Tuesday, April 21, 2015

Resepi Kerabu Maggi

hai! tadi baca blog ciknaa pasal resepi megi, tiba2 rasa nk share resepi pasal megi jugak sbb ni entry express...kahkah...daripada blog terbiar, at least ada gak resepi simple ni...

sumpah malas giler nk tulis blog skarang ni...ingt nak amik masa jugak sehari godek2 entry lama & buang mna yg tak patut...tak sempat lagi!!! (apa yg sibuk sgt tah)...ok berbalik kpd resepi kerabu maggi yg simple, sedap & cepat siap!

Bahan-Bahan:
maggi (lagi cantik guna megi yg kenyal mcm brand ruski tu), gula, garam, air perahan limau nipis, hirisan bawang, seafood (udang/sotong), cili padi, hirisan lobak merah, hirisan tomato, hirisan daun sup, & hirisan daun bawang

Cara-Cara:
1. rebus maggi tanpa perencah..toskan
2. rebus udang/sotong & lobak merah..toskan (rebus sekali dgn megi tadi lagi senang)
3. gaul semua badan sampai sebati..i suka masam & pedas2 sikit, maka lebihkan air perahan limau & cili padi...gula garam tu bubuh la sesedap rasa...

siap!! 5 min pon boleh siap buat benda ni...sedappppp hingga menjilat pinggan...kalau nk ada perasa lagi, tabur sikit serbuk kari/serbuk tomyam maggi tu...selamat mencuba

P/S: i duk terbayang kalau letak kaki ayam ni mesti lagi sedap...dasar suka makan kaki ayam! dah kata kaki ayam ada collagen...hehe

14 comments:

CikNaa said...

oh ada kerabu megi eh nana..sumpah tak tau..haha..okey simpan resepi ni. :)

Liyana said...

x pnh buat lg kerabu megi haha. eh serius ke kaki ayam ada collagen? omg kenapa baru tau hahaha

ibuHasifHafiy said...

boleh cuba ni

Mimy Hamid said...

ehhemmmmmmmmmmmmmmmm
hehehe

Allene typicalmommy said...

wow.. menarik....

cik mah said...

Wah..nk trylah nnti juga .

Iryani Azlan said...

Thanks for the recipe Nana, Confirm nak try nanti!

ibuhebat said...

First time dgr Kerabu Maggie!
..Dah lama rupanya tak jenguk blog nana.. Last time dtg Nana tak bersalin lagi! tgk2 anak dah nak merangkak ..hihi..

SweetLikeWhat said...

dapnyeee sifu!!!nak try lah nanti

dinda.teJa said...

mcm best je.. boleh try ni!

Hanie(SHMA) said...

ye ke kaki ayam ada collogen.wahh best ..dah la suka makan

Fifi Nadhrah said...

sedap.. fifi pon suke kaki ayam!~

nazriiiiiiii biring kunani said...

Boleh coba nii,tq kongsi resepi

Anonymous said...

Sblm ni pn xpnh dgr kerabu megi nii..tapi msa smbung study dlu akak kt rumah sewa tu buatkan..mkn rsa sedap...terus tnya dy apa ni kak..dy ckp kerabu megi...tp xpnh pulak nak tnya resepi...dh alang2 jumpa ni boleh la try..heheee