Wednesday, September 23, 2015

Perkembangan Faiq

amboi ko! anak dah nak masuk 10 bulan baru terhegeh2 nak cerita kan? ampunkan mama yg malas nak update blog ni, anak mama no.2 ni sama je dgn no,1 mama syg..tengok kat sidebar tu, tahun ni baru berapa ketul entry je berjaya buat...hihi
muhammad faiq aydan nama diberi...si dahi jendul! budak lincah ni lahir bulan 12 masa musim banjir kat kemaman...haritu timbang berat dh dekat 10kg...tapi i timbang dukung dia, lepas tu timbang diri sendiri pulak...jumlah yg dapat tu tolak je...tak accurate sgt la timbang gitu kn? haha...dah lama tak pegi klinik sbb check up umo setahun pulak...
alhamdulillah setakat ni faiq sihat2 je, aktif & banyak akal...biasa la anak no.2 ni kan, mengikut perangai abg sikit...kadang2 geram je bila masing2 duk lawan jerit...tak padan kecik si adik tu! pandai gaduh & rebut barang dgn abg ayish...siap ketap2 bibir & gigil tangan bila dia geram tak dapat sesuatu...well perangai anak no.2 ni org cakap "tegas" sikit kn? kahkah
masih belum merangkak...menyusur & memanjat je la laju...tangga pon dia panjat lepas tu nangis terjerit2 sebab tak reti nak turun sendiri...haaa padan muka kan! eksyen sgt nak panjat, mujur tak terjun je lagi...eh tapi dah pernah jatuh katil 2 kali! huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa masa jatuh tu i tengah krohh krohh lena tido...sejak tu memang i susun banyak2 bantal,toto,tilam kecik & segala mak nenek keliling katil...budak ni kalau tido ya Allah buasnya...
gigi dah 4 batang, 2 atas 2 bawah...setakat ni alhamdulillah faiq nampak berselera makan macam mama dia...tiap masa kena ada kudap2...beza dgn ayish dulu, makanan kalau ada ketul sikit pon tercekik...faiq ni bantai je bubur yg x berapa hancur pon, dgn biskut teething dia lagi...seronok sgt bila anak tu berselera, kita pon jadi semangat nak masak macam2...setakat ni masih homemade food semua, takde lagi beli yg instant..gigih tau mama ni bangun pagi hari2 buatkan makan sbb nak bagi yg fresh je semua...harap2 la selera faiq ni tak merundum nanti...
budak ni tak reti minum botol sbb masa dlm pantang mamanya tak ajar sgt...haha...sekarang ni direct feed je la...mujur boleh bawak anak pegi office, so settle problem di situ! stok ebm masa dalam pantang dulu dh selamat buang sbb expired & sekarang takde dah nak pam...huhu
faiq ni sangat manja dgn mama!! dia pandai tau panggil mama mama mama kalau i dlm toilet...kerja dia melekap je dgn mama...dah la abg ayish pon pesen mama mama mama, si adik ni pon mama mama mama, lama2 pengsan mama tau!
faiq aydan ni dari baby kuat menangis sampai i hampir meroyan masa dlm pantang sbb stress sgt...taktau nk buat apa dah dgn dia ni...sampai sekarang pon suka nangis tak tentu pasal...suara dah la kuat sebatu boleh dengar...staff kat ofis ni dah khalis bunyi kot dgn suara faiq...haha
suka mengutip! dia ni mengutip tahap kronik kot...macam semua benda nak masuk mulut...tengah dukung dia, kadang2 pipi kita ni pon dia nk makan...pipi mama ni ada rupa cream puff agaknya kan? kat rumah tu dalam sehari tah brp kali mop sbb risau dia masukkan bukan2 dalam mulut...

hmmm apa lg ek pasal budak kecik ni? nanti la kalau ingat baru edit...haha...next month insyaAllah nak bawak dia travel...harap2 la behave je (tp dah prepare mental ni kalau dia mengamok)...

hamekkk! punya byk pic dlm entry ni...tapi pic cilok kat fb je, senang :p

p/s: selamat hari raya aidiladha..yg balik kampung tu drive elok2 ye...i raya kat kemaman je

6 comments:

Ibu Dilah said...

comel nye faiq.. anak no 2 ni biasanya mmg perangai 'lebih' sikit.. haha.. mcm anak dilah jugak.. hope faiq behave ye ikut mama gi travel tu nanti..

anez zamri said...

hahahaha tergelak baca..sebab lebih kurang je faiq dengan hadeen..suke gigit mama..pastu tak dapat barang die punya mengamuk takut tengok..bab nangis tak tentu pasal tu pun sama..nak melekap je pun sama..aduhaii anak2..

na best nye nak pergi bercuti..jangan lupa update tau..

Chekgu Azrine said...

Mcm ank mat salleh faiq nih..handsome sok besar nih..payah mama dia nak jaga nih .hahahha

adda syuhada said...

comelnyer...

anis abdullah said...

Haha...anak kecik memang camni. Bagusla boleh bawak baby pergi office. Comel.

fathiyah jamaludin said...

faiq nampak cheeky sgt compare ngn farish.

:d