...jom intai!

i mengamalkan konsep dapur tertutup (semua nak simpan dalam almari), kurang gemar dgn "open concept" sbb rasa mcm mudah terkena debu/kotoran...hehe...

dalam balang kaca tu i simpan gula, serbuk coklat, serbuk kopi, macaroni & segala jenis pasta kat belakang tu...
bahagian bawah pulak i guna bekas plastik je...i simpan segala jenis tepung & antara barang buat kek/kuih (baking la senang cerita)...dalam bekas kaca kecik tu jintan manis & jintan putih...
dalam bakul tingkat atas tu pulak i simpan stok makanan dalam tin macam sardin, susu pekat, barli, mayonis, planta, santan kotak, etc...bahagian bawah pulak i letak susu tepung & herba2...
dalam bekas tupperware merah ni i letak garam, serbuk kari, serbuk kunyit & stok sup bunjut...oh label ni semua i buat pakai microsoft word je & print atas sticker paper...mudah kan? 
rak bertingkat warna merah ni i letak barang2 yg biasanya i guna utk breakfast...paling atas i letak cereal, roti, butter, etc...bahagian tengah i letak minuman instant mcm kopi, oat, nestum, susu kambing, etc...paling bawah pulak biskut dalam pack kecik...ruang ni tersorok sikit :) alamari atas pulak segala jenis kerepek (nak beli bakul lepas ni supaya nampak kemas sikit kerepek tu)
nahhh i bagi gambaran sikit kat almari/ruang mana yg i guna...senang nak capai sebab sebelah je dgn dapur...
almari atas sink ni pulak i simpan set cawan yg akan digunakan bila tetamu datang je...jarang sangat i guna set2 ni utk kegunaan harian...semua ni hadiah kawin i, takde satu pon yg i beli sendiri...hehe
ini i susun balik...set warna putih semua letak kat bahagian bawah...yg berwarna/bercorak i pindahkan kat atas...nampak ok sikit kn?
bahagian atas i susun segala jenis gelas...yg ni pon 100% org bagi hadiah kawin, takde dah nk beli2 :) bahagian bawah pulak i dah ceritakan awal2 tadi...kalau perasan kat tepi kabinet ni, ada nampak botol kaca...botol tu i gunakan utk simpan minyak yg akan digunakan semula...
yg ni tinggi sikit...i kena guna stool utk panjat...ruang ni i gunakan utk simpan bekas2 plastik...
ini gambaran ruang yg i ceritakan...kitchen cabinet i ni kan, terlalu banyak lagi ruang yg tak digunakan...masih kosong & mungkin akan dtg baru penuh...hehe...i suka almari yg byk ruang!! 
kalau perasan, dekat almari "bertiang" kiri kanan tu ada laci kecik...salah satu laci i simpan plastik & disposable glove...

laci sebelah lagi i simpan balang kaca...balang ni pon ada label sebenarnya tapi masa ni i baru lepas cuci & buang label lama...tak tampal lagi label baru...hehe...sini i simpan udang kering, asam jawa, asam keping, etc...
 
kat sini i simpan set periuk vantage, vision & tefal...set ni i terpaksa letak tempat tinggi sbb risau pecah kalau ayish main...kihkih...btw, kalau zoom tang periuk tu, penuh hitam2 kat bahagian bontot dia...penat dah i sental tak tanggal2...huwaaaaa...
sebelah kanan tu pulak set tupperware & set kaca pyrex yg 50% daripanya hadiah masa kahwin..best kn dpt benda free? takyah susah2 nk keluarkan duit utk tambah koleksi...hehe..

opss utk pengetahuan, semua ni bukan dijadikan hiasan semata-mata...i memang gunakan semuanya...takde istilah beli utk buat pameran...gituuuuu~
ini pulak almari bawah sink kat dry kitchen...kat sini i letak periuk aluminum & magic pan...yg ni i letak bawah sbb tak heran sgt kalau ayish main...yg almari bertutup tu ada tong gas..
ini cara i susun pinggan magkuk cawan kegunaan harian...built in rack ni org yg buat kabinet dapur bagi free...i suka rak ni sbb nampak kemas je segala susunan & mudah nk amik...boleh tarik2 gitu...utk set pinggan mangkuk yg i tak gunakan (yg kebanyakannnya pon org bagi), i simpan dalam almari yg susah nak buka tu, alaaa yg sebelah fridge tu...sila baca previous entry kalau tak paham...kihkih
cara i susun sudu garfu etc dalam laci...partiton warna kelabu tu i beli kat ikea...
laci bawah sudu tu, i simpan sudip, senduk bagai...sebenarnya i nak buat partition kat sini guna kertas keras tapi tak buat2 lagi...kertas dah lama beli tp projek tak bermula lagi...hehe
laci bawah sudip bagai tu i simpan kebanyakannya alat2 baking...takde yg menarik pon kat sini.,..hehe
yg ni almari kat wet kitchen...kat sini i simpan lesung batu, kuali & bekas2 plastik...kuali i ada 2 je, i tak fikir lagi nak susun macam mana...nak gantung kat luar i tak minat...nak gantung dalam ni kena tambah tempat utk gantung tu la...kira next projek la kot! hehe
pic ni dah pernah share...susun atur dalam peti sejuk...i memang tak buat label, sbb setiap barang2 dalam bekas tu sentiasa bertukar...

OK itu je pasal susun atur dalam dapur rumah i...nanti ada masa i kongsi susun atur almari baju, etc...orang cakap, biar luar cantik dalam pon cantik...janganlah luar je cantik tp dalam bersepah...hehe...bila organize macam ni, mudah kan nk cari barang2? nak memasak pon rasa syok je sbb semua tersusun rapi :)

KELEBIHAN SUSUN ATUR:
1. kerja akan jadi lebih sistematik
2. mempercepatkan tugas kita di dapur
3. tak perlu susah payah nak kemas banyak kali- hanya perlu "maintain" keadaan sedia ada
4. menjimatkan ruang dgn penggunaan yg maksimum
5. senang nk re-stock bahan2 masak

P/S: nanti i share tempat letak beras & bawang pulak,...tgk tunggu rice dispenser tupperware...hihi

Wednesday, September 17, 2014

Dekorasi Dapur Saya (English Country Style)

eceyyy dapur idaman lah sangat! padahal dapur yg menyedihkan *sobsob*...eh takde la sedih mana pon sbb dah redha, maka masih boleh rasa gembira dapat masak hari2 dengan keadaan yg cukup selesa...untuk yg tak tahu apa2, boleh refer entry lama i [LINK] yg mana ada cerita tak best di sebalik kitchen cabinet ni...takpe, let it goooo let it goooo~
pic google ni lah i gunakan sebagai sumber inspirasi...i sangat berkenan design kat hood, oven & stove tu...i suka bila "batang" hood tu tersembunyi...very-the-english kn? hihi
susah nak dapatkn full view dapur ni sbb ruang sempit & pintu pon kecik...memang tak dapat nak tunjuk the whole kitchen...saiz dapur pon "comel2" je...ni pandangan dari wet kitchen...kabinet ni pakai kayu nyatoh & table top solid surface...i mmg suka kayu tapi malangnya table top tu i request granite, lain yg dpt...i dah cerita pasal ni!! 

btw pasal solid surface tu i tanya 2 vendor yg dtg rumah i utk betulkan apa2 yg patut...diorg cakap ini terang lagi jelas adalah solid surface! huhu...keburukan solid surface ni cpt calar, tak best!! tapi setakat ni i mengganas guna table top tu kan, x nampak lagi mana calar cuma x boleh la nk memotong terus atas tu mcm granite...
ini pandangan dari bilik tetamu...i suka sebenarnya kabinet dapur ni tapi sayang bila sedikit cela, boleh merosakkan pandangan mata...huhu...padahal kesilapan "bodoh2" je yg kontraktor ni buat...takpe, lupakan pasal tu! bila design macam ni, i ada banyak tempat untuk simpan barang2...suka!!

dapur ni ada kipas tapi masa memasak kena letak kat no.1 je sbb nanti dia tiup2 api kat dapur tu...i tak suka buat kerja/memasak dlm keadaan berpeluh, maka kipas lah penyelesaiannya...dah letak kipas kat dapur ni kena rajin cuci la sbb cepat kotor & kena pastikan takde debu...
ini bahagian yg paling i benci...kalau baca link yg i bagi tu, mesti paham kn? huhu...ni pic lama sebenarnya, kalau ikutkn keadaan sekarang, ada i ubah sikit2 kat area rice cooker tu...
pandangan dari pintu dapur...kalau cerita pasal fridge magnet kan, i suka letak kat tepi fridge, tak suka nak letak kat bahagian depan sbb rasa serabut...hihi
kat sinilah i masak setiap hari...bila dah pilih dapur warna putih, maka kena rajin la untuk maintain keadaan dapur...memang kena RAJIN RAJIN RAJIN kalau taknak dapur nampak kotor...tp bila pilih putih ni, dapat buktikan yg kita ni pembersih sbb memang kena sentiasa bersihkan! haha...gigih iols sental minyak & hasil tumisan yg terpercik sana sini...i akui, mmg susah jugak nak maintain sebenarnya tapi kalau dah suka tu takleh nk buat apa la kn?
sink kat sini i byk guna utk cuci sayur, basuh beras & cuci tangan je...tak cuci pinggan kat sini...bekas kaca tu biasanya i letak buah2 atau sayur yg tak disimpan dalam peti ais...
ni lagi satu pandangan dari pintu dapur/ruang tamu...boleh bayang kan macam mana susahnya i nak dapatkan gambar keseluruhan ruang? kalau dari sini akan nampak wet kitchen (sebenarnya tak layak pn nak panggil wet kitchen sbb i tak memasak kat situ, ruang tu cukup2 je untuk i cuci pinggan)..
sebenarnya tema dapur ni i nak buat white+red...tapi merah tu secara minimum je, cukup sekadar hiasan yg kecik2 & periuk...i dah lama cari lapik kaki warna merah yg panjang & cantik tapi tak jumpa lagi yg berkenan kat hati..

ruang ni banyak fungsi tau...kat sinilah tempat i memotong, hidang lauk yg dah siap masak, makan kat sini kalau taknak sepahkan ruang makan & kadang2 jadi "coffee corner" bila hubby ada...bar stool tu konon2 nak beli kat ikea tapi jumpa pulak yg sesuai kat SSF, simple je kan? rasa macam nak tambah lagi satu kerusi je sbb muat lagi tu nak letak...nanti anak kn makin bertambah...hehehe
coffee corner ni hanya valid bila hubby turun darat...i buat macam ni supaya mudah kerja nak buatkan dia air...cik abg i tu suka minum kopi/teh...kalau dia kat offshore, mmg i rombak balik la ruang ni sbb i tak layan sgt air2 manis ni...hihi


RUANG MENCUCI
ruang sekangkang kera ni la tempat i mencuci segala benda...ruang ni kecik sangat, muat sorang je kalau tengah mencuci...ruang ni memang dah ada masa i beli rumah, dah siap dgn konkrit tu, tinggal lagi i tempah pintu je utk jadikan kabinet...ini pandangan dari laundry room..
kecik kan? ruang ni agak semak sikit sbb byk buat kerja kat sini..hehe...water dispenser tu mak mertua bagi, kitorang dah blur nak letak kat mana...ingat nak alihkan kat tepi dinding belakang ruang ni (kat laundry area) tapi paip dia pulak pendek...huhu...asalnya kitorang nak beli coway sbb slim & jimat ruang, tuptup mak mertua call cakap nak hadiahkan yg ni sempena birthday fahmy hari tu...terima je la kan org dah bagi...
rak yg i gantung utk keringkan pinggan tu i beli kat ikea...jimat ruang bila gantung macam tu...kabinet sini warna coklat sbb banyak main dgn air, kalau putih kang cpt nampak kulat/lumut......ini pilihan hubby okey, ku ikutkan saje...hehe...tapi i mcm nak cat warna putih je utk kabinet atas...agak2 ok tak?
bagus jugak ada tempat mencuci macam ni utk rumah yg kecik...kalau rumah besar boleh buat dry & wet kitchen, itu lagi seronok :)
kalau ikutkan, kontraktor hanya sediakan satu sink je, lagi satu tu kitorang tambah...sink kat dapur kitorang pakai jenis rubine, sink asal tu la yg kitorang bawak kat ruang ni...ada 2 sink senang sikit walaupon dua2 sink kecik sebenarnya...nak cuci kuali besar pon agak susah...huhu

nanti kalau ada masa, next entry i nak share susun atur dalam kabinet dapur...luar kemas, dalam pon kena kemas & bersistematik la kn? baru senang nk memasak...hehe

kalau BANJIR lagi, taktau la nak cakap apa...sah2 la kayu putih tu akan jadi kotor...huhu...masa banjir tahun lepas kabinet ni tak siap lagi...apa2 pon kena redha je, takleh nk buat apa dah..huhu

P/S: auto gate pon dah pasang...tapi tak reti nak cerita macam mana...hahaha

Monday, September 15, 2014

2nd Pregnancy

hai...pregnant kali ni tak banyak update entry macam masa mula2 tahu mengandungkan ayish...hihi...pls blame my hormone :p semua benda rasa malas nk buat tau! kali ni nak cerita sikit pengalaman sepanjang tempoh 26 minggu mengandung...kira summary je la untuk setakat ni...

alhamdulillah baby sihat...5 bulan pertama i mabuk teruk siap turun berat badan lagi...tapi segalanya berubah masa hari raya baru2 ni...kiranya masa raya tu dh melepasi tempoh mabuk la...boleh bayang kn macam mana heaven nyeee makanan masa hari raya! semua benda i sumbat tau...sekali dalam tak sedar, i naik 6 kg dalam masa 2 minggu...serius tak tipu...i sendiri terkejut, doktor pon terkejut...sgt mendadak berat naik...

maka terpaksa la i buat MOGTT (minum air gula) utk pastikan yg i takde gdm (kencing manis masa mengandung la senang cerita)...alhamdulillah result mogtt i normal *fuhhhh lega*...berat baby pon normal selari dgn usia kandungan...doktor cakap sah2 la berat tu dah jadi lemak kat badan i hehehehe
eh selit pic ayish jap...betul la org cakap budak ni mudah mengikut...tak pasal2 dia masukkan belon dalam perut & cakap ada baby mcm mama...huhu

ok sambung balik...total berat naik dalam tempoh sebulan lepas raya (setakat ni) adalah 10kg!!! giler jugak la sebulan naik 10kg tapi i akui memang i langsung tak boleh nk control makan...tiap masa mengunyah je...doktor dah nasihatkan i supaya diet sikit, ambil yg perlu je tapi i gagal lagi kawal nafsu makan...ampunnn!

mengidam? setakat ni mcm takde kot mengidam bukan2...makanan kegemaran pon takde kot tapi i suka makan kek & benda manis...air manis & air sejuk i tak suka pulak tapi bila bab makanan, i akan cari yg manis2...ohhh nikmatnya!

masa trimester pertama, kesihatan i kurang baik sikit...nak cerita kat sini pon malu..cukuplah yg rapat dgn i je tahu apa masalah i...kihkih...dh cuba mcm2 cara tapi tak menjadi akhirnya guna satu kaedah ni baru masalah tu selesai...doktor cakap masalah ni normal je untuk org mengandung sbb perubahan hormon...tapi i la yg tak selesa...

persiapan? i baru beli beberapa helai baju & blanket, itupon kirim kat intan...selebihnya i tak buat apa2 persiapan lagi...bukan tak excited nak sambut org baru tapi sbb dah ada pengalaman, i rasa mcm takde masalah kot pasal ni *kononnya la* 

contohnya: 
1) i takkan beli baju banyak2 macam ayish dulu sampai ada yg tak sempat pakai pon...apa yg i rancang, beli yg betul2 perlu je, nanti baby dah lahir baru topup...ikut pengalaman masa ayish, masa majlis aqiqah dulu kemain ramai hadiahkan baju..
2) stroller boleh pakai yg ayish dulu..
3) breast pump pon masih berfungsi...cuma disebabkan banjir hari tu, ada beberapa bahagian yg perlu diganti sbb berkulat...i dah jumpa kat mana nk beli spare parts medela freestyle tu...alah sekarang ni on9 je, senang!
4) baby cot pon boleh pakai yg ayish...rocker fisher price pon masih elok i simpan & memang boleh guna utk adik ayish...kiranya barang2 besar takde apa sgt yg nak dibeli pon...

i ada satu tabiat buruk mengandung kali ni...i SANGAT MALAS lipat baju...rumah dah macam tongkang pecah tau...nasib baik rumah 2 tingkat, boleh la sorok baju yg menggunung tu kat tingkat atas...i pulak jenis tak suka hubby lipatkan, mula i komen tak puas hati, jadi lebih baik hubby jgn tolong lipat...akibatnya pulak, baju2 dah layak jadi tempat kucing beranak...hohoho

mentang2 hubby i cuti 5 bulan, maka i agak "bermanja" sikit...sepanjang 5 bulan i tak cuci tandas, tak sidai baju, tak mop lantai...lalalalala~ kadang2 cik abg tu yg tolong masakkan & dia yg byk handle ayish...tugas i byk goyang kaki, tengok tv sambil mulut ngap ngap ngap...sebab ni lah badan mcm dipam...

perasaan? sumpah kali ni rasa nervous sikit...masa ayish dulu rilek je sebab takde pengalaman...tapi kali ni kalau fikir bab beranak, mesti meremang bulu roma sampai rasa darah naik kat kepala...over kan? tp itulah hakikatnya...bila dah rasa sakit beranak, sakit contraction tu macam mana, buat i sangat berdebar menanti hari...lepas ni nak mula buat perineal massage la...hehe

eh nak cerita wishlist i pulak...wishlist ni mungkin disebabkn hormon mengandung, maksudnya bila2 je kot boleh hilang & abaikan segala keinginan ni nanti...hehe
1) babyzen yoyo stroller: konon2 nak ganti quinny zapp xtra tu kepada stroller yg lebih compact supaya mudah bawak travel jauh...kononnya lah!
2) gelang emas tomei...chomel nama dia...i dah ada pandora so i minat la jenis gelang camni...tapi i rasa chomel ni lagi berbaloi beli sebab emas 916...akak ipar i beli, dia cakap charm tu paling murah RM 150, ringan & simple sikit la...
3) set pinggan corelle terbaru...B Frame collection nama dia...ahhh lawa!!! i kalau bab pinggan ni kan, lagi suka yg plain atau kalau bercorak pon biar simple je...
4) mesin jahit tepi brother model 3034d overlock...taktau la apa motip nak benda ni...hahaha...btw i punya mesn jahit tergumpal benang!! tak pergi servis lagi...tak berani nk godek sendiri sbb still under warranty...

tapi semua wishlist tu i tahankan dulu sbb bila fikir balik semua kehendak je, bukan keperluan...org terengganu cakap "galok" nak macam2 padahal benda dah ada...kena saving sikit sekarang ni sbb buatnya beranak czer macam ayish, kurang2 kena ada 6k...insurans tak cover czer sebanyak ni & kalau boleh semestinya takmo berhutang...kihkih...eh jgn tanya kenapa tak beranak kat hospital kerajaan sbb i ada seribu alasan sendiri...lalalala~ lagipon kalau boleh hari ke7 atau 14 lepas beranak nk buat akikah terus mcm ayish dulu..tp kali ni beranak musim tengkujuh, taktau la cuaca ok ke tak nk buat kenduri..huhu

nanti kalau dh selamat beranak baru fikir pasal nak tunaikan wishlist tu...doakan i dapat beranak normal kali ni! tapi i ada satu lagi keutamaan sebelum wishlist tu...nanti la i share kalau apa yg i plan ni terlaksana...tak boleh la nk gebang sekarang, buatnya tak jadi MALU je! haha...kalau plan tu tak menjadi, baru boleh habiskan duit utk shopping segala kehendak ni...hihi

due date bulan disember nanti...risau jugak kalau banjir teruk macam tahun lepas...i doakan supaya semua dipermudahkan je, tak kesah la beranak kat mana2 pon janji selamat...apa2 pon i tetap kena buat persediaan awal utk hadapi banjir...huhu...doakan yg baik2 utk i okey :)

nak tahu gender baby?? nanti la k...main teka2 dulu...siapa dapat teka dgn betul, nanti i bagi hadiah kasing sayang je :p

Monday, September 8, 2014

Open House & Birthday Party

OPEN HOUSE
nak cerita pasal open house raya dulu (walaupon raya dah habis)...open house ni buat kat rumah my mom sbb dia combine sekali dgn office...tahun ni tak buat kat office sbb kawasan tu berdebu sibuk dgn construction...umi pasang 3 khemah arab je depan rumah...majlis ni minggu terakhir syawal, 24hb rasanya..
ni masa awal2 pagi tengah set up segala benda...yg baju hijau tu semua staff...
bila dah combine rumah+pejabat, bilangan tetamu yg dianggarkan tu agak ramai la...my mom buat makanan utk 700 org makan...ada catering, ada tempah dgn org, ada yg buat sendiri, ada yg i buat jugak...hehe
majlis bermula pukul 12pm-5pm...masa 12.30-2pm punya la ramai org datang sampai tak cukup tempat duduk...masa tu lunch hour, so supplier & customer kitorang ramai dtg waktu tu...lepas pukul 2, geng2 usrah & mengaji umi i pulak datang...kitorang adik beradik jemput kawan2 pukul 3...ok la sbb berperingkat datang :)

menu:
nasi arab
nasi tomato
laksa penang
bihun goreng
kueh tiaw goreng
mee kari
satay
rendang daging
gulai kambing
kambing salai
ayam masak merah
ketupat
lemang
cendol
kuih muih lebih 10 jenis kot?

kat sini segala kuih muih & kek kitorang letak...kambing salai yg dh siap potong pon kitorang letak sini...i sempat jugak buat kek coklat tapi masa ni tak hidang lagi sbb meja dah penuh...kambing salai buat 2 ekor je, cepat giler habis...nasib la siapa yg tak dpt merasa tu...hihi
buah2 simple je...epal, rambutan & dokong...dadih yg i buat pun bantai letak kat meja buah ni je...haha teruk betul kitoang susun...
masa ni tetamu dah mula ramai datang...sempat la snap sikit gambar, lepas tu sibuk layan tetamu je...penat makyong! 
cendol i bantai 5 mangkuk!! haus sgt layan tetamu, tiap kali kawan2 datang, semangkuk i amik...hihi

i makan sangattttt banyak!! inilah punca i naik 6 kg dalam sebulan kot? hahaha...tak pasal2 kena buat MOGTT! sobsob
kesayangan!! yg i dukung tu anak sedara, shakeela si gebu comel...
antara blogger yg datang (yg dah memang selalu jumpa pon diorang ni sbb kemaman-kuantan bukannya jauh sgt)...dari kiri: kina, saya la tu, padilah & intan...tengok la perut masing2...hehe
lanje pic makyong sekeping...masa ni 5 bulan mengandung, dah mcm mak penguin kan? hidung dh semakin mengembang :p 

**************************************
BIRTHDAY PARTY

sehari sebelum open house, blogger kina buat birthday party shahadah+aqiqah shafiyah+open house...
birthday girl...gambo dgn baby lupa nak amik...hihi
blogger jugak...dari kiri: i yg bambam, hana, kina, padilah & kak yaty...
bukan anak2 je, mak-mak pon sibuk nak merasa kek tu...i suka kek tu!! tq kina :)

**************************************
sabtu baru ni i meraikan amani pulak...amani si anak dara intan pon dah masuk 2 tahun!
eh2 mana satu birthday girl ni? adam anak blogger nadia pon kemain ha duk depan kek...kihkih
asyik2 muka blogger ni je! haha...nak buat cmne, kitorang ni kiranya blogger yg duk pantai timur...ada yg kenal masa zaman bride to be lagi.. dari kiri: hana, intan, nadia, put
sebelum masing2 nak balik...tq intan! makanan sedap...