Monday, January 5, 2015

Pengalaman VBAC + Intact

salam semua...

alhamdulillah i selamat melahirkan seorang putera yg sihat pada 19 dec 2014, 8.35am...erk sebenarnya masih malas2 lagi nak tulis blog tapi kang peram lama sangat, boleh lupa pulak detik2 berharga kelahiran tu kn? hehe

syukur sangat i berjaya VBAC (vaginal birth after cesarean) + intact (takde koyak/potong, takde jahit la senang cerita)...
ni pic masa lepas dah siap bersihkan...fresh lagi masa ni....nama baby muhammad faiq aydan b. mohd fahmy...maksud faiq: yg cemerlang/berjaya; aydan: kuasa...
2nd baby ni hero jugak *syoknya dah ada 3 org bodyguard yg handsome belaka hihihi*...lahir 3.93 kg, overdue 2 hari, body length: 53cm, head circumference: 36cm...

ok meh nk cerita sikit pengalam bersalin...pendek je kot pengalaman ni tapi cukup berharga utk i kenang...malam 18 dec tu i tertido awal maka i terjaga la pukul 1 pagi dengan mata yg segar bugar...online skejap jenguk2 facebook & page Moreena, lepas tu masuk bilik menjahit sibuk siapkan plush toys...masa ni hubby dah krohh krohh lena tido, sempat lagi dia mamai2 tegur cakap apa ntah (suruh i tido agaknya)...haha 
3am sibuk menjahit & tinggal satu set je lagi nak siapkan, tiba2 i terasa perut memulas nak ukk ukk..masuk toilet lepaskan hajat lepas tu terasa lagi...dah xde mood nk menjahit so i naik atas katil utk sambung tido...tapi tak dpt lelap sbb rasa pelik je perut ni memulas2 macam nk berak lagi...tak sakit tp agak mengganggu nak tido...

entah brp org i wassap pon taktau, sibuk duk tanya "ada tak org contraction tapi tak keluar tanda mcm darah/pecah ketuban?"...alaaa 3 pagi siapa la yg nk reply wassap i tu kn? hahaha...paling awal respond rasanya padilah kot :p 

dalam 4.00 pagi i kejutkan hubby, ckp rasa tak sedap badan...dia ajak pegi hospital tapi i cakap nanti2 la, takut false alarm je (kemain nak false alarm padahal dah overdue kan)...masa tu i baru nk susun baju sendiri & baju baby dalam bag...hehe last minute sgt kn? baru terhegeh2 nk cari apa yg patut bawak ke hospital...dah siap kemas beg, i pon mandi kasi wangi sikit...perut mcm tadi lagi, rasa memulas2 je...

dalam pukul 4.30 hubby bangun, dia pon siap2 mandi semua...5am i ajak hubby pegi hospital tapi hajatnya nak tinggalkn ayish rumah umi dulu....sampai rumah umi, ayish mengamuk nak ikut, jerit2 cakap nak ikut mama pegi hospital...kitorang pon terpaksa la bawak dia sekali & adik i akan menyusul kemudian utk tengokkan ayish in case i dalam labor room...

jarak kemaman-kuantan lebih kurang 45min....kitorang sampai hospital lebih kurang 6am, dah subuh...masa dlm kereta sempat la i minum air zam2 & makan sekeping roti sbb dah rasa akan beranak jugak hari tu...cuma contraction tu dtg sekejap2 & i tak rasa sgt sakit...sampai je hospital dalam pukul 6.30 am doktor dtg buat VE (vaginal examination), rupanya dah 7cm bukaan...i terkejut jugak sbb takde la rasa sakit sgt, still boleh tahan...maybe hubby ada tolong tenangkan i kot? :)

tak lama lepas tu doktor pecahkan ketuban...lepas pecah ketuban baru rasa sakit contraction tu kuat...sempat lagi i sembang2 dgn nurse, mintak epidural kalau agak2 nampak i tak tahan sakit...nurse tu cakap dh 7cm mana ada org amik epidural, biasanya masa 4cm...kemain i ni mintak epidural, mintak nak sedut gas tp semua tu diorang tak bagi...haha...masa ayish dulu i tak reti mintak sbb tak terfikir pon...kali ni i pandai mintak sbb duk baca pengalaman org macam2 utk tahan sakit...hehe

tengah2 borak tu tiba2 rasa mcm nk terberak...bgtau doktor, dia ckp jgn teran lagi, nnti byk koyak...dia kata dh 10cm baru teran...ok fine! ku tahankan je la & pastikan tak angkat bontot...sementara tu, hubby uruskan soal bilik & solat subuh siap2...tak lama lepas tu rasa contarction makin kuat, doktor buat VE lagi, tengok2 dah 10cm,,,cepat! bermulalah sesi teran meneran...i rasa 30-40 min jugak kot i teram baru baby keluar...

masa tengah push tu, kaki i dua2 cramp...i rasa sakit kaki tu mengganggu sgt utk i push dgn baik sbb sakitnya Allah je yg tahu...mcm lagi sakit kaki tu drp contraction...masa takde contraction tu, i rilek je blh borak2 dgn hubby...i mcm nk give up jugak sbb rasa dah takde tenaga nk push dgn kaki i super sakit...tp yg syoknya kiri kanan i nurse tolong urutkn kaki sambil i duk layan sakit...bila dh lama sgt teran tapi baby tak keluar2, i mula rasa bosan...mula la i suruh doktor vaccum & potong...hihi...tp doktor & nurse sgt supportive tau, diorang cakap tak perlu pon nk vacuum sbb kepala baby tu sikit lg nk keluar...
spam pic jap...faiq day 18...dia suka tido gaya macam ni tau...

masa contraction hilang, i sempat la teguk air sbb haus sangat! lepas minum air tiba2 rasa ada tenaga...i pon push sekuat hati pastu tiba2 rasa ada benda keluar...nurse & doktor pon dah mcm cheer leader, tak putus2 bagi i semangat riuh dalam tu...yg best pasal doktor ziana ni, mcm2 tips dia bagi masa i tengah sakit & tak putus2 suruh i baca macam2 surah...alhamdulillah i langsung takde jerit2 masa sakit tu, berbeza masa ayish dulu, i asyik bunyi "abg, sakit ni, sakittt"...tapi kali ni i tenang sangat & kalimah Allah je kot yg keluar dari mulut i...hubby mmg kat sisi i je, bagi kata2 semangat, ada masa dia bangun kejap utk tengok kepala baby...alhamdulillah baby keluar 8.35 pagi...tak putus2 i dgn hubby ucap syukur sbb i berjaya VBAC! lepas baby keluar i tanya doktor "eh takde jahit ye doktor?"...doktor tu gelakkan je & dia tanya i balik "awak rasa? cuba teka jahit ke tak?"

dh ucap salam & peluk2 baby, nurse amik balik utk bersihkan...hubby lak azankan & tahnik siap2 kat hospital...sementara tunggu baby, diorang bg i milo panas & biskut...masa ni dan2 i cari handphone & wassap kawan2...kihkih

ok itu je la kot...ramai tanya tips utk vbac + intact...i taktau la nk bagi tips cmne sbb i rasa ni rezeki i...next baby taktau pulak camne cerita kan? cuma pregnant kali ni i terlalu aktif sampaikn sehari sebelum bersalin pon i still ke hulu hilir pos barang...org kat pos laju tu duk risau2 dah pasal i & asyik tanya je bila nk meletup...

cuma ni antara ikhtiar i sepanjang pregnant:
1. banyakkan berjalan & exercise...i buat je squat & lunges...lagipon rumah 2 tingkat, selalu turun naik tangga
2. minum air selusuh...air selusuh ni bkn air akar fatimah tu, just air bacaan surah2 yg hubby buat...sebaiknya pakai air zamzam...minum ms dah 7-8 bulan ke atas
3. buat perineal massage...yg ni dah lewat jugak i buat sebenarnya, dah dekat2 nak beranak baru rajin...hehe
4. rajin buat solat hajat & doa byk2 supaya Allah mudahkan urusan
5. bernazar...kitorang laki bini mmg ada nazar kalau i berjaya beranak normal...alhamdulillah
6. amalkan makan kurma & minum air susu kambing

beza beranak czer & normal? jujurnya i lagi suka beranak normal, hari2 i boleh pakai bengkung...hehe...dari segi luka pon i rasa beranak normal ni lagi cepat baik...dulu czer pon badan i still sihat & kuat masa pantang tapi normal ni 2 kali ganda kuat kot! hehe...kalau ada rezeki anak ke 3 nanti, i cuba utk beranak normal...cuma part tak best, 2 hari jugak badan i cramp lepas beranak sampai nk jalan pon kena papah...

ok itu je kot...btw i pantang sendiri kat rumah,..nanti i share experience pantang sendiri pulak...owh satu lagi, syukur jugak dua2 anak i ni lahir takde jaundice...maybe amalan i minum susu kambing masa pregnant tu kot? :)

P/S: masa ayish dulu kan i try jugak normal tp dekat 2 jam push baby tak keluar & terpaksa emergency c-sect...ramai cakap kat i private hospital sengaja tak bagi i peluang & nak duit sebab tu cepat2 nk czer i padahal dah 2 jam kot ku teran! kali ni i bersalin kat hospital yg sama & i nak buktikan bukan semua private hospital macam tu...kadang2 memang condition kita tu tak berapa baik yg terpaksa operate...alaaa kawan2 i ada je beranak kat gov hospital still kena czer...so czer atau normal ni, bukan bergantung pada hospital kerajaan/swasta tapi lebih kepada nasib/rezeki kita :p

31 comments:

ROS ANIS RUSLI said...

alhamdulillah..xde jahit..baby xde jaundice..rezeki nana! pantang elok2 ye..samalah kita ada 3 bodyguard..

Rinie Borhan said...

Alhamdulillah.. seronoknye grug free..xde jahit lak tu..yang best lei bersalin normal..kita ni cam takut lak sbb 1st 3rd degree tear..pastu czer..rerasa no 3 lei normal ke eak

Aeen said...

rasa mcm nak bersalin lagi sekali je...heheh...alhamdulillah nana dpt bersalin normal..siap xde jahit2 lg....:)

Ibu Dilah said...

Tahniah nana!! Alhamdulillah nana dpt VBAC.. dilah pun sama.. dpt merasa pengalaman bersalin czer n normal.. selamat berpantang nana.. semoga baby menjadi anak yg soleh.. aminn

cik hani said...

tahniah nana..
comel baby nya..
selalu duk pikir, nana dah bersalin ke belum la..dah la kemaman banjir hari tu. teringat sangat kat nana..

safurara said...

seronoknya baca cerita u! i ni dapatkah vbac gak.huh teringinnyaaa~ again, tahniah na! sbb x jahit.i kagum sgt tau! betul ckp u.rezeki kita.skrg pon gomen pon nk cepat, semua czer je.

Mar Mansor said...

tahniah ye..pengalaman yang berharga

Shakina Farhan said...

Paling sokong yang last tu..:)

Chekgu Azrine said...

Tahniah nana..so inspiring...

Akk dah takmo bb dah...cukupla 4 je..tgk bb mmg suka..tp kudrat nk meneran tu yg xd

Hayatie Hashim said...

tahniah nana...welcome baby December lagi ..nanti nampak muda dari rakan sebaya..hihi :)

CikNaa said...

wahhh.. sebak plak baca cite LR nana.. bagusnya nana..rezeki sungguh tak jahit lgsg..

Amal Salleh said...

ALLAH .. untungnya tak jahit .. baby besar plk tu .. harap2 xjahit jugak :) amin ..

Anonymous said...

Salam nana..congrats on ur new born..im ur silent reader. dok follow je blog nana tggu update pasal delivery ni. sy skrg tgh pregnant 16wks, and yg first pn cser. harap 2nd dpt VBAC, tibe2 jadikan u inspirasi..hehe.3.9kg dpt normal and xde tear..SubhanAllah. semoga Allah mudahkan urusan saya pulak pasni. Amin


LisaLisut said...

btul2..its all about rezeki and luck.. bestnyaaaa xkene jahit. part jahit tu yg i cuak tu hahaha

LisaLisut said...

btul2..its all about rezeki and luck.. bestnyaaaa xkene jahit. part jahit tu yg i cuak tu hahaha

fazianbatrisyia said...

Tahniah nana. selamat berpantang. comel sgt bby faiq aydan. cara beranak mmg rezeki...sy 3x..semua berbeza..paling best no 2...no 3 lg best sbb kurang sgt sakit..alih2 bersalin dah. rezeki Allah

MamaAliya said...

Alhamdulillah. tahniah nana for your new born baby dan juga dapat VBAC..

DYatie ABakar said...

Subhanallah. Alhamdulillah. Tahniah Nana. Allah permudahkan segalanya.

♥ ROS ♥ said...

Sebak baca kisah u nana.. alhamdulillah nana.. tahniahhh.. πŸ˜πŸ˜πŸ˜”πŸ˜πŸ˜

YangKurusItuSaya said...

tahniah nana...selamat berpantang dengan jayanya..

ettyzukhair said...

alhamdulillah tahniah nana!! sep sket..dah ade 3 bodyguard hehe

ieza ashaari said...

Nana lbh kurg mcm za. Rsa xselesa perut je mcm nk berak tp xpun. Xde tanda2 tup2 jln dh buka.

Bestnya hero2 dh ramai. Tahniah nana.

Siti Asiah said...

Tahniah Nana dapat bb boy...;)

Anonymous said...

waa seronoknya vbac...teringin jugak.first baby mmg czer beza umur ayish n faiq berapa eh?tgh emrangcang ni

safiyyah osman said...

taniah nana..berdedar dada baca nana punya cerita..hihih..

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. tahniah.. kite satu geng.. vbac n intact!~ alhamdulillah syukur.. cume nana dekat hospital.. fifi dekat rumah..

Pieh Rizfie said...

haiiii sis..ape kabar?salam perkenalan....jmput sggah blog sy...hehe
http://pieh-sigadisbiru.blogspot.com/

Nadya Zahid said...

congrats...wowww...dpt jugak u rase normal delivery :)

e k i n ♥ y u s r i said...

tahniah nana
seronoknye xde jahit2

ibuhebat said...

Alhamdulillah. Tahniah Nana! Sama birthdate dgn akak la Faiq .. nama pulak sama dgn anak kedua akak :)

cplud miera said...

assalam nana. barru baca blog nana ni. lama xmenghadap even blog sendiri pon. alhamdulillah selamat dh yer. tahniah nana. comey sume bodyguard nana ye :)