Sunday, September 20, 2015

Resepi Pizza Senang, Mudah & Sedap!

curi masa update blog jap sementara tunggu client..mujur pic ada dalam handphone ni...blog ni macam hidup segan mati tak mahu dah gara2 tuannya yg ikut mood je nak update...siannya faiq takde cerita pasal dia lagi...huwaaaaaaaaaaaaaa nanti2 la ye...
ok ni nak share resepi buat pizza yg sangat senang! sedap & menajdi pulak tu...resepi ni i dpt drp kakmy, diolah oleh yong pastu i ubah lagi ikut selera tekak i...tp siyes sedap weh! dah 3 kali buat siap bagi umi rasa lagi...i harap2 korang pon buat menjadi mcm i la yer..hihi

ni resepi i copy paste drp fb sendiri...haritu dah share kat fb, koserr mak nak taip balik kat sini..nah pi buat cepat!

Bahan2 (utk 2 doh):
2 cawan tepung gandun
1 sb minyak
1 sb gula
1 sk garam
1 1/2 sb yis (rendam 10min dlm 1 cawan air/nampak agak berbuih)
.
Campur semua bahan..tambah air sikit2 sampai jd adunan doh..doh agak melekit sikit tapi xpe..biarkan stengah jam pastu uli balik utk buang udara dlm doh..biarkan stengah jam/sejam lagi pastu boleh buat pizza...sebab doh tu melekit,tabur tepung kat loyang n tangan sikit sebelum ratakan doh atas dulang..doh tekan sampai betul2 nipis tau baru sedap!
.

Cara buat sos merah (nk senang beli je sos prego)..sos merah i buat sendiri:
Tumis bawang putih, letak tomato puri,stok ayam,basil,oregano,ayam potong dadu (kalau ada nenas lagi sedap)&cendawan butang potong halus..buh garam & black pepper secukup rasa, masak sampai mendidih..sos merah ni jgn masin, biar masam2 gitu..
.
Utk topping:

-ratakan sos merah
-letak sosej,isi ketam
-letak mozzarella & parmesan cheese..mozzarella buh banyak gituu, parmesan agak2 je sbb masin
*nak letak pepperoni ke, capsicum ke, olive ke, bawang holland ke pon sedappp

Ni rupa sebelum bakar..

Bakar 30min dlm oven suhu 160'c (preheat 10min sebelum masukkan pizza)..ada kawan buat pakai pemanggang ajaib pon menjadi


ni versi mini...sedap sedap sedap! boleh lawan pizza hut & dominos ni...hihi...hubby makan cicah dgn cili sos, i makan tabur serbuk cili...yummeh~

TIPS: kalau nk dapatkan roti yg gebu & sedap, uli lama2...uli-rehatkan-uli-rehatkan...gitu cara dia...standard uli 15min lepastu rehatkan doh 30min pastu uli, ulang2 la proses tu 2-3 kali ke...

3 comments:

Rizziela said...

best tu...dah lama x buat

anez zamri said...

dah cuba memang terbaikkkkk!

CikNaa said...

alahai sedapnya tengok cheese tu nana oii