Thursday, December 17, 2015

Tips: bawa anak kecil travel jauh (naik kapal terbang) & pengurusan makanan minuman

hai! ni entry peram..tulis sikit2, lepas tu draft..tulis lagi, masuk draft! sampai sudah la duduk dalam draft..hahaha...entry sambungan kat holland pon dlm draft lg sbb belum pilih gambar...lalala
sebab ramaiii sangat tanya i kat facebook & instagram mintak tips travel jauh dgn anak2, meh la i nak share sedikit sebanyak setakat yg i ingat...i akan share macam mana nak handle tantrum anak, pengurusan makan & minum anak, perancangan perjalanan & apa persediaan yg kita kena buat..
masa kat korea ni terukkk ayish meragam...berjam-jam itinerary kitorang lari..takpe, biasa la benda pertama kali kan? lepas tu ayish makin ok...hehe

pertama kali i travel bawak anak masa farish umo setahun..pertama kali bawak 2 org anak masa baru2 ni la, farish 3 tahun & faiq 10 bulan...fuhh memang mencabar tapi alah bisa tegal biasa la kan? korea, bali, singapore, maldives, paris, london, holland & istanbul adalah negara2 yg i travel bawak anak2, so layak jugak la kot i nak share experience yg tak seberapa ni..hehe
bagi yg takut2 nak bawak anak jalan jauh, apakata korang try dulu..budak2 ni biasa la kalau pertama kali tu buat hal sbb tak biasa...tapi kalau kita dh biasakan diorang, insyaAllah diorang yg jadi happy lepas tu..cayalahhh cayalahhh cakap i! haha

Persediaan Sebelum Berlepas:
1. i cadangkan masa book flight ticket, pilih la waktu tidur anak..i biasa travel malam ataupon awal2 pagi sbb anak akan tido lama masa tu..lagipon, tiap kali beli tiket, i akan pastikan sampai awal kat destinasi supaya kita tak rugi masa...katakan sampai 5pm kat destinasi, kita dah rugi sehari tau...kalau sampai awal katakan 8am, kita dh boleh mulakan perjalanan kat negara org..balik pulak, kitorang memang akan book tiket ptg/mlm ponnn nak jimat masa..kalau balik pagi, syg la sehari kat negara org...hehe
2. kalau boleh pilih la direct flight..elakkan transit apatah lagi yg berjam2..
3. kalau ada anak umur bawah 1 tahun, pilih la seat yg ada bassinet..kebas tangan kalau travel berjam-jam pangku anak..anak 2 tahun, kena beli seat utk dia duduk..lagipon tempat yg ada bassinet selesa, luas kat depan boleh luruskan kaki.
syok ayish dpt tido mcm ni sbb seat kosong sebelah dia...memang lena la dia tido...hehe
4. pastikan bawak baju anak2 cukup & sesuai dgn cuaca..kalau pampers, memang i kira cukup2 supaya tak terlebih bawak..berdasarkan pengalaman, anak2 i ni jenis kurang kecing masa travel jauh, taktau la knp..hehe
5. luggage/bag: haaa yg ni korang kena plan betul2 ye..katakan korang jenis byk nak jalan kaki, silalah bawak barang2 yg perlu & backpack je..mcm kitorang pulak, rilek je bawak luggage banyak2 sbb airport transfer guna teksi & bila kat hotel pulak, staff hotel tolong angkatkan..so takde masalah kat situ.
6. sediakan ubat-ubatan mcm ubat demam, batuk, selsema, cool fever, vitamin & minyak panas...kat negara org susah pulak kalau tiba2 sakit kan?
7. kalau 2 org atau lebih anak, stroller & carrier adalah wajib!! bawak stroller yg ringan & mudah lipat..SSC pulak pilih la yg selesa..kalau pegi selain musim panas, i nasihatkan stroller tu biarlah ada canopy & plastic cover sbb angin sejuk & kadang2 hujan..payung & rain coat pon kitorang bawak siap2 dah..

Tips Dalam Flight:
1. kalau anak meragam, cuba tenangkan diorang dgn macam2 cara contohnya: bagi makanan kegemaran, mainan kegemaran, bagi ipad/tengok tv, bagi buku kegemaran(atau busy book) dan kita buat2 la lawak sikit main cak cak dgn anak2...kita parents diorang, kita lagi tahu anak kita mcm mana kan?? umpan la diorang macam2 cara...kalau tak berjaya jugak, lantakkan aje diorang...hahaha...i kalau dh tak tahu nak buat apa, pura2 cool je pujuk anak walaupon darah dh mendidih ni naik atas kepala..kena control dpn org...lalalala
2. masa kapal terbang berlepas / mendarat, cuba susukan anak2...sbb masa ni telinga diorang akan berdengung, kang tak selesa diorang nangis pulak kan?
3. selama i naik flight dgn anak2, takde masalah bawak susu atau makanan diorang dlm flight..cuma air panas je takleh bawak tapi takpe, tu boleh mintak je dgn flight attendants nanti..
4. rajin2 cek pampers anak ye, takut2 bocor..wet tissue jln lupa, supaya senang nak cuci nanti..
masa umo 2 tahun pulak cabarannya dia aktif, taknak duk diam..pastu mulut bising banyak tanya...haha

Pengurusan Makanan & Minuman:
1. kalau travel jauh, i tak pernah miss bawak mini rice cooker..macam kitorang yg kuat makan & tak boleh berpisah dgn nasi, rice cooker adalah sgt penting! telur & buah boleh beli kat sana je nanti..nak buat bubur anak2 pon senang..beras pulak, i dah siap2 pack 1 plastik 1 pot beras..
2 kitorang bawak jugak nasi instant Brahim's..nasi tu senang sangat nak makan, panaskan/rendam plastik dlm air suam atau masuk dlm microwave je..
3. bawa cous cous, sardin, biskut & air 3in1..nasihat i, tak perlu la angkut banyak2..katakan pegi 10 hari, bawa la utk 5 hari je sbb confirm kita nak rasa jugak makanan kat negara org kan?
4. faiq masih lagi fully breasfeed, takde masalah kat sini..utk farish, i pack susu dlm plastik kecik ikut sukatan siap2 lepas tu stapler/salotape je..nanti nk guna ambil je satu plastik tu, boleh terus buang...jimat bekas! susu pon bawak la cukup2 je, tak perlu berlebihan beratkan luggage..mcm ayish ni boleh minum fresh milk, kitorang byk beli kat sana je so masa berjalan memang tak bawak dh botol..botol guna masa kat hotel je..
i buat macam ni la..tupperware tak perlu bawak, nanti buh dalam plastik besar je semua..tu susu, couscous & beras..

**sebab bawak botol, i bawak jugak pencuci..pencuci ni pon sama, i pack kecik2 dlm plastik..i buat satu plastik utk guna 3 hari..
5. utk baby mcm faiq, bagi buah pon ok lagi...i bagi dia mkn pisang, epal, anggur & berries...beli sana je senang!

Handle Tantrum Anak:
1. macam biasa, bagi "umpan" anak2...biasa budak2 ni mesti ada kegemaran diorang kan? haaa prepare awal2 apa yg diorang suka..tp masa mood diorang tengah elok, jgn duk gatal bagi "umpan" tu..kang diorang dah bosan, kita pulak mati kutu nak bagi apa kat anak2..
2. katakan anak2 nampak benda yg dia suka, lepas tu nak beli tapi benda tu mahal/tak berbaloi, cepat2 la alihkan pandangan diorang..nanti diorang mengamuk, kita jugak yg haru kan? langsung takde mood kang..takpon kalau kita nampak dulu benda2 yg mungkin jadi keinginan anak2, jalan laju2 & JANGAN lalu kat tempat tu! alaa anak sendiri, pandai2 ler pujuk..
3. dalam hal macam ni suami isteri kena saling bekerjasama & mainkan peranan masing2, jangan harapkan sebelah pihak je..macam i banyak handle faiq, suami pulak byk handle ayish..syukur sgt2 cik abg i tu pandai uruskan anak..i kalau malas sgt, memang suruh dia je tolong cucikan berak anak2...haha
4. katakan diorang mengamuk masa naik public transport, cuba cari tempat yg tersorok sikit & tenangkan anak2..anak2 ni kalau menangis pon biasanya sbb bosan, lapar, penat atau mengantuk je...
ayish dlm eurostar ke london...mcm2 aktiviti dia buat sepanjang perjalanan ni...

Perancangan Jadual Perjalanan/Itinerary:
1. itinerary sangat penting kalau kita nak semuanya lancar...i nasihatkan utk tambah 2-4 jam dlm setiap itinerary...2-4 jam tu la masa nak bagi anak makan, nak tukarkan pampers, etc..
2. rancang tempat yg kita nk pegi tu sesuai dgn waktu tidur dan makan anak2..contohnya nak pegi zoo, jangan la kita pegi masa waktu tido diorang, rugi la kan? contohnya tengah hari, pegi la tempat yg mudah utk dapatkan makanan...contoh lagi nak pegi shopping, kalau boleh biar la waktu tido anak..hihi
3. tiap kali keluar jgn lupa bawak bekal makanan (biskut/roti/coklat), air masak/mineral, pampers, wet tissue, baju spare & towel kecil (atau handkerchief)..faham2 la budak2 ni kan? kang time tu la nk muntah, time tu la nak comot...semua barang2 ni letak dlm backpack kecik je...
4. kalau pegi negara yg bermusim, jgn lupa masukkan sekali payung & rain coat dlm bag ye :)

Wednesday, November 25, 2015

Holland/Netherlands: Tour Zaanse Schans, Volendam, Marken, Delft & The Hague

kemain panjang lagi tajuk kan? hehe...entry ni nak share itinerary day 2 kitorang kat holland...tempat2 tu semua kitorang cover dalam masa satu hari dari jam 8am sehinggalah 8pm...12 jam uols! tapi 12 jam tu tak terasa lama langsung tau & segalanya sgt punctual..bagus tour guide ni! highly recommended...nanti i cerita lebih lanjut utk tour ni...
tempat berkumpul..faiq sedap lagi tido masa ni..inilah pemandangan subuh di amsterdam..belakang tu terusan, rumah2, kedai & hotel..

Zaanse Schans, Volendam & Marken adalah countryside di holland..tiga2 tempat yg i sebut ni WAJIB datang kalau dh sampai holland...rugi sgt2 kalau dah jauh sampai tapi tak singgah sini..pemandangan kat semua tempat tu langsung tak mengecewakan & confirm berbaloi la pegi! cuma nak bagitau ni, holland ni kerap sgt2 hujan so prepare la baju hujan & payung ye...alhamdulillah sepanjang kitorang kat sana langsung tak hujan..

Delft pulak adalah salah satu bandar di holland yg terletak di utara Rotterdam & selatan The Hague..The Hague tu pulak adalah tempat pentadbiran & parlimen..pendek kata, Delft & The Hague ni adalah kawasan bandar..ok meh nak cerita satu persatu...

pagi2 lagi dh kena berkumpul utk naik bas...nasib baik tempat berkumpul ni dekat je dgn hotel so tak perlu tergesa2..tepat 8am & bas penuh, terus gerak..


ZAANSE SCHANS
zaanse schans adalah destinasi pertama setelah lebih kurang 15min perjalanan..kemain awal sampai, takde kedai pon yg buka lagi..masa nak balik tu baru byk kedai buka, sempat la merasa waffle strawberry kat situ...diorang bagi masa sejam utk explore sini...bebas samada nak ikut tour guide atau nak jalan2 sendiri...kitorang pilih utk jalan sendiri, nanti naik je bas ikut masa yg dah ditetapkan...masa nak balik tu ada sorang ni lambat, kesian giler kena booo..yela, utk pastikan semuanya berjalan lancar, peserta kena la ikut masa yg ditetapkan, ye dok?

masa mula2 sampai sini semerbak bau hot chocolate tau..dpt minum panas2 tengah cuaca sejuk ni memang umphhh la kn?

zaanse schans adalah tempat yg PALING i nak singgah (termasuklah Keukenhof tapi ladang tulip ni buka musim bunga je)..banyak jugak blog2 i baca pasal zaanse schans, ada yg pergi ikut tour & ada yg naik train je (kalau naik train kena jalan kaki sikit utk sampai sini)..dalam hati duk kagum dgn ciptaan kat sini...alhamdulillah ada jugak rezeki utk jejak & menikmati pemandangan yg cantik kat sini...
sebenarnya kalau sebut zaanse schans, ramai tahu tempat ni terkenal dgn kincir angin (windmill)...percaya tak kalau i cakap windmill kat sini masih berfungsi? haaa org holland sangat bangga tau menjalankan aktiviti pertanian...ada 7 windmill (eh ke 6 je? lupa pulak hahahaha) yg masih digunakan di zaanse schans samada utk proses buat cat, potong kayu, pam air, etc...
pusing2 lagi kat kampung ni..jalan ni kereta lalu, tapi tak banyak...kat holland ni kita kena hati2 dgn pemandu basikal, sbb diornag ni bawak kemain laju tau, siap hon kita lagi..
terbayang2 je suasana macam ni kat kampung i di sekinchan...bezanya sekinchan tu sawah padi & panas, sini pulak rumput2 hijau & sejuk...i kagum tengok terusan kat holland sbb boleh katakan semuanya bersih & jernih..boleh jadikan cermin utk baiki tudung yg senget2...hihi
masa ni kitorang nak menghala ke sawmill (belakang tu), salah satu windmill yg ada kat sini..nak tengok macam mana kat dalam tu..memandangkan pegi dgn tour, masuk sini free la..kalau pegi sendiri, tak silap i kena bayar 3 euro..
i ni konon la nak menikmati panorama dari atas windmill tu, tapi hampa je si ayish tak bagi kerjasama...tengok la dia tu nak terjun...ingat ni mainan ke!! terus ajak dia turun lepas tu...haihh la anak~
utk naik kat atas tu, i dgn ayish kena guna tangga yg sgt curam & kecik! hubby duk luar jaga faiq & tolong snap pic kitorang kat atas tu..
sempat tengok macam mana sawmill ni berfungsi..dalam ni agak gelap & berdebu, memang tak bawak masuk la faiq..
kawasan zaanse schans ni besar sebenarnya...perasan tak ada rumah2 kat seberang sungai tu? nilah sungai zaan, seberang tu banyak rumah & kedai2, kalau sejam memang tak cukup nak menikmati keindahan zaanse ni...kurang2 kena habiskan 2 jam la kot kat sini...tapi kalau taknak explore banyak, sejam pon dah ok utk sightseeing..
pemandangan yg redup di pagi hari, matahari pon tak muncul lagi...kat sini sgt sejuk, mujur tak hujan masa kitorang sampai sbb banyak sgt blog yg i baca dtg sini je hujan...sini pon ada kilang cheese, i masuk kejap je intai...haaa korang takyah la beli souvenir kat zaanse schans ni sbb mahal!
nampak tak air sungai tu? langsung tak berkocak, jernih sampai boleh nampak bayang2 dan warna rumah...kat sini semua rumah masih berpenghuni...design rumah & kedai memang camtu..
subhanallah cantik kan kat sini? tengok rumput2 yg meghijau tu..ni pic handphone je tau & tak edit...tengah autumn, daun2 meluruh bila angin kuat..nyaman & tenang je tengok!
ok sudah2 la pasal zaanse schans kan? faiq pon dah mengamok tu nak menyusu...


VOLENDAM
teruskan lagi perjalanan dari zaanse ke volendam...volendam ni adalah kampung nelayan & kat sini kitorang stop di kilang cheese...gouda cheese adalah cheese yg glamor kat holland, dibuat dari susu lembu...banyak ilmu i belajar masa tour ni..
kitorang jalan kaki lebih kurang 5minit utk sampai ke kilang cheese...kitorang jugak la yg duduk paling belakang antara ahli2 tour sbb sakan berposing! hihi...masa jalan kaki ni la ambil peluang tengok keindahan rumah & kedai penduduk setempat...kenapa comel sgt ni rumah kedai diorang!?

semua gambar kat atas ni jalan2 yg i lalu utk sampai ke kilang cheese...i dah taktau nak tapis pic apa lagi...haha...pic memang banyak utk haritu sampai battery gopro, camera & handphone semua ngam2 habis...
sampai pon kilang cheese..sebab bawak stroller, kitorang pilih utk dengar & tengok dari atas je...i pulak bosan, mintak izin hubby jap utk keluar pegi kedai2 yg bedekatan..kat volendam ni la paling byk i borong souvenir...
kat sini sempat i beli wooden tulips yg saiz besar...harga sini jauh lebih murah dari tempat lain..i dah aim wooden tulips ni dari malaysia lagi, siap ada dlm list "must buy item" katanya :p kalau dah sampai volendam, jgn ragu2 la nak beli fridge magnet, cheese & wooden tulips sbb harga mmg terbaik!
kedai2 ni semua depan kilang cheese tu je..org tengah tengok demo cheese, kita shopping sket..hehe
sempat tapau 2 ketul cheese ni utk bawak balik malaysia...honey mustard tu makan dgn cheese memang sedap la! takpe, kat istanbul nanti kita masukkan dlm fridge hotel dulu...ayish sejak makan cheese kat sini, tiba2 dia jadi penggemar cheese..kat rumah tu main ratah je, kalau takkkk sebelum ni jgn harap la dia nak sentuh! harga cheese 2 ketul tu RM25 ke RM35 tah..lupa pulak tp murah la nak bandingkan harga kat malaysia ni kan?


MARKEN
dari volendam, kitorang dibawa naik cruise ke marken...marken pon kampung nelayan, banyak la bot & kapal2 kat sini...kalau sebut marken, semestinya tempat ni glamor dgn clog/wooden shoes..kitorang singgah kilang dia & tengok cara pembuatan...wahhh i kagum!!
ini adalah pelabuhan di marken..sampai sini je, terus kitorang diberi penerangn ringkas daripada tourist guide..
ini pulak pemandangan di marken...juga tidak mengecewakan! pendek kata ni kampung moden la..
kitorang makan masa kat volendam ni..tapi hati2 ye, ada kedai yg tak halal..kena pandai cari..
sebelum masuk kilang clogs...kat sini memang banyak la org tanam bunga dalam wooden shoes utk buat hiasan...best kan idea deco ni? unik je kalau buat kat negara kita...

hajatnya nak beli la sepasang tapi bila tgk harga tak jadi lah! haha sebab bukan pakai pon...org dutch yg masih mengekalkan tradisi ada yg kawin pakai clog ni tau dgn ukiran2 yg menarik...melalui bacaan i kat blog, clog ni nelayan buat sambil tunggu ikan kat laut, bila balik darat akan diberi kepada insan tersayang...gitewww
tengok rumah2 nelayan ni...diorang bina tinggi utk elakkan air pasang...rumah sini walaupon masih banyak yg guna kayu tapi design lawa2! sepanjang perjalanan, i perasan rumah2 kayu ni diorang cat samada hijau atau hitam...taktau la kenapa tapi tak jumpa pulak warna merah ke apa...
ni kat luar kedai/kilang...budak2 kat sini boleh tahan nakal tau..ayish nk bergambar kat lembu belakang tu, diorang mintak bayar..haha kemain kecik2 dah buat bisnes :p
ya Allah taktau nak cakap camne rasa seronok & tenang giler pegi countryside holland ni..masa lalu kat rumah2 penduduk sana, terbau2 je wangian dari baju yg diorang tengah sidai...sempat tengok anak2 kat sana main bersama..seronoknya! dalam hati terus cakap "ini kampung saya!" ewahhh tiba2 nak claim kampung sendiri kan? hihi


DELFT
dari marken, kitorang patah balik ke amsterdam & diberi masa rehat selama sejam...kat sini siapa2 yg ambil half day trip akan turun & bas kitorang digabungkan dgn ahli2 bas lain yg book day trip sampai malam kang..

perjalanan ke delft agak lama, 40min jugak rasanya dari amsterdam...i tak tidur dalam bas sbb nak tengok apa yg ada sepanjang jalan tu...ternyata keadaan laut sangat tinggi berbanding highway, nampak tambak2 yg diorang bina tu..masayaAllah kagumnya rasa! padan la org sini percaya tak mustahil satu hari nanti netherlands akan tenggelam dek air...huhu
delft sangat terkenal dgn pottery iaitu pinggan/tembikar seramik..sekali lagi kitorang dibawa masuk kat kilang pembuatan pottery...agak boring tapi semestinya ada ilmu yg i dpt..i difahamkan corak pottery kat sini adalah handmade, diorang claim negara cina tiru (dibuat secara digital) dan semestinya harga yg dijual jauh lebih murah...
sebagai mak-mak ni, ofcoz ler i jatuh cinta tp memandangkan harga yg mahal, memang tak berani la beli, kang pecah nangis! zaman dulu2 keturunan raja je yg pakai pinggan mangguk ni..kedai pottery ni dekat sangat2 dgn Delft University of Technology..

dekat delft jugak terdapat gereja kebanggan penduduk setempat yg dipanggil oude kerk (old church) & nieuwe kerk (new church)...masa sampai kawasan ni tah brp kali i dengar loceng berbunyi..
ini new church diorang, sebuah gereja Protestan (tak pasti apa protestan ni & malas nak google wakakaka- agama ke ek? lalalalala)...
bangunan belakang tu adalah Delft City Hall, kedudukan dia betul2 bertentangan dgn new church tadi..menarik bangunan yg bercirikan Renaissance ni..dulu adalah bangunan kerajaan, sekarang dah jadi mcm dewan, org buat perkahwinan kat sini..
souvenirs kat sini pon mahal..tengok ayish tu, terus dapat kawan dari jepun..kemain tau diorang ni main kat clog tu..



THE HAGUE
macam i bagitau kat atas tu, the hague ni terdapatnya dewan parlimen & pusat pentadbiran..sampai sini dah agak senja, faiq pulak meragam so i duk dalam bas je...hubby & ayish je turun utk snap pic..kalau tengok bangunan kat the hague ni kebanyakannya lebih moden, berbeza dgn senibina kat amsterdam & countryside holland..
semua pic kat atas ni adalah sekitar Dutch Parliament of The Hague..honestly, i tak dpt banyak ilmu pasal the hague ni sbb i duk dalam bas..tak dpt nk explain lebih2 kat korang..nak tanya hubby pon malas! haha..korang layan je la pic ye sbb ada pic mmg i taktau amende bangunan tu..
sebelah kanan belakang ayish tu adalah Binnenhof, bangunan yg terletak di pusat The Hague..itu adalah tasik Hofvijver..

ampunnn taktau bangunan apa ni..huwaaaaaaaaaa

kat the hague ni korang boleh pegi Madurodam, iaitu miniature park..nak tengok netherlands dlm skala kecil, boleh la pegi sini..memandangkan i ikut tour & kesuntukan masa, memang tak pegi la madurodam tu..
masa dlm bas i dah berangan tau nak ambil gambar kat sini, sambil baling2 daun kering tapi malangnya faiq tak bagi kerjasama...haha nasib ler! ni hubby tolong snap..
kat sini je dapat buat, itupon masa tour dah habis & turun bas sekejap..

fuhhh panjang giler entry ni, penuh dgn pic...semua ni kitorang cover dari 8am sampai 8pm...pic beribu2 kot sampai tak mampu nak share segala benda! haha..lepas ni last entry kat holland sebelum masuk entry istanbul insyaAllah...

********************************************
nak cerita pasal tour ni sket..i book melalui Viator..kalau korang tak banyak masa kat holland tapi nak cover byk tempat, ikut tour ni adalah yg terbaik! tapi kalau uols banyak masa, pegi sendiri je la, free & easy giteww..