Tuesday, August 18, 2015

Dekorasi Ruang Tamu: Suntikan Warna Kuning & Kelabu

nak cerita sikit dekorasi ruang tamu utk raya 2015...tahun ni tak buat banyak perubahan pon, melainkan tukar sikit warna...i cuba masukkan warna kuning dan kelabu utk naikkan seri ruang...sebelum ni warna mendatar je, mungkin agak boring...
-testing guna fish eye clip kat camera handphone-
bila tambah warna kuning, nampak la menyerlah sikit...iye2 je puji rumah sendiri hahahaha....alaa rumah i simple2 je, bukan banglo mewah pon...niat kongsi pasal deco ni pon sebab minat...dari kecik lagi memang suka hias rumah..

bila cakap pasal dekorasi/menghias rumah kan, jadikanlah rumah tu "jiwa" kita...maksudnya kita rasa selesa & suka dgn cara sendiri menghias...tak perlu hiraukan taste org lain hatta org tu mahir dlm bidang interior design sekalipon...dah rumah kita, lantak pi la kita nk buat camne pon kan? asalkan kita happy :)

ada org suka rumah yg warna-warni, ada org suka yg motif bunga2 (english style gituu), ada org sukakan warna yg cerah2, ada org suka warna gelap, ada org suka industrial look, ada org suka mix & match, eh macam2 la citarasa manusia ni...kalau semua org sama citarasa, tak syok la pulak dunia ni kan? hehe
-ye, ada masa sepah jugak rumah ni-
kalau i pulak sekarang ni suka je apa2 konsep asalkan tak nampak serabut...buat masa sekarang, belum minat lagi penggunaan warna yg terlalu banyak sbb boleh buat i pening & sakit kepala tengok (tak suka terlalu banyak motif bunga)...taste i berubah-ubah jugak rupanya...hihi....terasa nk buat ubah-suai lagi tapi ongkos tidak mengizinkan :p tengok la nanti tahun depan2 kot2 ada rezeki nk make over *kot laaa*

sampai sekarang i suka berangan pasal dekorasi...yela, deco2 ni kan cepat je berubah mengikut zaman...kalau boleh i nak sesuatu yg tak ditelan zaman, maksudnya hiasan tu sepanjang zaman la...ibaratnya 10 tahun akan dtg pon masih nampak "in trend" hiasan rumah kita..
yg ni i DIY je...beli stiker kaca pastu tampalkan aje kat polistrin...tudiaaa tudiaaa kos brp hengget je tp nampak classy uols! hehe...

ok nak belanja gambar lagi...semua pic ni i pakai camera handphone cabok je, malas nk edit & pic ni pulak i snap waktu malam sbb tak sempat nk snap siang hari...i kurang suka edit pic rumah sbb taknak nanti org cakap dalam gambar je nampak WOW WOW tapi bila tengok depan2 alahaiii biasa je rupanya...hahaha
kalau ingat, kat console table ni dulu ada bunga orkid warna cream/hijau gituu tapi kali ni i ganti dgn orkid kecik2 warna kuning...lepas tu i tambah hiasan lilin kuning...orkid tu kalau dpt saiz besar sikit mesti lagi lawa kn? hehe...semua tu i beli kat SSF
kat atas meja makan pon i "suntik" warna kuning...balang kuih & silver tray tu i beli kat SSF...lilin atas bunga tu pulak i gubah sendiri je...pakai mana yg ada dalam rumah ni..
perasan tak lilin warna kuning kat tv console tu?? dulu dalam tu ada lilin warna putih, ponn i ganti lilin kuning...ubah benda kecik mcm ni pon boleh nampak kelainan sebenarnya...
sarung sofa & kusyen kecil pon i tukar...sebelum ni bercorak, kali ni i tukar warna kelabu polos...kusyen kecik 6 biji tu i kirim kawan belikan kat spotlight...hajatnya nak buat sama warna utk tempat duduk tu, tapi dah tak sempat nak tempah (takde org nak jahitkan dah masa tu)...bila lepas raya, rasa malas la pulak nk tukar sarung baru hahaha...ni bestnya sofa fabrik, boleh sentiasa tukar2 warna

ok jom layan pic SEBELUM dan SELEPAS...tapi berbeza sikit kualiti gambar sebab SEBELUM tu i amik waktu siang, SELEPAS pulak baru snap malam tadi...kihkih

RUANG TAMU:
SEBELUM
 SELEPAS
RUANG MAKAN:
SEBELUM
 
SELEPAS
HALLWAY:
SEBELUM
SELEPAS


layan je la mana2 pic yg i amik malam tadi ye...tengah syok2 amik gambar, tiba2 si faiq mengamok & bangun tido...ishhh kacau betul si kecik tu kan!

terpaksa edit letak "star" kat cermin tu...tak sedar la pulak ada muka sendiri tengah menyeksi kat cermin tu...haha 


sekian deco2 rumah nana :) tahun depan nak buat tema warna apa pulak ye?

17 comments:

Aeen said...

cantek.....rajin nana deco2...

Chekgu Azrine said...

mata akk sedap je tengok...memang lawa dan sis pandai hias rumah..boleh mntk tnjuk ajar nti

Hani said...

cantik, suka tengok sofa dan almari putih kat dining area tu.
eh lupa salam kenal hehe

ctmah said...

nana, nasib baik perasan gambar seksi tu heheh!

Mimy Hamid said...

rumahku syurgakau..dtg rumah kakmi deko kan pls haha

♥ ROS ♥ said...

Tbaik la nana... cntik sgt.. untung sgt pndai deko ni ...

anis abdullah said...

Cantiknya..tangan halus berseni.

syamimi said...

tak pernah terpikir kuning dgn kelabu akn jadi cntik mcm ni! pandai kak nana

mrs kayrul said...

Rajinnya nana..klu macam kayrul x suka deko..tangan keras sgt..x kreatif...huhuhu..mcm mana la nak rajin macam nana

e k i n ♥ y u s r i said...

sweet je color

Fariza said...

cntiknya rumah. kreatif

nadiah hanum said...

Cantik...berseri!

Cik Siti Hajar said...

Nana, nak tanya sticker kaca tu apa nama dia eh? berapa harga nya?

FadMN said...

kemas,cantik jer.suka tengok.anak tak kacau ke pasu2 tu.

SweetLikeWhat said...

suke tgk ruang makan nana..cantik!

lia zul said...

cantik rumh sis. suke tgk deco rumh ni. dri ruang tamu smpai dapor sume godek.

lia zul said...

cantik rumh sis. suke tgk deco rumh ni. dri ruang tamu smpai dapor sume godek.