Tuesday, April 14, 2015

Bukit Gambang Waterpark & Safari with Blogger

Hai...bersiaran kembali dgn entry yg panjang & penuh dengan gambar..hehe

4 & 5 April baru2 ni iols pegi bukit gambang waterpark & safari dgn geng2 blogger..geng2 ni kenal melalui blogwalking & group mommy blogger kat facebook, lepas tu makin rapat dalam group wassap..dah 3 tahun jugak kot kenal & rapat, share macam2 masalah terutamanya pasal anak2...
*lagi 5 family kot takde dalam pic ni*
plan nak pegi bukit gambang dari awal tahun lagi & alhamdulillah plan kitorang menjadi walaupon masing2 kena zikir laki (macam2 bab lawak & drama masa nk pujuk laki masing2 ni) kihkihkih...rasanya 80% (11 keluarga) yg join *happy* majoriti diorang ni dari KL & selangor, sorang dari melaka & i sorang dari kemaman...alaaa kemaman dgn gambang tu sejam je pong!

i konon nak ulang-alik je dari kemaman-gambang-kemaman memandangkan dekat..kebetulan salah sorang ahli (eni) terpaksa cancel join sebab anak dia tiba2 demam teruk, maka i pujuk hubby utk beli tix hotel tu, kira replace eni la...last minute sgt oi! hubby mula2 macam malas layan, tapi lama2 dia termakan jugak pujuk rayu bini yg comel ni (ok sila muntah)...alaaa i faham sgt laki iols tu, jenis tak sampai hati kalau bini mintak apa2, mesti usaha gak nak bagi...hehe tq abg :p
4hb tu ada 3 keluarga yg decide nak singgah rumah i dulu utk lunch sebelum masuk SAFARI...i masak lauk tomyam campur, sup ayam, telur dadar, ayam goreng rempah & timun tabur serbuk kacang je...dessert pulak i buat kek coklat & tiramisu...menu simple2 je sbb masak sorang2...gigih i sinsing lengan sebelum subuh lagi dah masuk dapur tau..seronok giler ada tetamu dtg rumah, org cakap tetamu ni bawa rezeki & salah satu tanda rumah kita diberkati, mudah-mudahan :) tapi kalut punya pasal sampai lupa nk snap snap dalam rumah..next time ye korang :)
lepas lunch terus bergegas ke gambang..kitorang check in hotel dulu tapi tak angkat lagi barang2 masa ni...i stay kat arabian hotel gambang utk satu malam...geng2 ada yg stay hotel & ada yg pakat sewa homestay..
sampai safari dh lewat petang..last tram pukul 6pm, sempat la kitorang kejar...naik tram tu lebih kurang 40min...tiket pulak RM28 kalau tak silap...tp kitorang stay hotel maka dpt la harga guest RM50 utk kombo (safari + waterpark) utk 2 adults..bapak2 memang buat bahan la masuk safari ni sebab binatang tak banyak, kecik2 pulak tu...safari ni baru lagi, dalam 3 tahun rasanya...anak2 haiwan yg lahir kat sini majoriti umur 2 tahun++...
sebenarnya kat safari ada night show tapi masing2 dah penat, pakat duk kumpul makan2 & lepak kat satu homestay je...bapak2 pakat borak & tengok bola...kebetulan ada pasar malam area situ, diorang ni duk pakat tapau makanan kat situ je...nasib baik plan BBQ dibatalkan, at least ada waktu utk rehat, lepak2 & rapatkan ukhwah kn :)
esoknya lepas breakfast terus masuk water park..ni 2nd time i masuk, masa 1st dulu tengah pregnant ayish...kali ni pulak ada faiq, jadi memang tak dapat nk main sakan la :'( 
masuk sini tak boleh bawak makanan, kena beli kat dalam (nampak tak strategi perniagaan mcm mana)...ada org tu siap beli meggi cup RM4, motippp?? macam tak boleh makan megi kat rumah bak kata etty *ampun yana*...hahaha...kalau nk beli apa2 dalam ni kena top up duit guna bar code, kalau ada balance jgn risau sbb boleh refund...nak sewa towel & pelampung pon ada...
kelebihan gambang waterpark ni ada gazebo! gazebo ni dipanggil KABANA kena sewa RM50...kalau ramai2 tu tong-tong je la bayar...kitorang sewa 3 kabana...kat kabana ni boleh la nk lepak2 sambil tengok anak main air...ada org siap bawak tali & buat buai anak tau...psttt sebenarnya bapak2 lagi over excited masa kat sini, lupa dunia dapat main air, so comel lah! hehe
tengok la...kemain lena anak2 ni tido...eee geram!! rasa nk picit2 je semua ni...
ni tempat bapak2 main..anak bini jadi pemerhati je la ye...ada satu lagi tempat yg 5 org kena naik satu pelampung tu hubby i bawak ayish...sepatutnya ayish tak boleh tapi dia buat selamba je bawak anak tu (papa dh teringin sgt nak main lettew)..hubby cerita ayish cool je & suka...
ada bahagian kids, coco beach & bahagian dewasa...kalau pegi sini setengah hari pon dah cukup kot sbb bukannya besar sgt...ayish seronok sgt la main air sampai nak ajak balik pon susah..ye kelakarnya bapak2 ada main jauh2 sesama diorang, amik peluang tinggalkan anak kat bini masing2..amboii sgt kan? sebenarnya anak ke bapak ni yg nak enjoy?? haha
acara kemuncak adalah tukar-tukar hadiah...hadiah ni masing2 dah pakat harga RM50, nak bagi lebih pon takde hal...hadiah semua best2! ada yg bagi pan tefal, tupperware, hiasan dinding, jam, set periuk belanga, cadar, jug, handbag, macam2 lah! i bagi food storage set luminarc...i pulak dapat hadiah drp ika, jug air besar...jujur cakap dah lama i nk beli tong air jenis kaca ni sebab kadang2 tetamu dtg rumah kena bancuh air byk kali dlm jug kecik...bila 'terkena' hadiah ika ni, i rasa syok sgt2!! tq ika...kitorang dah pakat memang nak bagi hadiah yg berbaloi, yg boleh guna :)
intan & arsyad bambam dtg melawat...kemain ha acad tu borak2 dgn perut yumie...mentang2 geng dia kan? hehe
alhamdulillah 2 hari dgn diorang memang rasa happy giler! baru berpisah sekejap dah rasa rindu tau...lagi2 bila teringat tingkah laku anak2, huwaaaaaaaaaaaaaaaaa sumpah rindu ni menusuk dada, sakitnya tu di sini di dalam hatiku *lalalalalala*
ayish suka kawan dgn naila anak wawa & iman anak yumie...sikit2 nak follow "kawan" katanya...sampai balik rumah pon asyik nak tengok gambar "kawan" je...yela, sian awak duk rumah takde kawan kn? bagus aktiviti mcm ni sbb anak2 pon dapat berkawan..
eh lupa nk cerita pasal t-shirt...setelah sepakat, kitorang nak baju tu nampak ceria maka terhasillah warna lain2...bapak2 warna merah, mak2 warna magenta, anak2 warna oren & baby2 dgn rompers pororo warna merah..

kalau ada rezeki & umur panjang, insyaAllah plan vacation macam ni akan buat lagi tahun depan...tempat masih dalam perancangan...hehe..i memang suka join aktivi dgn blogger yg dah kenal, tapi kadang2 hubby tak cuti susah sikit la nak join :(

9 comments:

FadMN said...

bestnya .jeles la tgk gath macam ni .


FAD

e.t.t.y said...

Rinduuuuuuuuu

ieza ashaari said...

Bestnya. Suka tgk org gathering. Tp ntah bila ada peluang ni.

Shasha Azmar said...

ok fine!!! jeles okkayyy

::puan ungu:: said...

Jom repeat next trip!!!hehehe

cik puan aini said...

yeahhhhh...walaupun i ols last minute cancelled...i ols tumpang hepi.. sayang korang...muah ciked! hahaha

ctmah said...

lepas ni plan bercuti 3 hari 2 malam pulak yek.hihi

~Lieza~ said...

Pasnnie jom pi Krabi plak la...hahaha.. Jenuh sebulan nk zikir dlu kt telinga husben... muahahahaha...

Fifi Nadhrah said...

bestnye.. teringat sangat arabian gambang ni.. stuck 4 hari 3malam dekat hotel ni.. masa banjir!~