Tuesday, October 27, 2015

Jelajah Bumi Eropah

Alhamdulillah bersiaran dari Istanbul, bumi khalifah..sekarang pukul 9pm, lebih kurang pukul 1am waktu Malaysia.

sekian lama pasang impian nak jejak bumi eropah dgn husband, masa tahun 2011 lagi (tahun kitorang kawin)..memandangkan tahun 2013 kitorang beli rumah & decide nak deco rumah elok2 & lengkap sebelum masuk, maka tabung eropah terpaksa digunakan utk cantikkan rumah dulu (walaupon taklah cantik mana hahahaha)..tahun tu jugak kitorang decide utk pegi korea, bali & singapore je sebagai ganti..

tahun ni, 2015 rezeki i dapat pegi eropah pada musim luruh..kira punya kira, tolak tambah darab bahagi dgn hubby, kitorang book flight ticket 2 bulan sebelum berlepas..hanya 4 negara eropah yg kitorang cover utk trip kali ni, PARIS, LONDON, HOLLAND/NETHERLANDS & ISTANBUL(TURKI)...cukup la 4 tempat tu selama 13 hari memandangkan kali ni travel berempat...rezeki faiq maybe? hehe

alkisahnya i nak pegi istanbul je mula2 (ingat nk cover satu turkey- bursa,pamukkale,cappadocia,etc) tapi bila fikir2 balik, kalau ikut pakej turki lagi jimat sebenarnya utk cover 1 negara tu..masa i survey tu, boleh dpt pakej 4.3k termasuk flight tix, hotel &makan utk seorang...murah sgt2 tu oii! tapi knp i tak pilih pakej tu?? sebabnyaaa i travel dgn 2 org hero yg masih kecil, mungkin kitorang akan mengalami kesulitan kalau ikut pakej ni, cara terbaik adalah "free & easy" je...cakap2 dgn hubby, takpe la next time anak2 dah besar kita pegi je 2 org cover turkey (ewahhh gaya mcm nk kena pegi lagi je ni)

pastu ligat je kepala i ni fikir "alang2 dah pegi istanbul baik pegi gak satu-dua negara eropah lain sbb susah nak sampai sini"...maka sesi pujuk memujuk hubby berlaku...setelah beberapa hari fikir, hubby pon setuju HOREYYYYY! lepas tu, lepas tu, lepas tu kan, i cakap nk pegi london...hahaha...hubby ON je...

maka hubby booking flight melalui turkish airlines secara multiple iaitu KUL-Paris CDG-Istanbul (ATK)-KUL...utk london tu kitorang nak pegi naik eurostar je dari paris...booking melalui turkish airlines ni kita boleh cancel dlm masa seminggu sbb tak bayo pon lagi...

2 hari sebelum nak bayar flight tic, hubby cakap jom la pegi amsterdam (holland) skali...i apa lagi, mestilah kembanggg je hati nak pegi...terus say YES! pastu hubby ngada2 nak sewa kereta pegi belgium...belgium dari holland 2 jam je kalau drive...tp i cakap sudah2 la tu, kita ni bawak anak kecik kena fikir diorang, penat kot kalau travel je manjang...lagipon i nk sesuatu yg relax je, taknak terkejar2..simpan2 la duit pulak utk next trip ke kan? *tahun depan hibernate je dlm malaysia*

maka hubby pon check balik harga tiket...bila compare, harga KLM lagi murah...hubby pon settle book utk ke paris-amsterdam-istanbul...kitorang mmg guna multiple destination je, takde masa nk survey domestic flight...takpe la, janji senang & anak2 selesa...

eh byk pulak meraban...nanti la i kongsi pengalaman utk semua tempat ni sekali dgn kos perbelanjaan kitorang...ni baru petang tadi sampai istanbul...nah lanje pic dulu sikit utk paris, london & holland...

 PARIS

LONDON

HOLLAND
doakan perjalanan kitorang selamat je ye...amin

9 comments:

cik hani said...

Syoknya...
Selamat bercuti dan jalan2 ye..semoga dipermudahkan aktiviti kat sana dan selamat.
Jaga kesihatan jugak.

ctmah said...

yay!sempat jugak update blog :D
enjoy and take care ye nana n family

nurul harnani kasmari said...

alhamdulillah , seronok tgk nana n family jalan2 ke eropah. belum diberi rezeku jejak kaki ke sana.

take care and happy holiday.

FadMN said...

best nya nana.tak sabar nak bacA next entry.

FAD

anez zamri said...

na bestnyaaaa!nanti balik malaysia update tau cerita travel ni..nak pergi taktau lah ade rezeki ke tak..dapat baca pun sonok sangat dah..sambil baca sambil berangan hehehe

Hanie(SHMA) said...

seronoknya. hati2 ya dinegara org.

Chekgu Azrine said...

Terbaik...dan jeles...hahahaha
Happy holiday sis

nuraliyana muhamed said...

seronoknyaaaaaa.... happy holiday dik

ameris said...

wahhh... nak pegi jugak..
nnt nana update detail ye..
konsep free n easy tu caner??