Sunday, May 24, 2015

Resepi: Fried Glass Noodle (Soun Goreng)

ehemmm bersiaran lagi di hujung minggu...mesti ramai yg sibuk keluar shopping kan? hehe..hari ni i nak share resepi yg sangat ringkas, senang & mudah nak sediakan...simple2 la org suka kan? 15 min pon siap... 

soun ni bagus kalau nak gantikan nasi sebab cepat kenyang & ada org cakap kat i soun ni kurang karbo...i malas lagi nak megkaji, asalkan dapat makan sedap2, kalori semua tu tolak tepi jap...kahkah

jom tengok resepi fried glass noodle (nama kemain nak omputih sgt, macam tak boleh tulis soun goreng je)..

BAHAN-BAHAN (2 org makan):
1. segenggam soun (agak2 sendiri je la) rendam dalam air. agak2 dah lembut sikit, masukkan dalam air yg mendidih selama 5-10 min, angkat & cepat2 masukkan soun dalam air sejuk semula...tujuan dia supaya soun tu tak lerai/hancur masa goreng nanti...lepas tu toskan 
2. sebiji telur
3. udang 8-10 ekor, ikut suka la nak letak banyak mana pon (nak guna sotong/ayam pon boleh)
5. lobak merah potong halus
6. sebiji bawang putih -dicincang halus
7. sebiji bawang merah saiz sederhana -dihiris halus
8. daun sup & daun bawang (hiasan)
9. garam
10. minyak masak

CARA-CARA:
1. tumis bawang sampai naik bau
2. masukkan lobak merah
3. masukkan soun
4. buat lubang di tengah soun, masukan telur & kacau sampai hancur. kacau sebati telur & soun
5. masukkan udang
6. masukkan garam secukup rasa. gaul semua sampai masak/air soun kering. siap!
*nak pedas tambah cili
ayish kemain suka makan...dia kata sedap mama masak *makin kembang hidung mama*

11 comments:

cik hani said...

soun pengganti mee..
ok jugak ni.. ala-ala meehon singaoore.. just gantikan dengan soun je...

Soun memang sedap..

FadMN said...

i tak pernah buat soun ni sebab seriau kot relai.tapi memang feveret sangat.ada satu food court tu tak ingt kt mana ,masak soun thai style, memang sedap giller kot.

boleh la i try bila dah takdak idea nak masak.

FAD

Chekgu Azrine said...

yang penting sedap kan sis

Liyana said...

pnh buat dulu tp xtau plk namanya begitu.. kita panggil suun goreng je.. hee.. tumis sekali dgn cili api.. pergh berasap telinga makan hehe

SweetLikeWhat said...

eh nak try la nnt na..sedap nampaknye!

misz sheyla said...

soun ni biase masak dgn fucuk je..xpernh try lg goreng gini..boleh try ni

Fifi Nadhrah said...

wah.. lepas ni boleh try.. rase nak buat esok.. utk bekal ufairah..

puan.mila said...

hai geng mak timoleste.. :P

mintakk mood update blog plesss.
after 5bulan bru jenguk blog, kekeke

Sasha said...

Im back haha. Selalu glass noodle ni makan kat boat noodle je hee.

CeqGu said...

salam nana...

sukanya tengok deco2 rumah nana.... rasanya kita punya taste yang sama...saya tgh duk berangan nak mendeco rumah ni...sekali tertengok la entry2 ttg home progress....sukeee sangat...sbb citarasa kita serupa....cumanya fulus saja jadi batasan hahaha.....ni ssf duk tgh sale...kaki tangan gatai nak pegi....bila dah pegi...akhirnya balik tangan kosong kui kui kui...kiranya amik mood verangan je la.....oppsss sorry ye...entry tajuk lain...tapi komen benda lain....hihi....cer tempek gambar rumah yg siap sepenuhnya...err ke dah ada entry nya....

NurFatihah Che Daud said...

Wah...resepi baru ni...tk penah lg buat glass noodle goreng ni...heheheh...bole la try lepas ni...